Frankrikes neste tour-konge | Anders og Jonas

Frankrikes neste tour-konge

MEGATALENT: Thibaut Pinot er kanskje det største klatretalentet akkurat nå. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Før årets sesong våget vi oss ut på den rimelig vanskelige oppgaven det var å tippe ti utenlandske ryttere som skulle få sitt gjennombrudd i løpet av 2011-sesongen.

Nå har rytterne vi valgte ut hatt ti måneder på å overbevise og ta steget opp, slik vi spådde. Men hvor godt/dårlig traff vi? Vi går gjennom listen rytter for rytter. Foreløpig har vi oppsummert sesongen til Yoann Offredo, Jan Bakelants og Elia Viviani.

7. plass – Thibaut Pinot
Dette er franskmannen vi egentlig ikke ønsket å ha med på årets liste. Grunnen er enkel; det er ekstremt sjeldent at en 21-åring klarer å hevde seg i de tøffeste fjellene, noe som er Pinots styrke.

Derfor ønsket vi i utgangspunktet å spare han til neste års liste. Men vi turte rett og slett ikke å vente så lenge. Det er så ekstremt mye talent i den unge franskmannen at vi til slutt landet ned på at 21 år ikke var for ungt. Den avgjørelsen var ikke helt feil.

For selv om man kanskje ikke kan si at Thibaut Pinot har hatt en eller to prestasjoner man kan peke på og si at her fikk han sitt gjennombrudd, så er det sesongen sett under ett en gjennombruddsesong. Alt annet ville vært å gi FDJ-rytteren for lite skryt.

For det eneste som har stoppet Pinot fra å hente hjem en stor triumf eller to i år er det faktum at FDJ har innsett at de har en juvel av de sjeldne i den klatresterke rytteren. Dermed har de matchet ham ekstremt forsiktig. Dette har ført til at Pinots merittliste ikke inneholder de største høydepunktene, men øker nok sannsynligvis sjansen for at han ved karrierestopp har mer enn nok av disse triumfene.

Mannen er en av få syklister som nesten sykler raskere oppover enn nedover.

Litt flåsete kan vi si at Pinot nesten har gjort alt riktig dette året. Han har vunnet eller i det minste kjempet om seieren i omtrent alle rittene han har stilt opp i. Det er utrolig godt gjort av en så urutinert klatrer.

Ingen utforkonge
Pinot trengte ikke mange ritt i beina før han begynte å kjøre inn flotte resultater denne sesongen. Allerede under Tyrkia rundt i månedsskifte april/mai (som utviklet seg til å bli et rimelig sinnsvakt sykkelritt) tok han tredjeplassen sammenlagt.

Frem til da hadde Pinot kjørt svært få ritt, men herfra og ut var det lite som sto i veien for klatretalentet. Bare to uker etter Tyrkia rundt ble han nummer to sammenlagt i Rhône-Alpes Isère, etter å ha vært rittets klart sterkeste mann. Det eneste som stoppet han var en våt og sleip utforkjøring. Er det noe Pinot ikke takler, så er det krevende utforkjøringer. Mannen er en av få syklister som nesten sykler raskere oppover enn nedover.

SPURTER FRA STJERNENE: Og blir nummer to, bak Joaquim Rodriguez, på den 7. etappen i Criterium Dauphine. Foto: Sirotti

Skuffelsen ble raskt skjøvet vekk. For årets store mål, Criterium Dauphine, sto for tur. Pinot hadde sjokkert en hel sykkelverden med en tredjeplass på en av de hardeste etappene i det samme rittet i fjor. Nå var lista satt høyere. Og det startet ekstremt godt da han syklet i mål til en sjuendeplass på åpningsetappen. Dessverre for franskmannen var det sidevind på den neste etappen, og som mange andre klatrere er ikke det Pinots favoritt forhold. Han endte opp med å tape mye, mye tid. En god sammenlagtplassering var utenfor rekkevidde.

Så hva gjør en offensiv unggutt da? Han gjør som en sann mester og reiser seg på mesterlig vis. Etter en brukbar tempo slår han til på fjelletappen til La Toussuire. Joaquim Rodrigiuez var totalt overlegen den dagen, men bak spanjolen kjempet Pinot seg inn til en fantastisk andreplass. Cadel Evans, Bradley Wiggins og Robert Gesink var blant rytterne som måtte se seg slått av FDJ-talentet.

Remmes overmann
Tour de France var som alle de andre Grand Tourene uaktuelle for unge Pinot. Derfor ble det heller mye trening i juli. Og snakk om å utnytte tiden godt. August ble en utrolig måned for Pinot. Først viste han oss nordmenn hva som bodde i han under Tour Alsace. Takket være en utrolig sisteetappe vant han rittet sammenlagt foran Stian Remme. To etappeseirer ble det i Tour de l’Ain, før han ble nummer tre i den italienske semi-klassikeren Tre Valli Varesine.

Som om ikke det var nok rundet han av måneden/startet september med å vinne en etappe og sammenlagt i Settimana Lombarda. Flere av Italias beste klatrere måtte innse at det var lite å gjøre med Pinot da han satt opp farten i bakkene.

Derfra og ut virket det som at litt av luften gikk ut av ballongen, noe som kanskje bare å vente fra en så ung syklist. Men helt borte var han ikke, og en niendeplass i GP Beghelli var ikke akkurat et dårlig resultat. Alt i alt en meget sterk sesong, som inneholdt seks seirer og 13 pallplasser. Han holdt tidvis lekestue i de nest største rittene i Frankrike, samtidig som han viste seg frem de få gangene han fikk muligheten til å prøve seg i de største rittene.

INGEN TEMPOHEST: Men Pinot er heller ikke katastrofalt dårlig, noe som er lovende med tanke på fremtiden. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Frankrikes neste Tour de France-mester
De neste sesongene kommer vi garantert til å høre masse om unge Pinot. Nå har FDJ vært veldig flinke og matchet han klokt i to sesonger. Nå er det definitivt på tide å gi klatretalentet sjansen i en Grand Tour. Det er her mulighetene hans til å skrive seg inn i historiebøkene ligger. For han er ikke bare et av verdens største klatretalenter, han er heller ikke katastrofalt dårlig på tempo.

Nå er vi skråsikre på at han blir den neste franske Tour de France-vinneren.

Det han derimot er katastrofalt dårlig på er som tidligere nevnt utforkjøringer. Om han skal drømme om å henge med Alberto Contador, Samuel Sanchez og Vicenzo Nibali må han legge ned en stor innsats her. Men det kommer helt sikkert til å forbedre seg. Imellomtiden er det nesten en sjarmerende ting, noe som viser at selv han er menneskelig.

Da vi presenterte Pinot før årets sesong skrev vi: «Å si at han er en fremtidig vinner av Tour de France (som en del franskmenn sikkert vil påstå) er litt for tidlig. Vi nøyer oss med å si at han meget trolig vil være med å kjempe om seieren en gang i fremtiden».

Etter den sesongen han har hatt nå tørr vi å ta i litt mer. Nå er vi skråsikre på at han blir den neste franske Tour de France-vinneren. Han har gått gradene og taklet overgangen fra juniorklassen, fra U23-klassen og til og med nivået i de tøffeste rittene. Gi mannen et tiår og vi vil ikke lenger snakke om Bernard Hinault, men Thibaut Pinot.

Blir dette den neste franske Tour de France-kongen? Hva kan vi forvente oss når han neste sesong mest trolig debuterer i en Grand Tour?

Jonas

Next post »

9 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Jeg liker disse innleggene deres – synes dere har truffet ganske bra så langt på listen. Franskmennene gjorde seg bemerket i sesongen som var – spesielt FDJ. Mye offensiv kjøring og fornuftig matching av talenter.

  En av mine store skuffelser de siste årene har vært Damiano Cunego – men det hører kanskje til på en annen liste :-)

  Reply
 2. Modig å garantere Tour-seier for ein lovande 21-år gamal franskmann – dei fleste unge franske klatrarane har ein lei tendens til å underprestere (jf. Di Gregorio, Salmon etc.) Men her trur eg faktisk dåkke kan ha rett!

  Tour de France går vel gjennom Mélisey neste år visst eg ikkje tar feil – heimbyen hannar – så det blir spennande å sjå om han får debutere i Touren neste år slik han sjølv vil. Større talent enn Sicard?

  Reply
  • andersjonas

    /  November 17, 2011

   Pinot har i hvert fall bygget seg opp nivå for nivå, det er det svært få franskmenn som har gjort de siste årene. De fleste har slått til med ett eller to toppresultater, blitt oppskrytt og falt gjennom så det synger etter.

   Pinot har taklet U23-nivået og nå det nest øverste nivået i et par år. Han har også vist at han henger veldig godt med i de beste rittene, de få gangene han har fått muligheten.

   Sicard er også et stort talent, men skader har stoppet utviklingen hans. Han må på mange måter bygge seg opp igjen fra bunn av. Så lenge Pinot holder seg frisk og rask (og så sakte han kjører i utforbakkene bør det gå bra) så kan han bygge videre fra det nivået han er på nå. Å tenke på at han kanskje har ti år hvor pilen i større eller mindre grad peker oppover er ganske utrolig.

   Så får vi se om han klarer det siste steget også. Første indikason får vi neste år, så det blir utrolig spennende å føge.

   Og til deg Sindre, vi har et par fulltreffere til i bkahånd (og en del bom, men sånt snakker vi ikke om;)

   Reply
 3. Med Pinot og offredo samt vichot og romain bardet går vi fdj fans en lys fremtid i møte

  Reply
 4. Bjørn

   /  November 18, 2011

  Jeg trodde Pierre Roland var Frankrikets neste tourvinner? Eller blir han kanskje omtalt innen et par dager?

  Reply
 5. Øyvind

   /  November 18, 2011

  Enig med deg, Bjørn. Vanskelig å si akkurat hvem som er det største talentet av de gode, franske unggutta nå. Jeg mener Rolland ligger hakket foran Pinot til å kunne være neste franskmann som i hvert fall kjemper om en plass på pallen i TdF. Og jeg ser litt bort fra Voecklers bragd i år. Hadde det ikke vært for veltingen blant favorittene bak i feltet, tror jeg neppe bruddet hadde gått inn med tilstrekkelig tid til at han hadde tatt trøya den dagen Thor mistet den. Det er en tilfeldighet som gjør at jeg forsatt ikke normalt sett vil regne med Voeckler på noen favoritt-liste til GC i TdF

  Reply
 6. andersjonas

   /  November 18, 2011

  Ingen tvil om at Pierre Roland per nå har bevist mest av de franske (enig med deg Øyvind, Voeckler har ikke vinnerpotensiale). I likhet med Pinot har han tatt steg for steg (selv om han aldri har dominert de nest største franske rittene på samme måte som Pinot gjorde i år). Men vi må huske at det er hele fire års aldersforskjell mellom disse to. Pinot er født i 1990 og med normal utvikling bør han bli mye bedre de neste to-tre årene.

  Med eksepsjonelle ryttere som Alberto Contador og brødrene Schleck, som kommer til å ha mange gode år igjen i beina, må det noe spesielt til for å vinne. Personlig tror jeg ikke Rolland har dette lille ekstra, det mener jeg at Pinot kan ha.

  Uansett må vi nok vente minst to-tre år (trolig en del lenger) før vi får se en fransk vinner. Innen den tid tror jeg at Pinot er bedre enn Rolland, men det gjenstår selvsagt å se. Uansett gøy å se at franskmennene for alvor kan begybne å drømme om en triumf igjen.

  Reply
 7. Stian Lund

   /  November 20, 2011

  Sindre Brelum:

  Selv om Cunego ikke har lyktes i alle klassikerne hadde han en sterk topp 10-plassering i TdF. Det i seg selv kan vel kalles en vellykket sesong, for en som har sliti i Grand Tours de siste årene

  Reply
 1. Her er Hinaults arvtaker | Anders og Jonas

Skriv en kommentar