Skal ta steget ut av verdensmesterens skygge | Anders og Jonas

Skal ta steget ut av verdensmesterens skygge

STORTALENT: Peter Kennaugh kan fort bli Isle og Man sin neste store stjerne. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Annenhver dag i tiden fremover vil vi presentere et talent vi tror at er modne for å få sitt gjennombrudd i sykkelsirkuset i løpet av 2012. Til slutt vil vi stå igjen med en liste på ti ryttere vi tror at vil markere seg i kommende sesong. Om et års tid vil vi oppsummere deres sesong å se hvor godt/dårlig vi traff med tipsene.
Vi skal prøve å gi dere et innblikk i deres karriere så langt, presentere deres styrker og svakheter og spekulere i hva de kan oppnå i sesongen som kommer. Tror dere vi får rett eller bommer vi fullstendig? Bli med i diskusjonen ved å legge inn en kommentar under innlegget.
3. plass – Peter Kennaugh
Britiske Peter Kennaugh er nærmest vokst opp med sykkelsporten. Han var ikke mer enn fire dager gammel da foreldrene for første gang tok han med seg på tribunen for å oppleve banesykling. Som seksåring begynte han med BMX og derifra har det bare ballet på seg.
Den klatresterke rytteren har tatt skritt for skritt i løpet av karrieren og er nå en av de mest spennende talentene i sykkelsporten. Han har allerede vist potensialet han besitter i etapperitt, men vel så viktig i 2012 blir banesykling. Med OL på hjemmebane er det ingen tvil om at Team Sky-rytteren kommer til å ha delt fokus neste sesong.
Kennaugh kommer fra Isle of Man og har selvsagt tilbakelagt mange treningstimer sammen med Mark Cavendish. I 2012 kjører de på samme lag og vi tror at talentet er kapabel til både å hjelpe Cavendish til nye triumfer samtidig som han kjører inn egne resultater.
Fantastisk merittliste som banesyklist
For som syklister er de to vidt forskjellige typer. Begge har riktignok bakgrunn fra banesykling og er flasket opp i det britiske sykkelsystemet, men der Cavendish har blendet sykkelpublikum med noen vannvittige spurter har Kennaugh vist at etapperitt og kuperte endagsritt er der hans fremtid ligger.
Men det var som banesyklist Kennaugh først markerte seg. Han er nasjonal-, europeisk- og verdensmester som junior. Suksessen på banen fortsatte som U23-rytter, og i 2008 begynte han å markere seg på landeveien i tillegg. Blant annet tok han en overbevisende seier i GP Capodarco.
Utviklingen fortsatte i 2009. Etter å ha unnagjort en suksessfull banesesong var han klar til å sette preg på Italias største talentritt, Baby-Giro. Den unge briten kjempet lenge om sammenlagtseieren, men et par punkteringer på verst mulig tidspunkt satt en stopper for det. Det ble allikevel en sterk tredjeplass. Året endte med en fjerdeplass i U23-VM i Mendrisio. Han hadde brukt året til å vise at han var et av de største klatretalentene i sin generasjon.

GA ALT: Det holdt til fjerdeplass under U23-VM i Mendrisio i 2009. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Selvskreven på Team Sky
I 2010 sto Team Sky klare til å ta sykkelverden med storm, og da var selvsagt et av britenes største talenter selvskreven på laget. Der fikk han prøve seg i flere store ritt og lærte mye. Resultatmessig var det kun det britiske mesterskapet som kan karakteriseres som suksess. Lagkamerat Geraint Thomas vant riktignok rittet, men en andreplass i det selskapet er en god prestasjon av en førsteårsproff. Kennaugh startet også Vuelta a España det året, men trakk seg i likhet med resten av laget da lagets massør, Txema González, omkom.
I år ble det tydelig at Kennaugh hadde tatt med seg mye lærdom fra hans første proffsesong. Han fikk plass i Giro d’Italia da Serge Pauwels måtte trekke seg. Klatretalentet fullførte det harde etapperittet, noe han fikk godt betalt for senere i sesongen. For i juni viste Sky-syklisten hva han er kapabel til da han ble nummer tre sammenlagt i det harde etapperittet Route du Sud. Årets høydepunkt på landeveien var allikevel Polen rundt. Etter å ha deltatt i rittet i 2010 visste Kennaugh at dette burde passe han godt. Med aggressiv og god kjøring kapret han tilslutt femteplassen sammenlagt. Han hadde for første gang kjempet i toppen i et World Tour-ritt.
Det britiske banesyklingsprogrammet har de seneste årene spyttet ut den ene lovende rytteren etter den andre. Cavendish, Thomas, Stannard, Wiggins og Froome for å nevne noen. Slik vi ser det er Kennaugh neste mann til å vise akkurat hvor seriøst og vellykket sykkelstsingen har vært i Storbritannia.
Nå har Kennaugh hatt to sesonger i Team Sky, og han har skrevet under ny kontrakt med storlaget. Han har tatt seg tid og utviklet seg godt, men nå er det på tide å vise litt mer stabilitet og også et høyere toppnivå. Han har tatt seg tid og ikke stresset utviklingen. Dette bør gi resultater de kommende årene.

STERK: Når Peter Kennaugh setter opp farten i motbakkene vil de fleste slite med å holde følge. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Passer godt i korte etapperitt
Satsingen på banesykling vil selvsagt ta mye fokus, og er en mulig fallgruve i forhold til landeveissyklingen, men å forbedre seg som banesyklist og som landeveissyklist ser vi ikke på som noen motsetning. I mange idretter har vi sett at idrettsutøvere klarer å mobilisere litt ekstra og ta store skritt når de har et hjemme-OL å se frem til. Den ekstra gulroten vil forhåpentligvis være det som skal til for at Kennaugh klarer å ta skrittet helt opp i verdenstoppen.
Det naturlige målet for Kennaugh må bli å kjempe om topplasseringer i sammendraget i noen av de større etapperittene som strekker seg over en ukes tid. Han er en rimelig eksplosiv klatrer, så ritt som Paris-Nice og Tirreno-Adriatico bør passe han meget godt. Banetreningen har også gjort han til en brukbar temporytter.
Når det kommer til treukersritt er nok Tour de France utelukket på grunn av OL. Da blir det nok enten Giro d’Italia eller Vuelta a España på briten. I fjor fikk Chris Froome sitt gjennombrudd i vueltaen og noe av det samme kan selvsagt skje med Kennaugh.
Han er i hvert fall i et lag med massevis av rutinerte og seiersvante ryttere. Det bør være det perfekte miljøet å utvikle seg i, og det kan i hvert fall ikke telle negativt å være brite i Team Sky. Kennaugh kan fort vise seg å være britene og Team Skys fremtidshåp i de store etapperittene. 2012 blir et viktig år for Kennaugh, kanskje blir det også et suksessfullt ett.’
Hva tror dere Kennaugh kan få til i 2012? Kan han gjøre som Froome å slå skikkelig gjennom eller vil fokuset på banesykling gjøre det umulig?
Jonas
Next post »

2 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Leif

   /  December 29, 2011

  Jeg ville bare nevne at massøren til Team Sky ikke het “GP Capodarco”…

  Kennaugh startet også Vuelta a España det året, men trakk seg i likhet med resten av laget da lagets massør, GP Capodarco, omkom.

  Reply
 2. andersjonas

   /  December 29, 2011

  Takk for at du sa ifra. Er rettet opp nå.

  Reply

Skriv en kommentar