RadioShacks joker | Anders og Jonas

RadioShacks joker

SEIER: Klatretalentet Ben Hermans vant Trofeo Inca. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.c

Annenhver dag i tiden fremover vil vi presentere et talent vi tror at er modne for å få sitt gjennombrudd i sykkelsirkuset i løpet av 2012. Til slutt vil vi stå igjen med en liste på ti ryttere vi tror at vil markere seg i kommende sesong. Om et års tid vil vi oppsummere deres sesong å se hvor godt/dårlig vi traff med tipsene.

Vi skal prøve å gi dere et innblikk i deres karriere så langt, presentere deres styrker og svakheter og spekulere i hva de kan oppnå i sesongen som kommer. Tror dere vi får rett eller bommer vi fullstendig? Bli med i diskusjonen ved å legge inn en kommentar under innlegget.

Vi har hittil presentert Giacomo NizzoloEnrico BattaglinMatteo TrentinAdrien PetitAlexandre GeniezAidis Kruopis, Sep Vanmarcke og Peter Kennaugh.

2. plass – Ben Hermans
Ben Hermans startet sin idrettslige karriere med å spille fotball og drive med friidrett. Han likte også å sykle, og som 12-åring begynte han å sykle aktivt. Faktisk var det verken venner eller familie som fikk han interessert, han bare likte å sykle. I sitt første ritt ble han nummer to, det rittet vant han.

Satset for fullt
I 2004 vant Hermans det nasjonale juniormesterskapet på tempo. Det ble fem seirer i 2004 akkurat som året før. I 2005 fikk han kyssesyke, noe som satt han ut for det aller meste av sesongen. I 2006 imponerte han stort. Han ble nummer fire i U23-utgaven av Liège-Bastogne-Liège, bare slått av tre Rabobank-syklister. Han fortsatte med å vise sin klatresterke side med andreplass på den andre etappen av Ronde de I’Isard bak Jelle Vanendert. En sterk femteplass på tempoen sikret andreplassen sammenlagt. I august kjørte han inn til en god syvendeplass i Tour des Pyrénées.

Den gode 2006-sesongen sikret at plass på DAVO før 2007. Det ble ingen god sesong, med 10. plass i U23-utgaven av Liège-Bastogne-Liège og sammenlagt i Circuit des Ardennes som beste resultat. Dermed bar det tilbake til amatørenes rekker for belgieren. Der fikk han en skikkelig opptur. Han hentet hjem tre seirer, den største i UCI-rittet GP de Marbriers, foran en haug med franskmenn. Han ble nummer to i U23-tempoen i det belgiske mesterskapet, bare tre sekunder bak Jan Ghyselinck. Det resultatet fikk han også på den tredje etappen av Tour de l’Avenir, og tok over ledelsen sammenlagt, en ledelse han mistet dagen etter. Hermans avsluttet sesongen med en sterk 11. plass i U23-VM i Varese. Den gode sesongen ga han plass på talentlaget Topsport Vlaanderen, noe som gjorde at han ga opp studiene og satset for fullt på sykkelkarrieren.

BEN HERMANS: Må nok være klar til å jobbe litt for lagkamerater neste sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Proffkontrakt
I det belgiske laget imponerte han fra start med sjetteplass i GP d’Ouverture La Marseillaise. Han kjørte inn til flere gode resultater, blant annet topp 10-plasseringer i Settimana Lombarda og Vlaamse Pijl-Harelbeke. Sent i april klinket han til med en strålende 14. plass i Flèche Wallonne. I juni ble han bare slått av Peter Velits i GP Kanton Aargau-Gippingen. På sommeren hadde Hermans nok en gang sykdomsproblemer. Denne gangen var det bronkitt som satt han ut av spill. Hermans spurtet likevel inn til en tredjeplass på den første etappen i Tour de Wallonie, før han imponerte stort i knalltøffe Vuelta a Burgos. Han slo Alejandro Valverde i kampen om andreplassen på den andre etappen, bare slått av uhyre sterke Joaquin Rodriguez. På den neste etappen spurtet han inn til tredjeplass, som sørget for at han overtok sammenlagtledelsen. Den mistet han etter hvert, grunnet smerter i hoften. Resten av sesongen gikk uten de store resultatene, og på vinteren måtte han gjennomgå en hofteoperasjon. Likevel hadde han sikret seg kontrakt hos storlaget RadioShack. En drøm var gått i oppfyllelse.

Oppholdet hos amerikanerne begynte på verst tenkelig måte. Hermans brakk to tær i en ulykke i hjemmet, noe som gjorde at han mistet den første samlingen med laget, samt hemmet han gjennom store deler av vårsesongen. I tillegg hadde han sykdomsplager under Ardenner-klassikerne.  Han klatret inn til en 9. plass i Criterium International. I mai vant han kongeetappen i Belgia rundt, foran Stijn Devolder og Philippe Gilbert. Det gjorde at han føk opp til sjetteplass sammenlagt. De store resultatene uteble på slutten av sesongen grunnet ryggproblemer etter en velt i Criterium du Dauphiné.

Hjelperytter: Det kan fort være at Hermans må være det flere ganger i år. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Ardenner-stjerne?
I årets sesong fortsatte RadioShack-eventyret for unggutten, og det gikk langt bedre. Han imponerte allerede i Tour Down Under, selv om det ikke ble noen toppresultater. Det gjorde det imidlertid litt senere i Trofeo Inca. Belgieren holdte på å drite seg ut ved å pisse rett før første bakke, men kom seg tilbake gjennom god klatring. På den siste stigningen angrep han sammen Xavier Tondo og Arkaitz Duran. De holdt til mål, og Hermans vant spurten. Han første seier i RadioShack-trøya var et faktum. Han kjørte jevnt og godt i Giro di Sardegna, noe som førte til sjetteplass sammenlagt. I starten av april syklet han inn til tredjeplass i GP Pino Cerami, men noe bedre ventet: Ardenner-klassikerne. 12. plass i oppladningsrittet Brabantse Pijl ga noen forhåpninger. I den første klassikeren, Amstel Gold Race, kjørte han inn til en fantastisk 8. plass. I Flèche Wallonne ble det 18. plass, mens Liège-Bastogne-Liège endte med 22. plass. En meget oppløftende vårsesong hadde han lagt bak seg, da han ble nummer tre på to etapper og sammenlagt i Tour de Wallonnie i juli. Etter det ble han nummer tre på en etappe i ENECO Tour, og nummer to på tempoen i det belgiske mesterskapet. Hermans fikk ikke kjøre noe treukersritt, selv om han hadde håpet på å kjøre vueltaen. Årsaken var trolig at han hadde valgt å signere for Leopard-Trek, noe som skulle sørge for at han tok steget helt opp til toppen. Ironisk nok gikk RadioShack og Leopard sammen, og Hermans vil nok en gang kjøre under Johan Bruyneel.

Hermans kan fort bli RadioShacks mann i de kuperte klassikerne.

Årets sesong vitnet om noe stort i Ardenner-klassikerne. Det var ikke slik at han hadde ett godt resultat. Han kjørte jevnt i flere av rittene, noe som gir forhåpninger om at han kan blande seg inn blant de aller beste i fremtiden, kanskje allerede neste sesong. Det er ingen tvil om at Hermans trives best i motbakke. Og det er kanskje ikke så rart da han bor i provinsen Limburg i Flandern (ikke der VM går), hvor vi blant annet finner Liège. Hermans kan fort bli RadioShacks mann i de kuperte klassikerne, da det ikke er her mannskapet er best. Schleck-brødrene har selvfølgelig egenskapene, men ikke alltid lysten. Hermans’ favorittritt er Liège-Bastogne-Liège, men det er dette rittet hvor brødrene Schleck oftest viser seg frem. Dermed kan det bli i Amstel Gold Race og Flèche Wallonne han får kjøre for seg selv. Det kan ende med meget gode plasseringer, kanskje kan han ta steget opp på pallen. Men da må han unngå sykdoms- og skadeproblemene han har hatt hittil i karrieren, for de har det vært utrolig mange av.

[/caption] 

Shacks joker
Belgieren født i 1986 får neppe kjøre Tour de France, da RadioShack-Nissan har et uhyggelig sterkt lag. Likevel burde det være håp om å kjøre enten giroen eller vueltaen. I giroen er Jakob Fuglsang kaptein, så det er nok størst sjanser for å få egne sjanser i vueltaen. I tillegg til sine ferdigheter oppover, er Hermans langt fra ueffen på tempo. Det betyr at også litt kortere etapperitt, type ENECO Tour, bør passe han godt. Kanskje kan han også bli en god Grand Tour-rytter i fremtiden.

RadioShack har et helt forrykende lag neste sesong. I tillegg er trolig ikke forholdet til landsmannen Johan Bruyneel det aller beste etter årets sesong. Det er nok trolig det som taler negativt for Hermans før neste sesong, men med Hermans’ ferdigheter har vi likevel stor tro på han neste sesong. Det er også mange rutinerte menn på RadioShack, som kan lære Hermans ett knep eller to. Den gode progresjonen hittil i karrieren, får oss til å tro på en meget god sesong neste år.

Hva tror dere? Kan Hermans ta steget opp i verdenseliten? Eller er den interne konkurransen i RadioShack for tøff?

Anders