Et BMC på defensiven | Anders og Jonas

Et BMC på defensiven

STERK TRIO: At stjernene Hushovd, Gilbert og Evans ikke har vunnet ennå er ikke så urovekkende. At de litt mindre meritterte BMC-rytterne ikke har utnyttet sjansene sine er verre. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

I fjor var Garmin-Cervélo laget alle snakket om før klassikerne. Med stjerner som Thor Hushovd, Heinrich Haussler, Tyler Farrar, Johan Vansummeren og Andreas Klier skulle laget på papiret ha så mange kort å spille ut at de umulig kunne feile. Det gjorde de. Riktignok reiste de kjerringa under Paris-Roubaix, men frem til da var det skuffelse på skuffelse.

I år er det BMC som er det nye Garmin. Deres lag er om mulig bedre enn det Garmin hadde i fjor. Hushovd, Gilbert, Van Avermaet, Ballan og Burghardt er alle gode nok til å vinne hvilke som helst klassiker. Men sesongstarten har vist at sykkelritt ikke vinnes på papiret.

Kollektiv svikt
Omloop Het Nieuwsblad ble en skuffende affære for laget. Thor Hushovd kjempet seg riktignok med i den avgjørende gruppen, men der havnet han i undertall. Etter en aldri så liten Hushovd-sprekk var seierssjansene til BMC borte. Kuurne-Brussel-Kuurne ble heller ingen suksess. Her var heller ikke forventningene så høye, i og med at laget mangler gode spurtere.

MED FRA START: Garmin, Omega Pharma - Quick Step og Sky har allerede vist at de er sterke. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Dermed var presset høyt på de rødkledde før lørdagens Monte Paschi Strade Bianche. Med Alessandro Ballan, Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert og Cadel Evans på start gjensto det bare å stokke favorittkortene rett. Det klarte de ikke. Kun to av fire kapteiner var representert i den fremste gruppen som skulle gjøre opp om seieren. Men Alessandro Ballan og Greg Van Avermaet ble raskt presset på defensiven av en offensiv Daniele Bennati. Van Avermaet ble ofret, men var likevel like sterk som Ballan på slutten. Resultatet ble en fjerde- og femteplass. Det utviklet seg til et ritt jeg ikke tror BMC kunne vunnet, men jeg er likevel litt kritisk til om de spilte sine kort helt rett i avslutningen av rittet.

Alt i alt en skuffende start på klassikersesongen. Men BMC kan trøste seg med at det fortsatt er lenge til de store klassikerne. Og skulle man vinne Flandern rundt og Paris-Roubaix er det få som husker alle feilene som ble gjort i Omloop Het Nieuwsblad og Monte Paschi Strade Bianche.

Men hvilke feil har BMC gjort? Har de gått litt i samme felle som Garmin gikk i under fjorårets sesong?

Griper ikke mulighetene
Både ja og nei, spør du meg. Ja, i form av at jeg synes de har vært litt defensive og ofte kommet bakpå. Når man har det sterkeste laget er det ofte slik at man føler at man har noe å forsvare, men om man ikke er offensive og sender ryttere i brudd har man allerede mistet fordelen det er å være flere sterke.  Å forvente at de store stjernene som Gilbert og Hushovd skall skinne allerede nå er kanskje litt urealistisk, men akkurat derfor burde de nest beste på laget, sultne ryttere som Greg Van Avermaet, Alessandro Ballan, Marcus Burghardt og Taylor Phinney, utnyttet sjansen til å vise seg frem. De har ikke det store presset på seg i de største rittene og burde for alvor innsett at det er i februar og tidlig mars at de vil få sjanser til å kjøre inn egne resultater.

Men det som kanskje er mest skremmende er at laget ikke virker skikkelig samkjørt. I Omloop Het Nieuwsblad kunne man forventet å se laget ta initiativet inn i de brosteinsbelagte bakkene. Der burde den kollektive styrken slått til slik at noen av stjernene i hvert fall kom inn i bakken i beste posisjon.

FLERE KORT PÅ HÅNDEN: Spørsmålet er bare om John Lelangue og resten av BMC-ledelsen klarer å stokke alle vinnerkortene riktig når de store rittene skal kjøres. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Nå er det heller andre lag som har kommet inn i flyten. Omega Pharma – Quick Step, Garmin, Sky og gjennom Cancellaras seier i Italia også Radioshack har vist veldig lovende takter. Det er kanskje de lagene som virkelig trengte oppturen mest. Sep Vanmarcke viste den fandenivoldske innstillingen BMC helt sikkert hadde håpet på fra deres nest beste under Omloop. Belgierens seier var ikke bare en personlig kjempeopptur, det var også et signal til sykkelverden om at Garmin ikke kan glemmes i klassikerne. Omega Pharma – Quickstep har fått i gang ungguttene på laget, samtidig som de har fått ordentelig skikk på Tom Boonen. Det var et lag på desperat jakt etter en vinnerkultur, noe de ser ut til å ha fått.

Presset øker
Radioshack har et lite, men ekstremt kvalitetsfullt klassikerlag, og når både Daniele Bennati og Fabian Cancellara viser at de er i rute, bør konkurrentene uroe seg litt. Team Sky har vist at de på toppdager har en enorm kvalitet og bredde i laget. Samtidig virker de som det mest samkjørte laget i feltet. De har en evne til å kjøre frem deres kapteiner på en mesterlig måte. Kanskje mangler de den siste kvaliteten til å vinne Flandern rundt og Paris-Roubaix, men så langt denne sesongen har lagarbeidet var av så høy kvalitet at det kan gjøre opp for at de mangler en skikkelig seierskandidat.

BMCs stjerner jobber for øyeblikket med å få fart på dieselmotorene sine, og det utnytter deres konkurrenter til det fulle.

BMCs stjerner jobber for øyeblikket med å få fart på dieselmotorene sine, og det utnytter deres konkurrenter til det fulle. Det er selvsagt ingen skandale for stjernelaget at årets første triumf ennå ikke er et faktum, men det sørger definitivt for at presset på lagets skuldre foran klassikerne ikke blir noe mindre. For hvert ritt de ikke vinner blir de mer avhengige av å vinne de største rittene. Det blir spennende å se om det gir stjernene den ekstra motivasjonen som skal til eller om det presser dem ned.

Det som er sikkert er at BMC har en jobb å gjøre, både med å forbedre formen og lagarbeidet. Garmin fikk det til å gå på skinner i grevens tid i fjor, jeg tviler på at BMC er konfortable med å vente så lenge.

Hva er deres dom over BMCs sesongstart? Er de fortsatt laget å slå?

Jonas

6 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Synes du bommer. BMC har ikke fått en spesielt god sesongstart, men ingen ekstremt dårlig heller. Kapteinene til BMC var treige med å få i gang motoren i fjor også. Blythe har vært god så langt i sesongen og han hadde vel fått en 3 plass i Qatar hvis han hadde ventet 200 meter til med å skifte hjul(juniorfeil, spør du meg). Ellers er det lite å dømme utifra. Van Avermaet har vært et lite hakk under pari. Jeg hadde forventet meg mer fra han spesielt i Tour Down Under. Men å kritisere BMC fordi de “bare” får en 4 og 5 plass i dag er litt rare greier. Jeg så ikke rittet da jeg så en viss fotballkamp, men jeg er ganske sikker på at det ville vært annerledes om ledelsen hadde valgt litt fornuftig. Van Avermaet er klart bedre i bakkene i Ballan, og da burde de spart han. Da hadde det nok blitt en 2 plass til Avermaet. Når det gjelder Omloop og KBK så er det litt annerledes. I Omloop stilte de sterkt, men problemet til BMC er at de mangler den klassiske hjelperytteren som kan vinne på gode dager. Vi kan ikke snakke om Ballan og Van Avermaet her. De topper også formen til samme tidsrom som Gilbert og Hushovd. De vil prestere i de samme klassikerne. Litt sykdom eller et fall på et ugunstig tidspunkt kan være nok til at de får sjansen. Ser du nevner Phinney også. Phinney har forsåvidt to seiere fra Paris – Roubaix, men han er ikke god nok til å prestere på elitenivå på brostein, ennå. I fjor var han skadet i samme tidsrom og han trenger nok denne sesongen for å kjenne på nivået, posisjonskampen etc i brosteinsklassikerne. Burghardt og Hincapie har forsåvidt vært svake. Men samtidig så tror jeg at BMC ikke er desperate etter å vise seg fram tidlig. Jeg tror de stoler på at de skal finne formen når det gjelder, for de er ikke på en poengjakt. De er vel allerede sikret på grunn av Gilbert og Evans sitt 2011.

  Alt i alt så synes jeg kritikken er uberettiget. BMC vil nok vise seg sterke, og de ikke ute etter å tidlige resultater. Til slutt husker alle vinneren av RvV, M-SR og Paris – Roubaix. “Ingen” husker vinneren av Omloop og KBK. Om de skulle fortsette å levere under pari er det en annen sak, men enn så lenge så er det ingen grunn til kritikk.

  Reply
 2. andersjonas

   /  March 3, 2012

  Er egentlig litt usikker på hva du mener jeg bommer på. Er det kritikken av BMC generelt? At du mener sesongstarten deres ikke er kritikkverdig? I så tilfelle er det en helt grei mening.

  Når du sier at laget ikke har hjelperytterne som er typisk vinnerkandidater, så kan jeg forsåvidt være enig. Men ville du karakterisert Sep Vanmarcke som det før Omloop Het Nieuwsblad? Eller hva med Dries Devenyns som satt med i fremste gruppe i samme ritt? Marcus Burghardt, Alessandro Ballan og Greg Van Avermaet er typer som godt kan vinne eller i hvert fall være helt fremme å kjempe om seire i semiklassikere. Taylor Phinney er selvsagt ung, men samtidig regnet som et supertalent. Å forvente at han kanskje kan bidra litt såpass tidlig på sesongen ser jeg ikke på som totalt urealistisk.

  Adam Blythe er den av “de nest beste” i laget som har grepet mulighetene best. Greg Van Avermaet synes jeg at har vært sterk, men det virker litt som at han havner i en hjelperytterrolle nesten uansett hvordan et ritt utvikler seg. At han ikke har vært mer på offensiven i år tolker ser jeg på som et tegn på at BMC har vært litt på etterskudd. Belgieren viste i fjor at han sjelden lar en mulighet til å angripe gå fra seg.

  Så har du selvsagt rett i at det er de store rittene som teller. Det er der de store gutta ønsker å stå øverst på pallen. Men at alt annet blir glemt av den grunn er jeg en sterk motstander av. Det synes jeg Garmin i fjor er et godt eksempel på. Legger du lista så høy som BMC har gjort gjennom styrken på mannskapet sitt kan man forvente mer enn kun krutt på en eller to klassikere.

  Reply
  • At sesongstarten ikke har vært kritikkverdig.

   Litt moro at du tok opp det med Vanmarcke. Han er nok en av de hjelperytterne som har evnen til å sitte med i det rette bruddet osv. Det så vi i Gent – Wevelgem i 2010, E3 i fjor og Paris – Roubaix i fjor. Vanmarcke er en smart rytter, men han er nok også en stjerne om 2 år.

   Ikke uenig i at Ballan og Co kan vinne. Men samtidig så vil jeg si at Ballan nok har vunnet nok til at han sier seg fornøyd med å vinne et oppkjøringsritt. Burghardt synes jeg går dårligere og dårligere i bakkene. Van Avermaet viste jo senest i dag at han er i grei form. Dessverre er han en meget undervurdert rytter. En av de definitivt sterkeste rytterne i feltet. Kan gjøre mye drittjobb og allikevel ha en god finish. Eksempel er jo VM i 2010.

   Er i mine øyne en stor forskjell på Garmin og BMC. I Garmin var alt spisset inn på M-SR, RvV og P-R. BMC har også Ardennene, og det gir dem nok litt mer arbeidsro.

   Reply
 3. blir litt som i langrenn, ikkje alle som satsar på åpningsrennet på Beito men heller toppar mot NM seinare. Regnar med BMC dominerar dei store seinare klassikerane som betyr noko, merk dere det!

  Reply
 4. saleh

   /  March 4, 2012

  Rivaler har ingen lagmoral og eier ingen respekt til hverandre ,fiasko er et resultat

  Reply
 5. Enig

   /  March 5, 2012

  BMC har primærfokus på PR, Flandern rundt og Ardenneklassikerne før Tour de France. De er egentlig ikke så veldig opptatt av de andre rittene før dette, men de tar selvsagt med seg de resultatene de får.

  BMC har ikke vært et lag som har vært spesielt flinke taktisk, men har overlatt mye av styringen til rytterne. De er derfor avhengige av at rytterne klarer å ta ansvaret og skape en taktisk organisering under rittene som fungerer. Den store utfordringen til BMC oppstår når de store rytterne har kryssende interesser. I denne sammenhengen vil den personlige kjemien mellom rytterne være helt avgjørende for resultatet.

  Så langt i sesongen har BMC på ingen måte briljert, men det sier samtidig ikke så veldig mye før vi har kommet til de store rittene som de satser på. Thor er i ferd med å komme i form, og det samme virker Gilbert å gjøre, så jeg forventer at vi vil se stadig mer til BMC i rittene som kommer.

  Kan man bli glad i BMC som et sykkellag? For min egen del er jeg usikker. BMC virker å være mer en sammenslutning av store sykkelnavn enn et sykkellag med genuin interesse for oppbygningen av nye ryttere. Taylor Phinney har foreløpig vært en skygge av det talentet han er, Greg van Avermaet er en glimrende rytter som til stadighet blir nedprioritert av laget, mens nykommeren Adam Blythe har et par gode etapper i Qatar å se tilbake på, men heller ikke han ser ut til å ha noen stor utvikling så langt.

  Et virkelig stort sykkellag skal gjenspeile en ekte lidenskap for sykkelsporten, med basis i en filosofi som både går på å vinne sykkelløp samt å bygge nye ryttere.

  BMC vant fjorårets Tour de France. De har et stort potensial til å vinne vårens klassikere. Samtidig synes muligheten til å gjenta fjorårets bedrift i Tour de France større enn noen sinne etter forlengelsen av tempoetappene og utestengelsen av Contador. Men dersom de virkelig skal vinne hjertene til sykkelentusiastene, må de også vise at de klarer å skape sine egne topp ryttere, først da kan BMC tre inn blant de virkelig store sykkellagene.

  Reply

Skriv en kommentar