Fire tanker og én spådom | Anders og Jonas

Fire tanker og én spådom

FLOTTE OMGIVELSER: Eneco Tour har tatt rytterne en liten runde rundt i belgisk sykkel-Mekka. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

FLOTTE OMGIVELSER: Eneco Tour har tatt rytterne en liten runde rundt i belgisk sykkel-Mekka. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Velkommen til denne ganske selvforklarende bloggserien. Under  Tour de France hadde vi en daglig blogg hvor vi serverte dere fire tanker og én spådom.

Vi fikk så gode tilbakemeldinger og litt blod på tann, så fra og med nå satser vi på en ukentlig utgave av denne bloggserien. Det vil si at vi oppsummerer det vi har bitt oss merke til i uken som har gått gjennom fire tanker, og serverer én spådom om uken som kommer.

Vi håper dere henger med og kommenterer i bunn av bloggen om dere er enig, uenig eller synes det er noe vi har glemt å kommentere

1. Sykkelsportens skjulte perle
Eneco Tour kommer kanskje i det mange kaller dødperioden etter Tour de France, men du verden for et herlig etapperitt det er. Det er sykkelsportens «skjulte» perle!

For det går sjeldent en dag i Benelux-landene uten at rytterne kjører herlig offensivt. Mye av æren skal arrangøren ha. De har skapt et strålende ritt. Et snev av vårstemning på sensommeren.

Bonussekunder, en kort tempo, sidevindskjøring, brostein og miniutgaver av Flandern rundt og Liège-Bastogne-Liège. Alt på kun syv dager. Det er den perfekte miksen for et vellykket sykkelritt.

Siden rittet ikke inneholder noen form for fjell, er det ofte sekunder som skiller i sammendraget. Da er det alfa og omega at arrangøren har valgt å bruke bonussekunder. Det gir en spenning og sekundstrid man sjeldent ser i tøffe etapperitt.

Når man i tillegg har klart å putte inn både Muur van Geraardsbergen (som burde vært obligatorisk i Flandern rundt) og herlige Côte de la Redoute fra Liège-Bastogne-Liège på en uke, vet man at arrangøren har gjort jobben sin.

FLOTT RITT, FLOTTE PREMIER: Her har Zdenek Stybar noe å kose seg med mens han henter seg inn etter en skrekkelig velt. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

FLOTT RITT, FLOTTE PREMIER: Her har Zdenek Stybar noe å kose seg med mens han henter seg inn etter en skrekkelig velt. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

På startstreken står også de mest offensive rytterne i feltet. Klassikerrytterne, som er vant til utallige angrep, får sin sjanse i et etapperitt. Sammen med en løype som innbyr til haugevis av fartsøkninger, sørger det for en angrepsbonanza uten like.

Fem ryttere var i sammenlagtledelsen i løpet av rittet. Bare Lars Boom klarte å holde den mer enn én dag. 13 sekunder skilte de tre beste, åtte ryttere endte innenfor ett minutt.

Er det rart vi elsker Eneco Tour?

2. Det er ikke alltid seier er det viktigste
Han står riktignok bare med én seier i årets sesong, men det er likevel få som har imponert oss like mye som Greg Van Avermaet.

Belgieren er intet fyrverkeri i intervjuer. Ingen sjarmbombe. Men straks han setter seg på et sykkelsete, skifter han personlighet. Han blir en entertainer og en fighter.

Andreplass i Omloop Het Nieuwsblad og Flandern rundt ble fulgt opp med offensiv kjøring i Tour de France. Et ritt hvor han attpåtil viste ukjente sider i fjellene.

Historien om Greg Van Avermaet er historien om en spurter som rask byttet ut uoversiktlige massespurter med minst like uoversiktlige posisjonskamper i klassikerne.

Dette er rytteren som til tross for at han har spilt tredje- og fjerdefiolin i BMC de siste årene, er mannen som har representert den røde trøya på best måte. Mannen som alltid graver så dypt han kan og litt til. Offensiv og lojal.

Men han har blitt en nesten-rytter. En mann som må innta en posisjon på pallen som krever at du må se opp til vinneren. En mann som er knallgod. Fantastisk allsidig. Men likevel ikke en vinner.

FÅ SEIRER, MANGE GLEDER: Du er et unikum av en syklist, Greg Van Avermaet. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

FÅ SEIRER, MANGE GLEDER: Du er et unikum av en syklist, Greg Van Avermaet. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Derfor sto jubelen i taket på redaksjonslokalet til denne bloggen da belgieren timet langspurten perfekt under fredagens etappe i Eneco Tour.

Hans første seier for året. Hans første World Tour-seier på nesten seks år.

Så betyr det at vi digger han enda litt mer? Nei! For selv om noen prøver å hevde det, så er ikke seirer alt. Ikke for oss, i alle fall. Det at du ikke er best den siste kilometeren spiller mindre rolle når du er den som har stått for underholdningen de siste fem milene.

Vi ser gjerne at Greg Van Avermaet vinner flere sykkelritt, men kun om han klarer det uten at det går på bekostning av hans fantastiske kjørestil.

3. Edvald-sagaen
Hvor ender Edvald Boasson Hagen opp? Dette er sensommerens og kanskje også høstens store snakkis i sykkel-Norge.

Det har drøyd lenger og lenger med avklaringen om Edvalds fremtid. Det eneste som er sikkert er at han forlater Team Sky. Og skal vi se hva Oleg Tinkov, sykkelverdens minst pålitelige personlighet har twitret, så virker Tinkoff-Saxo som et usannsynlig stoppested.

Like greit er det! Ikke på grunn av lagets dopinghsitorikk, den finner du igjen i mange andre lag også, men fordi et bytte til Tinkoff-Saxo eller Astana (som også har vært ryktet) på mange måter ville betydd mye av det samme som et ekstra år i Team Sky.

Joda, treningsimpulsene og laget vil være nytt, men rollen ville trolig vært mye av det samme. Hjelperytter for klatrestjernene og fri rolle i vårklassikerne.

Vi i «Fire tanker og én spådom» ser gjerne at det blir noe helt annet. Et lag med en annen mentalitet. Med større rom for at vinnertyper kan få utfolde seg. Lag som Giant-Shimano, Garmin-Sharp, Lotto Belisol eller Belkin.

Men det er et totalbilde som skal gå opp. Et sportslig opplegg man tror på, samt det økonomiske. Sistnevnte er sannsynligvis ikke enkelt å få til. Hadde det vært det, burde valget vært lettere og raskere.

SLIK VI VIL SE HAN: Det Edvald Boasson Hagen viste i Omloop Het Nieuwsblad er slik vi vil se mye mer av i fremtiden. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

SLIK VI VIL SE HAN: Det Edvald Boasson Hagen viste i Omloop Het Nieuwsblad er slik vi vil se mye mer av i fremtiden. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Flere lag har nok trodd de kunne få Edvald på billigsalg og blitt skuffet. Ryktene vi har hørt er at lønnskravet ligger rundt det en mann som for eksempel John Degenkolb tjener. Med andre ord betaler du mer for det Edvald kan komme til å være de neste to-tre årene, enn hva han har vært de siste to.

Midt oppe i suppa er Fernando Alonsos lag. Et lag vi vet lite om. Et nytt lag. Kanskje blir det nettopp dette som er Edvalds fremtid? Nytt lag er i så tilfelle ikke noe nytt for Edvald.

Da han ble proff, signerte han for T-Mobile, men det var HTCs drakt han ikledde seg ved proffstart. Laget hadde gått igjennom en stor forandring og gjenoppstått som et mer eller mindre nytt lag. Da Team Sky ble etablert, var Edvald en av de første inn.

Så kanskje blir det et nytt eventyr ferskt fra startgropa for Boasson Hagen. Tiden vil vise. Vi håper bare valget blir rett, og at Edvald er innstilt på å gjøre det som trengs for å komme tilbake på rett spor.

4. Power, for en power!
Denne tanken skal handle om Robert Power. Nei, det er ikke et artistnavn, kun det mest passende navnet i dagens sykkelverden.

Dette er en 19-åring som er i ferd med å ta pusten fra oss og resten av sykkel-Europa. Et massivt talent.

Australieren begynte med sykling som 13-åring da han ødela kneet med rugby. Han var på ingen måte noe barnestjerne. Det var først i junioralderen at han begynte å vise styrke.

Nå er det få, faktisk ingen, talenter der ute som vil gi deg mer bakoversveis enn den tynne rytteren som ser mest ut som en blanding av Chris Froome og Oskar Svendsen.

En rytter som sier han går best i de lengste bakkene. Likevel har han denne uka bevist at han også har en akselerasjon som vi er vant til å se fra ryttertyper som Philippe Gilbert og Greg Van Avermaet. Rett og slett ei kanonkule ingen kan hamle opp med.

I tre italienske ritt har han gitt de italienske talentene bank. Grisebank.

To mot én, tre mot én, samme det! For de stakkars italienerne er det rett og slett too much power!

Han kan knekke konkurrentene med et massivt og kort rykk, eller et seigt og langt rykk som tar dem fra hvilepuls og gjennom hele syreskalaen, helt til melkesyren dominerer hele kroppen.

Med Tour de l’Avenir i siktet er det verdt å merke seg navnet først som sist (det er heldigvis vanskelig å glemme). Ta en titt på disse videoene og nyt rent talent utfolde seg i praksis. Måtte denne mannen glede oss i mange år fremover.

Spådommen: Du bløffer, Contador!
Alberto Contador stiller til start i årets Vuelta a España, men ifølge seg selv uten ambisjoner i sammendraget.

Vel, Alberto, det er nok en aldri så liten løgn.

Vi spår nemlig at spanjolen kommer til å kjempe om sammendraget fra dag 1.

Med motstandere som Chris Froome, Nairo Quintana og Joaquim Rodríguez er det ikke sikkert at han kommer til vinne, men at Tinkoff-Saxo-rytteren er med i kampen så lenge som overhodet mulig, er vi klokkeklare på.

LURING: Vi tror ikke det bare er Oleg Tinkov som vet å dra en spøk i Tinkoff-Saxo. Alberto Contador kommer nok ikke til å gi ved dørene i vueltaen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

LURING: Vi tror ikke det bare er Oleg Tinkov som vet å dra en spøk i Tinkoff-Saxo. Alberto Contador kommer nok ikke til å gi ved dørene i vueltaen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

«El Pistolero» har en tendens til å snakke seg selv ned før ritt og så slå til når han kommer på sykkelen.

Velten i Tour de France har gitt ham et perfekt skalkeskjul til å lade opp til vueltaen i fred og spille ned egne sjanser. Det lukter Contador-angrep fra første mulighet.

Samtidig kommer nok skaden han pådro seg til å hemme ham litt. Det kan sørge for at formen ikke er god nok for at han vinner sin tredje vuelta. Men at han går inn i rittet uten noen ambisjoner for sammendraget, er renspikket tøv. Det er ikke slik syklisten Contador er.

Så sammenlagtkandidater, dere er advart. Pass opp for en spanjol som skal revansjere katastrofen fra Tour de France.

Og årets vuelta er det bare å benke seg til. Det blir fyrverkeri!

Har du innspill eller kommentarer? Ikke nøl med å legge inn en melding.

Even, Jonas og Anders

4 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Einar

   /  August 18, 2014

  Jeg tror faktisk Contador snakke sant. Han kunne jo ikke trene på over to uker etter velten, og da kan han umulg være i noen bra form enda. Tror han kommer til å gjøre som Majka gjorde i Tour de France

  Reply
 2. Stian

   /  August 18, 2014

  For meg så blir Vuelta’n årets høydepunkt. Da samles alle sammenlagtkanonene, selvom Contador har vært skadet. Håper alle klarer å holde seg på hjula helt inn, så vi får kåret en verdig vinner. Mitt tips er at Quintana drar det i land.

  Reply
 3. Larsemann

   /  August 19, 2014

  Huh? I Saxo ville Edvald vært kaptein/beskyttet rytter i vårklassikerne og andre endagsritt! Godt mulig han hadde måttet dele på dette med Sagan, men kan ikke se at han ikke ville fått en veldig fremtredende rolle på laget. Når det kommer til de store etapperittene, så ville det handlet om hvilken enighet man ville kommet frem til. At han ville vært en viktig hjelperytter for pistolero med sin kjørestyrke er åpenbart. Så ville han fått sine sjanser på lettere kuperte/flate etapper til å gå i brudd.

  Reply
 4. Frank

   /  August 26, 2014

  Du har helt rett når det gjelder “Avermat”, svenskene har et jævli bra utrykk for denslags – det är bättre med ET hårdt skott i ribban än ET löst mål!

  Reply

Skriv en kommentar