Fire tanker og én spådom | Anders og Jonas

Fire tanker og én spådom

MESTER: Vincenzo Nibali har snart vunnet Giro d'Italia, Tour de France og Vuelta a España. Det har han gjort ved å sykle som mester. Det viste han senest i dag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

MESTER: Vincenzo Nibali har snart vunnet Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a España. Det har han gjort ved å sykle som mester. Det viste han senest i dag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Velkommen til denne ganske selvforklarende bloggserien. Hver dag gjennom Tour de France vil vi servere dere fire tanker og én spådom.

Vi satser på å analysere og ta opp ting som ikke dekkes alle andre steder, og vi går ikke av veien for å mene litt annerledes enn de fleste andre. Forhåpentligvis blir bloggen en liten godbit du bare må ha med deg på kveldene.

1. En mesterlig avslutning
Han har vært feilfri i denne Tour de France, Vincenzo Nibali. Helt feilfri.

Om det hadde vært nok til å slå Chris Froome og Alberto Contador, skal ikke vi spekulere for mye i, men at han hadde blitt en tøffere utfordrer enn hva som var spådd på forhånd, er vi overbevist om.

I går drodlet vi litt rundt hvordan det ikke bare handlet om å vinne, men om å vinne med stil. Akkurat det gjorde Nibali og Astana i dag.

Dette er tross alt laget som med unntak av én dag har hatt den gule ledertrøyen siden dag to. Det er mannen som har vunnet etapper i England, Vogesene, Alpene og nå også Pyreneene.

Han har tikket av hver eneste boks på listen over ingredienser som skal oppfylles for å være en verdig Tour de France-mester.

Han har tikket av alle boksene på listen over krav for å bli kalt en verdig Tour de France-mester.

Med det har han også oppnådd milepælen med å vinne alle tre Grand Tours. En herlig triumf som betyr mer enn folk kanskje skulle tro.

For selv om det er mange likhetstrekk, er det også store ulikheter mellom rittene.

Bakkene er annerledes. Da vi var så heldige og fikk snakke kort med italieneren under hans norgesbesøk i Grimstad 2012, la han ikke skjul på at han passet bedre i de litt kortere og mer brutale stigningene man finner i Italia, istedenfor de lange, seigpinende fjellene i Frankrike.

I årets Tour de France har han vist at han takler alt. Alt som blir kastet mot ham. Slik ting står seg her og nå, er han en verdig vinner av Tour de France.

2. Ingen mesterplan, bare mesterbein
«Hva tror vi Tinkoff-Saxo kommer til å gjøre i morgen?»

Spørsmålet dukket opp under redaksjonsmøtet vårt etter gårsdagens etappe. Det vi selvsagt debatterte var hvordan laget til Oleg Tinkoff skulle forsvare klatretrøyen.

Forutsetningene var ganske klare. Vincenzo Nibali gikk ikke etter trøyen, men kunne fort ta 50 poeng ved målgang. Da måtte Rafal Majka enten bli topp to over Col du Tourmalet, eller topp seks i mål på Hautacam.

LYKKE I POLKADOTTEN: Tinkoff-Saxo satset dristig, men Rafal Majka viste seg sterk nok opp til Hautacam. Ikke rart med disse sjarmtrollene som heiagjeng. Foto: KIM LUDBROOK (Scanpix/Epa)

LYKKE I POLKADOTTEN: Tinkoff-Saxo satset dristig, men Rafal Majka viste seg sterk nok opp til Hautacam. Ikke rart med disse sjarmtrollene som heiagjeng. Foto: KIM LUDBROOK (Scanpix/Epa)

To av oss var sikre på at Tinkoff-Saxo ville sende polakken i dagens brudd, mens én av oss trodde Bjarne Riis pønsket ut en lur plan. Felles for begge forslagene: vi var overbevist om at målet var topp to over Tourmalet.

Det viste seg at det russiske laget ikke gjorde noen av delene. De spilte iskalde og stolte fullt og helt på Rafal Majka.

Et stort sjansespill i våre øyne. Men det fungerte.

Rafal Majka var briljant i dag igjen og vant klatretrøyen på en måte som slo fast at han virkelig fortjente den. Mannen har klatret bedre enn vi kunne drømt om.

Bedre enn han gjorde under Giro d’Italia, rittet han la opp toppformen til.

Det hersker liten tvil om at denne mannen er Bjarne Riis’ neste stjerne. Dette er mannen han planlegger at skal overta for Alberto Contador når spanjolen en dag blir enten for dårlig eller for dyr.

I så måte var dette bare første skremmeskudd mot konkurrentene.

3. Første gang på 16 år
Vi har skrevet mye om de franske syklistene i årets Tour de France. Deres dominans i fjellene. Deres stjerneskudd Thibaut Pinot og Romain Bardet, samt 37-åringen Jean-Christophé Pérauds nye ungdomstid.

Nå vil Ag2r bli selve symbolet på suksessen, når de får stille seg opp på podiet i Tour de France. De kommer nemlig til å vinne lagkonkurransen.

Joda, touren er ikke over, men med nesten en halvtime å gå på, er det avgjort.

For første gang på 16 år vil et fransk lag vinne lagkonkurransen i Tour de France. Et fransk lag bestående av åtte franskmenn og én luxembourger.

DET BESTE LAGET: Ag2r vinner lagkonkurransen. Der har Ben Gastauer vært en viktig brikke. Etter å ha tømt seg for kapteinene Bardet og Péraud, har han kjempet seg til mål så fort som overhodet mulig. Det samme gjelder de øvrige Ag2r-rytterne, de dagene de har trengt det. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

DET BESTE LAGET: Ag2r vinner lagkonkurransen. Der har Ben Gastauer vært en viktig brikke. Etter å ha tømt seg for kapteinene Bardet og Péraud, har han kjempet seg til mål så fort som overhodet mulig. Det samme gjelder de øvrige Ag2r-rytterne, de dagene de har trengt det. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det er toppen av kransekaken der Frankrike allerede har etappetriumfer, pallplasseringer og hvit trøye.

For første gang på en årrekke har ikke kampen om å bli beste franskmann vært en trøstekonkurranse, men også en kamp om pallplassen.

Og kampen om å være beste franske lag har vært kampen om å bli det beste laget totalt i konkurransen.

Chapeau!

4. Ungdommene fortsetter å imponere – i hvert fall ett par
Igjen har det vært en Tour de France hvor ungdommen har vært med på å prege rittet. Slik er trenden nå for tiden. Slik var IKKE trenden tidlig på 2000-tallet.

Ser vi på hvilken plassering vinneren av ungdomstrøyen fikk totalt i rittet, har det skjedd et tydelig skifte siden 2006:

2000: 9. plass (Mancebo)
2001: 7. plass (Sevilla)
2002: 11. plass (Basso)
2003: 11. plass (Menchov)
2004: 13. plass (Karpets)
2005: 12. plass (Popovych)
2006: 12. plass (Cunego)
2007: 1. plass (Contador)
2008: 12. plass (Schleck)
2009: 2. plass (Schleck)
2010: 1. plass (Schleck
2011: 10. plass (Rolland)
2012: 5. plass (Van Garderen)
2013: 2. plass (Quintana)
2014: 2.-4. plass (Pinot)

Samtidig registrer vi at forskjellen mellom de beste i ungdomskonkurransen er enorm. Mellom første- og tredjeplassen skiller det rett over én time. Kun fem ryttere ligger innenfor to timer.

Og det er ikke så rart. Mange av de største talentene er ikke med. Typer som Wilco Kelderman, Fabio Aru, Nairo Quintana, Majka (ikke tiltenkt plass i år) og Betancur for å nevne noen.

STERKE UNGGUTTER: Både Thibaut Pinot og Romain Bardet kommer etter alt å dømme topp 6 i årets Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERKE UNGGUTTER: Både Thibaut Pinot og Romain Bardet kommer etter alt å dømme topp 6 i årets Tour de France. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Tour de France har blitt så hardt at få lag ser på det som et godt ritt å starte utviklingen i. Det er i Giro d’Italia og Vuelta a España vi som regel får det første møtet med talentene.

De få som sendes til Tour de France er sterkere målt mot konkurrentene enn de var tidlig i dette årtusenet.

Oppsummert kan vi si at årets ungdomskonkurranse har gitt oss et innblikk i fremtiden, men den langt fra et fullstendig bilde. Det er flere stortalenter på vei.

Spådommen: På tide å finne noen venner
Etappe 19 er kanskje den vanskeligste å spå i årets Tour de France. Spurt eller brudd? Norsk jubel eller ikke?

Her er det nesten umulig å spå, lang lettere å resonnere.

La oss starte med hvilke lag som kan tenke seg en spurt og hva de har igjen av mannskap til å samle det til en spurt (de som er tenkt i selve opptrekket er ikke tatt med):

Giant-Shimano (3-4 ryttere avhengig av om de tror på Kittel eller Degenkolb)
Lotto (maks 3 ryttere)
Katjusja (maks 2-3 ryttere)
Cannondale (maks 6 ryttere)
Europcar (maks 4-5 ryttere)
Omega Pharma-Quick Step (maks 3 ryttere)

Jo lenger ned på listen vi kommer, jo mindre interessert tror vi de er i en massespurt. Omega Pharma drømmer nok heller om å ha en Petacchi eller Trentin i brudd enn å satse på Renshaw mot spurtkanonene.

Samtidig er det lenger ned på listen at kjørestyrken ligger. De andre lagene har fått skikkelig juling i fjellene. De har mistet ryttere og sliter med flere småskader.

Nøkkelen virker til å ligge i Cannondale. De har mange ryttere igjen, og går de for å samle det for Peter Sagan, har de gode kort på hånden. Men hvorfor skal de ta mer ansvar enn Giant, Lotto og Katjusja?

MER AV DETTE? Vi håper, men det skal bli veldig vanskelig å holde det samlet til spurt på fredagens etappe. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

MER AV DETTE? Vi håper, men det skal bli veldig vanskelig å holde det samlet til spurt på fredagens etappe. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Listen bør i så måte fungere vel så godt som en liste over hvilke lag som ikke må få gå i brudd i morgen, om det skal bli samlet spurt.

Med to eller tre av de ovennevnte lagene representert i bruddet, begynner mulighetene for en samlet spurt å bli svært, svært små. Med mindre noen lag får det for seg at de skal samle det til spurt, selv om de ikke har noen klar vinnerkandidat, ene og alene fordi de er flaue over å ha misset bruddet. Det har skjedd tidligere!

For å liste opp alle lagene som kunne tenke seg å gå i brudd er en unødvendig langdryg øvelse.

Omtrent halvparten av lagene har foreløpig ingenting å ta med seg hjem fra touren, og omtrent akkurat de samme har sin siste reelle mulighet til suksess i morgen.

Det blir et drama, hvor de som ønsker spurt må være særdeles smarte og samarbeidsvillige.

Må vi tippe, tipper vi at et brudd går inn.

Lyst til å diskutere Tour de France? Legg igjen en kommentar her på bloggen eller bruk #proTdF på Twitter, procycling.nos hashtag for Tour de France!

Even, Jonas og Anders

3 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Pål Longva

   /  July 25, 2014

  Veldig bra blogg!

  Reply
 2. chris dodd

   /  July 26, 2014

  Flott blogg og bra “insights”

  kjempemessig å se at franskmennene er tilbake i topp-10 og at de fleste er unggutter (Pernaud er “ung” han med…………….). betyr mye for interessen i Frankrike.

  Imponerende å se hva Tinkoff klarte etter tapet av Contador, jeg var overrasket over hvor gode hans hjelperytter har vist seg å være. Sky vært en skuffelse, klarte aldri å omstille seg etter Froome. Når vi har sett hvor lite Porte hadde å stille opp med så vet jeg ikke om de hadde klart å styre Froome til seier likevel.

  Kjempemessig å se at Kristoff har klart seg så bra – krysser fingre og mer for Champs Elysees i morgen!!! (synes fortsatt litt synd på Bauer) håper på en “rotete” spurt hvor opptrekkstogene har mindre innvirkning. Synes som togene har mistet litt effekt i årets TdF, fått ødelagt rytmen med støt og rykk i siste 3-4 km.

  i morgen blir det Le Course og så TdF! (pluss min egen sykkeltur).

  Reply

Skriv en kommentar