Australias svar på Hushovd | Anders og Jonas

Australias svar på Hushovd

SPURT I SLAK MOTBAKKE: Da er unge Michael Matthews en ener. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Før årets sesong våget vi oss ut på den rimelig vanskelige oppgaven det var å tippe ti utenlandske ryttere som skulle få sitt gjennombrudd i løpet av 2011-sesongen.

Nå har rytterne vi valgte ut hatt ti måneder på å overbevise og ta steget opp, slik vi spådde. Men hvor godt/dårlig traff vi? Vi går gjennom listen rytter for rytter. Foreløpig har vi oppsummert sesongen til Yoann OffredoJan BakelantsElia VivianiThibaut PinotGreg Van Avermaet, Denis Galimzyanov og Diego Ulissi.

3. plass – Michael Matthews
3. plass på vår liste hadde vi U23-verdensmester Michael Matthews. Australieren hadde avsluttet en overbevisende 2010-sesong med seier på hjemmebane under U23-VM. På oppløpet i Geelong hadde han regelrett distansert konkurrentene, og med gode resultater tidligere i sesongen, var Matthews et sikkert kort å trekke frem.

Australieren, som hadde signert for Rabobank, hadde ikke bestemt seg for hva han skulle bli. Med gode tempoegenskaper og en rask avslutning, samt grei klatrestyrke, kunne Matthews utvikle seg til å bli det meste. Dermed var det vanskelig å sette opp noen ritt vi trodde han virkelig skulle prege.

2011-sesongen begynte på fantastisk vis for den nybakte verdensmesteren. På hjemmebane i Tour Down Under tok unggutten sin første World Tour-seier. Etter to massespurter hvor han ikke klarte å slå helt til, fikk flere stjerner en spurtleksjon i slak motbakke. Andre Greipel og Matt Goss maktet ikke å tukte den da 20 år gamle Matthews på den tredje etappen. Unggutten fortsatte sin gode kjøring med andreplass på den femte etappen. Han ble tilslutt nummer fire sammenlagt i rittet, og hadde nok en gang vist seg frem for en hel sykkelverden. Matthews hadde vist frem sin gode spurt, spesielt i slak motbakke.

Sterk resultatrekke
Den strålende starten på sesongen fortsatte en måned senere under Volta ao Algarve. I det portugisiske etapperittet endte det med to pallplasser og en femteplass i meget tøff konkurranse. Årets andre seier skulle komme på den første etappen i Vuelta a la Region de Murcia, der han spurtslo Sky-duoen Downing og Appollonio. Ferden fortsatte til Milano-Sanremo og Gent-Wevelgem uten nevneverdig suksess.

I slutten av april vant Rabobank-rytteren Rund um Köln etter å ha spurtslått et av årets stjerneskudd, Marcel Kittel. En uke senere fortsatte han sin Tyskland-tur med tredjeplass i Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt.

Etter det sistnevnte rittet fikk man se mindre til talentet. En tur til California og rittet der endte ikke i suksess. I Nederland var han igjen tilbake i toppen under Delta Tour Zeeland og Ster ZLM Tour, men formen han hadde på vårparten kom ikke tilbake. Polen rundt er et ritt som burde passe en rytter av Matthews’ kaliber godt, men rittet ble ikke helt som man kunne forvente for 21-åringen. En andreplass på en etappe er vel og merke meget bra i et World Tour-ritt, men resten av rittet ble ingen suksess. Australieren avsluttet sesongen med Tour of Britain, hvor han ble nummer to på den tredje etappen, bak lagkamerat Lars Boom.

Matthews begynte altså sesongen utrolig bra, noe som vitnet om en meget god første sesong på det øverste nivået. Formen dabbet etter hvert som sesongen gikk, noe som ikke var spesielt overrasket. Han var tydeligvis i kanonform da han vant U23-VM i oktober i fjor, og igjen under Tour Down Under i januar i år, noe som er tøft for en 20-åring. Rabobank valgte klokelig å ikke presse han gjennom en Grand Tour i årets sesong.

FREMTIDENS MENN: Michael Matthews og Hojb Degenkol vant gull og sølv i U23-VM i fjor. De vil garantert ha mange dueller i fremtiden. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Hushovd-type
Selv om andre halvdel av sesongen ikke var meget bra, var den godkjent for en unggutt som Matthews. Alt i alt var sesongen god. På vårparten fikk han virkelig vist sin klasse. Australieren er ingen typisk spurter. Når det kommer til posisjonskamp er han kanskje ikke den beste, og han er heller ikke den aller raskeste. Når det derimot går slakt oppover på slutten, eller er noen mindre bakker mot slutten av løpet, har Matthews vist sin klasse. Han vant sin U23-tittel i slak motbakke, samme terreng som han vant sin første World Tour-seier i. Jeg vil si at man så absolutt kan si at Matthews fikk sitt gjennombrudd i år, selv om mange kanskje hadde trodd han skulle prestere litt bedre mot slutten av sesongen. Gutten tok tross alt sin første World Tour-seier allerede som 20-åring!

Han likner på mange måter på vår egen Thor Hushovd.

Matthews fortsetter i Rabobank neste sesong. Med et år mer på baken er jeg veldig spent på hva han kan få til neste år, og hvilke ritt han vil utmerke seg i. Det er nemlig ikke lett å si hva slags type Matthews vil bli. I år har han vist frem en god spurt, som ikke helt matcher de bestes. Når det derimot går litt oppover mot slutten, slår unggutten til. Sånn sett kan han minne litt om vår egen Thor Hushovd. Tempoegenskapene er der også, og kanskje kan han også utvikle seg til å bli en sterk mann i klassikerne.

Hvilke ritt tror dere australieren vil hevde seg i kommende år? Vil han bli en Hushovd-type, som kan gi Boasson Hagen kamp i tøffe spurtavslutninger det neste tiåret?

Anders

Skriv en kommentar