Fire tanker og én spådom | Anders og Jonas

Fire tanker og én spådom

RÅSTERK: Ingen kunne stoppe Rafal Majka på hjemmebane. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

RÅSTERK: Ingen kunne stoppe Rafal Majka på hjemmebane. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Velkommen til denne ganske selvforklarende bloggserien. Under  Tour de France hadde vi en daglig blogg hvor vi serverte dere fire tanker og én spådom.

Vi fikk så gode tilbakemeldinger og litt blod på tann, så fra og med nå satser vi på en ukentlig utgave av denne bloggserien. Det vil si at vi oppsummerer det vi har bitt oss merke til i uken som har gått gjennom fire tanker, og serverer én spådom om uken som kommer.

Vi håper dere henger med og kommenterer i bunn av bloggen om dere er enig, uenig eller synes det er noe vi har glemt å kommentere.

1. Kunsten å flyte
Rafal Majka har lenge blitt sett på som et stort talent. Et talent Bjarne Riis sakte, men sikkert har bygget opp gjennom halvveis forsiktig matching.

Men grunnet Roman Kreuzigers blodpassproblemer ble Riis nødt til å kaste siste rest av forsiktighet (og mange ville sagt fornuft) over bord.

Rafal Majka ble kastet ut i farlig sjø med følgende program: Giro d’Italia, Tour de France og Polen rundt.

Flyt eller synk!

Og Majka, han fløt. Herlighet som han fløt. Før det hassardiøse programmet hadde 24-åringen to pallplasser i World Touren. De kom på en etappe i Polen rundt og i Lombardia rundt.

Majka hadde trolig blitt en virkelig stor sykkelstjerne før eller senere, men uten Kreuzigers mistenkelige blodpass kunne historien for 2014 vært en helt annen.

Nå kan han legge til to etappeseirer pluss en klatretrøye i Tour de France, og to etappeseirer og sammenlagttriumf i hjemrittet Polen rundt. Dessuten satt han personlig rekord i en Grand Tour med sjetteplass sammenlagt i Giro d’Italia.

Bjarne Riis tok en sjanse med polakken. På sett og vis ofret han gullkalven i håp om å redde Alberto Contadors Tour de France-sjanser.

Ironisk nok var det Majka som endte opp med å redde restene etter at spanjolen skuffende veltet ut av touren.

Det viser også litt om tilfeldighetene som herjer i idretten. Majka hadde trolig blitt en virkelig stor sykkelstjerne før eller senere, men uten Kreuzigers mistenkelige blodpass kunne historien for 2014 vært en helt annen.

Det handler om å gripe sjansen når den gigantiske medgangsbølgen plutselig velter over deg.

2. Eplet faller ikke lang fra stammen. Eller?
Fredag kom nyheten om at Peter Sagan har skrevet under for Team Tinkoff-Saxo. Det alene kunne vi laget minst fire tanker og én spådom på. Men vi holder oss til denne ene:

Sammen med Peter Sagan kommer de to lagkameratene i Cannondale Maciej Bodnar og Juraj Sagan.

Sistnevnte er som du sikkert gjettet i slekt med Peter Sagan. Storebror, faktisk. Og med de genene må vel det være enda en gullkalv Bjarne Riis kan få til å skinne?

Vel… Nei!

FUNNET SIN PLASS: Med all respekt for Juraj Sagan, han passer best i skyggen av sin egen lillebror. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

FUNNET SIN PLASS: Med all respekt for Juraj Sagan, han passer best i skyggen av sin egen lillebror. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

For i brødreparet har det russiske laget kanskje fått det beste og verste fra World Touren. Der Peter Sagan kjemper om seier i nesten alle store sykkelritt, har bror Juraj mer enn nok med å starte noen mindre ritt. Å fullføre virker enda verre.

Han har nylig brutt Tour of Utah. Slik endte det også under VM, Giro del Trentino og Baskerland rundt i fjor. Og under VM, GP Montreal, GP Quebec, Vattenfall Cyclassics, Vuelta a Burgos og Giro della Provincia di Reggio Calabria i 2012.

Det er i seg selv ikke oppsiktsvekkende at ryttere bryter ritt. Mange hjelperyttere står av i langesonen på endagsritt da de allerede har gjort sin jobb.

Men Juraj Sagan har kjørt ekstremt lite ritt. Så få at andelen ritt han har brutt er enormt høy. Siden han ble proff 1. august 2010, har han brutt fire av åtte World Tour-ritt. I tillegg røk han på tidslimiten i Paris-Roubaix i 2012.

En viktig mann for lillebror Peter må han vel likevel være? Muligens, men ikke i ritt.

Siden de ble proffe i 2010 har brødrene kjørt åtte ritt sammen, om vi ser bort fra nasjonale og internasjonale mesterskap.

Vår konklusjon er at Juraj Sagan er den dårligste rytteren som noensinne har fått en treårskontrakt med ett av verdens beste sykkellag. Men Oleg Tinkov føler nok at det er den laveste prisen han har betalt for en sykkelstjerne. Han hadde garantert kjøpt bestemora til Peter Sagan om det var det som skulle til!

3. La oss trille terning!
Polen rundt som ble avsluttet lørdag hadde fire norske deltakere. Vi triller selvsagt terningen og bedømmer deres innsats.

Thor Hushovd: Pluss for det heroiske angrepet på de to avsluttende kilometerne på den fjerde etappen. Dog, spurten virket også å passe nordmannen perfekt, det var en ordentlig sittespurt! Forsøkte seg dagen før i massespurten, men da var det tydelig at trøkket manglet med femteplass som resultat. Brøt på den sjette etappen uten at det var dramatikk i det. Lander på terningkast tre.

IMPONERTE IKKE: Det ble et Polen rundt på det jevne for både Edvald og Thor. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

IMPONERTE IKKE: Det ble et Polen rundt på det jevne for både Edvald og Thor. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Vegard Breen: Briljant på den første etappen der han styrte Lotto-laget trygt gjennom ekstremværet som kom som lyn fra klar himmel. Var en oppofrende hjelperytter gjennom hele rittet og fikk betalt da Jonas Vangenechten vant den fjerde etappen. Bare bekreftet at han allerede er en viktig brikke for det belgiske laget. God tempo! Terningkast fem.

Edvald Boasson Hagen: Nordmannens første ritt siden akillesproblemene så ham bryte Route du Sud og tvang ham til å stå over NM og Tour de France. I utgangspunktet låst som opptrekker for Ben Swift, men briten var usedvanlig uheldig underveis med punkteringer og velt. Så egne sjanser var til stede. Stort sett anonym, dog som forventet etter en vanskelig sommer. Det gjør at han får terningkast tre, selv om terningen vippet veldig mellom to og tre.

Lars Petter Nordhaug: Syklet strålende på de to tøffe etappene og bekreftet at han har kapasitet til å henge med de beste. Var skuffet etter at dårlig posisjonering gjorde at han ikke fikk kjempet mot Majka om etappeseieren torsdag, og tilfeldigheter fredag gjorde at han ikke fikk gå fra favorittgruppa der han angrep flere ganger. Velt og flere tidstap på de første etappene så ham langt unna en god sammenlagtplassering. Ender på terningkast fem.

VISTE FIGHTEREN I SEG: Det var deilig å se Lars Petter Nordhaug i storslag. Dette blir en morsom høst. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

VISTE FIGHTEREN I SEG: Det var deilig å se Lars Petter Nordhaug i storslag. Dette blir en morsom høst. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

4. Gull eller kull
Overgangsmarkedet er spennende å følge. Riktignok er det ikke fylt av like mange usannheter og rykter som overgangsmarkedet i fotball, men et par overraskelser har vi fått.

La oss oppsummere det vi ser på som de foreløpig beste og dårligste overgangene så langt i år.

Topp 3:
1. Peter Sagan til Tinkoff-Saxo: Trenger Tinkoff-Saxo Peter Sagan? Egentlig ikke. De har et fantastisk lag, men Sagan fyller et gap. Han styrker det russike laget der de er mest sårbare.

Men hvor mye støtte vil slovaken få? Ikke så mye mer enn i Cannondale! Daniele Bennati kan bli ekstremt viktig i klassikerne og spurtene, og Matti Breschel er også god å ha.

Men i utgangspunktet stoler nok Bjarne Riis på at slovaken får til mye på egenhånd. Og ingen syklister er bedre på å få ting gjort alene enn Peter Sagan.

2. Nacer Bouhanni til Cofidis: Et godt kjøp for alle lag. At det var det stadig underpresterende Cofidis-laget som slo kloa i den franske wonderboyen var egentlig litt sjokkerende.

Best av alt er at Cofidis virker å snu helt på flisa! Det er lett å signere en toppspurter og stole på at han fikser noen triumfer på egenhånd, men med årets overganger har Cofidis bygget et helt lag rundt ham.

Vi elsker lag som våger å gå så ekstremt til verks. Vrake det som ikke fungerer og begynne å bygge noe helt nytt. Dette blir stående som en av årets signeringer, uansett hva som skjer fremover.

EN SUPERSPURTER: Det finnes ikke mange spurtere som er raskere enn Nacer Bouhanni, men det finnes mange lag som er bedre enn Cofidis. Derfor en kjempesignering. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

EN SUPERSPURTER: Det finnes ikke mange spurtere som er raskere enn Nacer Bouhanni, men det finnes mange lag som er bedre enn Cofidis. Derfor en kjempesignering. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

3. Kenneth Vanbilsen til Cofidis: Enda en vakker signering av det franske laget. Topsport Vlaanderen-rytteren har lenge vært et stort talent, og i år fikk han et lite gjennombrudd i vårsesongen.

En rytter som kan brukes i et spurttog, men som nok først og fremst er tiltenkt en rolle i klassikerne. Kan danne en farlig duo sammen med Florian Sénéchal.

Cofidis begynner å bli et samlested for unge klassiker- og spurttalenter. Det betyr at de definitivt risikerer å bli en personlig favoritt for oss neste år.

Bunn 3 (etter Juraj Sagan, han har fått gjennomgå nok allerede):
Bauke Mollema til Trek: Dette kan skrive seg inn i historiebøkene som den dummeste uttalelsen noensinne på denne bloggen, men la gå.

Vi føler at Trek trenger en vinnertype. De har folk som leverer jevnt bra, men som mangler det siste lille på å være en vinnertype.

Bauke Mollema kan bli det, men foreløpig passer han veldig godt inn i slik Trek har vært. Et lag med folk som er gode nok til å komme topp ti i de største rittene, men ikke vinne. Mollema er garantert ikke billig, men vi er redd han ikke er det store steget opp fra Haimar Zubeldia og Fränk Schleck.

EN FRYKTELIG GOD RYTTER: Misforstå oss rett, Bauke Mollema er knallgod. Men er han det Trek trenger? Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

EN FRYKTELIG GOD RYTTER: Misforstå oss rett, Bauke Mollema er knallgod. Men er han det Trek trenger? Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Pavel Brutt til Tinkoff-Saxo: Russeren fyller to kvoter. Det er kvoten for russere (viktig for et russisk lag) og kvoten for hjelperyttere.

Men det er lenge siden Brutt var på sitt beste. Det er lenge siden vi har sett ham herje i lange utbrudd. Han virker rett og slett til å være godt over toppen. Da finnes det mange andre ryttere som kunne gjort samme jobb minst like bra.

Julien Morice til Europcar: Hvert år finnes det mange mer eller mindre ukjente talenter og «talenter» som signeres av profflag. Å henge ut Julien Morice er kanskje ikke helt rettferdig.

Men det ligger litt mer bak her. For Europcar er det laget i World Tour som lener seg tyngst på sitt rekruttlag. De signerer knapt noe annet enn Vendée U-ryttere.

Det gjør at de noen ganger ender opp med gull, slik som Bryan Coquard og muligens årets signering Thomas Boudat.

Men du ender også opp med mye rart. Som Julien Morice. Han er 23 år, har vært en ok banesyklist i sin ungdom og levert helt middels resultater på kontinentalnivå. Hadde dere løftet blikket et par meter opp fra egen bakhage kunne dere garantert funnet noe bedre til samme pris, Europcar.

Sykkel har blitt en global idrett, noe selv Europcar hadde hatt godt av å ta inn over seg fra tid til annen.

Spådommen: Nordmennene kommer til å herje
Arctic Race of Norway er et nordnorsk sykkeleventyr som debuterte på kalenderen i fjor med mektige ASO i ryggen.

I fjor dominerte Thor Hushovd det fire dager lange rittet. I år blir spurtkonkurransen langt, langt tøffere for den norske sykkelkongen som abdiserer etter årets sesong.

Blant annet stiller verdens beste spurter Marcel Kittel. Vi tror at han må nøye seg med smuler nord for Polarsirkelen. Ikke en eneste etappe tror vi han vinner i kamp mot nordmennene.

Greit nok, i realiteten er det kun den andre etappen som passer tyskeren. Men den passer også Alexander Kristoff usedvanlig bra, og vi tror Storhaug-ekspressen nekter Kittel seieren.

Vi spår norsk fest og jubel gjennom hele rittet. Lars Petter Nordhaug må etter den sterke kjøringen i Polen rundt finne seg i å være favoritt til sammenlagtseieren, og mon tro om han ikke til og med får et lag som vil jobbe for ham denne gang, i motsetning til under Tour of Norway.

Preget av norsk optimisme og glød tror vi at samtlige etapper vinnes av nordmenn, selv om startlista er spekket av gode lag og ditto ryttere.

Nordhaug blir rittets profil der han vinner den første etappen fra ei mindre gruppe (blir ikke etappen tøff nok tar Kristoff eller Holst Enger den) og dundrer over målstreken til soloseier på Kvænangsfjellet på lørdag.

Kristoff vinner som nevnt rittets eneste massespurt på fredag.

TILBAKE IGJEN: Det skal bli herlig å se Alexander Kristoff konkurrere igjen. Kanskje er toppformen borte, men bunnivået hans er fryktelig høyt. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

TILBAKE IGJEN: Det skal bli herlig å se Alexander Kristoff konkurrere igjen. Kanskje er toppformen borte, men bunnivået hans er fryktelig høyt. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Søndagens avsluttende etappe er den vanskeligste å spå. Det er her vi tror «Oksen fra Grimstad» setter et fantastisk karrierepunktum hva gjelder hans sykkelkarriere på norske veier.

Vi tror Hushovd vinner etter et frekt angrep og mottar sin fortjente hyllest fra det norske folk der han triumferer i Tromsø sentrum.

Joda, det er dristige etappetips, særlig med tanke på nordmennenes mange sterke konkurrenter. Det skal bli et spennende ritt å følge som kommer til å gå fjorårets debututgave en høy gang hva gjelder sportslig underholdningsverdi.

Har du innspill eller kommentarer? Ikke nøl med å legge inn en melding.

Even, Jonas og Anders

4 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Håkon

   /  August 10, 2014

  Gøy å se at dere fortsetter! Fine tanker.

  Reply
 2. Gard

   /  August 10, 2014

  Håper dere får rett om Nordhaug. Han fortjener å vinne noe snart igjen!

  Reply
 3. Frode L

   /  August 14, 2014

  Ser vel ut til at Juraj ble motivert av deres artikkel ettersom han ble nr 2 på dagene etappe i Arctic Race?

  Reply
  • andersjonas

    /  August 14, 2014

   Mulig Juraj har lært seg norsk og fikk motivasjon, men det holdt ikke til mer enn 92. plass. Resultatene er rettet, Davide Villella kjørte med Sagans nummer, derfor ble det feil først.

   Reply

Skriv en kommentar