Fire tanker og én spådom | Anders og Jonas

Fire tanker og én spådom

NEI, NEI, NEI: Dette bildet er symptomatisk på Ag2r-rytternes «samarbeid» på dagens etappe. Bardet og Péraud var rett og slett ikke på samme bølgelengde i dag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

NEI, NEI, NEI: Dette bildet er symptomatisk på Ag2r-rytternes «samarbeid» på dagens etappe. Bardet og Péraud var rett og slett ikke på samme bølgelengde i dag. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Velkommen til denne ganske selvforklarende bloggserien. Hver dag gjennom Tour de France vil vi servere dere fire tanker og én spådom.

Vi satser på å analysere og ta opp ting som ikke dekkes alle andre steder, og vi går ikke av veien for å mene litt annerledes enn de fleste andre. Forhåpentligvis blir bloggen en liten godbit du bare må ha med deg på kveldene.

1. Hvem var den dårligste duoen?
Det er kåringstid! Romain Bardet og Jean-Christophe Péraud mot Alejandro Valverde og Thibaut Pinot. Hvem samarbeidet dårligst på dagens etappe?

Etter at Nibali, Valverde og Pinot kom seg av gårde fra de øvrige favorittene, bedrev Bardet egenhendig en støtecup av høy klasse bak. Mannen i den hvite ungdomstrøyen støtet, ble hentet, støtet, ble hentet og støtet igjen.

Istedenfor å samarbeide med de andre i gruppen, så det ut som at Bardet trodde han angrep for å vinne etappen. Han virket besatt.

Tempoet gikk selvfølgelig betydelig ned da Bardet gang på gang ble hentet. Ingen ville samarbeide med mannen full av mark i ræva.

Bedre ble det ikke at lagkamerat Péraud satt i samme gruppe. Det hadde vært til deres begge fordel om de hadde startet å samarbeide. Trolig ville da også de andre i gruppen bidratt.

Ag2r får terningkast 1 for dagens taktikk.

Men neida, Ag2r-rytterne skulle bevise for en hel verden at sykkel absolutt ikke alltid er en lagsport. Terningkast 1 for taktikk.

Dog var det ikke bare Bardet og Péraud som rotet det til i dag. Valverde og Pinot er riktignok ikke lagkamerater, men det var en farse å se på de to klatrekanonene.

Etter at Nibali hadde angrepet, ville det vært naturlig at duoen samarbeidet om å minke tidstapet til italieneren, og øke avstanden til sine øvrige konkurrenter. Men det var ikke Valverde spesielt ivrig på.

For etter Pinot så seg ferdig med en føring, ville han ha frem spanjolen. Det neket han plent.

Valverde og Pinot snakker kanskje ikke samme språk, men det var nok veldig tydelig for Valverde hva Pinot mente om spanjolens handling. Det var munnhuggeri av beste sykkelsort.

Og da det så ut som at Valverde endelig skulle gå forbi å ta en føring, la han istedenfor på et tungt gir og angrep sin ti år yngre rival. Det var et rykk Pinot absolutt ikke skulle slippe, og det gjorde han da heller ikke.

HVA SKAL MAN SI? På måten Alejandro Valverde og Thibaut Pinot syklet, skulle man tro de var de eneste som kjempet om seieren i Tour de France. De ville i alle fall ikke samarbeidet for å holde konkurrentene unna. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

HVA SKAL MAN SI? På måten Alejandro Valverde og Thibaut Pinot syklet, skulle man tro de var de eneste som kjempet om seieren i Tour de France. De ville i alle fall ikke samarbeidet for å holde konkurrentene unna. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Etter det ble samarbeidet noe bedre, men duoen hadde satt syre i egne bein, og tapte tid i raskere fart enn tidligere. De siste kilometerne ble tøffe.

Valverde og Pinot viste alt annet enn glimrende taktiske evner i dag. De hadde begge tjent på et plettfritt samarbeid.

Joda, de konkurrerer mot hverandre, men i dag klønet de seg vekk. De kunne lagt en god del mer tid i sekken på deres største konkurrenter om en pallplass. I tillegg kunne de holdt Nibali på armlengdes avstand i sammendraget.

Siden de tross alt evnet å komme opp med et noenlunde samarbeid mot slutten, blir det terningkast 2.

Altså vant Ag2r i alle fall én ting i dag. Deres premie: 30 minutter i skammekroken etterfulgt av et veldig sårt tiltrengt taktikkmøte.

2. Fullstendig dødfødt
Alexander Kristoff har egentlig sagt det best selv, men vi ønsker selvfølgelig å gi dere vår mening. Hva skal vi egentlig si om Katjusjas taktikk for dagen?

Taktikken der de går frem og kjører knallhardt frem til dagens første monsterfjell. Kjørte så hardt at bruddet nesten ble hentet.

EN SLAGEN GJENG: Slått i bakken av sitt eget lags merkelige taktikk. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

EN SLAGEN GJENG: Slått i bakken av sitt eget lags merkelige taktikk. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Vi er nok ikke de eneste som trodde Joaquin Rodríguez skulle angripe tidlig i den bakken, for på den måten å få noen billige klatrepoeng. Billig i den forstand at spanjolen fikk mye poeng for få kilometer i brudd.

Kostbart i den forstand at resten av laget var ferdigkjørt. Alexander Porsev, Kristoffs opptrekker, forsvant på tidslimiten.

Katjusja presterte altså å kjøre så hardt at det eneste de skadet var seg selv. På en etappe de egentlig hadde svært lite, for ikke å si ingenting, å vinne.

Nei, kjære Katjusja-ledelse. Etter torsdagens triumf ble dette en skikkelig blåmandag.

Lagledelsen gjorde seg selv til sirkusets største klovner.

Vi føler med rytterne som jobbet seg selv i graven, mens vi rister på hodet over lagledelsen som gjorde seg selv til dette sirkusets største klovner.

Slik inkompetanse er det bare trist å se på. Det er som da Brasil tapte 7-1 i semifinalen i fotball-VM. Resultatet der ble at lederen gikk, noe som egentlig er det eneste riktige også her.

Det finnes tusenvis av sofaslitere med Pro Cycling Manager-spillet. De ville aldri, selv ikke med alt for mye vodka innabords, forsøkt det samme som Katjusja-ledelsen. Det var trist. Nitrist.

3. Kong König
I dag levde du opp til navnet ditt, Leopold. I dag gjorde du nøyaktig slik du skulle.

Da kapteinene stoppet og så på hverandre, tok Leopold König sjansen. Akkurat slik han gjorde i fjorårets Vuelta a España.

Tsjekkeren fikk med seg Rafal Majka, og sammen fikk duoen i ro og mak kjøre sitt eget tempo. De slapp å være med på støtingen og stillingskrigen blant favorittene.

De holdt meget god stand, hovedsakelig takket være Königs iherdige jobbing, og de ble først tatt igjen da Nibali bestemte seg for at nok fikk være nok.

DAGENS MANN: Leopold König var smart og utnyttet muligheten da den bød seg. Slik liker vi å se! Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp)

DAGENS MANN: Leopold König var smart og utnyttet muligheten da den bød seg. Slik liker vi å se! Foto: JEFF PACHOUD (Scanpix/Afp)

Det var König som måtte slippe da Nibali fikk den avgjørende luken. Dermed røk drømmen om etappeseier. Men 26-åringen ga seg ikke.

Han kjempet seg inn til en tredjeplass, elleve sekunder bak Tour de Frances beste klatrer. Foran en hel haug av ryttere som i utgangspunktet er bedre enn ham oppover.

Det førte ham opp til en tiendeplass i sammendraget. Målet er å beholde den plasseringen til Paris. Etter dagens prestasjon, håper vi han klarer det.

For i dag viste han at det faktisk går han å bruke både hodet og beina, selv i stekende hete. Chapeau!

4. The Favourite Killer
Først «taklet» han ut Alberto Contador. Så taklet han ut Jakob Fuglsang. Snart takler han nok ut seg selv.

Jurgen Van den Broeck var mannen Contador skulle passere da han krasjet ut av touren på den 14. etappen. Belgieren var ikke trygg å ligge bak, sa Contador.

Jurgen Van den Broeck var mannen som visstnok kastet en tilnærmet full vannflaske rett foran Jakob Fuglsang på vei ned fra Col de Palaquit. Dansken gikk i bakken så det sang.

Jurgen Van den Broeck er mannen som falt oppover på dagens tredjekategori. Mannen som veltet ut av Tour de France i 2011 og 2013.

Sjokkerende nok holdt han seg på hjula i 2010 og 2012 og ble nummer fire sammenlagt. Partallsår er lik fjerdeplass, oddetallsår er lik DNF, virker det som.

Men i år, partallsåret 2014, er ikke belgieren sterk nok til å bli nummer fire. Han må ty til andre måter enn å sykle fort oppover, om han skal fortsette sin statistikk.

Muligens inspirert av Cheng Jis kallenavn, «The Breakaway Killer», har Lotto-rytteren pønsket ut hvordan han skal klatre så høyt opp på sammenlagtlisten som mulig. Han skal bli «The Favourite Killer».

Fuglsang er kanskje ikke en favoritt, men det kan jo hende det bare var en «swing and a miss».

Van den Broeck har uansett startet sin misjon. Sammenlagtkapteiner, se opp! (Og ja, Jurgen, det inkluderer deg selv…)

YOU ARE NEXT: Neida, det var neppe det Jurgen Van den Broeck prøvde å kommunisere til Romain Bardet her. Men den unge franskmannen gjør nok klokt hvis han holder seg unna belgieren fremover. Foto: KIM LUDBROOK (Scanpix/Epa)

YOU ARE NEXT: Neida, det var neppe det Jurgen Van den Broeck prøvde å kommunisere til Romain Bardet her. Men den unge franskmannen gjør nok klokt hvis han holder seg unna belgieren fremover. Foto: KIM LUDBROOK (Scanpix/Epa)

Spådommen: I morgen blir det texas
Morgendagens etappe består av én ting, fjell.

Opp, ned, opp, ned og opp. Slik kan etappen beskrives.

Vi spår at det blir et kaos fra start til mål. Å komme seg i brudd vil være vanskeligere enn vanlig. Du MÅ være blant de sterkeste.

Astana viste svakhetstegn i dag. Michele Scarponi var til liten nytte og Jakob Fuglsang veltet så stygt at han neppe kommer til å være mye til hjelp i morgen. Hvis ikke førstnevnte skjerper seg, står man igjen med Tanel Kangert og muligens Lieuwe Westra.

Det er ikke nok til å kontrollere etappen. Og det kommer minst én av rytterne relativt høyt oppe i sammendraget til å utnytte.

Det er mange som har tapt tid. Det er få som har mye å tape.

Rui Costa, Chris Horner, Richie Porte, Pierre Rolland, har dere bena i morgen, sørg for å være på alerten. Dette er deres mulighet!

Vår spådom er nemlig at i morgen blir det anarki. Et show av de sjeldne, ikke ulikt det vi fikk på den niende etappen i fjorårets Tour de France. Håper du sover godt i natt Nibali, det kan du trenge!

Lyst til å diskutere Tour de France? Legg igjen en kommentar her på bloggen eller bruk #proTdF på Twitter, procycling.nos hashtag for Tour de France!

Even, Jonas og Anders

Skriv en kommentar