Kristoff har vært Norges mest undervurderte rytter | Anders og Jonas

Kristoff har vært Norges mest undervurderte rytter

SÅ FORTJENT! procycling.nos blogger mener Alexander Kristoff har vært Norges mest undervurderte syklist, og tegner et bilde av en sympatisk og tålmodig idrettsutøver som nå endelig har lyktes.

SÅ FORTJENT! procycling.nos blogger mener Alexander Kristoff har vært Norges mest undervurderte syklist, og tegner et bilde av en sympatisk og tålmodig idrettsutøver som nå endelig har lyktes.

Gratulerer Alex, dette var så fortjent!

Søndag sto Alexander Kristoff for en fantastisk prestasjon. Han sikret Norge den største sykkelseieren siden Thor Hushovds VM-gull, og ble historisk som den første norske vinneren av et monument.

Hva som er størst av Kristoffs triumf i Milano-Sanremo og Hushovds VM-gull kan diskuteres. Det er en diskusjon jeg ikke gidder å delta i. Men for meg er det viktig å understreke at dette italienske rittet i sykkeløyne ikke står noe tilbake for mesterskapene. Det er muligens vanskelig for nordmenn, som er flasket opp på vintersport, hvor VM og OL mer eller mindre er alt som teller, å forstå, men slik er det.

At Stavangers store sykkelstolthet gjør dette i en alder av 26 år er ekstra imponerende. Og må vel bety at han i lenger tid er blitt hauset opp som et sykkelfantom i Norge?

Daværende landslagssjef, Steffen Kjærgaard, rangerte på den tiden Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd så mye høyere enn Kristoff at han lot dem velge hver sin personlige hjelperytter og heller droppe Katjusja-rytteren fullt og helt.

Den mest undervurderte
Nei, jeg har sagt det før og sier det gjerne igjen: Alexander Kristoff er (i hvert fall har vært) Norges mest undervurderte rytter. Delvis forståelig, han vokste tross alt opp i skyggen av Edvald Boasson Hagen, som i U23-klassen gjorde ting ingen annen nordmann har gjort tidligere.

TÅLMODIG: Alexander tar seg alltid tid til å svare pressen - og svarer seriøst på alle spørsmål. Her intervjues han på sykkelen etter etappeseier i Tour of Oman. Foto: Tim De Waele/tdwsport.com

TÅLMODIG: Alexander tar seg alltid tid til å svare pressen – og svarer seriøst på alle spørsmål. Her intervjues han på sykkelen etter etappeseier i Tour of Oman. Foto: Tim De Waele/tdwsport.com

Men Kristoffs talent har vært undervurdert lenge. La oss ta en kort reise i tidsmaskinen, tilbake til 2011. Det var VM i København, i en løype jeg tror vi alle kan være enige om at passet Kristoff rimelig godt.

Daværende landslagssjef, Steffen Kjærgaard, rangerte på den tiden Edvald Boasson Hagen og Thor Hushovd så mye høyere enn Kristoff at han lot dem velge hver sin personlige hjelperytter og heller droppe Katjusja-rytteren fullt og helt. Selv om Kristoff selv uttalte at han var mer enn klar for å ofre seg for de to nordmennene.

Kanskje mistet Norge en medalje på den manøveren. Men det blir selvsagt bare en spekulasjon.

Har mistet mesterskap
Sett i ettertid selvsagt en morsom avgjørelse, men jeg husker det var få eksperter som var voldsomt negative. Jeg skrev et ganske opprørt innlegg om saken. Da var det mange som trodde at Kristoff var en spurter, og kun det. Det var han ikke. Han har aldri vært det. Han har bare vært jævlig god på å spurte. Det er en forskjell!

Jeg husker også OL i London. Under Milano-Sanremo var det vel noen som hadde Stake Laengen på OL-laget fremfor Kristoff. Det forandret seg riktignok fort, men da Kristoff bare dager før rittet uttalte at han mente han kunne få til et godt resultat, husker jeg godt Twitter-reaksjonene.

De uvitende og de delvis vitende virket rimelig klokkeklare i sine uttalelser. For å spissformulere det hele var vel beskjeden mer eller mindre slik: «Hold kjeft og se til å hjelpe Edvald frem til medalje». Kristoff fikk dog sjansen av Kjærgaard (ros der ros hører hjemme) til å gå i et tidlig brudd og dermed få sin egen sjanse. Bronse var et rimelig pent svar på tiltale.

Selv tabloidavisene ble nødt til å kaste Edvald-vinklingene og skrive om Storhaugs store sønn den gangen.

Nektet å flytte utenlands
Også i BMC ble han undervurdert. Etter to år i laget var det ikke snakk om å bli tilbudt ny kontrakt. Alex nektet å flytte fra Norge og det ble for uprofesjonelt for lagledelsen. For alle sykkelritt arrangeres vel i solskinn?

Men ikke tro at de i Stavanger satt og gråt og syntes synd på seg selv. Neida, i tett samarbeid med stefar og trener Stein Ørn, bygget Kristoff seg opp i stillhet. Outsiderposisjonen har de begge brukt ypperlig, og de har tviholdt på den.

Da var det mange som trodde at Kristoff var en spurter, og kun det. Det var han ikke. Han har aldri vært det. Han har bare vært jævlig god på å spurte. Det er en forskjell!

Etter OL har Alex for alvor tatt steget ut av skyggen til de andre norske proffene. Få var i tvil om at han var årets norske syklist i fjor. Og det er fortjent, og ikke minst gledelig for norsk sykkelsport. Ikke bare har vi en som skriver sykkelhistorie, i Alexander Kristoff har vi også en ledestjerne og et forbilde som er rimelig unikt.

For hvor mange andre norske idretthelter vet du om som jevnlig (hvert eneste år) stiller opp i klubbkonkurranser? Ikke for å dele ut deltakermedalje til ungene, men for å konkurrere mot regionens store talenter. Og har vi en klarere antidopingstemme enn Kristoff?

Snakker fra levra
Det er ikke det at jeg betviler de andre norske syklistenes holdninger, heller tvert imot. Men Kristoff er typen som snakker der andre av ren taktikk (og noen vil sikkert mene klokskap) tier. Kristoff er den som sier hva han mener om Erik Tysse og de på laget hans som har jukset.

Jeg husker jeg ringte han etter at lagkamerat Denis Galimzyanov ble tatt for doping for et par år siden. Han var på treningstur og fikk servert nyheten av meg. Det var ikke snakk om å legge opp eller svare «dette har jeg ikke hørt noe om». Han var mest opptatt av å ta avstand og markere at han synes det hele var trist og veldig leit.

For journalister er han også en drøm. Jeg har aldri hørt han si nei til en journalist. Spørsmålene er aldri for dumme til å svare på (og tro meg, jeg er et eksempel på at det kan stilles noen fryktelig dumme spørsmål til disse utøverne).

Tar seg tid til alle
Sist jeg intervjuet Alex var etter Omloop Het Nieuwsblad. Edvald ble nummer tre og jeg hadde løpt etter han i en halvtime. Kristoff var nedprioritert og resultatet var garantert ikke det han hadde håpet på. Etter at Edvald hadde vært på pallen og gitt sine intervjuer gikk jeg til Katjusja-bussen.

Alle rytterne var ferdigskiftet, de var klare til å dra. Jeg lurte på om jeg kunne få et par ord med Kristoff. Han kom ut, la på telefonen med de han snakket med hjemme i Norge, og tok seg god tid til å snakke. Til slutt begynte Katjusja-bilen å rulle sakte av gårde, mest for å ha det moro med Kristoff. Han lot seg ikke stoppe, svarte mer enn standardfrasene. Til slutt måtte jeg avslutte intervjuet, takke og be han løpe etter bussen. Et godt bilde på hvordan Alex er.

Så jeg ble glad, litt hysterisk, og noen vil nok med rette beskrive det som sinnssyk da Kristoff passerte mållinjen i Sanremo først. Det var så fortjent, så herlig. En fantastisk idrettsutøver ble historisk og stjal overskriftene han så inderlig har fortjent.

Gratulerer Alexander Kristoff, og på vegne av alle norske sykkelfans; tusen, tusen takk!

10 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Nilsen

   /  March 24, 2014

  Meget bra innlegg! Enig i alt. En annen ting er at jeg tror Kristoff får mindre annerkjennelse fordi han har andre holdninger enn f.eks. Edvald, som virker å være folkets yndling. Der Edvald er fornøyd med å være hjelperytter og svarer “så lenge laget gjør det bra” når han underbygger egne prestasjoner, viser Kristoff mer tydelig at han er skuffet, og tenker kanskje mer på seg selv.

  Problemet er hvis barn og unge har Edvald som forbilde, en person som er mer opptatt av andre enn seg selv, vil ikke det skape noen vinnerskaller slik som “unorske” Kristoff. Enig i den resoneringen?

  Reply
  • andersjonas

    /  March 24, 2014

   Oi, tror ikke jeg vil si at det er farlig at unger har Edvald som forbilde. Den mannen har et skikkelig konkurranseinstinkt og et killer-instinkt få andre mennesker er utstyrt med. Jeg synes heller han skal hylles for å være en lagspiller i tillegg til kaptein (som han faktisk er i en del ritt). I mine øyne er Edvald et kjempeforbilde og blar du langt bak i arkivet på denne bloggen har vi en egen post hvor vi har samlet de råeste Edvald-øyeblikkene. Det er noen gåsehudscener alle unge og ambisiøse syklister bør se.

   Hvorfor Kristoff har fått litt mindre anerkjennelse er jeg litt usikker på. Han er egentlig en sitatmaskin, han topper i hvert fall Edvald på det punktet. Men Edvald ble dratt voldsomt frem fryktelig tidlig og i Stavanger hadde man ikke behov for å la annet enn beina snakke.

   Jeg synes vi i Norge skal prise oss lykkelig over at vi har begge disse rytterne. De har begge mange kvaliteter som gjør dem til gode forbilder og store idrettsutøvere :)

   Reply
 2. Som Nilsen: Meget bra skrevet!
  BMC-sjefen sa Alex ikke var dedikert nok til idretten.
  På innendørs-treningene om vinteren til Stavanger sykleklubb, er han bl.a med å leker “hauk og due” med resten av syklistene i klubben. Alle, i alle aldre, setter stor pris på at han er der. Han er imidlertid vanskelig å få tak på synes de små…
  Søndag 23.mars 2014 lekte han “hauk og due” med verdens sykkelelite i Milano -San Remo.
  Ingen fikk tak på ham når det bare var få igjen…
  Alex ER dedikert.
  Lykke til videre Alex!

  Reply
  • andersjonas

    /  March 25, 2014

   Herlig eksempel på lagspilleren, Alex. Vet hvor han kommer fra og vet hvordan å betale tilbake. Viktig og stort av en rytter som har resultatene til å oppføre seg langt mer overlegent enn det han gjør. Respekt.

   Reply
 3. Martin

   /  March 25, 2014

  Kunne ikke vært mer enig. Det står respekt av den måten Kristoff har bygget seg tålmodig opp år for år. At han ikke har fått så mye anerkjennelse her hjemme, eller i de lagene han har kjørt for, har nok frustrert han til tider, men det virker bare til å ha gjort ha mer innbitt og dedikert til å slå tilbake og jobbe målrettet mot å bli best mulig. Det er kvalifikasjoner som danner et essensielt grunnlag til å kunne utvikle seg til å bli den klasserytteren han nå har blitt. Er også enig i det du sier om hans adferd utad. Der de andre profilerte norske rytterne, med unntak av kanskje Nordhaug, stort sett uttaler seg fåmælt og med forutsigbare fraser, sier Kristoff det han mener, og han er ikke redd for å ta et standpunkt som du sier. At han i tillegg også svarer og uttaler seg meget reflektert og ærlig på det han tar stilling til, kommer nok også til å gjøre at han kommer til å få en høy status både innad i feltet, innad i laget og lagledelsen, og sist men ikke minst fansen.
  Kristoff er en mann for fremtiden!

  Reply
  • andersjonas

    /  March 25, 2014

   Fantastisk rytter, fantastisk fyr. Norsk sykkelsport er veldig heldig.

   Reply
 4. Kjetil

   /  March 25, 2014

  Tror vi skal være glade for at arven etter Hushovd er så godt ivaretatt. Med Hushovd, Kristoff, Boasson Hagen og Nordhaug har vi nå fire ryttere som i år vil gi oss mye mer spenning enn tidligere. For oss som har fulgt med på sykkel i noen år kom ikke seieren til Kristoff som noen overraskelse når han de siste km var kjørt i en rett posisjon. For hans svakhet har vært plasseringen i feltet når spurten går. Nå ble han av laget kjørt perfekt de siste kilometrene og da er han alltid farlig. Så får vi se Kristoff kjøre noen Hushovdsstunt i fjellene i TDF i år for å ta den grønne trøya.. Det hadde vært gøy… men før det skal vi glede oss til mange løp og ikke minst …Flandern Rundt og Paris – Roubaix hvor fort noen norske kan stikke av med seieren igjen..

  Reply
  • andersjonas

    /  March 25, 2014

   At vi har fått opp denne generasjonen før Hushovd la opp er helt gull. Nå kommer det til å vokse frem mange norske sykkelhelter i fremtiden. Garantert!

   Reply
 5. Ziggy Solfjes

   /  March 25, 2014

  Gullpenn, AndersJonas. Gullpenn.

  Reply
  • andersjonas

    /  March 25, 2014

   Takk Ziggy, må prøve å leve opp til bloggnivået en viss energibombe har lagt på procycling.no ;)

   Reply

Skriv en kommentar