I Nibalis fotspor | Anders og Jonas

I Nibalis fotspor

STORTALENT: Fabio Aru er et av Italias, og verdens, største klatretalenter. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STORTALENT: Fabio Aru er et av Italias, og verdens, største klatretalenter. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Så langt har vi presentert følgende ryttere: den franske spurteren Maxime Daniel, den spennende italienske klatreren Francesco Manuel Bongiorno, den belgiske klatreren Tim Wellens, det italienske vidunderet Davide Villela, det belgiske lokomotivet Jens Debusschere, den råsterke nederlenderen Tom Dumoulin og det slovenske stortalentet Jan Polanc.

3.plass – Fabio Aru
15 år gammel la denne italieneren vekk fotballskoene og tennisracketen og startet å sykle. Åtte år senere angrer nok ikke 23-åringen noe særlig på den avgjørelsen. Fabio Aru er nemlig et av verdens aller, aller største klatretalenter.

Lagsjef så talentet
Sykkelkarrieren startet på terrengsykkelen før også sykkelcrossen fikk prøve seg. Italieneren viste seg ikke som verdens største talent, men en mann skulle endre mye av det. Olivano Locatelli var en viktig mann for ryttere som Yaroslav Popovych, Dario Frigo, Paolo Salvodelli, Fabio Casartelli og en haug andre syklister da de var unge. Og det var nettopp Locatelli som fikk Aru til å prøve seg på landeveien før 2010.

Lenge virket det ikke til å være et spesielt lykkelig valg. Aru var elendig i felt, og resultatene kom ikke på løpende bånd. Han viste imidlertid potensiale oppover og hadde en del gode plasseringer. 13.plass sammenlagt i Baby Giro er ikke verst i sin første sesong på landeveien og fjerdeplass i knalltøffe og prestisjefulle Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc fikk sykkelkjennere til å legge merke til navnet. Sesongen ble avsluttet med andreplass i Trofeo Gianfranco Bianchin.

SLET LENGE: Fabio Aru begynte sent på landeveien, men vokste raskt til å bli en god rytter. Her står han med ungdomstrøyen tidlig i årets Giro d'Italia. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

SLET LENGE: Fabio Aru begynte sent på landeveien, men vokste raskt til å bli en god rytter. Her står han med ungdomstrøyen tidlig i årets Giro d’Italia. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Gråt etter tap
Den første sesongen som U23-rytter hadde gått uten seier. Aru hadde også flyttet fra hjemøya Sardinia til Bergamo i håp om å lage seg en sykkelkarriere, og han hadde hjemlengsel. Lenge vurderte han å slutte med syklingen, men han valgte å begi seg ut på et nytt år.

Ett år i sykkelfeltet hadde tydelig hjulpet på Arus evne til å plassere seg. Sesongen startet i Toscana med Coppa delle Nazioni. Et ritt som skulle bli en stor opptur for Aru, samtidig som det skulle bli et skikkelig slag i trynet. For Aru kjørte meget godt, og ledet rittet etter tre av fem etapper. Han beholdt ledelsen på den fjerde og lå an til cruise til seier sammenlagt. Den eneste som kunne tukte han var Georg Preidler, som hadde samme tid i sammendraget. I spurten falt imidlertid Aru, noe som ga Preidler seieren. Aru trillet sykkelen over målstreken med tårer i øynene.

Italieneren reiste seg raskt og ble nummer seks i GP Palio del Recioto. I Baby Giro viste han for andre år på rad styrke, og gjennom god og stabil kjøring ble han nummer fire sammenlagt, under minuttet bak vinneren Mattia Cattaneo. På høsten befestet han sin rolle som en av verdens mest talentfulle klatrere, da han klatret fra Joseph Lloyd Dombrowski, Nikita Novikov og Cattaneo for seieren i Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc. Etter dette inngikk Aru en muntlig avtale med Astana, om en toårskontrakt for 2013 og 2014. Han skulle også kjøre andre halvdel av 2012 for laget.

VIKTIG HJELPER: Vincenzo Nibali vant årets Giro d'Italia. Fabio Aru var en viktig brikke i et sterkt Astana. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VIKTIG HJELPER: Vincenzo Nibali vant årets Giro d’Italia. Fabio Aru var en viktig brikke i et sterkt Astana. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Et varp
2012 viste at Aru var et kupp av Astana. Seier i Coppa delle Nazioni, andreplass i Baby Giro og seier i Arus lekegrind Giro della Valle d’Aosta Mont Blanc ble det før han tok turen til Astana, som kanskje verdens største klatretalent sammen Joseph Lloyd Dombrowski og noen colombianere.

Astana-karrieren startet strålende med andreplass på en etappe i USA Pro Cycling Challenge etter å ha vært i brudd hele dagen. Han fortsatte den gode kjøringen med plasseringen 25, 26 og 19 i henholdsvis Milano-Torino, Gran Piemonte og Giro dell’Emilia.

2013 startet med et brak, da han som Vincenzo Nibalis hjelper ble nummer syv på kongetappen i Tour de San Luis, foran Nibali selv. I Strade Bianche satt han med favorittgruppen inntil den siste stupbratte bakken. Det hadde blitt bestemt at Aru skulle gjøre sin debut i Giro d’Italia, og i oppkjøringen viste Aru at det var et klokt valg av Astana. For i klatrerittet Giro del Trentino, et av de tøffeste rittene på vårparten, ble han nummer fire sammenlagt, etter å ha hjulpet Nibali til seier.

Råsterk i bakkene
Giroen startet ikke helt som Aru ville. Han fikk nemlig mageproblemer og kunne ikke prestere på topp. På de første klatreetappene kom han nesten sist, men da mageproblemene løsnet, viste Aru sitt sanne potensiale. Den siste klatreetappen sitter nok klistret i hjernebarken til mange sykkelfans. Opp gjennom snødrevet på fantastiske Tre Cime de Lavaredo syklet Nibali fra alt og alle. Halsende etter kom tre colombianere. Deretter kom et italiensk stjerneskudd. Aru klatret inn til femteplass på et av Italias mest beryktede fjell. Snakk om talent!

Resten av sesongen var ganske beskjeden, med unntak av topplasseringer i Østerrike rundt og Tre Valli Varesine. Aru hadde uansett vist seg som et stort talent, og fansen begynte å snakke om en ny italienske Grand Tour-vinner.

Neste sesong blir Arus andre på Astana og han blir 24 år i juli. Det betyr at han fortsatt har et hav av tid, men vi tror ikke han trenger det. Han kommer til å bli en hit allerede i 2014. Etter alt å dømme har Aru gått en god skole i Astana. Han bor nærme Paolo Tiralongo og får stadig input fra ringreven som har hjulpet både Alberto Contador og Vincenzo Nibali til suksess. I tillegg er det få ting man lærer bedre av enn å hjelpe lagkameraten til seier i giroen. Aru har sett hvordan man oppnår suksess og hva som må til for å bli best.

LÆRER AV DE BESTE: Fabio Aru håper å etterhvert ta steget fra hjelper til kaptein. Inntil videre drar han god nytte av kaptein Nibalis lære. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

LÆRER AV DE BESTE: Fabio Aru håper å etterhvert ta steget fra hjelper til kaptein. Inntil videre drar han god nytte av kaptein Nibalis lære. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Fra hjelper til kaptein?
Giro d’Italia blir trolig Arus store mål også neste sesong. Med Nibalis drøm om Tour de France-seier, er det mer åpent hvem Astana kjører for i Italia. Det er blitt snakket om både Tanel Kangert og Michele Scarponi, men har vi rett, kommer Aru fort til å vise seg som den sterkeste av dem alle. En topp 5-passering sammenlagt er absolutt innen rekkevidde, men så ung som han er, ville det ikke vært rart hvis han hadde en dårlig dag eller to. Uansett burde Aru kjempe med de beste på nesten hver fjelletappe, og etablere seg som en av de bedre klatrerne i verden.

Arus akilleshæl er trolig tempoer. For selv om han ikke virker til å være forferdelig dårlig, er han langt fra nivået til Richie Porte og Chris Froome. Skal han noen gang få vinne favorittrittet sitt, Tour de France, må han forbedre seg, og det er han klar over også selv.

Man kan trekke frem flust av argumenter for at Aru bli Italias neste Grand Tour-vinner, men skal han vinne Tour de France, må han vise at han også takler ritt utenfor Italia. For til tross for noen gode resultater i Østerrike og USA, har han kjørt fryktelig lite i utlandet i løpet av karrieren. Men når han står med en topp 10-plassering i neste års Giro d’Italia, tenker han nok lite på akkurat den problemstillingen.

Hva tror dere om Fabio Aru? Kan han ta stegene på samme måte som Nibali, eller blir han en skuffelse neste sesong?

Anders

« Previous post

2 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Marcus

   /  January 1, 2014

  Har ikke sett så mye av han, men hvis han ikke er veldig god på tempo kan han jo kanskje minne litt om en Pozzovivo ??

  Reply
  • andersjonas

    /  January 1, 2014

   Han er ikke veldig god på tempo, men heller ingen katastrofe, virker det som (han har ikke kjørt så mange tempoer i år). Tror nok han blir litt mer komplett enn Pozzovivo.

   Reply

Skriv en kommentar