Burde Petacchi vært disket? | Anders og Jonas

Burde Petacchi vært disket?

Cavendish var ikke fornøyd med Petacchis vingling på den andre etappen i Giro d'Italia. (Sirotti)

Alessandro Petacchi tok som kjent seieren på den første fellestartetappen i Giro d’Italia. 37-åringen vant etter å ha spurtslått «Cannonball Cav». Det var den raske briten svært lite fornøyd med, og kjeftet på Petacchi og juryen etter spurten.

- Jeg blir disket for dette hele tiden, sa en tydelig irritert Cavendish til arrangøren etter målgang.

Grunnen til at Cav var så sur er at Petacchi flere ganger endret linje i løpet av spurten, og ifølge Cavendish måtte han bremse opp og starte spurten på nytt flere ganger. Det som skal sies er at Petacchi ikke skjenet så veldig mye.

Burde Petacchi blitt disket?
Dermed klarte Petacchi å slå den lynraske mannen fra Isle of Man. Men burde Petacchi ha vært diskvalifisert? Noen vil mene det, andre vil ikke. At spurten til Petacchi er helt på kanten er det ingen tvil om. Petacchi holder ikke sin linje, og skal dermed bli deklassifisert ifølge reglene. ”Ryttere skal ikke avvike fra linjen de har valgt når de starter spurten, og ved den måten, bringe andre i fare”, står det i UCIs reglement.

Hvis denne regelen skal følges 100 % skal Petacchi diskvalifiseres. Han forandrer linje, og sperrer på denne måten Cavendish. Sånn sett er det lett å skjønne frustrasjonen til verdens beste spurter. Det var heller ikke langt unna at Ale-Jet sørget for en skikkelig massevelt, da Cavendish fikk en liten sleng på sykkelen. Men man kan vel heller ikke forvente at rytterne skal holde en helt rett linje når de spurter som gærne i 70 kilometer i timen? Det er jo så godt som umulig.

For å være ærlig tror jeg at Cavendish hadde blitt deklassifisert dersom det var han som gjorde som Petacchi. Eller hvis det var Tylar Farrar for den saks skyld. Det er nemlig ikke bare bare å deklassifisere en italiener i det største italienske rittet.

Det er nemlig ikke bare bare å deklassifisere en italiener i hans hjemland.

Det ville ført til enorme reaksjoner fra det italienske publikumet. Å gjøre det omvendte derimot ville vært mye lettere, og ville fort vært fristende for juryen i Italias største sykkelritt.
Selv mener jeg at det er greit at Petacchi ikke blir disket. Samtidig skjønner jeg reaksjonen til Cavendish svært godt. Hadde han ikke blitt sperret ville han mest sannsynlig vunnet etappen. Det er heller ikke så rart at man blir sur når man ikke vinner. Svært få liker vel å tape? Cav er definitivt en av dem. Det samme kan vel sies om de aller fleste andre sprintere, deriblant Petacchi.

Må bli mer konsekvente
Jeg husker godt den siste etappen av fjorårets Tirreno-Adriatico svært godt. Den vant Edvald Boasson Hagen foran Alessandro Petacchi. Boasson Hagen skjenet litt ut mot venstre, og sperret dermed for Petacchi. Den gang mente Petacchi at nordmannen skulle vært deklassifisert. Den spurten minner litt om dagens. Hvis Petacchi virkelig mente det han sa den gang, mener han vel at han skulle vært deklassifisert i dag. Det gjør han nok ikke. Det er nemlig stor forskjell på å bli nummer en og å bli nummer to.

Se Boasson Hagens spurt i Tirreno-Adriatico her

Jeg mener at det man må bli mer konsekvente når det kommer til diskvalifikasjoner etter spurter. Petacchi ble ikke disket i dag, det ble heller ikke Boasson Hagen under Tirreno-Adriatico i fjor. Oscar Freire ble derimot disket på den 6.etappen av fjorårets Baskerland Rundt. Ingen av de to førstnevnte spurtene er så veldig forskjellig fra Freires spurt i Baskerland. På alle tre spurtene trekker seierherren inn mot siden, og sperrer med det konkurrenten som kommer bak.

Oscar Freire ble deklassifisert til andreplass på den første etappen i 2010-utgaven av Baskerland rundt. Han fikk imidlertid tildelt seieren etter at Valverde ble utestengt. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I Tour de France i 2009 ble Cavendish disket etter å ha sperret Hushovd. Den gang ble Cavendish disket. Disse fire spurtene ligner på hverandre, men sluttresultatet er forskjellig. To ganger ble det disk, to ganger ble det ikke disk. Det mener jeg er feil. Man må bli langt mer konsekvent når det kommer til hva man skal diske for i spurter!

Synes dere at Petacchi burde bli deklassifisert, eller var spurten grei? Burde man bli mer konsekvent når det kommer til vingling i spurten?

Anders

9 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Jeg synes at det er greit. Det er vanskelig å holde seg på en rett linje i så stor fart, og det var ingen spesiell fare for noe velt. Den slengen Cav fikk var ingenting, spør du meg.

  Fin video om massespurter: http://www.youtube.com/watch?v=fJ6j01tPmEg

  Reply
 2. Nicolay Bondi

   /  May 8, 2011

  Jeg mener det er greit å “sperre” på den måten både Cav, Ale og Edvald gjør, det er ikke korridorer i spurten som vi kjenner fra Langrenn. Regelverket i sykling sier at det ikke er lov til å skifte retning i spurten, men hvordan skal man da kunne man manøvrere seg fram, og hva er spurten? Siste 500 m, 250, 200?

  2.3.036 Sprints
  Riders shall be strictly forbidden to deviate from the lane they selected when launching into the sprint and, in so doing, endangering others.

  Slik lyder regelverket. Men skulle man sett firkantet på dette ville alle blitt disket, jeg mener at vis du ligger først bør du kunne skjære til en side til en viss grad. Men flere forandringer bør det slås ned på, da blir det umulig for de bak å velge side!

  Reply
 3. Eirik Bjørgo

   /  May 8, 2011

  Du må ikke glemme det andre vilkåret i UCI-regelen!
  Hvis Ale-Jet hadde ligget 20 meter foran alle andre kunne han kjørt så mye sikksakk han bare ville, fordi han ikke var til fare for andre. Regelen er ment å være skjønnsbasert utfra et vilkår om å utøve fare for andre. Det første vilkåret i regelen (om linjen) virker ikke å være annet enn en symbolregel. Den har egentlig ikke noe for seg.
  Det eneste man trenger er en regel som forbyr andre å sykle på en slik måte at de utgjør en fare for andre. Når man har laget en egen regel for linjevalg i spurt, kan det ikke være av annen grunn enn bare å frembringe viktigheten av å holde en rett linje.
  Altså: Linje er ikke et krav i seg selv, det er kun et krav i kombinasjon med forsvarlig kjøring! (og det følger jo av seg selv)

  Reply
 4. Nikolai

   /  May 8, 2011

  Pettacchi ser tross alt at Cavendish kommer på venstre siden, og skjærer foran. Så svinger Cav til høyre og Petacchi ser det, og skjærer ut til høyre, som igjen gjør at Cavendish må svinge brått til venstre. Når han svinger såpass mye og sperrer to gangen i én spurt, burde han bli disket!

  Reply
  • Bo

    /  May 8, 2011

   Nikolai: Pettacchi ser tross alt at Cavendish kommer på venstre siden, og skjærer foran. Så svinger Cav til høyre og Petacchi ser det, og skjærer ut til høyre, som igjen gjør at Cavendish må svinge brått til venstre. Når han svinger såpass mye og sperrer to gangen i én spurt, burde han bli disket!

   Og hvordan “ser” Petacchi dette. Cav. lå jo bak han hele tiden. Var ikke oppe på siden av Petacchi før et par meter før mål. Har vel ikke øyne i nakken skulle jeg tro.

   Reply
 5. Geir Bringsli

   /  May 9, 2011

  Her snakker vi to sprintere som til enhver tid vil utnytte alle muligheter som kommer.
  I dag utførte P. oppgaven helt utmerket, C. hadde ikke nok å svare med.
  Neste gang er det motsatt, så enkelt er det….
  Nei, ingen disk i denne spurten.

  Reply
 6. Øystein E.

   /  May 9, 2011

  Jeg synes han burde vert disket, og jeg synes de burde hat uavhengige jurier som ikke er innhabile. Det er jo tross alt det nest største rittet i verden, og jurien burde være så ørlige å klare å se det sportslige her. Helt tydelig at cav hadde klart det her, akkurat som thor hadde klart det mot cav da cav ble disket.

  Reply
 7. Sigurd

   /  May 9, 2011

  Den spurten Petacchi kanskje burde bli sammenlignet med er Bettini sin fra 2005. Der Baden Cooke velter, men så er jo diskusjonen om Petacchi er så ille og hvor listen skal ligge.

  Det er langt fra det verste jeg har sett, og la oss si det slik. Hadde det vært en annen rytter en Cav eller feks McEwen som hadde klaget hadde kanskje juryen sett annerledes på det.

  Reply

Skriv en kommentar