Kampen om den norske sykkeltronen | Anders og Jonas

Kampen om den norske sykkeltronen

NY ØSTER HUS-DOMINANS? Hjemmelaget var overlegne i rankingrittet på lørdag, men i søndagens Norgescupritt kommer de til å få tøff motstand. (Foto: Stavanger SK)

Endelig er den norske sykkelsesongen i gang. Etter at nordmenn har satt sitt preg på flere internasjonale ritt så langt er turen endelig kommet til Norgescupåpningen i Sandnes. Det blir garantert et spennende ritt.

For etter at NCF la om Norgescupen får et par år siden, slik at den nå består av et lite knippe endagsritt, har prestisjen på den hjemlige cupen blitt høy. Selvsagt er det de internasjonale rittene som betyr mest for de nest beste, men når de har anledning til å kjempe skulder mot skulder på hjemmebane må dere ikke tro at det legges noe i mellom.

Topper laget
Blant kontinentallagene er det utvilsomt en tøff kamp om å være best. Å være best i Norge har kanskje ikke så fryktelig mye å si, men vi snakker toppidrett, og det er ingen toppidrettsutøvere som liker å tape. Derfor stiller Plussbank BMC, Ringeriks-Kraft, Team Argon 18 Xtrapersonell, Frøy-Trek og Øster Hus-Ridley med fullt mannskap i årets første Norgescup. Joker Merida og OneCo-Mesterhus sender også alle som ikke er opptatt med ritt ute i Europa. Det er det første av flere prestisjeoppgjør i Norge og konkurransen mellom de norske kontinentallagene bidrar til at det er litt internasjonalt snitt over de norske rittene.

I flere år har vi sett det i Danmark. De store hjemlige lagene gyver løs på hverandre når de får muligheten og resultatet har vært at de har vært ledende i Skandinavia på å utvikle World Tour-ryttere. Vi begynner å se det samme i Norge. I de yngre årsklassene er Norge plutselig blitt en aldri så liten stormakt. I Nations cup (som i all hovedsak er sykkelsportens svar på verdenscupen) ligger Norge på henholdsvis fjerde- og femteplass i U23- og juniorklassen. Store sykkelnasjoner som Spania, Australia, Nederland og Tyskland kan se langt etter Norge på disse listene. Det viser at det gjøres fryktelig mye rett i norsk sykkelsport.

SKULER PÅ HVERANDRE: Øster Hus og Plussbank BMC stiller fulltallige og må anses som favoritter i det følrste Norgescuprittet. Det er utvilsomt stor prestisje å være best i Norge. Foto: Jonas Lindstrøm (procycling.no)

Drøssevis av gode sykkelmiljøer
Jeg tror det er en konsekvens av at det har utviklet seg sykkelkulturer i flere deler av landet. Kompetansenivået er økt og det har ikke minst samlet seg og dannet sterke enheter. Idrettsskoler, kontinentallag, sterke personligheter og gode sykkeltradisjoner er samlende enheter, og kunnskap og erfaringer deles for å utvikle seg videre. At Norge idrettsmessig ligger langt fremme på treningsfilosofi og prefesjonalitet viser resultatene. Selv om vi er en miniputt-nasjon er Norge langt fremme på listen over verdens beste idrettsnasjoner. Når denne kunnskapen kombineres med mer sykkelspesifikk kunnskap sier det seg selv at potensialet er stort. Det har alltid vært mange nordmenn som har drømt om å bli god nok til å kjøre Tour de France, men nå finnes det også så mange steder i Norge med så sterk sykkelkultur at veien frem til målet om ikke blir kortere så i hvert fall mindre kronglete.

Alle norske proffeventyr starter med deltakelse i Norgescupen.

I Norgescupen får de beste norske lagene mulighet til å vise akkurat hvor gode de er på hjemmebane, de litt mindre lagene får muligheten til å ta en aldri så liten skalp og ryttere utenfor kontinentallagene har alle muligheter i verden til å vise at de fortjener en plass på disse lagene i fremtiden. Alle har med andre ord mye å kjempe for. Og vi skal heller ikke glemme at alle norske proffeventyr starter med deltakelse i Norgescupen.

Derfor gleder det meg enormt å se at sykkelhjulene ruller på norsk jord igjen. Startfeltene er sterkere enn noen gang og kampen om seieren er intens. Ingen liker å tape!

PS: På facebook-siden til Sandnes Sykleklubb kan dere følge dagens ritt LIVE.

Jonas

« Previous post

Skriv en kommentar