Kan vinne Flandern rundt og Paris-Roubaix | Anders og Jonas

Kan vinne Flandern rundt og Paris-Roubaix

SØLVINNER: Mannen til venstre heter Adrien Petit og kan få sitt gjennombrudd neste sesong. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Annenhver dag i tiden fremover vil vi presentere et talent vi tror at er modne for å få sitt gjennombrudd i sykkelsirkuset i løpet av 2012. Til slutt vil vi stå igjen med en liste på ti ryttere vi tror at vil markere seg i kommende sesong. Om et års tid vil vi oppsummere deres sesong å se hvor godt/dårlig vi traff med tipsene.

Vi skal prøve å gi dere et innblikk i deres karriere så langt, presentere deres styrker og svakheter og spekulere i hva de kan oppnå i sesongen som kommer. Tror dere vi får rett eller bommer vi fullstendig? Bli med i diskusjonen ved å legge inn en kommentar under innlegget.

Vi har hittil presentert tre ryttere fra Italias gylne 89-generasjon. Det er Giacomo Nizzolo, Enrico Battaglin og Matteo Trentin.

7. plass – Adrien Petit
Fjerdemann vi presenterer, nummer 7 på listen, er ett år yngre og fransk. Rytteren vil trolig være kjent for en del, da han ble nummer to i årets U23-verdensmesterskap i København. Mannen heter Adrien Petit, og skal sykle for Cofidis neste sesong.

Allerede i 2010 fikk Petit en periode som trainee i det franske laget Cofidis. Han var så imponerende at de la en toårskontrakt på bordet. Med 5 seire i 2010, mens han kjørte for Cyclo-Club de Nogent-sur-Oise, og mange seire i de foregående årene, hadde Cofidis funnet et talent.

Det var som spurter Petit hadde vist seg frem, da han ikke likte seg i de lange bakkene. I sin første hele sesong (2011) i Cofidis ble det ingen seire. Det er ikke ensbetydende med en dårlig sesong.

COFIDIS: Er laget Petit skal sykle for neste sesong. (Sirotti)

Meget god vår
Han begynte strålende i de belgiske semiklassikerne. 9. plass i både Kuurne-Brussel-Kuurne og Le Samyn viste en unggutt med god kjørestyrke og en god spurt. Han ble så nummer 15 i Gent-Wevelgem, et av de aller største brosteinsrittene. Han satt også inn med feltet under Scheldeprijs, nok et styrketegn fra en 20-åring. 10. april fikk han kjøre sitt første Paris-Roubaix. Han kunne selvfølgelig ikke kjempe mot de beste, men han fullførte til en hederlig 91. plass, rundt 50 sekunder bak Peter Sagan og Daniel Oss.

Petit fortsatte med god kjøring under 4 Jours de Dunkerque og Tour de Picardie, før han nok en gang viste seg fint frem i Belgia. Han ble nummer fire på den fjerde etappen av Belgia rundt, i kamp med flere sterke spurtere. Han imponerte også med en 5. plass på en etappe i Slovenia rundt, før han tok rittpause under Tour de France.

Det er en sommerferie han må ha gjort noe veldig bra i. Han begynte med et par topp 10 plasseringen i Post Danmark Rundt, og et par ålreite resultater i Frankrike. 12 dager før VM-fellesstarten for U23-gutta smalt Petit til med en 4. plass i GP Fourmies, foran sterke spurtere som Romain Feillu, Jevgenij Hutarovitsj, Robbie McEwen og Andre Greipel (som endte langt nede i massespurten).

Så var det dette VM-et. Flere land prøver å kjøre opptrekk mot spurten. Frankrike er egentlig ikke blant de mest fremtredende. Men idet spurten starter er det plutselig to franskmenn i tet. Det er Adrian Petit som drar til det han er mann for. På hjul har han landsmannen Arnaud Demare, som tydeligvis er kapteinen. De to lagkameratene får en god luke, og Demare kommer seg akkurat forbi sin fantastiske hjelper. Det ender med dobbelt fransk, gull til Demare, sølv til Petit.

DOBBELTSEIER: Adrien Petits vanvittige opptrekk førte til dobbeltseier i København. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Strålende avslutning
Selv med et VM-sølv var ikke sesongen over for Petit. Det virker nesten som han ble sterkere etter den lange sesongen. Han smalt til med tre topp 10-plasseringer i Circuit Franco-Belge, hvorav en 3. plass. Han fortsatte med 3. plass i Binche-Tournai-Binche, før han satte punktum med Paris-Tours. Der satt han med i det første store feltet, og ble nummer 21. Etter 230 kilometer var han også med og spurtet, med blant annet Alessandro Petacchi bak seg.

Årets sesong var den første seiersløse i Petits aktive sykkelkarriere, men han hadde en meget god sesong likevel. Gjennom hele sesongen viste han både hurtighet og kjørestyrke utenom det vanlige for en 20-åring (ble 21 år den 26. september). Han presterte godt fra sent februar til tidlig oktober, nesten hele sesongen.

Brosteinen kaller
Petit er langt fra en liten rytter. Med sine 188 centimeter og 80 kilogram er det liten tvil om hva slags rytter han kan bli. De lengre bakkene blir alt for harde for en mann på Petits størrelse, og det er kjørestyrken og hurtigheten som er hans våpen. Han har også en 3. plass fra juniorenes utgave av Chrono des Nations, så han er heller ikke helt ueffen i kampen mot klokken, men det er ikke her han vil satse.

 

Et av franskmannens store forbilder et Tom Boonen, flere ganger seierherre i Paris-Roubaix og Flandern rundt. De to er heller ikke så ulike som ryttertyper. Begge har en god spurt og har meget god kjørestyrke. Det er kanskje ikke helt rettferdig å sammenligne de to nå, men man skal ikke se bort fra at Petit vil vinne både Paris-Roubaix og Flandern rundt i løpet av karrieren. Det er nemlig disse rittene Petit liker aller best; klassikerne og semiklassikerne. I år meldte han seg frivillig til å kjøre Paris-Roubaix, og det er ingen grunn til at han ikke skal få kjøre det samme rittet neste sesong.

Han kan vinne Flandern rundt eller Paris-Roubaix i løpet av karrieren.

Selv om Petit 21 år gammel, har jeg stor tro på ham. De senere årene har vi flere eksempler på at unge ryttere briljerer, og jeg tror at Petit kan bli en av disse unge suksessfulle ryttere. Å vinne Paris-Roubaix og Flandern rundt neste sesong kan bli for tøft, men jeg er nesten helt sikker på at han vinner en av de to rittene i løpet av karrieren, dersom han spesialiserer seg som brosteinsrytter. Neste sesong vil nok semiklassikerne være oppnåelige mål. Med sin gode spurt, må man også kunne forvente noen seire. Han kjører på et Cofidis-lag uten de store stjernene. Det burde bety mange sjanser for Petit, og Cofidis-ledelsen har allerede gitt uttrykk for høye forventninger til unggutten. Alt ligger til rette for at han får sitt gjennombrudd neste sesong.

Hva tror dere Petit kan få til neste sesong? Er det for tidlig for unggutten, eller kan han allerede neste år kjempe mot de beste på brosteinen?

Anders