Den nye luxembourgske vinen | Anders og Jonas

Den nye luxembourgske vinen

DEN NYE VINEN: Glem Andy og Fränk Schleck, nå er det Bob Jungels som teller. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

DEN NYE VINEN: Glem Andy og Fränk Schleck, nå er det Bob Jungels som teller. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

For femte året på rad har vi satt en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste sesong. På listen har vi presentert flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Så langt har vi presentert følgende ryttere: den franske spurteren Maxime Daniel, den spennende italienske klatreren Francesco Manuel Bongiorno, den belgiske klatreren Tim Wellens, det italienske vidunderet Davide Villela, det belgiske lokomotivet Jens Debusschere, den råsterke nederlenderen Tom Dumoulin, det slovenske stortalentet Jan Polanc, Nibalis protesjé Fabio Aru og Sky-talentet Joseph Lloyd Dombrowski.

1. plass – Bob Jungels
Førsteplassen på årets liste går til en syklist fra det lille, men akk så tradisjonsrike sykkellandet Luxembourg. Bob Jungels blir etter alt å dømme den neste store syklisten i landet som allerede har fostret Tour de France-vinnerne Francois Faber, Nicolas Frantz, Charly Gaul og Andy Schleck.

Tempokanon
Jungels startet med sykkel allerede i en alder av syv, og 21-åringen har lenge vært sett på som et av de aller største talentene i sporten. I starten av karrieren var han god både på landeveien og i cyclocross. I 2008 ble han nasjonal juniormester i sistnevnte øvelse, samtidig som han hadde flere gode resultater på asfalten.

Cyclocross-bedriften ble fulgt opp året etter, og da vant han også nasjonale juniortitler i både fellesstart og tempo. Han ble også nummer to i junior-EM på tempo, i tillegg til å vinne tempoen i Drei Etappen Rundfahrt Frankfurt foran Wilco Kelderman.

Om ikke 2009-sesongen hadde gjort folk oppmerksomme på den unge luxembourgeren kalt Bob, skulle i hvert fall 2010 gjør dem det. Han presterte i toppen gjennom hele sesongen og vant fire ritt sammenlagt. Men det er ingen av sammenlagtseirene som utmerker seg mest. Det er nemlig gullet han tok i VM for juniorer på tempo i Offida som peker seg ut.

GOD PÅ TEMPO: Bob Jungels er juniorverdensmester på tempo og trives meget godt på temposykkelen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GOD PÅ TEMPO: Bob Jungels er juniorverdensmester på tempo og trives meget godt på temposykkelen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

EM-sølv
2011 ble hans første i U23-klassen, og tradisjonen tro vant han både tempoen og landeveisrittet i sin klasse under det nasjonale mesterskapet. Han kuttet også ut cyclocross for å satse fullt på landeveien. Det ble en seiersfattig sesong, men tredjeplass på hjemmebane i Fleche du Sud vitnet om at han hadde tatt steget fra junior til U23 bra. I U23-EM slo han Vegard Stake Laengen med to sekunder på tempoen i kampen om sølvet. Han var ni sekunder bak vinneren, ett år eldre Yoann Paillot. På fellesstarten ble han nummer 10.

Før 2012 hadde han tilbud fra flere profflag, men signerte for Leopard-Trek, kontinentallaget til RadioShack, slik at han også kunne fullføre studiene. Det skulle vise seg som et lykkelig valg for begge parter. Sammenlagtseier i Triptyque des Monts et Châteaux, andreplass bak Vegard Breen i La Côte Picarde, andreplass i knalltøffe Giro del Friuli Venezia Giulia, seier i Fleche du Sud, seier i U23-utgaven av Paris-Roubaix, niendeplass i Luxembourg rundt, nasjonal tempotittel og andreplass på tempoen i U23-EM gjorde han ekstremt ettertraktet blant profflagene.

Jungels vraket Sky, HTC, Omega Pharma-Quick Step og Saxo Bank. RadioShack var laget som fikk æren av å skrive under den første proffkontrakten med stortalentet. Ikke det dummeste de har gjort, kan man vel si.

VALGTE RADIOSHACK: Unge Jungels vasset i profftilbud. Til slutt valgte han RadioShack. Det burde de være meget glad for.  Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VALGTE RADIOSHACK: Unge Jungels vasset i profftilbud. Til slutt valgte han RadioShack. Det burde de være meget glad for. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Sterk proffdebut
I sitt første proffritt, Tour Méditerranéen, sikret han seg en sjetteplass på tempoen. Han kjørte bra også på prologen i Driedaagse van West-Vlaanderen, før han skulle få sin første seier. I GP Nobili Rubinetterie kom han seg med i bruddet, følte seg sterk, kjørte rett fra bruddkameratene og gikk solo inn til tross for intensiv jakt og motvind på slutten. Til slutt var han 52 sekunder foran feltet. En uke senere viste han nok en gang gode tempoferdigheter med syvendeplass i Critérium International, hvor han ble nummer 17 sammenlagt. Han dro med seg en andreplass på tempoen i Circuit de la Sarthe, med samme tid som vinner Luke Durbridge, før han dro til Paris-Roubaix.

«Helvetet i nord» ble han første monumentet og det gikk aldeles strålende. Jungels var delaktig da lagkamerat Fabian Cancellara gikk til topps. I Luxembourg rundt tok Jungels sesongens andre seier, da han vant den femte etappen. Det virket også til at han skulle vinne sammenlagt, men han fikk tidsstraff grunnet en baneveksling, og endte som nummer fem i sammendraget. I juni ble han nasjonal mester på tempo og landevei i overlegen stil. I juli fikk Jungels kjøre sin andre klassiker, og det gikk på samme måte som den første. Lagkamerat Tony Gallopin gikk nemlig til topps i Clasica San Sebastian. Jungels ble hindret av en velt, og endte som nummer 16. Selv mente han at han kunne hengt på Valverdes gruppe som kjempet om andreplassen. Høsten ble ganske anonym for Jungels, som måtte bryte VM etter to fall.

Med fire seirer i sin første proffsesong, kan man ikke kalle sesongen noe annet enn en bra debut. Neste år bli Jungels 22 år (i september), en meget ung alder i sykkelsporten. I alle fall hvis man vil hevde seg i bakkene. Og det er nettopp der Jungels virker til å ville spesialisere seg.

GOD I BAKKENE: Bob Jungels viste strålende klatreferdigheter da han ble nummer 16 i Clasica San Sebastian. I fremtiden kan han vinne rittet.  Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GOD I BAKKENE: Bob Jungels viste strålende klatreferdigheter da han ble nummer 16 i Clasica San Sebastian. I fremtiden kan han vinne rittet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Skal spesialisere seg
For selv om han har vunnet U23-utgaven av Paris-Roubaix, vil han heller fokusere mot Flandern rundt og Roubaix mot slutten av karrieren. Først skal han rette fokus mot kortere etapperitt og Ardenner-klassikerne.

Jungels har flere ganger vist gode tempoegenskaper, og det er ofte tempoer som har ligget til grunn for hans gode sammenlagtplasseringer. Luxembourgeren trener 2-3 ganger på temposykkelen hver uke, langt mer enn de aller fleste. 16.plassen i Clasica San Sebastian viser også at klatreferdighetene er intakt.

Neste sesong kommer han til å kjøre mye med brødrene Schleck, og blant annet Paris-Nice, Critérium International og Baskerland rundt står på rittkalenderen før Ardenner-klassikerne. I slike etapperitt burde Jungels kjempe helt i toppen, dersom han tar noen steg i de lengste bakkene. På tempoene kommer han til å være mer enn god nok. Også Ardenner-klassikerne burde passe Jungels kvaliteter ypperlig.

Jungels viste flere ganger i løpet av proffdebuten at kjørestyrken og tempoegenskapene er bra. I de lengste bakkene har han ikke klart å levere de samme resultatene, men dersom han spesialiserer seg mer som etapperytter, burde også disse egenskapene snart være på plass. En topp 5-plassering i et av de ovennevnte rittene er innenfor rekkevidde.

Det som taler mot Jungels er den unge alderen, hans mangel på rutine i å kjempe mot de beste i motbakkene og det faktum at han kanskje må hjelpe Schleckene dersom de plutselig skal bestemme seg for å bli gode igjen.

Det sistnevnte har jeg imidlertid ikke noe tro på, og Jungels kommer til å bli Luxembourgs neste superstjerne. Han var best av dem i 2013 og kommer til å være best i 2014. Så gjenstår det bare å se om stortalentet blomstrer for fullt og sykler seg inn i verdenseliten neste sesong. Vi har troen.

Har dere troen på Bob Jungels, eller trenger han litt mer tid? Og hva synes dere om listen? Er det noen dere mener mangler?

Anders

Skriv en kommentar