Gilberts usynlige hjelper | Anders og Jonas

Gilberts usynlige hjelper

ADAM BLYTHE: Skuffet oss stort under årets sesong, men har fortsatt mange år foran seg. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Før årets sesong våget vi oss ut på den rimelig vanskelige oppgaven det var å tippe ti utenlandske ryttere som skulle få sitt gjennombrudd i løpet av 2011-sesongen.

Nå har rytterne vi valgte ut hatt ti måneder på å overbevise og ta steget opp, slik vi spådde. Men hvor godt/dårlig traff vi? Vi går gjennom listen rytter for rytter. Foreløpig har vi oppsummert sesongen til Yoann OffredoJan BakelantsElia VivianiThibaut PinotGreg Van AvermaetDenis GalimzyanovDiego Ulissi og Micahel Matthews.

2. plass – Adam Blythe
Etter å ha avsluttet 2010-sesongen knallsterkt virket det som at britiske Adam Blythe hadde noe stort på gang. Vi øynet muligheten til en kanonstart, og kastet han rett inn på andreplassen på listen vår. La oss si det først som sist, det var en kjempetabbe.

Den unge Omega Pharma-Lotto-rytteren har en spennende bakgrunn. Allerede i svært ung alder viste han seg frem som en meget lovende banerytter. I 2007 ble han tatt inn i det britiske akademiet, hvor Cavendish, Thomas og Swift med flere har hatt gått den britiske skolen. Dette opplegget passet ikke for Blythe. Han valgte heller å dra til Belgia, hvor han startet opp nærmest på bar bakke. Det tok ikke lang tid før han gjorde seg bemerket og fikk kontrakt med Lotto-laget.

Gilbert-kompis
Der leverte han en sterk sesong i fjor, hvor han blant annet vant to etapper og sammenlagt i Circuit Franco-Belge. Resultatmessig levde ikke Blythe opp til debutsesongen, men han har klart å bygge seg opp et rimelig godt navn som hjelperytter. I løpet av sine to år på det belgiske laget har han nemlig blitt veldig godt kjent med Philippe Gilbert. Storstjernen har sørget for at den unge briten har fått mye erfaring som hjelperytter med alt det innebærer.

Personlig ble Ronde van Drenthe årets første høydepunkt for Adam Blythe. Der ble han nummer tre på den første etappen og fire sammenlagt. Ikke akkurat noe folk husker på slutten av sesongen, men for all del gode resultater. De skulle det bli svært få av utover sesongen.

Selv om Blythe var en betrodd mann i semi-klassikerne var Flandern rundt den eneste store klassikeren han fikk kjøre. Skuffende for en så ambisiøs rytter som Blythe. Bedre gikk det ikke i Giro d’Italia. Omega Pharma-Lotto stilte med et b-preget mannskap, noe som ga Adam Blythe alle muligheter i verden til å vise hva han er god for. Men det var Klaas Lodewyck som ble lagets beste spurter, og Blythe var aldri i nærheten av noen gode plasseringer. Rittet brøt han på den 10. etappen.

Hjalp Cav
Det kan ha vært et godt valg, for de neste månedene ble hans beste denne sesongen. I juni plukket han med seg en småpen (ja, vi er såpass gavmilde) tredjeplass på en etappe i Ster ZLM Tour, et ritt som i 2006 ble vunnet av Kurt Asle Arvesen. I august tok han en særdeles viktig femteplass på den tredje etappen i Polen rundt. Det var knapt en sjel som brydde seg om at spurtslo norske Alexander Kristoff om den plassen. En som garantert la merke til det var Mark Cavendish. Det ene World Tour-poengen Blythe skaffet seg i Polen var det som gjorde at Storbritannia fikk stille med åtte istedenfor sju ryttere under VM. Den regjerende verdensmesteren har selv trukket frem Blythes ene World Tour-poeng som en av flere underliggende årsaker som gjør at han sykler rundt i regnbuetrøyen neste år.

BRITEN: Var ikke ofte i front av ritt, i alle fall ikke når det nærmet seg mål. Foto: LC (©TDWSport.com)

Det sier mye om Blythes sesong at det er denne femteplassen vi må trekke frem som høydepunktet. Riktignok fikk han en tredjeplass i GP Stad Zottegem og en andreplass på en etappe i Circuit Franco-Belge, men 2011 vil stå igjen som en seiersløssesong for den lovende briten. Vi trodde han kunne bli en ny Cavendish, men han har ikke levd opp til forventningene. Allikevel har han kontrakt foran neste sesong. Han blir nemlig med på flyttelasset til kompis Philippe Gilbert. Å dra til BMC kan være et godt valg for Blythe. Der vil han få erfaring ved å jobbe som hjelperytter for noen av sportens beste ryttere, samtidig som det burde være anledning til å spurte for egne plasseringer i mindre ritt.

Vi trodde han kunne bli den nye Cavendish, men bommet grovt.

Selv om gjennombruddet ikke kom i år, er det ingen grunn til å avskrive den spennende briten. Han er fortsatt bare 22 år, så fremtiden ligger utvilsomt for hans føtter. Men det er snart på tide å bestemme seg for hva slags rytter han skal bli. Jeg hadde likt det best om han skyver vekk alle tanker om å satse på klassikerne og heller konsentrerer seg om å bli en raskest mulig spurter. Så kan han heller vende fokus tilbake til klassikerne senere i karrieren.

Var årets sesong et tegn på at Blythe ikke har det som trengs, eller kommer han sterkere tilbake? Og burde han utelukkende satse på å bli en bedre spurter?

Jonas

Skriv en kommentar