Quick Steps neste klassikerstjerne? | Anders og Jonas

Quick Steps neste klassikerstjerne?

FREMTIDSSTJERNE? Matteo Trentin er i hvert fall uredd nok til å hamle opp med de store gutta. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Annenhver dag i tiden fremover vil vi presentere et talent vi tror at er modne for å få sitt gjennombrudd i sykkelsirkuset i løpet av 2012. Til slutt vil vi stå igjen med en liste på ti ryttere vi tror at vil markere seg i kommende sesong. Om et års tid vil vi oppsummere deres sesong å se hvor godt/dårlig vi traff med tipsene.

Vi skal prøve å gi dere et innblikk i deres karriere så langt, presentere deres styrker og svakheter og spekulere i hva de kan oppnå i sesongen som kommer. Tror dere vi får rett eller bommer vi fullstendig? Bli med i diskusjonen ved å legge inn en kommentar under innlegget.

Vi har allerede presentert Giacomo Nizzolo og Enrico Battaglin.

8. plass – Matteo Trentin
Tredjemann ut på vår liste er i likhet med Nizzolo og Battaglin en del av Italias gylne 89-generasjon. Sykkelfans fikk så vidt stifte bekjentskap med Matteo Trentin under årets høstsesong, da han kjørte på stagiairekontrakt for Quick Step.

I motsetning til landsmennene Andrea Guardini, Elia Viviani og Giacomo Nizzolo har ikke Matteo Trentin bakgrunn fra banesykling. Istedenfor valgte stortalentet å satse på cyclocross ved siden av landeveien i hans yngre år. Men nå er cross-sykkelen mer eller mindre satt helt bort, for neste år er alt fokus rettet mot å kjøre strålende på landeveien for Omega Pharma Quick Step.

Og det er ingen tvil om at Tretin er ønsket i det belgiske storlaget. Etter en strålende vårsesong signerte han kontrakt med Lefeveres lag fra og med sommeren 2010 til og med 2013.

Tatt for doping
Men la oss først gå tilbake i tid, til 2007 for å være nøyaktige. Det året kunne nemlig en lovende sykkelkarriere gått i vasken. Året før hadde Trentin vunnet bronsen i det italienske cyclocross-mesterskapet for juniorer, og i 2007 gikk han helt til topps. Men 27. desember banket en mann fra antiodopingforbundet på døren. Prøven han avla den dagen var positiv på Salbutamol, et stoff som forekommer i astmamedisiner. Man trenger et sertifikat fra WADA for å få lov til å ha dette stoffet i blodet, noe Trentin ikke hadde. Så der sto han som 18-åring med en dopingdom på CV-en.

Straffen ble på kun to måneder, og Trentin var dermed tilbake i sporten rimelig raskt. 2008 ble naturlig nok ikke noe stort år for Trentin, men i 2009 var han tilbake i cyclocrosstoppen, da han ble nummer to i det italienske U23-mesterskapet. Samme år viste han gode tendenser på landeveien, med noen brukbare resultater i store talentritt.

CYCLOCROSS: Til venstre ser vi Matteo Trentin. Bildet er fra U23-VM i cyclocross i 2009. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

2010 ble et enda bedre år for Trentin. Han startet året med en 9. plass i U23-VM i cyclocross, før han tok en haug med gode plasseringer i store U23-ritt. Det hele toppet seg med etappeseier i Giro del Friuli Venezia Giulia. Trentin var på alvor på vei opp og frem, og i år hadde han en eventyrlig utvikling.

Først gjorde han det svett for blant annet de norske deltakerne i U23-utgaven av Flandern rundt, ved å være særdeles offensiv. Det gjorde at landsmann Salvatore Puccio (som neste år kjører for Team Sky) kunne stikke av med seieren, samtidig som Trentin tok en fin femteplass. Det store høydepunktet kom en knapp måned senere, da Trentin med sin offensive kjøring lekte seg til seier i det knalltøffe U23-rittet GP della Liberazione. I konkurranse med noen av verdens største talenter var han totalt overlegen.

http://youtu.be/zuit2nGiw84

Offensiv fra start
Seier ble det også i Trofeo Alcide Degasperi og i det italienske U23-mesterskapet, før ferden gikk videre til Quick Step. Der tok han nivået på strak arm. Selv om det ikke ble noe topplassering i debutrittet Eneco Tour viste han seg frem med sterk og offensiv kjøring. Å gå i brudd i ditt aller første proffritt vitner om et enormt pågangsmot og ureddhet.

Ikke nok med at han gikk i brudd, han virket også til å være blant de mest kjøresterke av dem i front. Han fikk vist frem sin store forse allerede fra start av, og det er bare å beundre hans aerodynamiske posisjon på sykkelen. Det er absolutt ingen tvil om at vi kommer til å se Trentin på TV i lange utbrudd i mange, mange år.

I de kanadiske World Tour-rittene var han på ny offensiv. Det ga ingen toppresultater her heller, men de som trodde innsatsen i Eneco Tour kun var et blaff fikk så absolutt noe å tenke på.

Til syvende og sist skulle han få betalt for innsatsen. For i massespurten på den siste etappen i Tour of Beijing spurtet han imponerende nok inn til fjerdeplass. Trentin er ikke kjent som noen ren spurter, men du trenger ikke å se lenge på spurtstilen hans eller de blodtrimma lårene for å forstå at den gutten kan produsere watt når han gidder.

ELEV OG LÆRERMESTER: Tom Boonen gir unge Trentin et par gode tips. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Boonens arvtaker?
Men det er ikke først og fremst som spurter at den offensive rytteren selv ser for seg en fremtid i sporten. Han ønsker mest av alt å vinne Flandern rundt eller Paris-Roubaix. Da bør Omega Pharma Quick Step være det perfekte laget. Færre lag har større fokus på vårklassikerne, og med en Tom Boonen som har hatt en aldri så liten nedadgående kurve på karrieren, kan Trentin bli en naturlig arvtaker for den belgiske wonderboyen.

Kanskje kan han følge i fotsporene til Peter Sagan.

Som sagt har det belgiske laget enorm tro på talentet. Når du blir kastet ut i sju(!) World Tour-ritt i løpet av ditt første halvår som proff, og ikke synker, men heller blir sterkere og sterkere for hvert ritt, ja da er du lagd for dette nivået. Derfor blir det ekstremt spennende å følge Trentin neste sesong. Kanskje kan han følge i fotsporene til Peter Sagan, som også han var en strålende cyclocross-rytter i sine yngre dager. Likhetene er ganske store, for med unntak av de lange fjellene takler Trentin det meste som møter han i proffverden.

Jo tøffere rittene blir, jo større muligheter er det for at Trentin lykkes. Han er en typisk sliterytter som ikke er redd for å skape rittene på egenhånd. Det er liten tvil om at vi kommer til å se flere dødfødte angrep fra italieneren i året som kommer, men om du prøver ofte nok vil du til slutt lykkes. I beste fall blir italieneren en aldri så liten åpenbaring i 2012.

Er dette Quick Steps (neste år Omega Pharma Quick Step) neste klassikerstjerne eller bør han heller fokusere på å utvikle spurten sin? Tror du Matteo Trentin får sitt gjennombrudd i 2012?

Jonas

5 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Peter Andreas

   /  December 19, 2011

  Super serie å følge med på dette! Hva med å gjøre noe lignende for ryttere her i Norge?

  Reply
 2. andersjonas

   /  December 19, 2011

  Takk for det! Vi lagde faktisk en slik liste over nordmenn for et par år siden på vår gamle blogg. Tror ikke det blir noe liste her, men skal se om ikke vi kan få litt flere intervjuer med noen av de nest beste nordmennene (som det ikke skrives alt for mye om til vanlig) på procycling.no.

  Reply
 3. erik

   /  December 27, 2011

  Hva het den gamle bloggen?

  Reply
 1. RadioShacks joker | Anders og Jonas

Skriv en kommentar