En ny tidsregning med Stig Kristiansen | Anders og Jonas

En ny tidsregning med Stig Kristiansen

EN FOR FRAMTIDEN: Sven Erik Bystrøm er sterk nok til å skaffe Norge heder i U23-klassen. Foto: Even Emberland (procycling.no)

EN FOR FRAMTIDEN: Sven Erik Bystrøm er sterk nok til å skaffe Norge heder i U23-klassen. Foto: Even Emberland (procycling.no)

- Dette er tidenes mest offensive landslagsuttak, mener blogger Jonas Lindstrøm.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg stusset da jeg så landslagsuttaket til U23-rittene Flandern rundt, La Côte Picarde og ZLM Tour.

Sondre Holst Enger, Kristoffer Skjerping og Sven Erik Bystrøm var selvskrevne og et trekløver som bør reise norsk optimisme til nye høyder. Spørsmålet var mer hvem andre som skulle inn. At Stig Kristiansen til slutt falt ned på Fredrik Galta, Amund Grøndahl Jansen og Markus Hoelgaard var (i hvert fall for meg) overraskende.

Et kraftig signal
Med det sagt er det et uttak som sender et kraftig signal. Et uttak som markerer utviklingen vi har sett så langt denne sesongen. Dette uttaket markerer at Norge ser på seg selv som et av de sterkeste lagene, en av favorittene.

I så måte er uttaket det mest offensive jeg har sett. Tidligere har vi ansett oss underlegne de største nasjonene som Italia, Belgia og Nederland. Vi har kanskje hatt 1-2 som kunne kjempe i toppen, men uttakene har vært litt slik at vi «kaster med alle de beste vi har og ser om noen av dem har en kjempedag». Til tidligere sjefers forsvar har bredden sjelden vært så stor at man har hatt et voldsomt luksusproblem. Nå bygger vi lag. Halve laget skal levere resultater, den andre halvdelen skal gi kapteinene best mulig forutsetninger for suksess.

Det var for så vidt noe enkelte har ventet på en stund. Jeg husker Vegard Stake Laengen fortalte procycling.no at han savnet Vegard Breen i Tour de l’Avenir i 2011. Breen hadde på det tidspunktet agert mer som hjelperytter enn kaptein på Joker-laget og ble med det forbigått i uttaket.

Jeg liker tanken. Jeg liker at vi ser på oss selv som et lag som skal være med å dominere rittene. Og jeg elsker at vi har en bredde som gjør det mulig å vrake potensielle pallkandidater for å legge alt til rette for seier. Det er tøft, det legger et større press på landslagssjefen og våre største håp. Skal vi noen gang gjøre det slik er dette tidspunktet for det.

Flere hete kandidater
Det at jeg er enig i prinsippene betyr ikke automatisk at jeg er helt enig i uttaket. I mine øyne kunne Fridtjof Røinås (som jeg tror kan utvikle seg i retning av å bli en Kristoff-type) gjort en veldig god jobb, spesielt i flate ZLM Tour. I det rittet var også Daniel Hoelgaard en het kandidat. I slike sidevindsritt kan mye skje. En punktering på Sondre Holst Enger og/eller Kristoffer Skjerping og det kan bli tynt med nordmenn i finalen. Også er jeg veldig svak for Odd Christian Eiking, selv i disse rittene som ikke passer ham hundre prosent!

Men dette er bare personlige meninger, og det er ingen tvil om at Kristiansen har bedre forutsetninger enn meg til å ta de valgene.

Så hva får Norge i Hoelgaard, Grøndahl Jansen og Galta? Mye kjørestyrke og veldig lojale og oppofrende ryttere. Ryttere som er vant til å ofre egne sjanser for å bringe kapteinene i posisjon. Og så man får tre kloke sykkelhoder. Tre menn som vet å manøvrere seg i felt. Det er viktig.

EN NY KRISTOFF: Fridtjof Røinås har talentet og spurtstyrken til å følg i Sondre Holst Engers fotspor.

EN NY KRISTOFF: Fridtjof Røinås har talentet og spurtstyrken til å følg i Sondre Holst Engers fotspor.

Tydelig Kristiansen
Det jeg liker best med uttaket er hvordan Stig Kristiansen uttaler seg. Det er ingen tvil om at det har vært mange vurderinger frem og tilbake og at uttaket bygger på en tydelig plan. En plan om å vinne. At det også virker til å ligge ulike planer for de ulike ryttertypene (klatrerne Eiking og Oskar Svendsen kommer nok til å få kapteinsroller senere i sesongen) er lurt. En sesong er lang og variert nok til at man kan gi alle en mulighet.

Kristiansen er i ferd med å bygge seg opp et meget godt navn og et rykte som en smart landslagssjef. Det kan trenges for utover sesongen kommer han til å bli stilt overfor mange tøffe avgjørelser. Med så mange gode U23-syklister vil han få et luksusproblem.

Men før han trenger å tenke på det venter disse tre U23-klassikerne. Tidligere har en pallplass nærmest blitt sett på som en bonus, nå vil alt annet enn minst én tur på podiet være skuffende. Det sier mye om norsk sykkelsport og er noe vi må glede oss over. I år har vi både bredden og toppene, dette må bli moro!

PS: For de av dere som lurer på Oskar Svendsen, så var jeg på forhånd veldig spent på om han ble tatt ut. I mine øyne er han i disse rittene ikke noe soleklart førstevalg, men man kunne forsvart å ta ham med for å gi han erfaring. Men det er andre type ritt Svendsen kommer til å skinne i og da er det nok fornuftig å la ham bygge seg opp mot dem.

Hva synes dere om laguttaket? Er det noen dere savner? Og hva tenker dere om strategien, er det rett av Norge å ofre outsidere til topplasseringer for å bygge laget rundt våre største håp?

Jonas

3 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Lars

   /  April 3, 2014

  Utrolig bra innlegg og et meget godt uttak. Det som er viktig å huske på er at nationscup ikke er alt. Alle de største kontinentallagene har rittprogram som faktisk kan passe bedre inn i treningen enn alle endagsløpene. Veldig fornuftig å fordele utøverne ut på disse rittene når bredden er så god. For Oskar og Eiking hadde det nesten vært negativt å kjøre disse rittene med tanke på kontinuitet i fysisk utvikling. Veldig bra at det tenkes periodisering av trening og ritt.

  Lykke til :)

  Reply
 2. Albert

   /  April 4, 2014

  Jonas

  Jeg sliter med å finne tilstrekkelig argumentasjon for ditt forsøk på å geni erklære Stig Kristensen ved å proklamere “en ny tidsregning”.
  Det er basert på oppnådde resultater i vår, to ryttere som er definitive. Sondre HE har hittil variert mye, men kan plutselig igjen gjøre det helt store. De tre “hjelperytterne” er gode kandidater, men er langt fra like soleklare med hensyn til de utfordringer de vil møte som sidevind, taktomslag og kamp om posisjoner. Det ville neppe møtt store protester om andre hadde blitt valgt. Så langt ingen grunn for genierklæring.
  Men kanskje din erklæring gjelder det faktum at han ikke har tatt ut Oskar Svendsen og Odd Chr. Eiking ? Odd Chr. har mange kvaliteter men disse kommer kanskje ikke best til sin rett under de forhold de her vil møte. Oskar har definitivt ikke noe å gjøre i disse rittene.
  Man trenger neppe følge svært godt med i norsk sykkelsport for å kunne plukke ut disse navnene sammen med en håndfull andre kandidater. Stig har dette som fulltidsjobb. Dette lag uttaket og mindre variasjoner av det, er ganske naturlig og gir langt fra hjemmel for genierklæring.
  Men jeg vet ikke på hvilken måte du danner deg inntrykkene av kvalitetene i norsk sykkelsport.

  Reply
  • andersjonas

    /  April 4, 2014

   Hei Albert!

   Hyggelig at du tar deg tid til å legge inn en kommentar.

   Men tror du burde lese over bloggen en gang til. Ordet geni er ikke brukt en eneste gang. Det å påstå at jeg genierklære han ved å hevde at det er en ny tidsregning synes jeg er litt drøyt. Eller tabloid om man ønsker å bruke et ord som ofte brukes mot journalister :)

   Jeg ser på det mer som en konstatering av det faktum at vi nå bygger et lag med tydeligere roller enn tidligere. Det er dels på grunn av Stig Kristiansen sine taktiske valg, dels fordi vi endelig har bredden i U23-klassen til å ta slike valg. Som jeg henviser til i teksten har det tidligere blitt ytret ønske om at man heller bygger lag enn å tar ut på resultater alene, når det nå gjøres så tydelig, så er det en ny tidsregning (ja, et litt tabloid uttrykk), men om det er en geniavgjørelse vil fremtiden avgjøre.

   Det er godt mulig jeg danner meg inntrykk av kvalitetene i norsk sykkelsport på samme måte som du danner deg inntrykket av dette blogginnlegget…:)

   PS: Bare for å ha det skriftlig: jeg genierklærer ikke Kristiansen for å utelate Svendsen og Eiking. Og jeg uttrykker i bloggen ganske tydelig at jeg ikke nødvendigvis er 100 prosent enig i hvilke ryttere som ble tatt ut.

   Reply

Skriv en kommentar