Fire tanker og én spådom | Anders og Jonas

Fire tanker og én spådom

BEST AV DE BESTE: I dag var det ingen tvil, verdenseliten var sjanseløse mot Alexander Kristoff. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

BEST AV DE BESTE: I dag var det ingen tvil, verdenseliten var sjanseløse mot Alexander Kristoff. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Velkommen til denne ganske selvforklarende bloggserien. Hver dag gjennom Tour de France vil vi servere dere fire tanker og én spådom.

Vi satser på å analysere og ta opp ting som ikke dekkes alle andre steder, og vi går ikke av veien for å mene litt annerledes enn de fleste andre. Forhåpentligvis blir bloggen en liten godbit du bare må ha med deg på kveldene.

1. Mann mot gutter

Det er få ting vi elsker mer enn å analysere spurter. Det skjer så mye på så få kilometer. Tusen avgjørelser som tas i løpet av minutter.

I dag er det derimot latterlig lett å analysere: Det var mann mot gutter!

Alexander Kristoff brukte sine klassikerevner. Du kunne se at Marcel Kittel og André Greipel var ferdige før spurten. De var som 100 meter-sprintere som hadde blitt dratt ut på en 400 meter.

Mens resten var stokkstive, buldret det under panseret hos vår norske viking.

Mens resten var stokkstive, buldret det under panseret hos vår norske viking. Timingen var perfekt, da Kristoff kicket inn Reodor Felgen-giret, var det Ben Redic Fy Fazan på oppløpet.

Det er ikke noe spesielt Kristoff gjør rett i dag, annet enn at han ikke gjør noen feil. Han sitter langt fremme, går fra hjul til hjul. Sitter hele veien foran det totale kaoset som rådet ti posisjoner bak i feltet. Bruker ikke én kalori på å bekymre seg for at bruddet kanskje ikke hentes. Og når han er fysisk overlegen alle andre, er det ingenting som kan ta fra ham seieren.

Kristoffs første etappeseier var en oppvisning i å slå til da det gjaldt som mest. Hans andre triumf var en ren maktdemonstrasjon. Et bevis på at en spurter må takle mer enn de siste 200 meterne.

Alexander Kristoff er en av verdens beste spurtere, og en av enda færre som er så mye, mye mer.

2. To mot 169 er feigt
Mamma Mia! Hva skal man si om dagens brudduo, Martin Elmiger og Jack Bauer?

Det som er sikkert og visst, er at vi må grave dypt ned i boksen med superlativer for å leve opp til deres prestasjon. Den var eksepsjonell.

Det var nok flere enn oss som tenkte at dette kom til å bli en usedvanlig lett dag for spurtlagene. Kun to ryttere i front. I over 200 kilometer. Til slutt ville de nærmest stå stille og bli blåst tilbake i feltet.

Tenkte vi.

Nå har de heller gjort seg fortjent til sin helt egen «gåte»:

- Hvor mange proffryttere trengs det for å taue inn Bauer og Elmiger?

Vi har ikke noe eksakt svar, men mer enn Giant-Shimano, Lotto Belisol, Cannondale og Katjusja til sammen. Det er sikkert og visst.

TO STERKE MENN: Martin Elmiger og Jack Bauer. For en fantastisk innsats! Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

TO STERKE MENN: Martin Elmiger og Jack Bauer. For en fantastisk innsats! Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det var først da verdensmesterne i lagtempo, Omega Pharma-Quick Step, stoppet med tempotreningen og samlet seg i fronten, at avstanden ble spist opp.

Når du ser hvor slitne rytterne var på slutten, når du ser hvordan spurterne kollapset på oppløpet, ja, da skulle man tro det var et dusin ryttere i dagens brudd.

Den herlige duoen, som nesten egenhendig sørget for at feltet holdt seg til dagens raskest estimerte tidsskjema, spritet opp det som kunne blitt en «kjedelig transportetappe».

I 221,8 kilometer feiet de gulvet med hovedfeltet. Hadde det ikke vært for at Alexander Kristoff stakk av med seieren, hadde vi unt dem etappeseieren. Helst en delt seier!

3. Noen som så Giant i dag?
I dag ble det kaos mot slutten av etappen. Et skikkelig kaos.

Hovedårsakene: Martin Elmiger, Jack Bauer og et sviktende Giant-Shimano.

Vi ser litt nærmere på det nederlandske toget som er kjent for å briljere på flate etapper.

Lotto sendte frem sine ryttere, men blant annet Adam Hansen, Lars Bak og Tony Gallopin hadde ikke mulighet til å svare på Martin Elmigers og Jack Bauers kjør etter 200 kilometer i brudd. Vekk med Lotto.

Omega Pharma-Quick Step har forstått at uten Mark Cavendish, kan de ikke håpe på mer enn topp tre-plassering i spurten. Derfor sendte de ut Michal Kwiatkowski og Tony Martin.

Bak var det Katjusja som tok ansvar, men Gatis Smukulis var ikke sterk nok til å kjøre inn duoen i front. Luca Paolini var heller ikke til altfor mye hjelp etter å ha konsentrert seg om å holde Kristoff langt fremme i feltet.

HVOR ER, HVOR ER, HVOR ER GIANT? De var knapt å se på dagens spurtetappe. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

HVOR ER, HVOR ER, HVOR ER GIANT? De var knapt å se på dagens spurtetappe. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Bruddet holdt avstanden, og da Luca Paolini var ferdig, så det ut til å stoppe opp i feltet.

Hvor var Giant-Shimano?

Nederlenderne pleier vanligvis å holde seg kalde til det gjenstår tre-fire kilometer, men i dag kom ikke Kittels lag frem. Laget man vanligvis stoler på i en massespurt sviktet totalt.

De prøvde å sende frem toget, men rytterne orket knapt å komme seg frem i tet før de måtte gi seg. De bidro nada til å holde farten de siste 10 kilometerne.

Det er mulig de var reservert i regnet, men det så mer ut som at hele laget kokte melkesyre etter tøffe dager i Alpene.

Laget deres består nesten utelukkende av ryttere som ikke er bedre enn at de må sitte gruppettoen i fjellene.

I dag virket rett og slett hele laget, inkludert Marcel Kittel, til å være ferdige. Tomme for krefter. Det sørget for kaoset.

Det var for en gangs skyld i denne touren ikke et eneste lag, som ville og hadde krefter til å ta kontroll før det gjensto én kilometer og Omega Phara-Quick Step innså at de måtte gjøre noe.

Fortsatt gjenstår det fem etapper før de kommer til Paris.

Det kan bli lange dager for de hvitkledde i Giant-Shimano. Veldig lange.

4. Norge i Tour de France 2018
Vi har nettopp vært gjennom EM for juniorer og U23-ryttere, samt fjellrittet Giro Valle d’Aosta. Nordmennene har gjort det fantastisk, og mens vi svever på en sky, lar vi fantasien vandre fritt.

VÅR KAPTEIN: Det er bare å forberede seg, Odd Christian. I 2018 kjører vi for deg! Foto: Team Joker

VÅR KAPTEIN: Det er bare å forberede seg, Odd Christian. I 2018 kjører vi for deg! Foto: Team Joker

La oss fantasere om et norsk profflag til start i touren i 2018. Her er laget vi stiller til start med:

Sondre Holst Enger: Vår nye spurter. Har utviklet seg litt i samme retning som Peter Sagan, og fordi slovaken har blitt lei av fargen grønn, ønsker vi nordmenn å overta arven.

Alexander Kristoff: Spurtopptrekker/plan B i spurtene. Begynner å dra litt på årene, noe som merkes på toppfarten, men mannen har en motor som spytter ut flere watt enn noen gang. Tar én etappeseier på en «klassiker»-etappe.

Edvald Boasson Hagen: Motoren i opptrekkstoget, mannen som setter farten i starten av fjellene og vårt eksepsjonelle bruddhåp. Skulle våre øvrige kapteiner svikte, vil Edvald redde hele vår tour.

Daniel Hoelgaard: Det skal ikke mangle på trøkk i spurtene i dette laget. Her er wild cardet vårt i spurtene. Spåkulen vår er litt shaky, mulig han blir vår hovedspurter på flate etapper.

Vegard Breen: Raod captain og vår nye klassikerprins (joda, Kristoff herjer fortsatt). Er motoren og lungene i laget. Styrer dette topplaget med jernhånd, samtidig som han sprer humør. Skulle første uken gå i vasken, er det angrep, angrep, angrep, Vegard!

Sven Erik Bystrøm: En ny, herlig hjelperytter, som også gjør seg i brudd. Enda en klassikertype. Hadde vi vært konkurrenter til dette laget, ville vi vært livredde hver gang vindpølsa markerte sidevind.

Odd Christian Eiking: Leder an klatredelen av laget vårt. Vil være 23 år i denne touren. Vi skal ikke legge lista så høyt at vi sikter mot gul trøye, vi nøyer oss med hvit ungdomstrøye.

Oskar Svendsen: Her er panelet mer delt i fremtidsutsiktene. Må heve seg på mange ting for å komme med på Tour de France-laget, men vi tror fire år med høvling har jevnet ut noen av svakhetene. Da vil Svendsen skinne som den vakreste diamant i fjellene. Med Eiking danner han en herlig duo.

Lars Petter Nordhaug: Rutinen i klatrelaget. Styrer ungguttene og holder nervene deres i sjakk. Ofrer seg som alltid hundre prosent. Vi øyner et lite håp om en utvikling i samme takt som Jean-Christophé Péraud, selv om det vil gjøre at 2018-utgaven kommer litt i tidligste laget.

Spådommen: Nå blir du historisk, Kristoff
Er det én ting vi ikke skal beskyldes for, så er det at det er vanskelig å få oss revet med.

Vi er følelsesmennesker med svært kort hukommelse. Vi lever i nuet, og vi spår i nuet.

Når vi ser en mulighet til å spå at Alexander Kristoff blir historisk, da kaster vi oss over den med all vår faglige tyngde.

Alexander Kristoff har to muligheter til i årets tour. To muligheter til å bli historisk. For det er ingen andre norske ryttere som har vunnet mer enn to etapper i én og samme Tour de France (vi ser bort ifra lagtempo).

VINNER HAN MER ENN HAN KAN BÆRE? Vi tror det er en reell fare for at Alexander Kristoff må betale overvekt på flyet hjem, ene og alene på grunn av alle troféene han rasker med seg fra touren. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

VINNER HAN MER ENN HAN KAN BÆRE? Vi tror det er en reell fare for at Alexander Kristoff må betale overvekt på flyet hjem, ene og alene på grunn av alle troféene han rasker med seg fra touren. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det blir selvsagt ikke lett, det er ikke slik at André Greipel og Marcel Kittel over natten har blitt dårligere spurtere, men nå er det vår mann som har overtaket. Mentalt og fysisk. Kroppen hans lystrer, mens det tyske maskineriet hoster, harker og spytter ut sort røyk.

Vi vet at spurten opp Champs-Élysées er en blanding mellom en eksplosiv og kraftfull spurt. Disse to egenskapene balanserer Kristoff for øyeblikket perfekt.

Noen få ganger håper vi mer enn vi spår. Slik er det ikke nå. Når vi avslutter Tour de France, kommer Alexander Kristoff til å stå igjen som en historisk nordmann. Som den eneste nordmannen med tre triumfer i samme tour.

Lyst til å diskutere Tour de France? Legg igjen en kommentar her på bloggen eller bruk #proTdF på Twitter, procycling.nos hashtag for Tour de France!

Anders, Jonas og Even

4 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Larsemann

   /  July 20, 2014

  Fantastisk og fantastisk. Svendsen leverte dårlige sluttresultater i EM og Italia, men det betyr vel at han er i form når l’avenir starter. Strålende av Eiking og Lunke i Italia.

  Forutenom Foss sin bronse, så var EM en totalfiasko!

  Reply
  • andersjonas

    /  July 20, 2014

   Med andre- og fjerdeplass på etapper våger vi å påstå at Svendsen leverte bedre enn “dårlig” til tross for at sammendraget ikke ble som han og vi hadde håpet på.

   EM var ingen supersuksess, men også en veldig spesiell løype. Totalfiasko var kanskje lit røft, dette var på ingen måte det svakeste mesterskapet vi har opplevd i det siste. Kunne det vært bedre? Helt klart!

   Reply
 2. Denis Spratt

   /  July 20, 2014

  Håper dere har rett i spådommen deres.
  Med tanke på hvordan Kittel og Greipel så ut i spurten idag og at de skal gjennom 3 Pyrenee etapper og.
  Greit de har en hviledag imorgen og den trenger de sårt, men etter det så kommer 3 hard fjelletapper før en flat på fredag, så en tempo på lørdag og flat avslutningsetappe på søndag igjen.
  Kristoff har og vunnet de siste 2 massespurtene noe som kan være virke som ett mentalt overtak på de 2 tyskerne-
  Tror det kan være en god sjanse for at Kristoff kan stå med 4 etappeseire når de er ferdig på søndag.
  Men det er helt klart ønsketenking.

  Reply
 3. Larsemann

   /  July 20, 2014

  Hadde Svendsen vunnet en etappe, hadde jeg vært enig. Men noe av det viktigste han vil bli målt på som proff er sluttresultatet. Tror Svendsen bryr seg midt i ræven om andre og 4.plasser på enkeltetapper. Men, det er nok en god indikator på at han er i god form i l’avenir. Med de rytterne vi har, så kan EM absolutt kategoriseres som stort sett mislykket.

  Reply

Skriv en kommentar