Fire tanker og én spådom | Anders og Jonas

Fire tanker og én spådom

KARRIEREVALGET: Der Thor Hushovd blir sykkelpensjonist etter årets sesong, har Edvald Boasson Hagen valgt å vrake Team Skys struktur og system for et afrikansk eventyr. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com

KARRIEREVALGET: Der Thor Hushovd blir sykkelpensjonist etter årets sesong, har Edvald Boasson Hagen valgt å vrake Team Skys struktur og system for et afrikansk eventyr. Foto: MS, TDWSport.com

Velkommen til denne ganske selvforklarende bloggserien. Under  Tour de France hadde vi en daglig blogg hvor vi serverte dere fire tanker og én spådom.

Vi fikk så gode tilbakemeldinger og litt blod på tann, så fra og med nå satser vi på en ukentlig utgave av denne bloggserien. Det vil si at vi oppsummerer det vi har bitt oss merke til i uken som har gått gjennom fire tanker, og serverer én spådom om uken som kommer.

Vi håper dere henger med og kommenterer i bunn av bloggen om dere er enige, uenige eller synes det er noe vi har glemt å kommentere.

1. Fra barneskolen til videregående skole
Edvald Boasson Hagen til MTN Qhubeka var utvilsomt ukas største norske sykkelsnakkis. Så hva synes vi om overgangen?

La oss ta det økonomiske først. Vi får understreke at vi ikke har noen informasjon om Boasson Hagens lønn eller andre tilbud han hadde. Likevel føler vi oss rimelig sikre på at det sør-afrikanske laget er de som var villige til å betale han mest.

Det er ganske rett fram, føler vi. Tilbud og etterspørsel. Edvald Boasson Hagen er mer verdt for MTN-laget enn noen andre. Misforstå oss rett, de fleste World Tour-lag hadde blitt bedre av å ha Edvald Boasson Hagen på laget. Men med den lønnen han har hatt i Sky er det mange som har levert mer verdi for pengene, rent sportslig sett.

Men for MTN er Edvald mer verdt enn hans sportslige resultater. Navnet hans alene har stor verdi for laget som skal slåss om innbydelser til store ritt og ikke minst også om signaturen til flere gode ryttere.

Tyler Farrar og Matt Goss er linket til laget. Fine ryttere, men mer i den banen man forventer at et slikt lag skal hente inn. Ryttere som har sett sine beste sesonger, hvor kampen om signaturen er langt mindre og du kommer langt med en slump euro. Edvald er mest trolig den mest ambisiøse overgangen som var realistisk for dem. For et lag som MTN Qhubeka er signeringen av Edvald Boasson Hagen en erklæring.

- Vi mener alvor!

Gitt dette utgangspunktet burde betalingsviljen til MTN være høyere enn i andre lag. Og det virker ikke til å skorte på finansene. Om Birger Hungerholdt ikke har fått mer penger ut av det sør-afrikanske laget enn World Tour-lag har han gjort en dårlig jobb. Erfaringsmessig gjør Hungerholdt svært sjeldent en dårlig jobb!

På det sportslige planet er valget en byttehandel. Han bytter til seg frihet. Frihet til å styre ting mer på egenhånd. Frihet til å bygge et lag rundt seg selv han har tro på, mer enn å bli presset inn i et system (som dog har vist seg som meget vellykket for mange). Også bytter han til seg flere muligheter til å kjøre offensivt. Nå betyr plutselig selv de minste seirene noe. Det er ikke lenger Paris-Roubaix eller ingenting. Alt teller.

Det kan vekke killeren i stortalentet, men det kan også bli en hvilepute. Det er viktig ikke å senke seg ned på lagets nivå, men hele tiden jobbe for å heve laget til de høyder Edvald hvert fall har potensial til å være på.

Det han bytter bort er verdens råeste organiserte sykkellag. Han bytter bort en del struktur og profesjonalitet. Det er litt som å gå fra barneskolen hvor alt du trengte å gjøre var å rope «jeg er ferdig…» til å komme på videregående skole, med frihet under ansvar.

Noen lyser på barneskolen, andre vokser på ansvaret man får på videregående skole.

Vi ønsker Edvald lykke til og håper kontrakten gir ham suksess både på og av sykkelsetet.

2. Kristoffs nye hjelper
Hvilken eller hvilke hjelperytter(e) Alexander Kristoff trenger, har vært mye diskutert her på bloggen. Vi har uttrykt vår kjærlighet til Daniel Oss, en mann vi fortsatt står inne for at ville vært den beste Alexander Kristoff kunne fått.

Vi har også vært borti tanken på mer rutinerte herremenn som Bernhard Eisel og Marcus Burghardt.

Nå virker det derimot som at mannen som kommer inn er Jacopo Guarnieri. Så hvem er så denne herremannen, og hva kan han tilby Kristoff? Er det rett mann?

SUKSESS? Jacopo Guarnieri (Astana) virker å bli Alexander Kristoffs nøkkel i spurtene neste sesong. Italieneren skal ha pluss for at han på gode dager også er bra på brostein. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com

SUKSESS? Jacopo Guarnieri (Astana) virker å bli Alexander Kristoffs nøkkel i spurtene neste sesong. Italieneren skal ha pluss for at han også fungerer på brostein. Foto: RS, TDWSport.com

Få har felt dom over 27-åringen, så da får vi heller forsøke.

Gaurnieri har mye av de samme egenskapene som Oss. Han er en av få italienere som liker seg best på skitten belgisk brostein. Det er dog et par ting som skiller dem.

Guarnieri mangler noe av kapasiteten og stabiliteten til Oss. Han svinger litt mer i prestasjonene, og han er ikke mannen du setter i front av feltet med seks-sju mil igjen til mål.

På den andre siden har Guarnieri mer eksplosivitet og mer erfaring med å være en fullblods sprinter (Oss er har en gudegave når det kommer til posisjonering, men er ingen utpreget spurter av den grunn).

Han har jobbet en del for Andrea Guardini de siste årene, uten at samarbeidet har virket å fungere glitrende. Guardini er en vanskelig fyr å styre, og Guarnieri har en tendens til å ikke komme seg helt frem i teten.

I Katjusja blir jobben å følge Luca Paolini. Han får en lettere vei frem til teten, så blir det opp til ham å være sterk nok til å gjøre en jobb straks han blir sluppet ut i vinden.

Guarnieri har potensial til å levere Kristoff i drømmeposisjon etter drømmeposisjon, men samtidig har han i Astana vist at han også kan rote det til. Det blir Katjusjas, og særlig Paolinis og Kristoffs, jobb å sørge for at de treffer oftere enn de vil bomme.

3. Antiklimakset
Tour de l’Avenir var lørdag over. «Ungdommens Tour de France» så det norske U23-landslaget sikte mot stjernene. De nådde ikke helt opp.

Forventningene var høye, og både procycling.no og TV 2 hadde forhåndssaker hvor det ble uttalt at målet var en pallplassering sammenlagt.

LOVENDE: Men Odd Christian Eiking og det norske landslaget fikk det tøft i kampen om topplasseringene sammenlagt. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no

LOVENDE: Men Odd Christian Eiking og det norske landslaget fikk det tøft i kampen om topplasseringene sammenlagt. Foto: Kristoffer Øverli Andersen, www.procycling.no

Det var faktisk ikke noen av Norges største talenter i nærheten av. De var rett og slett ikke gode nok til å følge de råeste klatrerne. Sindre Lunke ble bestemann på ellevteplass sammenlagt, 8’52 bak Foliforov på tredjeplass og 9’36 bak den colombianske vinneren Lopez.

Det norske lagets ritt ble reddet allerede på den første etappen. Vi beskrev viktigheten av Kristoffer Skjerpings seier forrige mandag. Den kan fort vise seg å bli nøkkelen i jakten på en proffkontrakt for strilen.

21-åringen holdt også klatretrøya gjennom til og med kongeetappen fredag. Ellers var Eikings tredjeplass på den femte etappen det Norge sto igjen med.

I fjellene, hvor troikaen Lunke, Svendsen og Eiking håpet å vise at én av dem hørte hjemme på podiet, var rett og slett andre klatrere sterkere opp de råeste fjellene i årets l’Avenir.

Landslagssjef Stig Kristiansen sa det som det var til procycling.no etter rittet.

- Veldig lite eller ingenting kunne forandret utfallet, sa Kristiansen.

Nordmennene var helt enkelt ikke bedre enn Lunkes ellevteplass sammenlagt i fjellene.

Men det gir på ingen måte grunn for landslaget og norske fans til å dempe forventningene og håpet rundt de begavede nordmennene. Det norske U23-landslaget er ett av verdens absolutt beste. Neste mulighet til å vise det er i VM.

Der vil taktikk bli langt viktigere enn det var i l’Avenir hvor klatrekapasiteten til rytterne avgjorde.

I VM må rytterne gjøre alt rett den ene dagen for å sikre et toppresultat.

Det vakre med Norges lag er at rytterne er sterke nok til å sitte med plan A, B og C hvor samtlige kan lede til medalje.

Norge vil der få mer igjen for den enorme bredden som kanskje ikke ble fullt så synlig som man håpet i Tour de l’Avenir.

4. VM-håpene i rute
Forrige mandag spådde og drømte vi om vikingtokt i GP Plouay. Så skjedde ikke.

Likevel viste samtlige tre norske deltakere lovende takter med tanke på hva som skal skje om 28 dager.

Kristoff hostet nok en gang opp en rå langspurt. Rogalendingen ble tvunget til å åpne tidlig i et siste forsøk på å hente de sju som snek seg av gårde i det avgjørende bruddet.

Det klarte han ikke, men samtidig passerte ingen nordmannen. Sterkt.

Lars Petter Nordhaug var én av de mest aktive i finalen av rittet. Taktisk smart der han tok opp jakten på Kwiatkowski sammen med andre og fant seg selv i front av rittet sammen med seks andre.

Igjen viste Nordhaug at han behersker kuperte endagsritt. Han hadde krefter igjen til å gå solo over siste bakketopp i et desperat forsøk på å holde unna for feltet.

Det var nære, men det holdt ikke. Innenfor de siste tre kilometerne ble han slukt. Uansett sterkt.

STERK SOM FÅ: Lars Petter Nordhaug flekket tenner i GP Plouay. Det lover bra for VM 28. september. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com

STERK SOM FÅ: Lars Petter Nordhaug flekket tenner i GP Plouay. Det lover bra for VM 28. september. Foto: Tim De Waele, TDWSport.com

Edvald Boasson Hagen var den tredje nordmannen i rittet. Etter en trang start på høstsesongen har rudsbygdingen vist tendenser den siste uka. Først i Vattenfall, nå i Frankrike. 2012-vinneren av GP Plouay satt med i et forsøk da snaut 15 kilometer gjensto. Men samarbeidet var fraværende, og selv om de raskt barberte flere sekunder fra Nordhaugs gruppe sin ledelse med angrepene, stoppet de opp og ble hentet.

Det var et ritt som beviste nordmennenes form selv om toppresultatet manglet. Samtlige tre er alle sterke nok til å spille en rolle i finalen i slike ritt. Legger man godviljen til (og det gjør vi gjerne) bærer det bud om noe stort 28. september.

Spådommen: 36,7 kilometer avgjør vueltaen
Vuelta a España har blitt akkurat så dramatisk som få våget å håpe på før treukersrittet startet. Etter ni etapper skiller det 30 fattige sekunder fra Quintana til Rodríguez på sjetteplass.

Søndag viste Froome overraskende svakhetstegn da han ikke maktet å følge Contador, Quintana og Rodríguez etter at Sky jobbet fletta av seg underveis.

Likevel er briten den som akkurat nå har det beste utgangspunktet, selv om han bare er femtemann. Det skyldes tempoetappene.

Den siste i Santiago de Compostela er mest kosmetisk da den bare er 9,7 kilometer lang. Men tirsdagens tempo blir uhyre viktig. Å spå at Froome overtar ledertrøya med en andreplass på etappen bak Tony Martin er kjedelig.

Derfor ser vi mot mannen i rødt og de andre i topp seks. Vi tror Quintana kommer til å sykle en fantastisk tempo som bærer bud om massive angrep i fjellene fra colombianeren. Vi tror han mister ledertrøya, men ikke med mye. Han vil være på skuddhold.

RYGG TILBAKE! Vi tror bildet illustrerer sammendraget etter tirsdagens tempoetappe. Men når vueltaen er over, tror vi sistemann på rekka kan juble for sammenlagtseieren. En herlig duell skal det uansett bli! Foto: Tim De Waele, TDWSport.com

RYGG TILBAKE! Vi tror bildet illustrerer sammendraget etter tirsdagens tempoetappe. Men når vueltaen er over, tror vi sistemann på rekka kan juble for sammenlagtseieren. En herlig duell skal det uansett bli! Foto: Tim De Waele, TDWSport.com

Av topp fem-rytterne er fort Rodríguez den som gruer seg mest til kampen mot klokka. Familiemannen får det ofte tungt etter hviledagen. Det var etter hviledagen han i 2012 tapte vueltaen til Contador til Fuente Dé.

Men nå må Purito levere om han skal ha håp om å stå på podiet etter vueltaen. Han har ikke råd til å tape flere minutter til konkurrentene.

Vi nevnte at det ville vært kjedelig å spå Froome i rødt etter tempoen. Derfor gjør vi det heller ikke. Vi tror Contador ikler seg ledertrøya tirsdag. Vi tror også at trioen Froome, Contador og Quintana endelig vil utkrystallisere seg. Den av dem som kjører den beste tempoen ut i fra egen kapasitet, vinner også vueltaen.

Akkurat nå tror vi på colombiansk fjellmagi á la Quintana.

Har du innspill eller kommentarer? Ikke nøl med å legge inn en melding.

Jonas, Anders og Even

3 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. SindreB

   /  September 1, 2014

  Veldig enig i mye som blir sagt her. Når det gjelder Edvalds overgang til MTN er det mange som er usikre på om laget har sterke nok hjelperyttere. Der er jeg uenig, dette er et ganske sterkt lag med Ciolek og Gerdemann som de største navnene. Jeg vil også trekke frem Ignatas Konovalovas som blant annet har vunnet en etappe i Giroen og som også er ganske god på brostein. Laget har også mange unge Sør-Afrikanske talenter med Louis Meintjes i spissen. Han vant årets sør-Afrikanske mesterskap forran Daryl Impey, noe som er virkelig er imponerende. En annen som har vist at han kan kjøre bra er Sergio Pardilla som lenge hadde den hvite trøya i årets Vuelta. Alt i alt tror jeg dette laget har alt som skal til for at Edvald skal kunne vinne sykkelløp igjen.

  Reply
 2. Larsemann

   /  September 9, 2014

  ????ikke bedre?? Eiking gikk dessverre på en smell, men viste i Italia hva han er god for. Svendsen er skadet. Det så jeg ikke i farten at dere har nevnt med ett ord.

  Har forresten Kristiansen drukket på jobb, eller er Svendsen for skadet til å kjøre tempoen i VM? Det er greit å vise tendenser i plouay. Men selv i god form er Edvald usikker ift å henge med til finalen. Og Edvald har vært helt ute av det. Hvordan skal han klare å henge med?? Laengen skulle selvfølgelig fått den tredje plassen!

  Reply
 3. Larsemann

   /  September 9, 2014

  Og spesielt at dere snakker om podiet som om det er noe han skulle anstrenge seg for å klare. Alt annet enn seier er ikke J Rod fornøyd med. Ser ikke bort fra at han kan bryte vueltaen for å forberede seg til VM/Lombardiet hvis han ser at han ikke kan vinne.

  Reply

Skriv en kommentar