I Cipollini og Petacchis fotspor | Anders og Jonas

I Cipollini og Petacchis fotspor

SPURTTALENT: Giacomo Nizzolo kan få sitt gjennombrudd i 2012. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Annenhver dag i tiden fremover vil vi presentere et talent vi tror at er modne for å få sitt gjennombrudd i sykkelsirkuset i løpet av 2012. Til slutt vil vi stå igjen med en liste på ti ryttere vi tror at vil markere seg i kommende sesong. Om et års tid vil vi oppsummere deres sesong å se hvor godt/dårlig vi traff med tipsene.

Vi skal prøve å gi dere et innblikk i deres karriere så langt, presentere deres styrker og svakheter og spekulere i hva de kan oppnå i sesongen som kommer. Tror dere vi får rett eller bommer vi fullstendig? Bli med i diskusjonen ved å legge inn en kommentar under innlegget.

Men nok tomprat, nå starter vi listen med de ti utenlandske rytterne vi tror slår gjennom i 2012.

10. plass – Giacomo Nizzolo
De observante har allerede påpekt at Italia har en ny generasjon spurtere på vei. En generasjon som kan overta og fortsette den fantastiske arven Mario Cipollini etterlot, og som Alessandro Petacchi så langt har ført videre.

1989 kan fort bli et år som skrives inn i historiebøkene med gullskrift for Italias del. Det kryr av sterke italienere som er født i denne årgangen, mange av dem lynraske. Forrige sesong slo Andrea Guardini og Elia Viviani ut i full blomst. De to rytterne herjet tidvis med konkurrentene, riktignok ikke i de aller største rittene, men de tok da både èn og to skalper. Sky-spurteren Davide Appolonio har også markert seg sterkt de siste to sesongene.

Allikevel blir det hevdet at det er en fjerde rytter som skal være sterkere enn de alle andre. Den mest talentfulle av dem alle. Årets sesong brukte han til tidvis å markere seg sterkt, neste år kan Giacomo Nizzolo for alvor slå gjennom.

NESTEN: Nizzolo (t.h) må se seg spurtslått av Manuel Cardoso i Katalonia rundt. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Bakgrunn fra banesykling
Nizzolo er født i Milano og startet sykkelkarrieren så smått allerede som 6-åring. En sykkel i bursdagsgave var det som skulle til, det viste seg raskt at gutten hadde talent. Det viste han først på banen, hvor han i 2007 ble nummer to i juniorklassen i øvelsen Keirin under det italienske mesterskapet. Det var godt nok til å kvalifisere seg til en plass på det italienske forfølgelseslaget under VM samme år. Der ble det bronse på laget, som også inkluderte Elia Viviani.

2008 ble ikke noe godt år, men allerede i 2009 var han tilbake der han hørte hjemme, på toppen av pallen. Trofeo Papa’ Cervi er riktignok ikke verdens største ritt, men alle seire smaker i U23-klassen. 2010 var en eneste lang suksess. Andreplass på en etappe i Baby-Giro, femteplass i U23-EM og seier i Coppa del Mobilio var høydepunktene. Det og en proffkontrakt selvsagt.

Faktisk var italieneren på vei til Geox sammen med sin jevnaldrende landsmann Matteo Pelucchi, men da sportsdirektør Luca Guercilena i Leopard-Trek fikk greie på dette, tok han ansvar. Dette var et talent han ikke kunne slippe mellom fingrene. Han tok kontakt med Nizzolo og overtalte han raskt til å velge Leopard-Trek.

Det var laget veldig godt fornøyd med, noe de beviste da de presenterte rytteren på følgende måte på sin egen hjemmeside før årets sesong:

«Leopard Trek tror førsteårsproffen Giacomo Nizzolo snart vil vokse inn i rollen som den neste store, italienske sprinteren».

Spurtslo Boasson Hagen for sin første proffseier
Kanskje litt vel spenstig, men når man har 23 seirer i U23-klassen er det kanskje lov til å ha store forventninger. Spesielt når stortalentet utmerket godt vet at stjerner som Fabian Cancellara, Andy Schleck, Fränk Schleck og Andreas Klöden er de alle retter fokus mot. Det er dem som får oppmerksomheten og som har presset på seg. I skyggen av stjernene hadde Nizzolo en meget solid start på proffkarrieren.

I skyggen av stjernene hadde Nizzolo en meget solid start på proffkarrieren.

Allerede under endagsrittene på Mallorca, som var italienerens første møte med proffsirkuset, beviste Nizzolo at han tok nivået. I mars kunne han innkassere sine første World Tour-poeng, da han ble nummer to på den 4. etappen i Katalonia rundt, kun spurtslått av Manuel Cardoso. Overraskende nok fikk unge Nizzolo også muligheten i vårklassikerne. Han fullførte verken Flandern rundt eller Paris-Roubaix, men erfaringen kan vise seg å bli gull verdt en gang i fremtiden.

I slutten av mai kom hans første proffseier, da John Degenkolb og vår egen Edvald Boasson Hagen ble spurtet ned på den 5. etappen i Bayern Rundfahrt. Leopard-rytteren fulgte opp med sterke resultater i Ster ZLM Tour. Selv om det ikke ble noe Tour de France på italieneren, ble det ingen rolig sommer. Allerede i Polen rundt var han tilbake i god form. En fjerdeplass på den 3. etappen ble hans beste resultat, noe som er veldig sterkt, selv om det selvsagt settes i skyggen av Marcel Kittels overlegne spurter i samme ritt.

Et tøft rittprogram begynte så smått å sette spor, men Nizzolo hadde fortsatt årets største opptur foran seg. I det franske World Tour-rittet GP Ouest France kjempet stortalentet seg inn til en femteplass, rett bak Thor Hushovd. Med sine 250 kilometer er rittet en god test på hvor godt rytterne takler distansen som kjøres i klassikerne.

Drømmer om klassikertriumf på hjemmebane
At han beviser at kjørestyrken er god passer utmerket, da Milano-Sanremo er talentets favorittritt. Mye tyder på at han får sin første mulighet i drømmeritett neste år, slik RadioShack-Nissan-laget ser ut. Med sin kjørestyrke, evne til å henge med i mellomharde bakker og ikke minst gode spurt, er det på ingen måte umulig at Nizzolo kan vinne dette rittet i fremtiden. For karrieremålet er soleklart, han ønsker å bli verdens beste spurter.

Som førsteårsproff hadde Nizzolo kontrakt med Leopard-Trek også neste sesong. Dermed var han en naturlig del av brødrene Schlecks flyttelass, da Leopard-Trek slo seg sammen med RadioShack. Med sammenlagtstjerner som de nevnte brødrene, Andreas Klöden og Chris Horner på laget sier det seg selv at en plass i Tour de France virker ekstremt fjern for Nizzolo. Men hjemmerittet Giro d’Italia burde være et naturlig mål for spurteren. Rittet er langt bedre tilpasset feltets raskeste menn neste år enn det var i år, noe som gjør at det kan bli det ideelle stedet å debutere i en Grand Tour.

Om vi er realistiske er det er ikke først og fremst i de største rittene man kan forvente seg at Nizzolo kommer til å dominere. Men seierskontoen, som i år telte èn, bør bli minst tre-fire ganger så innholdsrik i 2012.

RUTINE OG TALENT: Daniele Bennatis erfaring kan vise seg å bli gull verdt for unge Nizzolo. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Rutinerte folk rundt seg
Den interne konkurransen om spurttronen i Radioshack-Nissan er heller ikke all verden. Veteranen Daniele Bennati hadde riktignok en aldri så liten comeback-sesong i år, men trolig vil veteranen fungere mer som mentor enn «konkurrent» for Nizzolo. Om Nizzolo må hjelpe Bennati i enkelte spurter vil det bare være verdifull lærdom. Hayden Roulstons ankomst bør også være et lyspunkt for Nizzolo. Med sin enorme kjørestyrke og erfaring fra opptrekkstoget til HTC vil mannen fra New Zealand kunne bli en viktig brikke, i det som forhåpentligvis er et Radioshack-lag som ikke bare byr på sterke klatrere.

For der laget er ekstremt godt besatt med tanke på sammendraget i etapperitt, er de helt avhengige av at unge Nizzolo tar enda et steg, om de ønsker å vise at de er mer enn klatrestyrke. Og med rytteren som skal være den mest talentfulle av alle i en italiensk generasjon som har matchet hverandre gode i mange år allerede, kan Armstrongs gamle lag ha en aldri så liten diamant. For den eksplosive italieneren har potensialet til å bli en spurter i verdenstoppen. Ikke bli skremt av det, Johan Bruyneel!

Hva tror dere Giacomo Nizzolo kan få til neste sesong? Kan han gjøre som Elia Viviani og Andrea Guardini å ta proffverden med storm? Eller vil han havne i skyggen av Schleck-brødrene? Er RadioShack-Nissan det riktige laget for et spurttalent?

Jonas

8 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Har selv stor tro på Nizzolo og tror han kan gjøre som Guardini, Viviani og Appollonio gjorde i år. Han kommer til å kjøre nesten utelukkende forskjellige ritt en hva Schleck brødrene gjør, så jeg tror ikke han blir satt i “skyggen” i den forstand. Dersom Radioshack vil satse på ham i diverse ritt har de ryttere som: Bennati, Roulston, Wagner og Gallopin til å vær sisteopptrekker samt en drøss av kjøresterke ryttere som kan brukes til å lage spurt-tog ergo dersom Radioshack satser så er det et mer en bra nok lag å vær spurter/spurttalent i.

  Reply
 2. Tror det er perfekt å være spurttalent i RadioShack… De har bare en innlysende sprinter som vil få kapteinsrollen og det er Bennati. Annet enn det får han helt sikkert mange sjanser med folk som Roulston, Wagner og Gallopin i opptrekket sitt. Kan bli noen seire av sånt!

  Reply
 1. Den neste italienske klassikerstjernen? | Anders og Jonas
 2. Quick Steps neste brosteinsstjerne? | Anders og Jonas
 3. Kan vinne Flandern rundt og Paris-Roubaix | Anders og Jonas
 4. McEwens læregutt | Anders og Jonas
 5. Skal fylle tomrommet etter Hushovd | Anders og Jonas
 6. RadioShacks joker | Anders og Jonas

Skriv en kommentar