Den neste italienske klassikerstjernen? | Anders og Jonas

Den neste italienske klassikerstjernen?

ENRICO BATTAGLIN: Lekte seg med de store i Coppa Sabatini. (Sirotti)

Annenhver dag i tiden fremover vil vi presentere et talent vi tror at er modne for å få sitt gjennombrudd i sykkelsirkuset i løpet av 2012. Til slutt vil vi stå igjen med en liste på ti ryttere vi tror at vil markere seg i kommende sesong. Om et års tid vil vi oppsummere deres sesong å se hvor godt/dårlig vi traff med tipsene.

Vi skal prøve å gi dere et innblikk i deres karriere så langt, presentere deres styrker og svakheter og spekulere i hva de kan oppnå i sesongen som kommer. Tror dere vi får rett eller bommer vi fullstendig? Bli med i diskusjonen ved å legge inn en kommentar under innlegget.

For to dager siden presenterte vi Giacomo Nizzolo, som vil bli en av verdens beste spurtere.

9. plass – Enrico Battaglin
Som nevnt i forrige blogg har italienerne en god 89-generasjon på vei opp. Enrico Battaglin er en del av denne årgangen, men er ikke like rask som noen av sine jevnaldrende landsmenn. Og nei, han er heller ikke i nær familie med vuelta- og giro-vinneren Giovanni Battaglin.

Sykkelkarrieren begynte som 6-åring, grunnet den sykkelinteresserte faren. I sitt første ritt ble Battaglin nummer fem. Inntil juniorårene brukte italieneren sykkelen for trening etter skoletiden, men så begynte han å satse for fullt.

I sitt første år i 2006, endte han opp med to andreplasser. Etter én seier og flere pallplasser i blant juniorene i 2007, ingen pallplasser i 2008 og én seier i 2009 eksploderte det i 2010. Det ble fem seirer, samt sammenlagttriumf i Giro delle Regione foran Jan Tratnik som i år sykler for Quick Step. Battaglin dro i tillegg med seg flere andre fine resultater, og stabiliserte seg i toppen. Det gjorde at han fikk sjansen til å kjøre for det italienske U23-laget under VM i Geelong. Det var ikke en løype som passet han bra, men han ble så absolutt en erfaring rikere. I år ble det én seier mer enn i fjor, altså syv. Han ble også nummer syv sammenlagt i Baby-Giro, etter to tredjeplasser på etapper. Den største seieren i år kom utvilsomt helt på slutten av sesongen, men mer om den litt senere.

De siste sesongene har italieneren syklet for talentfabrikken Zalf-Desirèe-Fior, som blant annet har fostret opp verdensmester Maurizio Fondriest, Ivan Basso og Paolo Savoldelli. Battaglin har selv uttalt at dette var en drøm lenge, og at hele laget var som en familie. Han fikk vokse både som atlet og mennesker, men nå forlater han laget.

FIKK SJANSEN: Enrico Battaglin overbeviste da han fikk sjansen hos Colango. (Sirotti)

Klassikerrytter
På slutten av årets sesong fikk han nemlig sjansen hos Colnago, som er kjent for å utvikle italienske talenter. Der fikk han blant annet kjøre Coppa Sabatini, et prestisjetungt ritt tidligere vunnet av blant annet Philippe Gilbert og Jan Ullrich. Men Battaglin virket ikke til å være skremt av kjente konkurrenter som Simon Gerrans, Davide Rebellin, Giovanni Visconti og Daniel Moreno. Den da 21 år gamle italieneren hang med på hardkjøret opp den siste bakken og spurtslo alle, i rittet hvor Lars Petter Nordhaug for øvrig ble nummer seks og Rigoberto Uran jublet en runde for tidlig. Etter å ha kjørt stagiaire for Colnago-CSF Inox i år, er det ingen overraskelse at han sykler for laget neste sesong.

Battaglin har blitt betegnet som et av Italias aller største talenter. Det er godt gjort med tanke på flokken med talentfulle italienere, og vitner om noe utenom det vanlige. Som rytter er Battaglin relativt allsidig. Med sine 64 kilo fordelt på 174 centimetere har han kroppen til å kunne bli en god klatrer. Det er imidlertid ikke her han vil spesialisere. Det er heller ikke som spurter, da han ikke er like raske som jevngamle Elia Viviani og Andrea Guardini. 22-åringen har mest lyst til å bli en klassikerrytter.

Syklisten, som er lidenskapelig opptatt av data- og videospill, liker seg best i bakker som verken er for bratte eller for lange, og som ender i spurt i mindre grupper. I Coppa Sabatini viste han sine klatreferdigheter, samt sin gode spurt etter motbakke. Han satt med på hardkjøret til Filippo Pozzato, før han lekte seg med konkurrentene i spurten (se video av slutten under). Han viste noe av det samme under Trofeo ZSSDI, hvor han skulle kjøre opptrekk for Sonny Colbrelli, men endte opp med å ta seieren selv.

 

Vil vise seg frem i italienske ritt
Før neste sesong drar Battaglin til Colnago. Laget får som regel kjøre Giro d’Italia, men sykler ikke på høyeste nivå. Det betyr at de neppe får være med i de største rittene, men det er uansett for tidlig for at Battaglin skal kjempe blant de beste under vårklassikerne. Det er nok fortsatt noen år til vi får se han kjempe om seieren i Ardenne-klassikerne ved siden av Philippe Gilbert. Colnago er som sagt gode til å utvikle unge italienske ryttere. I år har Sacha Modolo og Manuel Belletti briljert for laget, som også huser klatresterke Domenico Pozzovivo.

Han kan ta opp arven etter Michele Bartoli og Paolo Bettini.

Battaglin vil trolig få mange egne sjanser neste sesong. Colnago er med i de største italienske rittene, og det er ingen grunn til at Battaglin ikke skal vise seg frem her. Etter seieren i Coppa Sabatini vil ritt som Giro dell’Emilia, GP Beghelli og muligens også Lombardiet rundt være realistiske målsetninger. Det er nemlig naturlig å tro at Battaglin får flest sjanser i de litt hardere italienske rittene. Tirreno-Adriatico kan også være et sted hvor Battaglin får vist seg frem. Milano-Sanremo kunne vært et mulig mål, men det blir trolig for langt for unggutten. Det kan for øvrig Lombardiet bli, men med talentet til Battaglin vet man ikke helt hva som er mulig. Italieneren vil nå langt, og kan ta opp arven etter Davide Rebellin, Michele Bartoli og Paolo Bettini. Vi tror at han vil vise seg godt frem allerede neste sesong.

Hva tror dere om Battaglin? Kan han fortsette sin positive utvikling og kjempe i toppen i de italienske rittene? Eller er det for tidlig for unggutten?

Anders

 

5 kommentarerSkriv en kommentar →

  1. Spennende valg… Mer risky å velge stagiere-ryttere enn de som allerede har hatt en proffsesong slik som Nizzolo, men definitivt også mer spennende! Seieren i Coppa Sabatini var i hvert fall veldig imponerende!

    Reply
  1. Quick Steps neste klassikerstjerne? | Anders og Jonas
  2. Kan vinne Flandern rundt og Paris-Roubaix | Anders og Jonas
  3. McEwens læregutt | Anders og Jonas
  4. RadioShacks joker | Anders og Jonas

Skriv en kommentar