Mannen som taper med stil | Anders og Jonas

Mannen som taper med stil

FRANSK FYRVERKERI: Det blir sjeldent kjedelig når Yoann Offredo er i form. Foto: Sirotti

Før årets sesong våget vi oss ut på den rimelig vanskelige oppgaven det var å tippe ti utenlandske ryttere som skulle få sitt gjennombrudd i løpet av 2011-sesongen.

Nå har rytterne vi valgte ut hatt ti måneder på å overbevise og ta steget opp, slik vi spådde. Men hvor godt/dårlig traff vi? Heng med de neste ti dagene, mens vi går gjennom listen rytter for rytter, så får du svaret.

10. plass – Yoann Offredo
Først ut på vår liste var Yoann Offredo. Å starte med en fransk syklist var i seg selv risikabelt, men skal man først starte med gambling er det like greit å gå all-in.

Offredo hadde vist en jevn og fin fremgang i løpet av de tre første årene som proffrytter i FDJ. Fra å være en ivrig syklist som ga alt i absolutt alle ritt, hadde han utviklet en sult på klassikerne som de færreste ungguttene har. Mindre ritt har mer eller mindre blitt oppkjøringsritt, det er når alles øyne er rettet mot sykkelsporten at den offensive franskmannen liker seg best.

Hans impulsive kjøring grenser tidvis til sinnsykhet.

Som typisk endagsrytter skapte Offredo overskrifter da han i 2010 innrømmet at han syntes Tour de France var kjedelig. En oppsiktsvekkende uttalelse for alle andre enn de som har sett talentet i aksjon. For om det er en rytter i hele feltet som misliker at sykkelritt setter seg og blir forutsigbart, så er det den hårfagre FDJ-rytteren.

Det er heller ingen tvil om at Offredo på ingen måte er redd for å ta skjeen i egne hender og skape sykkelritt. Hans impulsive kjøring grenser tidvis til sinnsykhet. Han er en rytter med uvanlige fysiske forutsetninger, men med et taktikkhode som kun franskmenn besitter. Der andre trekker pusten og ser hva motstanderen gjør, så tar Offredo initiativ. Å kjøre avventende ligger rett og slett ikke i franskmannens gener, og det til tross for at han har en helt grei spurt. Det er grunnen til at vi har falt pladask for den uortodokse rytteren, men samtidig en av grunnene til at merittlisten hans ikke er mer imponerende enn den faktisk er.

Villmannen i Sanremo
Da vi spådde at Offredo skulle få sitt gjennombrudd i 2011 mente vi at han skulle oppnå det gjennom seier i enten Milano-Sanremo, Vattenfall Cyclassic, GP Ouest France – Plouay, VM eller Paris-Tours. La oss først som sist slå fast at det ikke skjedde. Men det var ikke så langt unna som resultatlisten skulle tilsi.

For Yoann Offredo viste at han var klar som et egg da klassikersesongen startet med Omloop Het Nieuwsblad. I realt belgisk vårvær utviklet rittet seg noe underlig. En gruppe med outsidere gikk av gårde, noe favorittene syntes at var helt greit. Her var selvsagt Offredo med. Men en velt sørget for at Juan Antonio Flecha og Sebastian Langeveld kom seg løs fra resten av gruppen. Offredo klarte etter hvert å komme seg løs sammen med Matthew Hayman, men de var aldri i nærheten av å hente tetduoen. Det ble allikevel en fin fjerdeplass for Offredo, noe som var personlig rekord i et såpass stort brosteinsritt.

OFFENSIV: Her ser vi Offredo i et av flere utbruddsforsøk under Milan-Sanremo. På hjul har han Van Avermaet og Gilbert. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Ting så med andre ord meget lovende ut. Og formen var virkelig på topp da FDJ-rytteren la ut på sin spesialklassiker Milano-Sanremo. At den italienske klassikeren er årets lengste klassiker skremmer ikke en rytter som ofte trener over 250 kilometer uten selskap. Når resten får hammeren våkner Offredo til live. Akkurat som i 2010 var Offredo på offensiven mot slutten av rittet. Franskmannen holdt tidvis lekestue på de italienske veiene, og angrep både i tide og utide.

Men slik vinner man ikke klassikere, slik vinner man fansens hjerter. Opp Poggio (den siste bakken) var han i brudd sammen med Greg Van Avermaet. De to hadde kjørt sterkt sammen, men da favorittene satt opp farten bak ble de lett bytte. Men Offredo er ikke typen som gir opp av den grunn. Han bet seg fast, og hadde utrolig nok energi til å angripe et par ganger på de siste kilometerne. Da han gikk til med to kilometer igjen trodde han selv at seieren var innen rekkevidde, men den gang ei.

Rytteren som hadde vært i flere brudd de siste milene endte til slutt på sjuendeplass. Et godt resultat, men med de beina han hadde den dagen kunne han nok gjort det enda bedre. Men da måtte han ha temmet angrepsinstinktet sitt.

Skjebnesvanger velt
Derfra og ut var sesongen dessverre en eneste stor nedtur for Offredo. Ivrig som han var etter å få en topplassering prøvde Offredo å blande seg inn i spurten under Gent-Wevelgem. Han spurtet bra og ble nummer 11. Like flinke var ikke fotografene som ventet noen meter etter målstreken. De sto for langt ute i veibanen, og ga Offredo en skikkelig flyvetur. Resultatet ble en skade i hælen, som satt han ut av Flandern rundt og Paris-Roubaix.

- Jeg verken så eller snakket om sykkel mens Flandern rundt og Paris-Roubaix gikk. Noen ganger sprakk jeg og slo på TV-en i to sekunder før jeg tok meg sammen, sa Offredo ifølge cyclingnews om hvordan det var å stå over årets to høydepunkter.

Etter det har vi ikke sett så mye til den offensive FDJ-rytteren. Han ble nummer sju på tempoetappen i Bayern Rundfahrt og nummer åtte sammenlagt i Delta Tour Zeeland, men det er strengt tatt ikke så mye å snakke om.

STYGG KRASJ: Yoann Offredo gikk i bakken så det sang etter da han kjørte inn i en fotgraf rett etter målgang i Gent-Wevelgem. Foto: Sirotti

På slutten av årets var han tilbake i godt gammelt spor. Han kjørte offensivt og var i brudd under VM og Paris-Tours, men det var lett å se at han manglet minst et gir i forhold til det han er god for på sitt beste.

Alt i alt kan man ikke si at Yoann Offredo har hatt noe gjennombruddsår, men han har bekreftet at han er blant verdens mest lovende endagsryttere. Vi er ikke i tvil om at FDJ-rytteren kommer til å ta sikre seg et par store meritter i løpet av karrieren. I mens viser han at det til de grader går an å tape med stil.

Er Yoann Offredo Frankrikes nye klassikerhåp eller vil han aldri kunne gå til topps med sin offensive og tidvis tankeløse sykling?

Jonas

9 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Fasdas

   /  November 14, 2011

  Offredo er sjef!! Min favoritt!!

  Reply
 2. Selvfølgelig skal han vinne klassikere! Han kjørte aktivt under VM, noe som viser at han kommer tilbake etter en dårlig periode! Han kommer til å være i finalen i de fleste klassikere fremover, og da vil seieren komme!

  Reply
 3. Offredo er faktisk kongen, håper han blir i francaise des jeux i mange mange år!

  Reply
 4. Gisle

   /  November 15, 2011

  Fin sak og fantastisk rytter. Håper han fortsetter å angripe og begynner å vinne. Det var ikke langt unna i Milan-Sanremo i år-

  Reply
 1. I skyggen av Vanendert | Anders og Jonas
 2. Fra banehelt til landeveisstjerne | Anders og Jonas
 3. Denne mannen kan tukte Cavendish | Anders og Jonas
 4. Et av Italias største talenter | Anders og Jonas
 5. Gilberts usynlige hjelper | Anders og Jonas

Skriv en kommentar