Kan han gjenta romkameratens kanonsesong? | Anders og Jonas

Kan han gjenta romkameratens kanonsesong?

KLATRETALENT: Her drar Alexandre Geniez på Thomas Voeckler opp Mont Faron under Tour Mediterraneen i år. Foto: Sirotti

Annenhver dag i tiden fremover vil vi presentere et talent vi tror at er modne for å få sitt gjennombrudd i sykkelsirkuset i løpet av 2012. Til slutt vil vi stå igjen med en liste på ti ryttere vi tror at vil markere seg i kommende sesong. Om et års tid vil vi oppsummere deres sesong å se hvor godt/dårlig vi traff med tipsene.

Vi skal prøve å gi dere et innblikk i deres karriere så langt, presentere deres styrker og svakheter og spekulere i hva de kan oppnå i sesongen som kommer. Tror dere vi får rett eller bommer vi fullstendig? Bli med i diskusjonen ved å legge inn en kommentar under innlegget.

Vi har hittil presentert Giacomo Nizzolo, Enrico Battaglin, Matteo Trentin og Adrien Petit.

6. plass – Alexandre Geniez
Alexandre Geniez er et av Frankrikes største klatretalenter, selv om han i årets sesong har kommet noe i skyggen av ryttere som Thomas Voeckler, Pierre Rolland og Thibaut Pinot.

Project 1t4i-rytteren startet forholdsvis sent med landeveissykling. Han var opprinnelig terrengsyklist i sin ungdomsår, men kjøpte i 2006 en landeveissykkel han kunne trene på. Det ble straks mer enn som så, og i 2008 satset han for fullt på landeveien.

En god sesong sørget for at han fikk kontrakt med en av de mest prestisjefulle klubbene i Frankrike, La Pomme Marseille i 2009. Klubbens kontinentallag har blant annet hatt Nicholas Roche, Maxime Bouet, Daniel Martin og Fabio Duarte i stallen, så det er ingen tvil om at Geniez er i godt selskap.

Det ble med èn sesong i det franske laget, rett og slett fordi han ble en umiddelbar suksess. Med sammenlagtseier i Ronde de l’Isard, andreplass i Tour de Gironde, etappeseier i Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc var sesongen allerede en suksess før han dro til U23-VM i Mendrisio. Når han der hjalp lagkamerat Romain Sicard til gull samtitid som han selv ble nummer 11, var sesongen perfekt.

Det er verdt å merke seg at han på det tidspunktet var enda bedre enn Thibaut Pinot, som vi har trukket frem som den neste franske Tour de France-vinneren.

OFFENSIV: Alexandre Geniez er en rytter som liker å være med å skape sykkelritt. Foto: Sirotti

Valget falt på Skil-Shimano
Selvsagt bar det av sted til et profflag for Geniez. Men noe overraskende var det ikke et fransk lag han signerte for, men nederlandske Skil-Shimano. Laget, som hadde status som prokontinentallag, lot franskmannen fullføre studiene han hadde startet på, noe som bidro til at han følte seg hjemme fra start av.

Hans første proffår, i 2010, ble ikke like suksessfullt som hans siste på det nest øverste nivået. Riktignok startet han sesongen bra da han klatret seg til en sjuendeplass opp til Mont Faron i Tour Méditerranéen, men han slet lenge med å følge opp det resultatet. Men da sommeren for alvor var kommet til Europa, våknet franskammen på ny. Med sjuendeplass sammenlagt i Luxembourg rundt og andreplass i Route Du Sud hadde han vist hva som bor i han. I sistnevnte ritt ble han for øvrig kun slått av sitt store idol, David Moncoutié. Resten av sesongen var ikke noe å skrive hjem om, men alt i alt en start på profftilværelsen omtrent slik vi kunne forvente.

Før 2011-sesongen hadde Geniez avsluttet studiene og håpet at han skulle få sin første proffseier. Det tok ikke lang tid før han beviste at han hadde tatt store steg i løpet av vinteren. En flott vårsesong ble toppet med fjerdeplass sammenlagt i Critérium International. Her fikk han testet seg i fjellene mot noen av verdens beste klatrere og han klarte seg virkelig godt. Han fikk også prøve seg i Ardenner-klassikerne, med middels suksess. 26. plass i Fleche Wallonne ble han beste resultat.

Vårsesongen ble brått avsluttet med et fall. Ryggproblemene som fulgte som følge av fallet satt han ut av konkurranse i en måned, men skulle vise seg å være et kjørkomment avbrekk. For overraskende nok slo han til med andreplass sammenlagt i Luxemburg rundt, som var hans første ritt etter skadeavbrekket.

Trives i Luxembourg
Skil-Shimano ble ikke invitert til Tour de France, men det stoppet ikke stortalentet fra å vise seg frem i juli. For på den fjerde etappen i Østerrike rundt klarte Skil-Shimano-syklisten å nå en milepæl (se video under). Hans første proffseier var et faktum etter å ha kjørt solo på slutten av den harde etappen. En sterk prestasjon, for selv om de beste er opptatt med Tour de France den perioden er ikke Østerrike rundt et ritt hvor man bare kan hente etappeseire.

Men det tok på både fysisk og mentalt. Han trengte en ukes rolig trening for å komme seg til hektende igjen, og med et skranglete kne i tillegg, ble ikke saken noe bedre. Problemene sørget for at Vuelta a Burgos ble det eneste rittet han rakk å kjøre før han skulle teste seg i sin første Grand Tour, Vuelta a España.

Det store spanske etapperittet ble langt fra noen suksess. Faktisk lå den klatresterke franskmannen lenge godt an i kampen om sisteplassen sammenlagt, men med en flott 18. etappe kjørte han seg (heldigvis) ut av den kampen. Tredjeplassen på den etappen var en stor opptur i en ellers tøff vuelta for Skil-Shimano-rytteren.

Som sagt har Geniez slitt litt med helsen i år. Kneproblemene jeg nevnte er noe han har slitt med store deler av sesongen. Han prøvde å få bukt med smertene ved hjelp av behandling i løpet av årets sesong, uten at det hjalp noe særlig. Dermed måtte han legge seg på operasjonsbordet etter at sesongen var over, men det er ingen ting som vil hindre han i oppkjøringen til kommende sesong. Han har også slitt litt med pollenallergi denne sesongen, men de fleste syklister pleier å få kontroll på slike problemer i løpet av karrieren.

OPPTUR: En skuffende vuelta ble reddet av denne tredjeplassen på den 18. etappen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

På tide å vise seg frem i World Touren
Toppnivået til Geniez er det ingen ting å si på, men i hans to første proffsesonger har han vært ekstremt ustabil. Han svinger fra det fantastiske til det grusomme. Når han nå går inn i sin tredje proffsesong, for det samme laget, tror vi at franskmannen kan få vist seg frem langt oftere enn han har gjort hittil. I hvert fall hvis han klarer å holde seg skade- og sykdomsfri.

Han har bygget seg opp sakte, men sikkert og tatt nye steg hvert eneste år. Project 1t4i er ikke med i World Touren, men med den stallen de har bør de ikke ha voldsomme problemer med å skaffe seg rittinvitasjoner. Dermed ligger det meste til rette for at Geniez kan få en god arena å utvikle seg videre på neste sesong. I den fasen av karrieren han går inn i nå er det viktig å få kjøre mange store ritt, hvor konkurransen er tøff.

Noe godt må det vel komme ut av å være romkamerat med fjorårets overraskelsesmann, Marcel Kittel?!

Han har en offensiv inngang til sykkelritt, all den tid han liker å gå i brudd fremfor å være avventende. Det er ikke slik man vinner de største rittene, men om man søker utvikling er det viktig at man tør å gjøre noe annet enn å sitte på hjul hele tiden.

Neste sesong må Geniez først og fremst satse på å bli en dominerende figur i de nest største franske etapperittene, samtidig som han kan gå for gode etappeplasseringer i etapperitt som Paris-Nice, Criterium Dauphine og kanskje også Tour de France.

Han har også eksplosiviteten som skal til for å lykkes i kuperte endagsritt, mens han må utvikle temposyklingen om han skal drømme om å bli en stor sammenlagtrytter. Ryttere som Pinot og Rolland har vist at det er mulig å hevde seg i verdenstoppen, også for franskmenn. Kanskje blir Alexandre Geniez nestemann. Noe godt må det vel komme ut av å være romkamerat med fjorårets overraskelsesmann, Marcel Kittel?!

Tror du Geniez klarer å markere seg i World Touren eller blir han enda et fransk klatretalent som faller gjennom?

Jonas

Next post »

Skriv en kommentar