Visconti burde vært sendt hjem | Anders og Jonas

Visconti burde vært sendt hjem

FORBANNET: Giovanni Visconti var flyforbannet på Diego Ulissi. Det burde vært motsatt. Foto: Sirotti

Onsdagens etappe i Giro d’Italia ble dramatisk. På oppløpet startet Diego Ulissi spurten, men fikk raskt Giovanni Visconti på bakhjulet. Den unge Lampre-syklisten la seg over mot gjerdet slikt normalt er i en spurt (Om du gikk glipp av spurten i dag, kan du se den her). At rytterne ønsker «å lukke døra» på den ene siden, slik at de kun trenger å konsentrere seg om at konkurrentene skal passere på en side av dem er noe vi stadigvekk ser, og tanken er lett å forstå. Når man i tillegg gjør det såpass rent og pent som Ulissi viste i dag, har man sitt på det tørre.

Den som derimot ikke har sitt på det tørre er Givanni Visconti. Den italienske mesteren hadde etappeseieren så god som i lomma, før han gjorde det skjebnesvangre valget, å prøve å passere Ulissi på hans venstreside, istedenfor på den høyre, hvor han hadde en hel «motorvei» å boltre seg på. Det var et forferdelig valg, som riktignok ble toppet av valget han tok et sekund senere. Da dyttet nemlig Visconti til den tidligere doble verdensmesteren i juniorklassen, ikke bare èn, men to ganger. I spurter er det mange regler som er uklare, og det er ikke alltid lett å skjønne hva som fører til deplassering og hva som ikke gjør det. Men det som er klinkende klart er at det aldri, aldri er lov til å løfte hendene fra styret.

Burde han vært disket?
Grunnen er veldig intuitiv; løfter du hendene fra styret i 60-70 km/t samtidig som du har andre syklister tett inntil deg, er faren for at velt skjer ekstremt stor. Det verste eksempelet på hva som kan skje om man løfter hendene fra styret i spurten fikk vi da Theo Bos dro Darryl Impey overende i Tyrkia Rundt for to år siden. Derfor var det ingen tvil om at Visconti skulle deplasseres etter dagens etappe. Men spørsmålet jeg stiller meg er om han istedenfor å bli deplassert, heller skulle vært disket og kastet ut av hele Giro d’Italia?

I utgangspunktet synes jeg nei er et godt svar på det spørsmålet. Situasjonen var aldri ekstremt farlig, og det var nok heller en desperat handling fra en presset mann, som var i ferd med å innse at drømmen om etappeseier var i ferd med å bli ødelagt, enn en handling som hadde som mål å skade den unge italieneren.

Men om vi ser dette i et større perspektiv er jeg mer i tvil. For i fjor ble Mark Renshaw kastet ut av Tour de France for å ha stanget til Julian Dean med hodet. Jeg var en del av mindretallet som mente at den avgjørelsen var fullstendig feil. Men når det først skjedde har det på en måte satt standarden for hva man som spurter og opptrekker ikke kommer unna med. Riktignok så Renshaws skalling verre ut enn Viscontis dytting, men var den mindre farlig?

Mangel på forutsigbarhet
Tvert imot synes jeg. Om man tenker på saken så er det mulig å få mye mer kraft i en dytt enn i en hodeskalling. Sannsynligheten for at man klarer å dytte eller rive en konkurrent over ende med hendene er større enn med hodet. Ulissi ble forflyttet mye lengre av Viscontis dytt enn det Dean ble av Renshaws hodeskalling i fjorårets tour.

I MEDIAS SØKELYS: Det var flere som ønsket å stille Visconti spørsmål etter dagens etappe. Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)

Jeg synes altså at situasjonen vi ble vitne til på den 17. etappen i årets Giro d’Italia var minst like farlig som den vi ble vitne til mellom Renshaw og Dean i Tour de France i fjor. Og er det ikke hvor stor fare man setter sine konkurrenter i som skal avgjøre hvor streng straff man bør få i slike saker? I så tilfellet er konklusjonen at Visconti burde straffes like hardt som Renshaw, og dermed vært ferdig i årets giro. Men grunnen til at han ikke er sendt hjem, er nok en blanding av at det ikke så like ille ut på TV-bildene som det gjorde da Renshaw brukte skallen, og det faktum at Visconti kjører på hjemmebane i den italienske mestertrøyen. Men for oss tilskuere føyer avgjørelsen seg bare inn i rekken av forvirringene saker. Hva som blir straffen for å bryte regler i sykkelsporten virker til å være basert mer på skjønnsmessige avgjørelser enn lett forståelige regler. Er det slik det bør være?

Hva synes dere? Var deplassering riktig straff eller burde han vært ute av giroen? Og har dere følelsen av at det ofte er tilfeldigheter som avgjør hvilke straff ryttere får når de bryter reglene i en spurt?

Jonas

7 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Tormod

   /  May 25, 2011

  I Renshaw sitt tilfelle ville en evt velt ført til at en haug med rytterne som kom bakfra også falt og veltet. Jeg tør også påståd at det var større fart i spurten Renshaw ble disket i en spurten mellom tre bruddkamerter.

  Reply
 2. La oss være ærlige: I hvilket univers vil den regjerende italienske mester på landeveien bli sent hjem fra Giroen for noe mindre enn overlagt drap? Tror det hadde være betydelig større sannsynlighet for disk dersom det var Lastras som hadde dyttet Ulissi…

  Reply
 3. Nikolai

   /  May 26, 2011

  Ikke så like ille ut på TV som Renshaw’s hodeskalling? Karen dytter jo til Ulissi, mitt i spurten! For meg er det 100 ganger så ille som det Renshaw gjør. Burde jo strengt talt vært kasta ut av hele rittet. Men vi kan jo tenke oss at Thor Hushovd gjør det samme som Visconti gjorde, i en spurt under TdF, ; jeg tror ikke så mange nordmenn ville hatt han kasta på hue og ræva ut av hele rittet…

  Reply
  • Tormod

    /  May 26, 2011

   Poenge er jo at dette ikke er en massespurte, men heller en spurte mellom tre mann. I verst fall detter to av rytteren. I en skikkelig massespurt kommer hele feltet i en utrolig hastighet bakfra.

   Reply
 4. Oddegil

   /  May 26, 2011

  Visconti ba vel om unnskyldning i dag?
  Er det noen som har den linken?

  Reply
 5. andersjonas

   /  May 26, 2011

  Skjønner forsåvidt poenget med at dette ikke er en massespurt, men vi har jo på verste måte opplevd hvor ille det kan gå selv om det bare er en rytter som går i bakken. Så jeg synes at hvor mange som kan bli skadet av en handling ikke skal ha så mye å si. At en rytter går i bakken kan være mer enn ille nok.

  Visconti unnskyldte seg i går med at han måtte dytte vekk Ulissi for ikke å velte. Det synes jeg er rart. Det er jo han som tvinger seg inn i den situasjonen, og han dytter først en gang, tar så mer fart, før han dytter igjen.

  Så er jeg i likhet med dere enige om at juryen nok aldri vurderte å diske Visconti. Men det virker jo heller ikke at det er så mange som mener at det er riktig. Men i forhold til Renshaw vs Dean-saken synes jeg det blir sendt ut blandede signaler.

  Reply
 6. Freddy Martinsen

   /  May 27, 2011

  UCI sitt regelverk sier at det er måldommeren alene som bedømmer spurten. Det er selvsagt ikke samme måldommer i alle ritt og situasjoner og regler kan derfor bli tolket forskjellig. I dette tilfellet hadde måldommeren mulighet for å se situasjonen fra forskjellige kameravinkler, det er det ikke alltid man har. Sett forfra kunne det se ut som Visconti måtte skyve for ikke å havne i sperringen. Sett ovenfra så ser vi at han er så langt bak at han må lene seg frem for å dytte til Ulissi. Det var ikke en nødhandling for selv spurterne har bremser på sykkelen, selv om de hater å bruke dem.
  Jeg håper vi unngår slike episoder i Tour og Norway for der skal jeg være ansvarlig måldommer.

  Reply

Skriv en kommentar