McEwens læregutt | Anders og Jonas

McEwens læregutt

AIDIS KRUOPIS: Er GreenEDGEs spurtjoker neste sesong. Foto: Sirotti

Annenhver dag i tiden fremover vil vi presentere et talent vi tror at er modne for å få sitt gjennombrudd i sykkelsirkuset i løpet av 2012. Til slutt vil vi stå igjen med en liste på ti ryttere vi tror at vil markere seg i kommende sesong. Om et års tid vil vi oppsummere deres sesong å se hvor godt/dårlig vi traff med tipsene.

Vi skal prøve å gi dere et innblikk i deres karriere så langt, presentere deres styrker og svakheter og spekulere i hva de kan oppnå i sesongen som kommer. Tror dere vi får rett eller bommer vi fullstendig? Bli med i diskusjonen ved å legge inn en kommentar under innlegget.

Vi har hittil presentert Giacomo NizzoloEnrico BattaglinMatteo TrentinAdrien Petit og Alexandre Geniez.

5. plass – Aidis Kruopis
Aidis Kruopis’ sykkelkarriere begynte på en måte som 12-åring. Da dro noen skolevenner han med på sykkeltur, og da var startskuddet gått. Som så mange andre raske syklister har Aidis Kruopis bakgrunn fra velodromen. Både i 2005 og 2006 tok 25-åringen bronse i U23-EM på bane i lagkonkurransen for Litauen. I 2007 viste han seg for første gang skikkelig frem på landeveien med syv topp 10-plasseringer, men uten seier. Han fulgte opp med 12 topp 10-plasseringer (hvis man ser bort fra lagtempo og sammendrag) sesongen etter. Nok en gang ble det imidlertid en sesong uten seier. I 2009 gikk det imidlertid langt dårligere. Der hvor han tidligere hadde kapret flere gode UCI-resultater, var det nå tomt. Han kjørte for det nasjonale laget Team Piemonte frem til juni. Han klarte imidlertid å kapre fire seire i løp som ikke var UCI-kategorisert, men det skal sies at motstanden likevel var relativt sterk.

MARCEL KITTEL: Sto for årets gjennombrudd som spurter. Neste år kan det bli Aidis Kruopis. Foto: Pascal Pavani (AFP/Scanpix)

Opptur
I 2010 dro han til belgiske Palmans-Cras, hvor han skaffet seg sine første UCI-seire. Han slo til med seier i både Dwars door de Antwerpse Kempen og Schaal Sels-Merksem, begge i massespurt. Han tok med seg ytterligere seks topp 10-plasseringer den sesongen. Hans gode sesong ble oppdaget av Landbouwkrediet, hvor ferden gikk videre. Der fortsatte han å imponere.

I lagets grønne drakter syklet han inn til hele 18(!) topp 10-plasseringer i UCI-ritt. Det ble fire seire, alle i Belgia og den største i Belgia rundt. Kruopis fikk flere ganger spurtet mot de beste. Det endte sjelden med seier, men han var ofte med blant de aller beste. Sånn sett kan man se likheten til vår egen Alexander Kristoff, men Kruopis rasket med seg noen seire.

 

Ønsket av storlag
Den strålende sesongen gjorde at flere storlag sperret opp øynene for den raske og sjenerte litaueren. RadioShack var ute med følere, men det var et annet lag Kruopis ønsket seg til. Det nystartede GreenEDGE er som et paradis å regne for en spurter, noe Kruopis så absolutt må regnes å være. Det australske laget vil blant annet ha raske herremenn som Matt Goss, Jens Keukeleire, Robbie McEwen, Julian Dean og Leigh Howard på lønningslista neste sesong. Ta med Kruopis der, samt flere temposterke ryttere med banebakgrunn, og du har et lag som ikke står tilbake for mange når det drar seg til spurt.

En viktig mann i GreenEDGE er Robbie McEwen. Den australske spurtlegenden vil kjøre til California rundt, før han trer ut av feltet og inn som taktisk rådgiver for laget. Og nettopp «Pocket Rocket» kan bli en meget viktig del av Kruopis’ karriere. Litaueren har nemlig lenge sett opp til kollegaen, mens McEwen har uttalt at han vil gjøre det han kan for å hjelpe unggutta i laget. Det kan være gull verdt for Kruopis. Det er nemlig ikke mange som har den rutinen McEwen innehar.

Robbie McEwen kan være gull verdt for Kruopis

Kruopis har hittil kjørt på lag hvor han har vært den klare kapteinen i spurten. Han har kanskje ikke fått all verdens støtte, men han har heller ikke trengt å bry seg om andre. Neste sesong vil han trolig måtte hjelpe mer etablerte ryttere, slik som Matt Goss. Kruopis har uttalt at han er klar for å hjelpe Goss, men at han vil være mer enn klar til å ta sjansene når de byr seg. Litaueren vil nok få sine egne sjanser i litt mindre ritt, da han fort kan bli spurteren på «andrelaget» til det nye storlaget.

 

Spurt og brostein
Spurteren ønsker seg nok flere seire neste sesong. Fire seire er ikke dårlig, men både flere og større seire vil nok være ønskelig. Kruopis har aldri kjørt for lag som har vært med i Grand Tourer. Dermed kan han få sin debut i et treukersritt. Om han får det vites ikke, men det er ikke utenkelig. Da vil nok målet være en etappeseier, jo mindre han må kjøre som hjelperytter.

Tidligere i vinter uttalte han at han trodde han kunne slå de aller beste spurterne i verden, og hvorfor ikke? I år har han vært stabil, litt sånn som Denis Galimzyanov var i fjor. Russeren fikk sitt definitive gjennombrudd i år, og man skal ikke se bort fra at en ny østeuropeer slår gjennom neste sesong.

Det er imidlertid ikke bare i spurtene Kruopis vil vise seg frem. Etter å ha kjørt på Landbouwkrediet er det nærmest bestemt at man liker seg på brosteinen, og Kruopis har ikke lagt skjul på at han ønsker å vise seg frem i klassikerne. Han har den rette kroppsfasongen og er fortsatt ung. Kruopis er imidlertid relativt uerfaren. Dermed vil det passe han perfekt å komme på et lag med en haug erfarne spurtere, for det er trolig her han kommer til å ha sin forse i fremtiden. Med McEwen og Julian Dean på laget kan Kruopis få hjelp på den taktiske biten inn mot en spurt. For hvem er vel bedre enn de to når det drar seg inn mot spurt? Så er det bare opp til Kruopis å suge til seg kunnskap, tråkke nok watt og holde luftmotstanden på et minimum (der har han noe å gå på). Da kommer gjennombruddet!

Kan Aidis Kruopis slå seg inn blant verdenseliten? Har GreenEDGE skutt gullfuglen, eller har han ikke det som skal til?

Anders

Skriv en kommentar