I skyggen av Vanendert | Anders og Jonas

I skyggen av Vanendert

BRUDDVILLIG: Jan Bakelants viste seg som en meget offensiv rytter under årets sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

BRUDDVILLIG: Jan Bakelants viste seg som en meget offensiv rytter under årets sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Før årets sesong våget vi oss ut på den rimelig vanskelige oppgaven det var å tippe ti utenlandske ryttere som skulle få sitt gjennombrudd i løpet av 2011-sesongen.

Nå har rytterne vi valgte ut hatt ti måneder på å overbevise og ta steget opp, slik vi spådde. Men hvor godt/dårlig traff vi? Mandag startet vi oppsummeringen rytter for rytter, med den sterke franskmannen Yoann Offredo.

9. plass – Jan Bakelants
På niendeplass på vår liste hadde vi det belgiske klatretalentet Jan Bakelants. Talentet, som vant Tour de l’Avenir i 2008 hadde vist jevn og fin progresjon siden han fikk prøvekontrakt med Topsport Vlaanderen før høstsesongen i 2008. Så fremt han ikke måtte jobbe for mye for Philiippe Gilbert og Jurgen Van Den Broeck trodde vi at Bakelants endelig kunne ta steget opp i verdenstoppen.

Slik kan vi vel ikke akkurat si at det gikk. Samtidig kan man på ingen måte si at Bakelants har hatt en dårlig sesong. Omega Pharma-Lotto-talentet har i likhet med Yoann Offredo (som vi presenterte i går) tapt med stil, om det er noe som heter det. Samtidig har han hjulpet Gilbert en god del og i tillegg rukket å skaffe seg noen gode plasseringer.

Jan Bakelants hadde på ingen måte noen optimal oppkjøring til 2011-sesongen. Under Lombardiet rundt i 2010 falt og slo han seg forferdelig. Tre brudd i håndleddet, en brukket skulder og et brudd i kneet var resultatet av velten. Med andre ord skader han dro med seg langt inn i oppkjøringen til årets sesong.

Sterkt «comeback»
Men belgieren var allikevel god i starten av sesongen. Etter å ha kjørt seg i form under Paris-Nice, tok han en fin femteplass på den første etappen i Katalonia rundt. Det skal legges til at plasseringen var av det billige slaget, da den kom i en spurt, i et ritt hvor det var overraskende få spurtere med.

Den neste måneden var det klart for Ardenner-klassikerne, og en rolle som hjelperytter på godeste Bakelants. Historien kjenner alle. Gilbert tok trippelen, og Bakelants var en viktig bidragsyter. Absolutt noe å sette på CV-en. Etter den ene seiersfesten etter den andre med et Omega Pharma Lotto-lag som for alvor seilte i medvind, gikk turen til Giro d’Italia.

Det var et sterkt B-preg over laget de stilte opp med, men utrolig nok var de blant lagene som markerte seg sterkest i det italienske etapperittet. Spesielt den første uken var laget imponerende, med sterk og offensiv kjøring. Jan Bakelants var absolutt en av dem som markerte seg sterkt. Det ble ikke noen topplasseringer, men du verden som han viste seg frem, ved å gå i det ene bruddet etter det andre. Til slutt fikk han mer eller mindre betalt som fortjent da han tok fjerdeplassen på den 17. etappen. Sammenlagt ble han nummer 23 i rittet, til tross for at han på ingen måte kjørte så defensivt som han burde om målet var en topp sammenlagtplassering.

SLITEN: Jan Bakelants tok ut alt han hadde på den 15. etappen av Giro d'Italia. Slikt blir man sterk av! Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

SLITEN: Jan Bakelants tok ut alt han hadde på den 15. etappen av Giro d'Italia. Slikt blir man sterk av! Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

 

Sterk i Sveits og Polen
Det ble ikke lange pausen for Bakelants etter den knallharde giroen, men det taklet belgieren veldig bra. For under Sveits rundt var han nok en gang med og satt farger på rittet. På etappen hvor Thomas De Gendt parkerte Andy Schleck i en utforbakke og dermed stakk av med hele etappen, satt også Bakelants i bruddet og ble til slutt nummer sju på etappen. Det var også med å sikre han 13. plass sammenlagt i det knalltøffe etapperittet.

Tour de France sto han over (og tatt i betraktning av hvor mye uflaks det belgiske laget hadde var det kanskje like greit), men i august var han tilbake for fullt. Han viste at formen fortsatt var til stede ved å bli nummer sju på en etappe i Polen rundt og nummer ni på en annen. Etter det avsluttet han sesongen med en helt middelmådig Spania rundt.

Om man skal oppsummere sesongen kan man vel si at Bakelants har vært veldig stabil over en veldig lang periode. Han har også gitt oss tilskuere mye underholdning gjennom offensiv kjøring. Men han manglet et par seirer i noen av de store rittene for å kunne kalle årets sesong et gjennombruddsår.

Han har gitt oss tilskuere mye underholdning.

Men kjørestyrken han har vist frem i år er et godt utgangspunkt å bygge videre på. Det er ikke mye som skal til før han klarer å følge i landsmann Jelle Vanenderts fotspor. Belgia har en del spennende klatrere på vei opp og frem, og Bakelants kan fort vise seg å bli en viktig del av landets nye generasjon med klatrere.

Neste år vil den lovende belgieren kjøre for storlaget RadioShack-Nissan-Trek. Med lagkamerater som brødrene Schleck, Andreas Klöden og Chris Horner er det ingen tvil om at det kan bli vanskelig å få mange sjanser til å kjøre inn egne resultater. Samtidig er det ingen tvil om at det er store muligheter til å lære masse av disse rutinerte rytterne. Så gjenstår det å se om lagbyttet var en suksess eller ikke.

Tror dere Bakelants kan få sitt gjennombrudd og kjempe i toppen av en Grand Tour i løpet av de neste sesongene eller vil han forsvinne litt i mengden i RadioShack-Nissan-Trek?

Jonas