Tanker om Tour de France | Anders og Jonas

Tanker om Tour de France

IS IT A NEW BOSS IN TOWN? Det er bare å ta det med ro Mark Cavendish. Foreløpig er Tour de France stort nok til at både du og Peter Sagan kan spille hovedrollene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Hvert år er Tour de France etterlengtet sommerunderholdning for oss sykkelfrelste.

En del ting er standard hvert år. Spurterne blir sluppet løs den første uken, ryttere velter både til høyre og venstre, og kragebein knekker i en hyppighet som sørger for en fin boost for helsenæringen i Frankrike. Men det er det uventede som gjør arrangementet så spennende. Hva som helst kan i prinsippet skje rundt neste sving.

Fire rittdager er fullført, hele 17 gjenstår. Rittet er med andre ord fortsatt ungt. Likevel vil jeg presentere noen tanker om det vi har opplevd så langt.

Smårusk i Sky-maskineriet
Det er kanskje litt på kanten å begynne å kritisere laget som står med følgende resultatrekke etter de fire første etappene: 2, 3, 1, 2, men så har de selv sagt at de ikke er i Frankrike for å kjøre inn etapperesultater, men for å vinne gul trøye. Og der er de etter min mening litt på etterskudd. For selv om Wiggins ligger fremst av sammenlagtfavorittene har det sedvanlige Sky-toget smuldret litt opp når det har oppstått kaos. Vi har flere ganger sett Wiggins ta små magedrag for å forsere i feltet på egenhånd, siden lagkameratene er spredt over alle bauger og kanter.

Heller ikke rundt Cavendish eller Boasson Hagen har Sky klart å holde seg samlet i finalene. I motsetning har vi sett at George Hincapie, Marcus Burghardt og Michael Schär har ligget rett foran Cadel Evans så godt som hver gang det har vært posisjonskamp i feltet. De legger seg gjerne helt i tet, alt for å holde den australske kapteinen utenfor trøbbel. Med Konstantsin Sivtsov ute er Sky også en mann i minus. De er fortsatt storfavoritter, men de lever småfarlig på disse kaotiske etappene i begynnelsen av touren.

LANG, LANG REKKE: Mer av dette Sky! Det er mulig vi setter listen litt for høyt for Sky, men jeg synes de har en del å gå på i feltarbeidet så langt i Tour de France. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Umenneskelig konkurranse
Det har virkelig ikke vært lett å vinne etapper de fire første dagene i Tour de France. Prologen tok Fabian Cancellara seg av. Sveitseren kan ikke være langt unna tittelen tidenes beste temporytter, slik han har dominert disiplinen i en årrekke. Han blir så avløst av det som ikke er langt unna å være tidenes sykkeltalent, Peter Sagan. Han tok like gjerne med seg den tredje etappen også, som om troféhylla ikke var full nok fra før av.

Innimellom Sagans oppvisninger har Mark Cavendish (som kommer til å bli betraktet som tidenes spurter når han legger opp) startet sin vante seiersmarsj. Med slik konkurranse sliter selv et megatalent som Edvald Boasson Hagen med å triumfere. Men, touren er lang, og det kommer garantert muligheter for de som ikke er benådet med et utenomjordisk talent.

Oppmerksomhet? Nei, takk!
Som i alle andre idretter skaper budsjettstørrelsene et naturlig hierarki blant lagene i sykkelsporten. Men på sykkel har de mindre lagene mulighet til å vise seg frem, blant annet ved å gå i brudd. I år har det virket som at folk er mindre ivrige enn noen gang på å komme seg i brudd. Første dagen fikk det første forsøket gå, den andre dagen måtte feltet nærmest bråbremse for å lure av gårde tre ryttere og på den tredje etappen var det heller ikke store kampen om å komme seg i brudd.

DANSK UNDERHOLDNING: Når ingen andre er særlig interesserte er det godt at danske Michael Mørkøv sørger for litt underholdning. Tre dager på rad i brudd. Det er bare å ta av seg hatten for Saxo Bank-rytteren. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Naturlig vil mange si, forsøkene er tross alt rimelig dødfødte. Men muligheten til eksponering for sponsorene er unik. Det er derfor veldig merkelig at spesielt de fire prokontinentallagene med wild-cards ikke har vært mer offensive. Blomsten går til Europcar som har vært i brudd alle de tre første dagene. Cofidis og Saur-Sojasun har kommet seg med i ett hver og Argos-Shimano i null. Da er det godt at danske Michael Mørkøv har gitt oss litt underholdning!

Spennende massespurter
Joda, Mark Cavendish gikk til topps på årets første spurtetappe, men likevel spår jeg de beste og tetteste massespurtene på lang tid i Tour de France. Cavendish har ikke lenger det beste toget, og det gjør at han må jobbe knallhardt for å komme seg i riktig posisjon hver eneste gang. Det pleier han som oftest å fikse bedre enn noen andre, men om Andre Greipel serveres med rød løper av sitt opptrekkstog hver eneste gang, kommer det til å bli verre og verre for Cavendish å vinne.

Også Matthew Goss får gode opptrekk, og kommer Marcel Kittel seg tilbake i form etter mageproblemene viste Argos-Shimano og Tom Veelers spesielt at han har et meget sterkt tog ventende. Da blir det fort veldig mye å forholde seg til for Cavendish. På den andre siden kommer en viss nordmann til å fungere bedre og bedre i servitørrollen utover rittet, så da er det kanskje like greit å finne frem kulerammen først som sist?

I SLAGET: Bauke Mollema vet hvordan han skal presse seg selv til det ytterste. Det kan bli veldig viktig i årets tour. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

«Nye» outsidere
Selv om sammendraget ikke har vært hovedfokus de første etappene, er det likevel ting som tyder på at det er enkelte ryttere som kan bli farligere i sammendraget enn vi hadde trodd på forhånd. Peter Velits overbeviste stort med en tredjeplass på den tredje fellesstartetappen. Da han ble nummer tre sammenlagt i Vuelta a España i 2010 viste han også strålende form på de eksplosive stigningene tidlig i rittet. Faktisk ble han nettopp nummer tre på den tredje fellesstartetappen, også i det rittet.

Bauke Mollema fikk også sitt gjennombrudd i Vuelta a España, da han ble nummer fire sammenlagt. I år har han vært så som så, men i starten av touren har han vært skikkelig våken. Det lover godt for rytteren som har så utstående ører at han burde få fratrekk i sluttiden grunnet ekstra luftmotstand. Til slutt har den russiske bjørnen Denis Mensjov overbevist stort, spesielt med den vannvittige prologen han kjørte. Kajsuja-rytteren er best når «ingen» har troen på ham, så da er det vel bare naturlig at han slår til i år.

Jonas

2 kommentarerSkriv en kommentar →

  1. Angående Velits, så tapte han 1.52 til Seraing. Så han er nok ute av det.

    Reply
  2. Even

     /  July 4, 2012

    Meget flott skrevet- humoristisk og fengende! fortsett slik! :)

    Reply

Skriv en kommentar