En potensiell drømmeduo | Anders og Jonas

En potensiell drømmeduo

DRØMMEDUO? Kan disse to dra hverandre opp i verdenstoppen? Foto: Tim De Waele (Fotomontasje) (©TDWSport.com)

Alexander Kristoff overrasket de fleste med sitt valg av ny arbeidsgiver. For det russiske Katjusja-laget er ikke det som er best kjent i Norge, eller det man skulle tro at hadde best oversikt over norske syklister.

Men det viser seg at russerne har fulgt Kristoff veldig lenge. Allerede fra Joker Bianchi-tiden, da Katjusja-laget het Tinkoff, skal lagledelsen ha vært interessert i den raske nordmannen. Kanskje har noe så banalt som det russisk klingende etternavnet spilt en rolle i interessen, men viktigst av alt er at laget tydeligvis har sett det samme som oss nordmenn; Alexander Kristoff er en kommende verdensklassespurter.

Så hva kommer Alexander Kristoff til? Det er litt vanskelig å svare på, men på mange måter er Katjusja det russiske svaret på Team Sky. Det er et lag med bøttevis av penger, som samtidig satser mye på å dyrke frem stjerner fra sitt hjemland. Men suksessen har uteblitt for Katjusja. Foruten Joaquim Rodriguez og noen av hans spanske hjelpere har ikke Katjusja truffet spesielt godt på overgangsmarkedet. Det er et lag som har fått til veldig lite, deres enorme budsjett tatt i betraktning.

Akkurat som i BMC
Det bør passe Alexander Kristoff meget godt. Katjusja er nemlig et av svært få storlag som ikke har flere store kapteiner, som krever at hele laget ofrer seg for ham. Det betyr at den regjerende norske mesteren vil få mange muligheten til å kjøre hjem sin første proffseier. Veldig mange. Det negative er at han vil få svært lite hjelp i opptrekkene. Det finnes ikke en eneste skikkelig opptrekker i laget, selv om Vladimir Isaychev og Alexander Porsev har hurtigheten som skal til for i hvert fall å gjøre noen halvgode forsøk. Med andre ord vil situasjonen for Kristoff være omtrent den samme som han har hatt i BMC de siste to årene.

Det som blir nytt, i forhold til Kristoffs rolle i laget, er at Katjusja allerede har en spurter i stallen. En av verdens mest lovende i så måte. Hans navn er Denis Galimzyanov, og takket være fantastisk kjøring i år, begynner han å bli et kjent navn i sykkelverden. Så langt i årets sesong har han ikke mindre enn 20 topp 10-plasseringer.

Med bakgrunn i den informasjonen er dette kanskje en stor utfordrer og ett stort hinder for den norske mesteren. Jeg ser det motsatt. Som spurtere er de to rimelig forskjellige, begge med ekstreme, men komplementære ferdigheter. Galimzyanov er nemlig en mester i posisjonering, noe som er Kristoffs akilleshæl. Russeren har en helt egen evne til å dukke opp på det riktige bakhjulet til riktig tid. Måten 24-åringen leser spurtene på gjør selv de mest rutinerte hurtigtogene misunnelig. Det andre ryttere trenger et helt opptrekkstog for å få til, klarer Galimzyanov mer eller mindre på egenhånd. Det russeren mangler er de ekstreme fysiske ferdighetene, som gjør at han kan omsette de gode posisjonene til etappeseirer. Enn så lenge sliter han med å avgjøre spurtene til sin fordel.

ENSOM SPURTER: I BMC ble Kristoff ofte litt for alene i avslutningene. Spørsmålet er om han ikke må forvente det samme i Katjusja. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

2 seirer, 6 andreplasser og 4 tredjeplasser taler sitt klare språk. Det blir langt oftere nesten enn innertier for russeren. Det samme kan sies om Kristoff. Men for han er ikke toppfarten og akselerasjonsfasen problemet. Heller tvert om, det er nettopp dette som er Kristoffs styrke. Problemet hans er at han ofte ikke kommer helt frem i spurten.

Superduo?
Det virker som at det er en enkel løsning her, eller hva? Bare bruk Galimzyanov som opptrekker for Kristoff og de to lovende spurterne får begge omsatt sine mange topplasseringer i flere seirer? Jeg har i hele år hatt en drøm om at Galimzyanov skal bli hentet til et annet storlag og drillet i rollen som sisteopptrekker. Det er en sterkt undervurdert rolle, som svært få syklister i dag kan fylle. I mine øyne er Galimzyanov det største opptrekkstalentet som finnes. Med sin ekstreme evne til å finne frem til fronten av feltet i finalene kunne han blitt den nye Mark Renshaw. Det er jeg ikke i tvil om, og det er akkurat en slik type Kristoff trenger.

Med sin ekstreme evne til å finne frem til fronten av feltet i finalene kunne han blitt den nye Mark Renshaw.

Men så er jeg ikke så naiv at jeg tror at Russlands mest lovende spurter (kall han gjerne russernes lille «wonder boy») skal kjøre opptrekk for en nordmann. Ikke på russernes eget storlag. Det er allikevel ikke ensbetydende med at Kristoff ikke kan lære noe av Galimzyanov, og motsatt. Som lagkamerater og to spurtere i samme båt, har de begge en enorm mulighet til å suge til seg kunnskap fra hverandre. Språket og kulturforskjellene blir selvsagt et hinder, men om det sportslige apparatet er våkne og ser potensialet til storhet som ligger i et velfungerende samarbeid, så bør det legges til rette for at det løser seg.

Hvordan Galimzyanov er som type har jeg alt for dårlig kunnskap til å uttale meg om. Men det inntrykket jeg har fått er at han er en gladgutt, som smiler langt oftere enn han er gretten. Det bør med andre ord være en rytter det bør gå an å finne tonen med for Kristoff.

Så gjenstår det å se om de to klarer å samarbeide og dra hverandre opp i verdenstoppen. Potensialet ligger der, spørsmålet er bare om de klarer å jobbe sammen, slik at mange toppresultater blir omsatt i mange seirer. Det kan et noe blekt Katjusja-lag trenge.

PS: En del raser over lagvalget til Kristoff, grunnet lagets etiske verdier. Slik jeg har forstått det stod valget mellom Katjusja, Sky og Saxo Bank. Med Edvald Boasson Hagen og mest sannsynlig Mark Cavendish i stallen var Sky selvsagt uaktuelt. Spørsmålet er om Bjarne Riis’ lag er mindre kontroversielt? For ikke å snakke om «Phonak-etterfølgeren» BMC, som Kristoff kom fra?  Du skal dessverre lete lenge før du finner et sykkellag uten noen råtne frukt på samvittigheten. Jeg tror ikke Katjusja er så mye verre enn andre lag.

Hva synes du om Kristoffs lagvalg? Kan duoen Kristoff/Galimzyanov bli en hit neste år? Hvilket lag skulle du aller helst ha sett Kristoff i?

Jonas

3 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Henrik

   /  August 19, 2011

  Så lenge ikke Kristoff blir opptrekker for Galimzyanov, så er det greit. Tror det var greit å forlate BMC når man har så store klasseryttere som Evans, Gilbert og Thor. Dopingpolitiken trekker ned, men ellers er det et bra valg.

  Reply
 2. Øystein E.

   /  August 19, 2011

  Synes Valget er helt greit. No blir jo ikke Alex russer, og ikke kommer han til å være noe særlig i russland heller, så den “råtne” russiske dopingpolitikken, får han nok ikke noe særlig kontakt med. Blir litt anderledes med en som vokser opp i russlands bakgård, og ikke får vite noe annet, enn at doping er bra.

  Reply
 3. Bjørn

   /  August 21, 2011

  Jeg er spent på om han rett og slett kommer til å trives i Katjusja. Om han får god kjemi med lagkameratene og lagledelsen. Hvordan går det med språket og kulturforskjellen? For meg virker det som om Katjusja er et lag som ikke er så veldig samlet.

  Reply

Skriv en kommentar