Nå starter den norske sykkelsesongen | Anders og Jonas

Nå starter den norske sykkelsesongen

Kan Sven Erik Bystrøm ta en populær hjemmeseier på søndag? (Foto:Kristoffer Øverli Andersen)

Kommende søndag kommer et av mine personlige høydepunkt denne sesongen, årets første Norgescup-ritt. I et halvt år har de fleste hjemlige sykkelryttere flydd under radaren, i mangel på hjemlige konkurranser. Det er alt for lenge i mine øyne, men den diskusjonen får vi heller ta en annen gang.

Et halvt år uten særlig mange konkurranser bygger opp stor spenning. Hvordan har ryttere utviklet seg? Vil de som allerede har vist at de har et stort talent fortsette utvikling slik man har håpet og trodd? Dukker det opp noen nye talenter vi sykkelfans kan få glede av å følge i mange år fremover? Norgescupen er arenaen hvor nye norske fremtids stjerner først viser sitt potensiale. Det er her den nye Thor Hushovd eller den nye Edvald Boasson Hagen for første gang vil vise hele sykkel-Norge at de kan ta opp arven etter våre stjerner.

Flat løype
Jæren er stedet for årets første norske sykkelfest. I mine øyne er det et fint sted å starte. Med fare for å tråkke noen på tærne vil jeg påstå at Vestlandet, og spesielt Rogaland, er det stedet i Norge som er best på talentutvikling. Stavanger og Sandnes sykkelklubb er blant de ledende i landet, på junior- og seniorsiden, i tillegg til i yngre årsklasser. Med andre ord vil mange av Norges største sykkeltalenter få vise seg frem på hjemmebane i det første av totalt fem Norgescup-ritt.

Løypa i Jæren sykkelfestival (som er samlebetegnelsen på ranking-rittet og Norgescup-rittet som arrangeres lørdag og søndag) er rimelig flat. Med unntak av vinden, er det lite som kan by på de store utfordringene. Det kommer nok allikevel til å gå fort, og dermed også bli et hardt ritt. Når du slipper fri 331 våryre syklister (ja, så mange er faktisk påmeldt) kommer det til å bli offensiv og hard kjøring.

Kristoff til start
Så hvem er favorittene? Hvilke ryttere blir det ekstra interessant å følge det kommende året? Eksakt svar på det har jeg ikke, men noen har jeg sett meg ut. Først og fremst må det nevnes at BMC-proff Alexander Kristoff er påmeldt. Selv om det ikke er hundre prosent sikkert at han starter er det i hvert fall mye som tyder på at han gjør det. Om han står på startstreken synes jeg han skal ha all mulig honnør for det. At noen av proffene tar seg bryet til å stille opp i lokale og nasjonale ritt når de har anledning er fantastisk. De setter standarden for resten av feltet, og selv om toppresultater i disse rittene ikke er blant proffenes mål for sesongen, er de helt sikkert en stor inspirasjonskilde for sine konkurrenter.

Stiller Kristoff gjør han det som Stavanger-syklist. Da blir han prikken over i-en på et utrolig sterkt lag. Klubben har vært så gode til å produsere talenter de siste årene, at selv om mange av dem i dag har tatt steget opp til større lag, sitter de fortsatt igjen med vinnerkandidater i Norgescup-rittene. Sven Erik Bystrøm blir garantert en av de mest spennende unggutta å følge i år. Sammen med Kristian Dyrnes utgjør han toppen av en meget sterk årsklasse, som i år er første års seniorer. Der tilhører også Bystrøms lagkamerat Fredrik Galta. Trioen Kristoff, Bystrøm og Galta blir vanskelig for motstanderne og hanskes med. Et lag som kan ta opp kampen er de lokale rivalene i Sandnes. Med nevnte Dyrnes i stallen, og tidligere Sparebanken Vest-rytter Geir Inge Berg, har de et par kort å spille på. I tillegg har de et meget bredt og sterkt lag.

Kontinentallagene stiller sterkt
Men de lagene som er sterkest på papiret er kontinentallagene. Alle stiller manns sterke opp, til tross for at Joker Merida har sine beste klatrere i Tour de Bretagne. Nevnte Joker Merida stiller blant annet opp med lynhurtige Mats Lohne, som har tatt det internasjonale nivået han har møtt i år oppsiktsvekkende bra. Skulle det bli spurt, er Lohne en av svært få som kan gi Kristoff skikkelig kamp. De har i tillegg Vegard Robinson Bugge, som vant det første Norgescup-rittet i fjor. Roy Hegreberg, som sammen sine lagkamerater i Sparebanken Vest, helt sikkert har som mål å vise seg frem på hjemmebane, har en meget god spurt. Sparebanken Vest har et sterkt lag, med ryttere som i sesongstarten glimtvis har vist hva de er gode for. Plussbank Cervélo var et av de dominerende lagene i Norgescupen i fjor. I år ligger fokuset først og fremst på utenlandske konkurranser, men de stiler opp med samtlige friske og raske syklister de har. Lagets største fortrinn ligger i bredden. Mange av lagets ryttere kan vinne rittet, selv om kanskje ingen av dem er storfavoritter. Lorents Ola Aasvold har vunnet cupen de siste to årene, så det er garantert en mann å følge godt med på.

Det siste kontinentallaget vi har i Norge, Team Ringeriks-Kraft sender også de fullt mannskap. Laget har ikke kjørt veldig mange konkurranser i år, men i de få de har kjørt har klatreren Eirik Kasa Jarlseth, Aslak Sørensen Værnes og spurteren Frans Leonard Markaskard vist veldig lovende takter. Med det bør jeg ha nevnt de sterkeste lagene, selv om Frøy, Bærum og Nesset kanskje også fortjener å bli nevnt.

Fire lag som kjemper om tronen i juniorklassen
Juniorklassen kan i år utvikle seg til å bli en kamp mellom fire klubber. Det aller sterkeste og bredeste laget mener jeg at er Glåmdal. Laget består av elever ved sykkellinjen på NTG-Kongsvinger. Kristoffer Skjerping vant Norgescupen for juniorer i fjor og har vært fryktelig sterk i starten på årets sesong. Rask er han også, så han må tåle favorittstemplet på søndag. Da er det godt å ha gode lagkamerater i bakhånd. Sondre Holst Enger (vant Ringerike GP for juniorer i fjor) og Sindre Eid Hermansen (bronse på tempoen i juniorklassen i NM) er ryttere som på gode dager kan vinne Norgescup-ritt. I tillegg er flere av de beste første års juniorene på dette laget.

Når vi er inne på lovende og gode første års juniorer er det naturlig å snakke litt om Grimstad sykkelklubb, som etter mange år som en anonym klubb (sett bort ifra oppmerksomheten Hushovd har gitt dem), endelig kan bite godt fra seg igjen. Nå har de et av de sterkeste juniorlagene, med Fridtjof Røinås, Kristian Johansson, Amund Grøndahl Jensen, Thomas Larsen og Espen Holter Pedersen. At de er like sterke som Glåmdal tviler jeg på, men de er ikke langt unna. Det er heller ikke Sandnes, som med Hoelgaard-brødrene i spiss har et massivt lag, fylt med kvalitet. Daniel Hoelgaard er nok lagets rimelig ubestridte kaptein. Han vant i fjor NM-gullet på meget overbevisende måte, da han parkerte alle konkurrentene. At han tar mange skalper også i år er en selvfølge.

Flere å se opp for
Når vi er inne på selvfølger, så må Stavanger nevnes. Selv om de ikke er best på papiret, så har klubben en egen evne til å få frem talenter, som tar steget opp når de får muligheter til å kjøre for egne sjanser. I år er raske Tormod Jacobsen og kjøresterke Oscar Landa deres to fremste navn, på papiret. Det er de to som også viste seg mest frem i kermesrittene klubben alltid deltar i før den norske sesongen starter.

I tillegg må følgende ryttere nevnes: Sindre Lunke fra TVK, Magnus Tønsager (Jømna/Heradsbygd), Kristoffer Ylven Westgaard (Bærum OCK), Nicholas Hammersland (Bergen CK) og Anders Lie Håkensrud (Asker).

 

Miriam Bjørnsrud avsluttet forrige sesong med å slå knock-out på de fleste seniorjentene. Gjør hun det samme på søndag? (Foto: Kristoffer Øverli Andersen)

Hjemmefavoritt i dameklassen
I kvinneklassen er det stor deltakelse på seniorsiden. 34 ryttere er et meget solid antall. Dessverre er ikke tallene særlig lystige i juniorklassen. Kun ni juniorer stiller til start. Norges klart sterkeste lag Team Hitec Products stiller kun med fire damer. De må allikevel innfinne seg med å være blant favorittene. Spesielt Emilie Moberg har vist god form i år, men lokale Tone Hatteland er sikkert veldig motivert for å gjøre det bra, og hun har spurtstyrken til å hevde seg om feltet kommer samlet til mål. Den kanskje største favoritten er dog den lokale terrengdronningen Lene Byberg. Hun satser riktignok klart mest på terrengsykling, men viste med sølvmedaljen i NM i fjor, at hun også har bra trøkk på landeveissykkelen. Ringerike sykkelklubb har et sterkt lag, med Tina Andreassen som sitt sterkeste kort. Til slutt må supertalentet Miriam Bjørnsrud nevnes. Jenta som i fjor parkerte seniorfeltet i enkelte Norgescup-ritt, til tross for at hun selv bare var junior, er et av de største talentene i sykkel-Norge, om ikke det aller største. «Kvinnesportens svar på Edvald Boasson Hagen» dristet jeg meg til å si i fjor, og da sier det sitt om hennes potensiale. Hun skulle nok helst sett at det var en litt mer kupert løype som ventet på søndag. I juniorklassen må Marthe Emilie Skjolden finne seg i å være favoritt, i hvert fall i mine øyne. Lokale Siri Minge kan gi henne tøff kamp.

Vet du om noen flere som det er verdt å se opp for i år? Hvilke ryttere har du tro på?

Jonas

1 kommentarSkriv en kommentar →

  1. Savner søskenbarnet til en godt over middels kjent norsk håndballstjerne på startlisten, men det får så bare være.

    Tipper en overraskelsesmann kan være Kristoffer Aase Vabø, som tok en meget sterk 7 plass i dag.

    Reply

Skriv en kommentar