Tusen takk for alt, Thor! | Anders og Jonas

Tusen takk for alt, Thor!

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

DAGEN HAN BLE DEN STØRSTE: Jeg kommer aldri til å glemme Thor Hushovds VM-gull. Akkurat slik jeg aldri kommer til å glemme mannen fra Grimstad. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

En stor sykkelkarriere er snart over. Den største faktisk.

For i norsk sykkelsport er det ingen som er større enn Thor Hushovd. Inntil videre er det ingen som er i nærheten av ham.

Å skrive hva Hushovd har betydd for norsk sykkelsport og norske sykkelfans (hovedsaklig meg i dette tilfellet) er umulig. Det blir nesten dumt å prøve. Men så er jeg kanskje ikke helt lur heller. Så la meg prøve.

Selv vokste jeg opp med Hushovd på TV’en. Jeg kan vagt minnes etappeseieren hans i 2002. I Tour de France, verdens største sykkelritt. Jeg var åtte år.

Min nye helt
Jeg ble bitt av sykkelbasillen da jeg tilfeldigvis skrudde på Eurosport en gang i sommerferien. Der viste de Tour de France. Slik begynte mitt sykkelliv. Det var før storsatsingen på TV 2. Det var før «hele» Norge begynte å følge touren.

Dessverre er jeg for ung til å ha fulgt hele Hushovds karriere, slik jeg har gjort med Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Det skulle jeg gjerne ha gjort. Men jeg og Thor har fått nok tid sammen likevel.

Gjennom et tiår har han nemlig brakt stor glede til meg og det norske folket.

De durabelige spurtoppgjørene mot Robbie McEwen var det morsomste og mest spennende i Tour de France, sommer etter sommer. Kampen om den grønne trøyen ble minst like spennende som kampen om den gule.

Jeg fikk raskt to nye helter. Robbie McEwen og Thor Hushovd. Jeg fikk en ny lidenskap, nemlig sykkelsporten. Sommeren min skulle aldri bli den samme etter at jeg skrudde på Eurosport den ene sommerdagen. Den ble langt bedre. Mye av æren skal Thor Hushovd ha.

Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

MIRAKELET I LOURDES: Thor Hushovd sto bak mange mirakler. Dette i Lourdes, ikledd verdensmestertrøyen, er ett av dem. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Da han ble den største
Så da Hushovd takket fansen i dag, tenkte jeg mer på at det er vi som skal takke ham. For all gleden han har brakt.

3. oktober 2010 skulle jeg dra til Bormio på sykkeltur. Jeg skulle sykle Stelvio, Gavia og Mortirolo. Men turen ble toppet natten før jeg skulle dra.

Lys våken så jeg selvfølgelig hele VM-rittet. Det så ikke ut til å bli Thors dag. Men nesten som et mirakel satt plutselig «Oksen fra Grimstad» i finalen. På slutten var det selvfølgelig ingen som kunne hamle opp med ham i den slake motbakken. Jubelen sto i taket. Jeg hadde ikke vært overrasket om hele nabolaget våknet. Tidenes norske prestasjon, uansett idrett. Det var i alle fall slikt jeg følte det der jeg jublet midt på natta.

Det norske sykkeleventyret hadde selvfølgelig startet mye tidligere. Størsteparten av æren skal selvfølgelig Thor Hushovd ha. TV 2 startet å sende fra Tour de France, Hushovd leverte alltid (og da mener jeg alltid) og bak kom det stadig flere sykkeltalenter. Hvor mange av disse talentene har ikke hatt Thor Hushovd som forbilde? Hvor hadde norsk sykkelsport vært uten Thor?

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen sa det fint på dagens pressekonferanse. 36-åringen er nok den enkeltutøveren som har betydd mest for sin idrett i Norge. For uten han, hadde ikke sykkelsporten i Norge vært det den er nå. Ikke i nærheten.

Så stor er Thor
Det er vanskelig for meg å si hvor stor Thor er, som en lite objektiv nordmann. Men han er stor, vanvittig stor.

Siden 2011 har egentlig ikke Hushovd levert noe særlig på sykkelsetet. Ja, han hadde en god høst i fjor, men han har ikke vært den Thor vi har vært vant til. Hadde det vært en annen idrettsutøver, ville mange ropt på at han skulle legge opp. At han skulle gi seg på topp istedenfor å slite som en medioker proffrytter. At det ikke var en mester verdig å slite på halen når han egentlig burde kjempe om seier. Men slik har det ikke vært med Thor. Det har vært unison enighet om at 36-åringen ikke skulle legge opp.

Dermed var det meget trist å våkne opp til nyheten om at Hushovds karriere snart er over. En karriere som har bydd på så ekstremt mye. En karriere med ekstremt mange oppturer, men også sin del nedturer. En karriere som har sørget for en sykkelboom i Norge det er vanskelig å beskrive og fatte.

Jeg blir sjeldent vemodig, sjeldent rørt. Men da de viste høydepunktene fra Hushovds karriere på dagens pressekonferanse, ble jeg akkurat det. Så mye har Thor Hushovd betydd for meg og sykkelsporten jeg er så ekstremt glad i.

Så Thor, fra meg og trolig alle andre i norsk sykkelsport: Tusen takk!

Anders

Skriv en kommentar