Dette ble voldsomt, Hushovd | Anders og Jonas

Dette ble voldsomt, Hushovd

Thor Hushovd BMC

THOR HUSHOVD: Får et hektisk år i BMC. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

I dag kom den mildt sagt overraskende nyheten om at Thor Hushovd skal delta i Giro d’Italia, et ritt han tidligere har vært lunken til. Rittet, som han ikke har kjørt de siste årene, sørger for et tettpakket program for nordmannen neste sesong.

Det første, og største, målet er Paris-Roubaix. 8. april er datoen hvor formen skal være som best, for første gang denne sesongen. En snau måned senere starter Giro d’Italia i Danmark. I denne perioden har Amgen Tour of California virket som det mest aktuelle rittet tidligere. Det amerikanske rittet starter åtte dager senere enn giroen, og går over betydelig færre dager. Etter giroen venter Sveits rundt, Tour de France tett etterfulgt av OL, mens VM kommer i september.

Meget tett
Det er uten tvil et omfattende program Hushovd skal gjennom. Toppformen skal være der i både Paris-Roubaix, Tour de France og OL, muligens også i VM, selv om løypen ikke passer Hushovd perfekt. Mellom Roubaix og touren skal altså giroen inn. For meg virker dette tøft, veldig tøft.

Ja, jeg er klar over at Hushovd ikke må gjennomføre hele giroen. Han kan bryte etter én uke, og dermed slippe å slepe seg gjennom de lengste og bratteste fjellene. Likevel tror jeg etapperittet kommer til å tære på Hushovds krefter, mer enn han kanskje håper. Atle Kvålsvoll har uttalt at målet er en etappeseier i giroen. Det klarer ikke Hushovd dersom han er i dårlig form, og kampen om seirer tærer så vel mentalt som fysisk. Oppmerksomheten kommer også til å være en helt annen under giroen enn den ville vært i California. Det at giroen starter i Danmark, vil trolig tiltrekke seg flere norske fans og medier, som gjerne vil ha en bit av Hushovd. Dette tærer også på kreftene.

I mai har Hushovd vanligvis hatt muligheten til å miste noe formen, og fokusere frem mot touren. Med giroen inn i programmet, kan han neppe tillate seg en altfor stor formsvikt i mai. Målet er jo å vinne en etappe, og da må formen være langt fra på bunn. Når, for jeg er relativt sikker på at det skjer, Hushovd bryter giroen, kan han la formen falle. Formen vil neppe være like god som vanlig i juni, men det er ikke i denne måneden han skal være på topp heller. Juli derimot er en ekstremt viktig måned i år. Både Tour de France og OL kjøres i sommermåneden, og begge rittene blir viktige for Hushovd. Etter dette kan han endelig hvile litt, før et eventuelt VM.

Thor Hushovd

BMC: Har valgt å sende Hushovd til giroen, noe som sørger for et meget tøft rittprogram. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Har han lyst?
Sånn det virker på meg, må Hushovd holde god form gjennom store deler av sesongen. Han kan nok slippe seg litt ned etter Paris-Roubaix, da han trolig ikke vil være i toppform under giroen. Likevel skal han være i god nok form til å kjempe om etappeseirer. Etter giroen vil nok formen dale, før den må bygges opp igjen til touren. Da vil nok hardkjøret i starten av sesongen merkes.

Kanskje prøver BMC å forebygge et internt problem de er redd skal komme.

En annen sak er om Hushovd egentlig har lyst til å delta i giroen. Tidligere har han virket negativ til å delta i rittet, og ifølge VG Nett ble han overrasket da han fikk overbrakt nyheten.  Både Kvålsvoll og ledere i BMC-leiren uttaler at dette er noe Hushovd også ønsket, men er det virkelig det? For meg kan det likså godt virke som et lite taktisk trekk fra BMC. Et trekk som skal sørge for at Hushovd ikke er i superform under touren, og dermed ekstra velvillig til å hjelpe Cadel Evans til seier. Kanskje prøver de å forebygge et internt problem de er redd skal komme med Gilbert, Evans og Hushovd på samme lag. Giro-plassen til Hushovd kan være et tegn på at alt i BMC ikke er så godt planlagt som det virker, men det kan selvfølgelig også ha vært et ønske fra Hushovd selv. Uansett synes jeg det blir voldsomt. Det vil uten tvil gå slag i slag for 34-åringen denne sesongen, og det blir mye å se av Hushovd. Om det er det beste for Hushovd er jeg usikker på, men det blir i alle fall morsomt for oss TV-tittere.

Hva synes dere om at Hushovd blir sendt til giroen? Er det tette programmet en fordel eller ulempe for nordmannen?

Anders

« Previous post

6 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Hei!

  Dette kan bli et vel tøft program selv for en erfaren og garvet verdensmester , men det er vel slik i sykkkelverdenen at de beste skal være med å vise muskler.
  Dette har selvfølgelig sin pris , men Thor kan som nevnt stå av hvis han er heldig å få en etappeseier tidlig i Giro`n. Når det gjelder å fullføre Giro de Italia med et bra resultat og Le Tour De France med en event sammenlagtseier med den grønne trøyen så er dette fullt mulig , men meget tøft og krever timing og litt gode dager på sete.
  BMC vil selvsagt se at Thor skal ta så mange seiere so mulig , de vil jo ha valuta for prisen Thor koster BMC penger.
  Jeg ønsker Thor Husovd lykke til på BMC laget , vi gleder oss veldig til å se han og laget på veien i 2012.

  Mvh

  Hunndalen Sport

  Reply
 2. Se på alle de andre sprinterne, med Cav fra i fjor i spiss. Stort sett jevn og fin form hele veien. Det klarer også Thor. Juni får heller bli litt dårligere, og så kan jo Thor få lovt til å kjøre seg i form i TdF. I verste fall, hvis BMC og Thor har mye uenigheter så blir det Polen. Sikkert greit nok det også.

  Reply
 3. Bjørn

   /  January 28, 2012

  Ser ikke helt problemet med dette opplegget for Thor. Han kommer jo ikke til å være den første som bruker en halv (eller noe sånn) Giro som oppkjøring mot Touren. Det har fungert for andre før, og når han har lyst til å gjøre det så har han god nok kunnskap til å kunne få det til å fungere.
  Synes også det er unødvendig å kaste seg på VG-spekulasjonene om at Thor fikk vite at han skulle kjøre Giroen i går. Når han og Kvålsvoll sier at dette har vært planlagt og diskutert, så er det vel ingen grunn til å betvile det? Det er vel heller ikke noe grunnlag for den konspiratoriske teorien om at BMC-ledelsen har satt Thor på Giroen for at han skal være i dårlig form i Touren slik at Thor holder seg tro mot oppgaven om å hjelpe Cadel? Hvis lagledelsen var usikker på om Thor vil jobbe godt nok for lagets mål om sammenlagtseier, ville det vel vært andre måter å ta tak i det?

  Reply
 4. Michael

   /  January 28, 2012

  Tror det ligger i kortene at Thor ikke skal kjøre serlig mye mere enn han ønsker i Giroen, jeg tror han er med over de første fjellene men står av når det begynner å gå”på stålet”. Tror Thor gjerne prøver å komme i Rosa i løpat av Giroens første dager når den er i Danmark. Kort Prolog på 8,8km og 2 relativt flate ettapper gjør at det er slett ikke umulig. Mye nordmenn i Horsens/Herning og et skikkelig “push” for å komme i rosa på samme vis som han klarte i gult i fjor i TDF. Siden han klarte gult en uke i fjor tror jeg ikke det er like gjevt å prøve å gjenta dette, derfor heller rosa. Fokuset til Thor vil være å komme litt senere i form utover Juli pga OL, dermed vil dette opplegget passe fint. Inget stress med gult eller grønnt i TDF og en Thor som vil går for noen brudd etapper på mellomharde TDF ettapper hvor Cadel ikke trenger ham. På dette viset kan Thor få fokusere på Roubaix, kjøre i Rosa, vinne en Giro etappe”på ordentlig” sleppe seg ned etter han bryter Giroen, hente en etappe eller to i TDF, være med på vinnerlaget i TDF, for så å krone det hele med olympisk gull. Skriver han heller ikke av i Limburg på slutten av året. Høres ikke ut som en dårlig plan? Så er det bare å kjøre på ;-)

  Reply
 5. Nyegymsko

   /  January 28, 2012

  Aller aller først må jeg jo si at det blir kjempemoro for oss som skal se dette på tv. Rent egoistisk synes jeg det er herlig å få se våre best så mye som mulig.

  Jeg er enig med de som sier at dette ikke nødvendigvis er noe problem. Det at Thor viser litt overraskelse overfor vg journalisten kan være bare det at han ikke vet at det har blitt offentligjort enda. Som tidligere nevnt her så har jo andre spurtere fint klart seg gjennom deler av giroen for så å være i grei form til touren igjen. Thor kan nok klare å surfe litt på formen han sitter på etter roubaix mot giroen for så å ta det med ro etter at han kaster inn håndkleet der. Nå skal det sies at jeg tror det kan bli vanskelig for Hushovd i det hele tatt å ta en seier i giroen i år.

  Jeg har sett litt nærmere på giro løypa og til og med begynne med så er det nok for flatt. Det blir nok vansklig å slå sultne italienere og andre i de spurtene. Det er ikke hardt nok før etappe 6 som kan være en etappe for Hushovd, det samme med etappene 10 (under tvil) og 13. Den 13 etappen har en type profil Hushovd har gjort det bra i de siste årene, men etter den etappen står han nok også av regner jeg med, med mindre han sitter med en trøye han har veldig lyst på. Italienerne er jo som vanlig gale og har en hviledag allerede etter 3 dager også er det 12 harde dager før neste. Det sender nok mange av spurterne ut av konkurransen etter den 13 etappen ihvertfall av de som også skal prestere i touren.

  Så kommer jo det man aldri er forberedt på og det er skader og sykdom. For allt vi vet så kan hele dette opplegget gå på trynet p.g.a noe uventet. Som plan ser det helt greit nok ut, så får vi se om det blir gjennomført.

  Reply
 6. Lars

   /  January 30, 2012

  Uproblematisk. Betyr bare at det blir mindre Vespa kjøring på Kvålsvoll

  Reply

Skriv en kommentar