Hvem vinner Milano-Sanremo? | Anders og Jonas

Hvem vinner Milano-Sanremo?

SLIK GIKK DET I FJOR: Da vant Matthew Goss en spurt i en mindre gruppe. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Når startskuddet i Milano-Sanremo smeller lørdag morgen er endelig den virkelige klassikersesongen over oss. Det er nå de store stjernene virkelig skal vise seg frem. Det er nå rittene, hvor selv de største profilene merker på nervene, begynner.

Få klassikere er så åpne som Milano-Sanremo. Her er det ikke bare to-tre ryttere som har en realistisk sjanse på seier, her er det minst et helt dusin. Det blir de unge mot de rutinerte. Lagene som ønsker massespurt mot de som ønsker høy fart. Det blir dem med flere kort å spille ut mot dem med en utpreget kaptein. Det blir et fyrverkeri, akkurat det er det ingen tvil om!

Når vi begynner å snakke om favoritter blir det hele svært subjektivt, og hvem man tror vinner avhenger helt av hvordan man tror rittet utvikler seg. Selvsagt er det ingen som har fasiten på det. Derfor blir alt man kan gjøre på forhånd å spekulere i hva som kan skje og hvem som vinner hvis det og det scenarioet slår til.

Rutinerte allroundere
Det er like greit å gjøre det unna først som sist: Min personlige favoritt er Oscar Freire. Riktignok er statistikken imot ham (han har vunnet tre ganger tidligere, alltid med tre års mellomrom, mens han sist vant i 2010), men det er lenge siden jeg har sett en så sulten og frisk Freire i sesongoppkjøringen. Mannen blåser ikke lenger i de mindre rittene og har allerede to seirer og en andreplass i år. Spanjolen kan hevde seg helt i toppen av en massespurt, samtidig som han trolig er en av de siste spurterne som slipper i stigningene. Man skal heller ikke undervurdere verdien av god gammeldags erfaring.

En annen rytter med erfaring er Daniele Bennati. Den tidligere storspurteren har de seneste årene blitt mer og mer en allrounder. Han har også vist fryktelig god form den siste tiden, minuset er bare at han ikke lenger er noen vinnertype. I motsetning til Freire, som må sies å være ensom hærfører i Katjusja, har Bennati med seg en lagkamerat som også han er en stor favoritt, nemlig Fabian Cancellara. Sveitseren parkerte alle i Strade Bianche og etter en i hans øyne mislykket vårsesong i fjor, er motivasjonen til Radioshack-rytteren stor. Det er heller ikke mange som spurtslår tempomaskinen hvis han kommer inn mot målstreken i en liten gruppe.

OSCAR FREIRE: Vant allerede under Tour Down Under og viste med det at han har skumle planer for vårklassikerne. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det er med andre ord en sterk duo Radioshack-Nissan har. Men i mine øyne er de ikke det sterkeste laget. Det er heller ikke BMC, i hvert fall ikke etter at de mistet Hushovd. Slik jeg ser det er det Liquigas som er det sterkeste laget, og det fordi de har minst en mann for en hver anledning. Elia Viviani er en av feltets raskeste spurtere (men han mangler erfaring fra rittet), Peter Sagan er ikke mye tregere og klart sterkere i bakkene, mens Vicenzo Nibali er en av få ryttere som kan rykke på Cipressa eller Poggio og faktisk holde unna for feltet. Som om det italienske trippelvåpenet ikke er nok har de outsider og allrounder Daniel Oss i bakgrunn om det skulle knipe. Klarer laget å legge en felles plan som sørger for at de får brukt alle sine styrker på best mulig måte kan de bli svært vanskelige å ha med å gjøre.

Spurterne alle ønsker å kjøre fra
Samtidig er det nok slik at Mark Cavendish er den absolutt største favoritten, helt til han eventuelt kjøres av. Briten er mannen«alle» må kvitte seg med. På papiret vinner han om det blir en stor massespurt. Andre spurtere som Andre Greipel, fjorårsvinner Matthew Goss, Sacha Modolo, Tyler Farrar, Tom Boonen, John Degenkolb, Mark Renshaw og rutinerte Alesandro Petacchi kan heller ikke regnes bort. Noen av de spurterne er også såpass seige at mange skal slite med å kjøre fra dem oppover.

Med norske øyne er samarbeidet Cavendish/Boasson Hagen selvsagt det mest spennende. Hva skal til for at Edvald får kjøre for egne sjanser? Og hva kan i så tilfelle få til?

MER Å JUBLE FOR? Edvald Boasson Hagen er i vinnermodus og er Norges store seiershåp. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Jeg tror nordmannen kan gjøre det veldig, veldig godt om han får kjøre for egne muligheter. Skal det skje må Cavendish trolig ha en tung dag. Det store spørsmålstegnet med Edvald (foruten rollen i laget) er hvorvidt han tåler distansen. I fjor knakk løypa han, men siden det har han vist lovende takter både i Flandern rundt og VM. I en såpass lite kupert løype som den rytterne møter i Italia tror jeg han nå er klar for å stå hele veien inn. Og vi vet alle at når Edvald lukter seier, da pleier det å bli norsk champagnejubel. Skulle det skje vil Edvald Boasson Hagen bli historisk, som tidenes første nordmann som går til topps i Milano-Sanremo

De øvrige norske vil nok spille mindre roller i rittet. Vegard Stake Laengen og Alexander Kristoff er først og fremst med for å samle erfaringer og hjelpe laget til å vise seg frem. Forhåpentligvis får vi se Stake Laengen i et tidlig brudd eller som en av rytterne som biter seg fast opp de siste bakkene. Alexander Kristoff tror jeg at kan vinne rittet i fremtiden, og hvordan bedre skaffe seg rutinen som trengs for at det skal skje enn ved å kjøre ved siden av en av de mest suksessfulle rytterne i rittets historie, Oscar Freire? For Gabriel Rasch handler det nok om å sørge for at laget viser seg frem fra en god side. Uten Offredo mangler laget en klar kaptein, noe som selvsagt åpner opp et par dører for den sympatiske nordmannen.

Hvem tror du vinner rittet? Blir det en spurter eller finnes det lag som er sterke nok til å ta knekken på de raskeste rytterne? Og hva kan vi nordmenn håpe på nå som Hushovd er ute av rittet?

Jonas

« Previous post
Next post »

1 kommentarSkriv en kommentar →

  1. Jakob

     /  March 16, 2012

    Tror Edvald vinner! Han kan klatre og spurte! Rudsbygdingen har også vist at han kan takle lange endagsritt.

    Reply

Skriv en kommentar