Slovenias neste klatrer | Anders og Jonas

Slovenias neste klatrer

KLAR FOR WORLD TOUR: Den spennende sloveneren er klar for sitt første fulle år i World Touren. Foto: Team Lampre Merida

KLAR FOR WORLD TOUR: Den spennende sloveneren er klar for sitt første fulle år i World Touren. Foto: Team Lampre Merida

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Så langt har vi presentert følgende ryttere: den franske spurteren Maxime Daniel, den spennende italienske klatreren Francesco Manuel Bongiorno, den belgiske klatreren Tim Wellens, det italienske vidunderet Davide Villela, det belgiske lokomotivet Jens Debusschere og den råsterke nederlenderen Tom Dumoulin.

4. plass – Jan Polanc
Slovenia er for øyeblikket et av de mest spennende sykkellandene. Det bugner av talenter, som hevder seg helt i toppen i de yngre årsklassene. En av dem har også sneket seg inn på fjerdeplass på vår talentliste.

Med en far som var en habil syklist var det kanskje ikke så rart at sykkel ble Jan Polancs idrett. Fra han var 12 år har han konkurrert og vist at han er et stort talent. Han hadde gode resultater i juniorklassen, med gull i nasjonalt mesterskap på landeveien allerede i sitt første juniorår.

Han fulgte opp den triumfen på tempo året etter, i det som var hans siste juniorår i 2010. Det året fikk han også prøve seg mot verdenseliten i sitt årskull ved flere anledninger, og Polanc han leverte. Ti ganger var han topp 10 i internasjonale ritt, med femteplassen i VM og etappeseier i Giro della Lunigiana som høydepunktene.

Da han i 2011 tok steget opp fra juniorklassen til U23-nivået skjedde det i hjemmelaget Radenska, hvor hans far Marko Polanc var og fortsatt er en av sportsdirektørene. Allerede første året var resultatene gode med tredjeplass på en etappe i Istrian Spring Trophy, femteplass sammenlagt i Giro del Friuli Venezia Giulia og 12. plass i det store hjemmerittet GP Kranj.

Sterke U23-resultater
I 2012 hadde han tatt ytterligere steg. En annenplass på første etappe i Istrian Spring Trophy, ble etterfulgt av en pen resultarekke i Nation Cup-rittene: 17. plass i U23-utgaven av Flandern rundt, 13. plass i La Côte Picarde og 11. plass i ZLM Tour. Femteplass sammenlagt i Czech Cycling Tour og 12. plass sammenlagt i Tour de l’Avenir viste at høstformen var på vei.

Høsten 2012 ble Polancs store gjennombrudd på kontinentalnivå. Han tok andreplassen sammenlagt i Okolo Jiznich Cech, ble nummer 12 i U23-VM i Valkenburg og vant ungdomsutgaven av Lombardia rundt foran Davide Villella og Enrico Barbin.

Den resultatrekken, kombinert med det faktum at Radenskas lagsjef Andrei Hauptman har sterke kontakter inn i Lampre etter å ha kjørt der en sesong i sin aktive karriere, gjorde at Polanc og Lampre hadde en muntlig avtale om at Polanc skulle blir proff i det italienske laget i 2014.

Etter sterke resultater på vårparten, med femteplass i La Côte Picarde, etappeseier og sammenlagttriumf i det kuperte rittet Giro della Regione Friuli og andreplass sammenlagt i etapperittet Tour de Slovenie, ble partene enige om at Polanc skulle bli proff i Lampre allerede fra og med 1. august 2013. Dermed fikk Polanc litt viktig World Tour-erfaring på høsten.

Viste seg frem i VM
Samtidig gikk han glipp av en stor gullsjanse i VMs U23-ritt. Som proff måtte han istedenfor prøve seg mot proffene i eliterittet. I VM er det rettmessig den rytteren som passerer målstreken først etter siste runde som blir husket, men de som har god hukommelse husker også hvem som var først i feltet nest siste gang rytterne passerte målstreken.

Det var nemlig talentfulle Polanc. I sitt andre ritt over 200 kilometer satt Polanc godt med i feltet og prøvde til og med et lite angrep. Det var selvsagt dødfødt og på den siste runden fikk Polanc kjenne på hvor god de beste er. Til slutt endte han på 40. plass, men et lite varsku om hva som er i vente var det likevel.

Etter VM fikk Polanc muligheten i Tour of Beijing, hvor han ble nummer 15 sammenlagt. Med andre ord et meget begivenhetsrikt år for 21-åringen.

Neste år er Jan Polanc World Tour-rytter fra start. Det vil si at den klatresterke sloveneren vil få prøve seg i flere av de største rittene. Likevel må ambisjonene om resultater være størst i de mindre rittene. Hjemmerittene Tour de Slovenie og GP Kranj er nok blant Polancs største mål.

Samtidig leverte han såpass stabilt og stødig i World Tour-rittene på høsten at han har mulighet til å vise seg frem på det øverste nivået. Polanc rager ikke mer enn 172 cm over bakken og med sin fjærlette vekt av 59 kilo vil han naturlig nok gå lett oppover fjellsidene. Han drømmer om å bli en sammenlagtrytter, og da er de ukelange etapperittene det første hinderet som må forseres. Sterke etapperesultater eller gode bruddforsøk må være målsettingen.

Hekta på Tour de France
I intervjuer klarer ikke Polanc å legge skjul på sin store lidenskap for Tour de France. Han har en drøm om å delta og etter hvert å hevde seg i verdens største sykkelritt. Det ligger nok ikke i planene for 2014, men ved å vise seg frem i de litt mindre rittene betyr at han er et steg nærmere drømmen.

Slovenia har allerede sterke klatrere i Simon Spilak og Janez Brajkovic, men unge Polanc er nok et enda større talent. Kanskje er han den sloveneren som skal slå ut i full blomst under en Grand Tour først.

Hva tror dere om Jan Polanc? Er han klar til å ta World Tour-nivået allerede i 2014 eller vil han trenge tid på å etablere seg i et nytt lag og et nytt land? Hvor god kan han bli?

Jonas

Next post »

Skriv en kommentar