Spurtlagets Ardenner-håp | Anders og Jonas

Spurtlagets Ardenner-håp

STERK I ENECO: Tom Dumoulin kan få sitt virkelige gjennombrudd neste sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERK I ENECO: Tom Dumoulin kan få sitt virkelige gjennombrudd neste sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Så langt har vi presentert følgende ryttere: den franske spurteren Maxime Daniel, den spennende italienske klatreren Francesco Manuel Bongiorno, den belgiske klatreren Tim Wellens, det italienske vidunderet Davide Villela og det belgiske lokomotivet Jens Debusschere.

5 plass – Tom Dumoulin
For å få brukt opp all energien sin som unge, var ikke fotballen nok for Tom Dumoulin. Sykkelen var redningen for å unngå at nederlenderen skulle bli for rastløs. Det har vist seg å bli en lykkelig avgjørelse for 23-åringen. For det har lenge vært klart at Dumoulin er et stort sykkeltalent.

I 2010 vant han fire ganger, deriblant sammenlagt i GP du Portugal og en etappe i Baby Giro. Parkhotel Rooding Cyclingteam var ikke lenger store nok for ham, og allerede som 19-åring var Dumoulin klar for å skrive proffkontrakt. Alt virket klappet og klart, og Dumoulin var nærmest klar for Cervélo Test Team. Men da laget bukket under, måtte Dumoulin utsette drømmen om å bli proff en liten stund. Istedenfor tok han turen til det velrennomerte utviklingslaget til Rabobank før 2011.

Der ble det kun en seier, sammenlagttriumfen i U23-rittet Le Triptyque des Monts et Châteaux – Frasnes. Åttendeplass i U23-utgaven av Liège-Bastogne-Liège, tredjeplass i Olympia Tour og Thüringen Rundfahrt vitnet om et stort talent. Det var ofte på tempoene Dumoulin la grunnlaget for sine fine sammenlagtplasseringer. I U23-VM ble han nummer åtte på tempoen. Selv var han ikke fornøyd med sesongen resultatmessig, men det var likevel nok til å sikre seg kontrakt med Argos-Shimano før 2012.

GOD PÅ TEMPO: Tom Dumoulin trives godt på temposykkelen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GOD PÅ TEMPO: Tom Dumoulin trives godt på temposykkelen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Dårlig vinter ødela våren
Den første proffsesongen ble ikke det helt store, men Dumoulin viste flere ganger prov på sitt talent. Han begynte sesongen med å bli nummer seks sammenlagt i tøffe Ruta del Sol, og viste at han virkelig kan klatre. Femteplassen i Rund um Köln viste god kjørestyrke, mens han i Tour of California kjørte inn flere godkjente resultater. I Luxembourg rundt ble han nummer fem sammenlagt, etter å ha lagt et godt grunnlag på den uhyre korte prologen. Han kanskje beste resultat kom helt i starten av august. Da klatret han seg nemlig inn til en tiendeplass sammenlagt i knalltøffe Vuelta a Burgos. Den høsten fikk han også sin debut i Vuelta a España, men måtte bryte på den åttende etappen. Resten av høsten ble ikke noe å skrive hjem om, selv om han fikk sin debut i VM på hjemmebane i Limburg.

På vinteren før sin andre proffsesong slet Dumoulin mye, og sesongstarten ble følgelig ikke noe særlig å snakke om. Beskjedne plasseringer i ritt som Amstel Gold Race og Liège-Bastogne-Liège var ikke det nederlenderen ønsket. Sjetteplassen sammenlagt i De Panne kom gjennom en god tempo, men var ikke en grunn til å telefonere hjem til mor og far og fortelle om sin vanvittige bragd. Først i mai kom det første virkelig gode resultatet, da han ble nummer to på tempoen i Belgia rundt og med det var «best of the rest». Uslåelige Tony Martin tok 40 sekunder på Dumoulin på 15 kilometer. Det ble femteplass sammenlagt. Både Romandiet rundt og Sveits rundt stille rolig for seg resultatmessig, men 3.- og 2.plass i de nederlandske mesterskapene på tempo og landevei viste at formen var på anmarsj inn mot Tour de France, hvor han skulle få sin debut.

Hvis man utelukkende ser på resultatene i touren, blir man kanskje ikke videre imponert over Dumoulins kjøring. En sjetteplass etter å ha vært i brudd på etappen til Gap og 13.plassen etter samme utvikling noen dager senere, viser ikke den virkelige historien til Dumoulin under Tour de France. For nederlenderen var en viktig del av Marcel Kittels fire etappeseirer. Det var nemlig Dumoulins oppgave å få spurttoget i posisjon før de alle siste kilometerne. Og nederlenderens tempostyrke kom godt med da Argos gang på gang plasserte Kittel i nydelig posisjon før spurten. Da var det ikke så rart at Dumoulin ikke hadde mye krefter igjen å klatre med. Niendeplassen på den første tempoen var dermed en meget god prestasjon.

SLITEN: Til tross for et utrolig lite gunstig uhell, kjempet Dumoulin seg tilbake til feltet og endte på fjerdeplass på etappen som endte på ikonsike La Redoute.

SLITEN: Til tross for et utrolig lite gunstig uhell, kjempet Dumoulin seg tilbake til feltet og endte på fjerdeplass på etappen som endte på ikonsike La Redoute.

Herjet i Eneco
Etter en god tour, var det likevel først i det første rittet etter touren Dumoulin virkelig skulle vise frem sin sanne styrke. For i Eneco Tour var det ikke mange som var sterkere enn «Sommerfuglen fra Maastricht». Det startet med andreplass på tempoen den femte dagen bak Sylvain Chavanel, men foran Bradley Wiggins og Taylor Phinney. Dagen etter ble han nummer fire og overtok ledertrøyen. Den gjorde han sitt beste for å forsvare på den siste etappen, men han måtte se Zdenek Stybar snike seg forbi. Dumoulin hadde imidlertid imponert stort med sin fightervilje og enorme kjørestyrke. Sjetteplassen i GP de Wallonie og 18.plassen i Il Lombardia bekreftet klatrestyrken hans. På slutten av året ble han også kåret til årets idrettsmann i Limburg.

Årets sesong viste at Dumoulin har tatt stegene fra en lovende U23-rytter til en meget habil proff. Neste sesong tror vi det kan bli enda bedre. For etter en trøblete vinter i fjor, gikk det meste trått på vårsesongen for Dumoulin. Med en god vinter bak seg i år, er vi sikre på at Dumoulin blir hvassere neste sesong. Som ryttertype er Dumoulin meget spennende. Han er god i både lange og korte bakker, samtidig som han besitter gode tempoferdigheter og en fantastisk motor. Det gjør han til en meget interessant mann i både klassikerne og kortere etapperitt.

Selv ønsker han å bli en utfordrer i Ardenner-klassikerne. Og det er nettopp i slike ritt vi tror at Dumoulin kan kjempe. Å tro på seier i en av de største klassikerne i verden neste år er kanskje litt som å tro på julenissen, men at han kan komme topp 10 i minst ett av rittene, håper og tror vi. Glem heller ikke Lombardia og Strade Bianche, der kan han også kjempe. Kortere etapperitt, helst med en tempo, som Romandiet rundt, Sveits rundt og Tirreno-Adriatico burde også passe Dumoulin godt, selv om han kanskje vil slite i de aller lengste bakkene.

UHYRE STERK: Tom Dumoulin herjet i Eneco Tour og viste seg også god i de brosteinsbelagte bakekne. Noe for fremtiden, Tom? Foto: David Stockman (Scanpix/Afp)

UHYRE STERK: Tom Dumoulin herjet i Eneco Tour og viste seg også god i de brosteinsbelagte bakekne. Noe for fremtiden, Tom?
Foto: David Stockman (Scanpix/Afp)

Flandern rundt?
Personlig har jeg også et håp om å se Dumoulin på brosteinen i Flandern. Hittil har han kjørt rittet en gang, noe som endte med DNF. Hans kvaliteter burde imidlertid passe fint til rittet. Han er temposterk og eksplosiv nok for de korte bakkene. Dersom han ønsker å bli en Flandern-spesialist må han imidlertid gi opp drømmen om å bli en sammenlagtsyklist, og det tviler jeg litt på at han gjør. Likevel synes jeg det er en spennende tanke.

Med andreplassen i Eneco Tour er det klart at Dumoulin er kjent for de fleste. Han må dermed prestere særs godt om vi skal kunne kalle hans neste sesong for et skikkelig gjennombrudd. En topp 10-plassering i en Ardenner-klassiker vil markere et gjennombrudd i kuperte klassikere, hvor han tidligere ikke har imponert nevneverdig. En topplassering i et kupert etapperitt på World Touren vil vise at hans tanke om å kanskje utvikle seg til en etapperytter kan vise seg å være et smart trekk. Å ta med en rytter av Dumoulins kaliber på en slik liste krever selvfølgelig at vi setter høye mål for ham. Men å ikke ta med en slik rytter, en 23-åring med haugevis av kvaliteter og rytter på kanskje verdens beste talentlag, kan vi ikke ta risikoen ved. Tom Dumoulin kommer til å bli en stjerne i sykkelsporten, og det kommer han virkelig til å vise neste sesong.

Hva tror dere om Tom Dumoulin? Kommer han til å bli Argos’ neste stjerne eller klarer han ikke å slå seg helt inn i verdenstoppen?

Anders

« Previous post

2 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Marcus

   /  January 1, 2014

  Absolutt, synes at dere kanskje kunne tatt han litt høyere opp, men gjennombruddet hans kom vel i fjor. Han er fortsatt veldig ung så han kan bli både en klasiker rytter og en god tempo rytter, men Argos-Shimano er vel egentlig ikke det beste laget du skal kjøre for hvis du har ambisjoner om å vinne sammenlagt. Kanskje han burde gå til et lag hvor han mest sannsynlig får en friere rolle

  Reply
  • andersjonas

    /  January 1, 2014

   Flere grunner til at han ikke er høyere opp. Litt fordi han allerede er ganske etablert og har meget gode resultater, men først og fremst fordi de foran han er vanvittige talenter. I utgangspunktet er Argos et spurtlag, men de utvikler seg mer og mer til å bli et komplett lag. De siste årene har de hentet Craddock, Preidler og Barguil, noen av de største klatretalentene i verden. Så jeg tror de kommer til å bli gode her også. Og det er jo soleklart at Dumoulin inntil videre er deres førstevalg. Tror han kommer til å utvikle seg godt. De har også fått frem Geschke ganske godt i de kuperte klassikerne.

   Reply

Skriv en kommentar