Skys neste klatresensasjon? | Anders og Jonas

Skys neste klatresensasjon?

STERK KLATRER: Joseph Lloyd Dombrowski har sin styrke i motbakkene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERK KLATRER: Joseph Lloyd Dombrowski har sin styrke i motbakkene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Så langt har vi presentert følgende ryttere: den franske spurteren Maxime Daniel, den spennende italienske klatreren Francesco Manuel Bongiorno, den belgiske klatreren Tim Wellens, det italienske vidunderet Davide Villela, det belgiske lokomotivet Jens Debusschere, den råsterke nederlenderen Tom Dumoulindet slovenske stortalentet Jan Polanc og Nibalis protesjé Fabio Aru.

2. plass – Joseph Lloyd Dombrowski
I de fire årene vi har presentert denne talentbloggen har vi pådratt oss en «forbannelse». Syklistene vi har plassert på andreplass på listen har fått en katastrofesesong. Det startet med Marco Bandiera i 2010, så var det Adam Blythe i 2011, Ben Hermans i 2012 og i fjor dopingdømte Alexander Serebryakov. Ingen skryteliste akkurat.

Så nå satser vi alt på å bryte «forbannelsen». Det gjør vi med et av de største talentene i sporten. Amerikanske Joseph Lloyd Dombrowski, eller Joe Dombrowski som han kalles, er en fjellgeit av dimensjoner. Et talent som skinte i U23-klassen, men som har til gode å vise hva han er god for blant proffene.

I TOPPEN: Dombrowski med ungdomstrøyen i fjorårets USA Pro Cycling Challenge, hvor han klatret med de beste. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I TOPPEN: Dombrowski med ungdomstrøyen i fjorårets USA Pro Cycling Challenge, hvor han klatret med de beste. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Begynte sent
Dette er en mann som i mine øyne har mye til felles med den norske juvelen Oskar Svendsen. Han har et fantastisk naturtalent, men kom sent inn i sporten og har dermed veldig mye å lære. For i sykkel holder det ikke å ha kapasiteten i orden. Om du ikke vet hvordan du skal sykle i felt eller klarer å lese rittet, vil kreftene trolig være forgjeves. Der har Dombrowski en utfordring.

Det var først i 2010 at klatretalentet begynte å kjøre landevei. Før det hadde han konkurrert i sykkelcross og terrengsykkel. Likevel fikk han, takket være kontaktene hans trener Jeremiah Bishop hadde, en stagiairekontrakt med det store talentlaget Trek – Livestrong på høsten 2010. Han viste seg ikke nevneverdig frem, men fikk tilbud om fast plass på laget i 2011.

Det er en avgjørelse sportsdirektør Axel Merckx neppe angrer på. For allerede i 2011 var Dombrowski i gang med å kjøre inn råsterke resultater. Han ble nummer tre sammenlagt i kuperte Ronde del’Isard, kun slått av Kenny Elissonde og Georg Bennett. I Fleche du Sud ble han nummer åtte sammenlagt, før han tok en etappeseier og ble nummer to sammenlagt i Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc, kun slått av Fabio Aru.

VISTE FORT KLATRETALENT: Amerikanske Dombrowski har alltid vært en god klatrer. I årets Sveits rundt viste han prov på klasse da han angrep favorittene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VISTE FORT KLATRETALENT: Amerikanske Dombrowski har alltid vært en god klatrer. I årets Sveits rundt viste han prov på klasse da han angrep favorittene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Avgjorde opp Gavia
Året etter tok han nok et steg. Tredjeplassen i Tour of Gila var sterk, men det var da han ble nummer fire på en av fjelletappene og 12 sammenlagt i Tour of California at verden for alvor fikk øyne opp for den langreiste klatreren. Her var han på høyde med noen av verdens beste syklister, og det kun i sitt tredje år som landeveissyklist.

GiroBio (U27-utgaven av Giro d’Italia) 2012 er en historie for seg selv. På den fjerde etappen, opp til Monte Terminillo satt Dombrowski konkurrentene Aru og Ilnur Zakarin på plass. Han vant med 50 sekunder og tok over sammenlagtledelsen. Denne ledelsen forsvant på etappen hvor rytterne ble ledet over de hvite grusslettene kjent fra Strade Bianche. Dombrowski hadde kjempet seg med i frontgruppen, men punkterte med ti kilometer igjen til mål og måtte se ledertrøyen forsvinne.

Amerikaneren hadde bare en mulighet til å gjenvinne trøyen, opp legendariske Passo Gavia på rittets nest siste dag. Med en drøy mil igjen angrep han. Amerikaneren fikk en liten luke til sammenlagtlede Ilnur Zakarin, som rask vokste. Det skulle bli en fight om sammendraget mellom Dombrowski og Fabio Aru. Italieneren stabiliserte avstanden på rundt 40 sekunder, og de to kjempetalentene duellerte mann mot mann om sammenlagttriumfen.

På toppen var Dombrowski 43 sekunder foran det italienske hjemmehåpet. Ned til tredjemann på etappen skilte det tre minutter! I sammendraget var Dombrowski best med 25 sekunder. Dermed var karrierens største triumf et faktum, og de store lagene begynte for alvor å ta kontakt.

Interessen ble ikke mindre da han ble nummer fire i Tour of Utah, foran en haug med rutinerte proffer og nummer ti i USA Pro Cycling Challenge. Som sagt var de fleste lagene på knærne etter talentet. Valget falt på Team Sky, som også hentet lagkamerat og landsmann Ian Boswell.

VALGTE SKY: Dombrowski valgte Team Sky når han skulle ut i proffverden. Kanskje kan han ta tronen fra Froome i fremtiden. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VALGTE SKY: Dombrowski valgte Team Sky når han skulle ut i proffverden. Kanskje kan han ta sammenlagttronen fra Froome i fremtiden. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Stor overgang
Dermed ble det store forandringer i livet til den talentfulle klatreren foran 2013. Han flyttet fra USA til Nice, begynte for alvor å konkurrere i Europa og fikk merke seg farten i proffeltet. En kneskade på våren gjorde ikke livet lettere.

Han fikk prøve seg i store ritt som Tirreno-Adriatico, Criterium International og Baskerland rundt. Alle endte med DNF. Plan A var i første omgang å kjøre Giro d’Italia, men med kneskaden falt rittet bort fra amerikanerens rittkalender. Istedenfor fikk han vist litt av hva han er god for på sommeren med tiendeplass på en etappe i Sveits rundt og en tredjeplass på en etappe i Østerrike rundt. En sjuendeplass i Japan Cup, på tampen av sesongen var også sterkt.

Med andre ord en litt haltende start på proffkarrieren for talentet, men tro meg denne mannen vil levere store øyeblikk de neste årene. Det er viktig å stresse de utfordringene han står overfor. Selv om han har konkurrert mye i Europa i U23-klassen, har mye av dette vært kuperte ritt i Italia.

I disse rittene er toppnivået skyhøyt, de som vinner er utvilsomt fremtidige stjerner. Men bredden på nivået er omtrent som verdenscupen i langrenn. Det er tynt. Dette er noe Dombrowski, riktignok med litt andre ord, har stresset i intervjuer. Det å kjøre slike ritt kontra proffritt, hvor alle er sterke og alle ønsker å sitte i front inn i bakkene er en stor overgang.

MÅ BLI BEDRE: Om han noen gang skal binne Tour de France, må Dombrowski forbedre seg på temposykkelen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

MÅ BLI BEDRE: Om han noen gang skal binne Tour de France, må Dombrowski forbedre seg på temposykkelen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Må jobbe med tempo
Dombrowski viste i 2013 at han allerede har klatrenivået inne, men han mangler mye på å bli en komplett syklist. Han trenger mer erfaring med posisjonering, det å bli vant til farten i feltet og de ulike rittkulturene fra land til land. Han må også jobbe med temposyklingen, for å i fremtiden bli den fremtidige Grand Tour-stjernen han utvilsomt har potensial til å bli.

Med dette i bakhodet spår vi at Dombrowski i 2014 vil vise sitt briljante talent ved flere anledninger enn han gjorde i 2013. Han vil stå for noen fantastiske resultater, mens han også vil være usynlig i lengre perioder. Han er fortsatt i et stadium hvor han lærer, men det er lov å både håpe og tro på en del Dombrowski-magi i år.

Er dette året Joe Dombrowski begynner å skinne eller trenger han en lenger læreperiode? Er Team Sky, med alle deres klatresterke ryttere, riktig lag for amerikaneren? Hva forventer du fra denne rytteren i 2014 og fremtiden?

Jonas

« Previous post

Skriv en kommentar