Se opp for denne mannen, Contador | Anders og Jonas

Se opp for denne mannen, Contador

BAUKE MOLLEMA: Kronet en fantastisk sesong med poengtrøye i Vuelta a España. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Før årets sesong våget vi oss ut på den rimelig vanskelige oppgaven det var å tippe ti utenlandske ryttere som skulle få sitt gjennombrudd i løpet av 2011-sesongen.

Nå har rytterne vi valgte ut hatt ti måneder på å overbevise og ta steget opp, slik vi spådde. Men hvor godt/dårlig traff vi? Vi går gjennom listen rytter for rytter. Foreløpig har vi oppsummert sesongen til Yoann OffredoJan BakelantsElia VivianiThibaut PinotGreg Van AvermaetDenis GalimzyanovDiego UlissiMicahel Matthews og Adam Blythe. Nå venter rytteren som tronet øverst på vår liste!

1. plass – Bauke Mollema
1. plass på vår liste hadde vi supertalentet Bauke Mollema. Nederlenderen begynte sin karriere i Team Löwik Meubelen, men ble plukket opp av Rabobanks kontinentallag etter én sesong. Det skulle vise seg og være et smart trekk av Rabobank. Etter en meget god sesong på kontinentallaget, ble nederlenderen oppgradert til førstelaget. Kanskje ikke så rart etter seier i Tour de l’Avenir (ofte kalt ungdommens Tour de France), tredjeplass i knallharde Tour de l’Ain samt flere andre gode resultater.

Den første sesongen i Rabobank startet bra, men ble preget av en brukket albue. 2009-sesongen ble en eneste lang nedtur, og Mollema endte uten en topp 10-plassering. I fjor fikk derimot Mollema vist frem at han skulle være en mann å regne med i tiden som kom. Han fikk sin Grand Tour-debut, og den han grep muligheten med begge hender. 7. plass på den 14. etappen ble det beste resultatet. På kongeetappen ble han nummer åtte, og med sine gode klatringer ble han nummer 12 i sammendraget. Som 23-åring er det en meget god prestasjon. Den gode kjøringen fortsatte i Sveits rundt hvor han ble nummer tre på en etappe. Unggutten sto klokelig over Tour de France, og var tilbake i toppen under Polen rundt. Med en seier og tredjeplass sammenlagt viste Mollema nok en gang sine gode klatreferdigheter.

NEDERLENDEREN: Kjempet seg opp til Peña Cabarga i den hvite ungdomstrøyen, og la de fleste bak seg. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Etter en god 2010-sesong spådde vi at Mollema skulle få sitt gjennombrudd i år. Og vi traff godt, meget godt. Sesongen begynte med noen ritt i Spania uten noen særlige resultater, før ferden gikk til Frankrike og Paris-Nice. Det endte med en 9. plass sammenlagt, men nederlenderen hadde mer å gå på. En måned senere i Vuelta a Castilla y Leon kjempet han med flere klatrestjerner og tok med seg en meget sterk andreplass sammenlagt, bak Xavier Tondo. Ardenner-klassikerne ble ingen triumf for nederlenderen.

Sveits rundt brukes ofte som oppkjøring til Tour de France, og mange stjerner stiller til start i rittet. Slik var det også i år, og en av de som stilte var Bauke Mollema. Sammen med de andre unge nederlenderne på Rabobank-laget dominerte han i fjellene. Mollema kom på femteplass sammenlagt i etapperittet, og var i god rute til touren.

Stor opptur etter nedtur
Målet til Rabobank i Tour de France var å få Robert Gesink på pallen sammenlagt. Mollema skulle være en av bidragsyterne til at Gesink skulle få sin beste plassering i touren noensinne. Gesink var som vanlig uheldig tidlig i rittet, og etter sammenstøtet med asfalten slet han med ryggen. Nederlenderen kom seg aldri tilbake, og måtte se de andre sammenlagtkanonene kjempe om seieren. Da kunne man tro at det var duket for at Mollema skulle få kjøre egne sjanser. Dessverre for alle Mollema-fans slet nederlenderen med influensa-symptomer og kom aldri i toppform. Likevel dro han med seg en andreplass på den 17. etappen, som er mest kjent for at Edvald Boasson Hagen slo kraftig tilbake etter å ha blitt slått av Thor Hushovd dagen før.

Jeg føler meg sikker på at han vinner enten Giro d’Italia, Tour de France eller Vuelta a España i løpet av karrieren.

Det spørs om ikke Mollema fikk spart noen krefter i løpet av touren. En måned senere var han nemlig på plass i Benidorm for starten av Vuelta a España. Det var en meget rar vuelta, der de fleste sammenlagtfavorittene forsvant én etter én. Igjen sto outsiderne, og faktisk noen som ikke var det engang. Med solid og jevn klatring smøg Mollema seg med i tetkampen. Han ble nummer fire på den 5. etappen, og nummer to på den 9. etappen, etter å ha blitt nummer tre dagen før. Til Peña Cabarga, mest kjent for den episke kampen mellom Chris Froome og Juan Jose Cobo, var Mollema best av de som kom bak. Mollema viste mellom hele vueltaen at han kunne klatre ned de beste. Han tapte aldri mye tid til konkurrentene, men tapte litt på tempoen, hvor han bar den røde ledertrøyen. Før Alto de l’Angliru-etappen lå Mollema an til pallplass, men Cobos vanvittige klatring gjorde at nederlenderen falt til fjerdeplass sammenlagt. Den plasseringen holdt han hele veien til mål, og ble nummer fire med god margin ned til Denis Mensjov. På de to siste etappene spurtet han inn til to 9. plasser, som sørget for at han ble den første nederlender siden 1992 som vant en trøye i en Grand Tour. Han stakk nemlig av med poengtrøyen rett foran nesa til en forslått Joaquin Rodriguez.

BAUKE MOLLEMA: Fikk kjøre i den røde ledertrøyen på tempoen i vueltaen. Dessverre for nederlenderen beholdt han ikke trøyen lenge. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Pass på Bauke
Selv med to av de tre store etapperittene i beina var ikke nederlenderen helt ferdig. VM i København passet ikke nederlenderen i det hele tatt, men det gjorde de italienske klassikerne som kom i oktober. Han ble nummer to i Giro dell’Emilia, men det er ikke det han huskes best for fra det rittet. I spurten i en liten gruppe var nemlig Bauke Mollema raskest. Han hev armene i været, og var sikker på at han hadde vunnet. Problemet var bare at Carlos Betancourt var foran, og dermed ble det en aldri så liten flause for 24-åringen. Mollema avsluttet sesongen med en sterk femteplass i GP Beghelli, før han brøt Lomardiet.

Vi sa før sesongen at Mollema kunne vinne litt mindre etapperitt, og kanskje hjelpe Robert Gesink til en pallplass i Tour de France. Vi hadde høye forhåpninger til Mollema, men han overgikk dem. Han var med på å dominere korte etapperitt, og hevdet seg også bra i litt mindre klassikere. Det store rittet hans ble imidlertid Vuelta a España. Mollema har lenge vært pekt ut til å kunne vinne en Grand Tour i fremtiden, og med fjerdeplassen i vueltaen ser det ut som at stortalent er på vei mot noe stort. Det er viktig å huske at han bare en 24 år, og dermed har mange gode år foran seg. Man skal ikke se bort ifra at Mollema kan vinne både kortere etapperitt, og en av de tre store i fremtiden, og for å være helt ærlig føler jeg meg sikker på at han vinner enten Giro d’Italia, Tour de France eller Vuelta a España i løpet av karrieren. Han har potensialet og han har vist at stabiliteten er der. Rammene kunne neppe vært bedre enn i Rabobank. De satser nemlig for fullt for å bedre nederlandsk sykkelsport, og med Gesink, Mollema og Kruijswijk har de en farlig trio i bakkene. Se opp for Bauke Mollema i fremtiden!

Listen
Vi har som nevnt gått gjennom alle rytterne vi plukket ut på vår liste før sesongen. Konklusjonen må være at vi traff meget godt, selv om det ble noen feilskjær. Adam Blythe slo definitivt ikke gjennom slik vi hadde trodd, det gjorde heller ikke belgiske Jan Bakelants. I den andre enden traff vi meget godt med Denis Galimzyanov, Bauke Mollema og Elia Viviani, og heller ikke Van Avermaet gjorde seg bort. Også de gjenværende på listen gjorde det bra i år, men ikke fenomenalt. Likevel viste mange av dem prov på et stort potensial.

Hvor god tror du Bauke Mollema egentlig kan bli? Kan han true ryttere som Andy Schleck og Alberto Contador i fjellene?

Anders

3 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Daniel

   /  November 23, 2011

  Min favoritt også, virkelig et talent! Det har vært helt utrolig å se Rabobank’s unge herje i fjellene!

  Reply
 2. Bjørn

   /  November 26, 2011

  Gratulerer med imponerende gode treff på lista for 2011! Det blir spennende å se spådommen for 2012.

  Reply
 3. Min favoritt også, virkelig et talent! Det har vært helt utrolig å se Rabobank’s unge herje i fjellene!
  +1

  Reply

Skriv en kommentar