Her er Lottos nye joker | Anders og Jonas

Her er Lottos nye joker

AVSLUTTET MED SEIER: Jens Debusschere fikk en strålende avslutning på årets sesong. Foto: Kristof Van Accom (Scanpix/Afp)

AVSLUTTET MED SEIER: Jens Debusschere fikk en strålende avslutning på årets sesong. Foto: Kristof Van Accom (Scanpix/Afp)

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Så langt har vi presentert følgende ryttere: den franske spurteren Maxime Daniel, den spennende italienske klatreren Francesco Manuel Bongiorno, den belgiske klatreren Tim Wellens og det italienske vidunderet Davide Villela.

6. plass – Jens Debusschere
Lenge så det ut til at belgiske Jens Debusschere skulle gå i sine fars fotspor å jakte en fotballkarriere. Men heldigvis for oss tok han til fornuft og oppdaget sykkelsporten. Det har vi brødrene Maxim og Kevin å takke for. Det var nemlig de som dro den yngste i søskenflokken på tre ut på sykkelen for første gang. Og det ble raskt klart at Jens og sykkel var en strålende kombinasjon. Etter en periode der han kombinerte fotball- og sykkelsatsingen, ble det «all inn» på sykkelkarrieren. Det viste seg raskt å være et klokt valg.

Barnetalent
I aldersbestemte klasser vant han flere ritt, og han tok også steget opp til juniorklassen på imponerende vis. I 2006 vant han belgiske mesterskap for juniorer på lagforfølgelse på bane. Året etter var banen byttet ut med landeveien, og jammen meg tok han ikke gull der også. I 2007, 17 år gammel, vant han også juniorutgaven av Flandern rundt og ble nummer to i juniorutgaven av Paris-Roubaix. Året etter ble han nummer to i det vestflamske mesterskapet. I 2009 var det ingen som kunne slå Debusschere i det samme rittet. Han vant også to etapper i Ronde van Vlaams-Brabant.

På slutten av 2009-sesongen fikk han prøve seg som lærling på Topsport Vlaanderen, men imponerte ikke nok til å kunne bli lagkamerat med ryttere som Thomas De Gendt, Kris Boeckmans og Sep Vanmarcke. Det bestemte han seg for å gjøre noe med i 2010.

GOD PÅ BROSTEIN: Belgieren viste seg tidlig som et talent på brosteinen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

GOD PÅ BROSTEIN: Belgieren viste seg tidlig som et talent på brosteinen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Bare Phinney bedre
Han åpnet sesongen meget godt, men klarte ikke å vinne før han vant den fjerde etappen av Triptyque Ardennaise. Det var imidlertid ikke det store høydepunktet i løpet av 2010. For det var på brosteinen mellom Paris og Roubaix belgieren hadde sitt beste resultatet. Som én av bare to klarte han å følge Taylor Phinney helt til mål. Han måtte se seg slått av amerikaneren i spurten, men kom på en strålende andreplass. Med to seirer til i litt mindre ritt, fikk han sjansen til å prøve seg som trainee hos Omega Pharma-Lotto (det nåværende Lotto Belisol). Med tre seirer i denne perioden, sikret han seg sin første proffkontrakt før 2011-sesongen.

De to første sesongene hos det belgiske storlaget kan oppsummeres ganske raskt. Mange kilometer i front av feltet, noen sterke resultater, men for det meste beskjedne plasseringer. De to første proffsesongene ble seiersløse for Debusschere, som også måtte bryte begge gangene han fikk sykle Paris-Roubaix. Etter to anonyme sesonger, skulle 2013 bli året der han igjen begynte å vise seg frem.

Det startet med fjerdeplass på en etappe i Tour de San Luis, foran ryttere som Peter Sagan og Alessandro Petacchi. En fjerdeplass ble det også på en etappe i Paris-Nice, i tett duell med Nacer Bouhanni, Petacchi og Elia Viviani. I Flandern rundt gjorde han en strålende jobb for kapteinen Jürgen Roelandts. Selv ble han nummer 27, 2.49 bak Cancellara. I Paris-Roubaix måtte han dessverre bryte etter uhell. Måneden senere ble han nummer fem på en etappe i Tour de Picardie. På den fjerde etappen av Sveits rundt ble han nummer åtte, men dagen etter falt han og brakk hånden. En sommer på rulla ventet for 24-åringen.

KJEMPET MOT CAV OG SAGAN: Jens Debusschere har en giftig avslutning, også i slak motbakke. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

KJEMPET MOT CAV OG SAGAN: Jens Debusschere har en giftig avslutning, også i slak motbakke. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Endelig seier
Det sørget for en strålende høst. I Kampioenschap van Vlaanderen vant han massespurten og kunne juble for sin første proffseier. Tour de l’Eurométropole (tidligere Franco-Belge) ble en lang suksess for Debusschere, som vant den første etappen og slo John Degenkolb på etappeplasseringer for å vinne sammendraget. Sesongen ble avsluttet med spurtseier i Nationale Sluitingprijs Putte-Kapellen. Debusschere hadde gått fra å være en hjelper til å vinne selv.

Så, hva kan Debusschere få til neste sesong? Det er liten tvil om at belgieren var et naturtalent som dominerte stort i de yngre klassene, før han fikk det litt tyngre da han tok steget ut i proffverden. Men nå ser det ut til at Debusschere har tatt stegene og brukt tiden han trenger. Dermed tror vi neste sesong kan bli en lang opptur.

JOBBET MYE: 24-årige Debusschere har hjulpet André Greipel i mange ritt og har opparbeidet stor kjørestyrke.

JOBBET MYE: 24-årige Debusschere har hjulpet André Greipel i mange ritt og har opparbeidet stor kjørestyrke.

Topp ti i Flandern?
I Flandern rundt kommer han til å bli en av Jürgen Roelandts aller viktigste hjelpere. Han har både størrelsen og utholdenheten til å bli en utfordrer i rittet i årene som kommer, og kanskje han allerede i år kan blande seg inn tetkampen. En plasseringen blant de ti beste er absolutt innen rekkevidde for Lotto-rytteren. Også Paris-Roubaix burde være et ritt der Debusschere kan kjempe i toppen i løpet av karrieren. Da er en god plassering i 2014 et bra sted å begynne. I tillegg burde han fortsette å utvikle seg som spurter, og en seier i et World Tour-ritt burde det være lov til å håpe og tro på. Ritt som Gent-Wevelgem, Kuurne-Brussel-Kuurne og E3 Prijs Vlaanderen burde også være mål for Debusschere, dersom han ikke må hjelpe Roelandts eller André Greipel.

For det er det som er faren for Debusschere. Med seiersmaskinen Greipel og årets tredjemann fra Flandern rundt på laget, kan det fort bli til at Debusschere ofte må ta rollen som hjelperytter. Han kan nemlig fort bli en essensiell del av Lottos opptrekkstog.  Men med kvalitetene Debusschere besitter, har vi tro på en meget god sesong for Vegard Breens nye lagkamerat. Hvis ikke kommer Roelandts og Greipel til å takke høyere makter for å ha en vanvittig god hjelper på laget.

Hva tror dere om Debusschere? Blir 2014 hans store gjennombruddsår, eller blir han en luksushjelper for Greipel og Roelandts?

Anders

« Previous post

4 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Nicklas

   /  December 29, 2013

  Spennende, men spørs om ikke han blir satt mer til hjelperytter, dessverre… Tony Gallopin er også hentet inn til Lotto og skal være tiltenkt en kapteinsrolle i vårsesongen, samtidig som Greipel og Roelandts leverer jevnt over og vil få tillit også neste sesong. Får Debusschere en sjanse, bør han med andre ord ta den, men det er det fullt mulig at han får til!

  Reply
  • andersjonas

    /  December 29, 2013

   Glemte helt Gallopin. En mann som absolutt burde kjempe i toppen i Flandern, og dermed gjøre det vanskeligere for Debusschere. Samtidig tror jeg ikke det er Lotto som kommer til å trenge å ta ansvar tidlig, så kanskje kan alle få en litt fri rolle. Men det er helt klart en fare for at Debusschere først og fremst blir også neste år. Men vi håper han viser seg for god til det.

   Reply
 2. Marcus

   /  January 1, 2014

  Han kan jo fort bli hjelperytter som Nicklas sa, men han får vel sikkert sjansene i noen mindre ritt, så hvis han griper sjansen godt kanskje han kan bli en god spurtet i årene som kommer

  Reply
  • andersjonas

    /  January 1, 2014

   Han kommer nok til å få sjansen i mindre ritt, såfremt han ikke blir en for viktig del av Greipels tog. Er jo et lokomotiv på flatene. Håper også å se han i Paris-Roubaix, der har jeg ikke like stor tro på Gallopin og Roelandts som jeg har i Flandern.

   Reply

Skriv en kommentar