Italias nye kjæledegge | Anders og Jonas

Italias nye kjæledegge

TROFÉSAMLER: Den unge italieneren har vært en seiersmaskin de siste to årene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

TROFÉSAMLER: Den unge italieneren har vært en seiersmaskin de siste to årene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Så langt har vi presentert følgende ryttere: den franske spurteren Maxime Daniel, den spennende italienske klatreren Francesco Manuel Bongiorno og den belgiske klatreren Tim Wellens.

7. plass – Davide Villella
Den 22 år gamle kraftpluggen Davide Villella har blitt italiensk sykkelsports nye kjæledegge. Og det er kanskje ikke så rart, for med strålende kjøring de siste to årene har han nærmest rundet italiensk amatørsykling.

Det vil si, mannen har hevdet seg i toppen i de fleste ritt som betyr noe på den italienske amatørscenen. Helt siden han fikk sin første sykkel som åtteåring har Villella tråkket rundt. Mil etter mil med trening, kombinert med et sylskarpt talent, har gjort han til en av Italias mest spennende talenter. Og da snakker vi om et land hvor det gror meget godt bak stjernene.

I alle sine fire år som amatør har han kjørt for Team Colpax, sammen med blant annet Stefano Locatelli og Joshua Edmondson, som begge har tatt steget ut i proffverden.

I sine to første år som U23-rytter markerte ikke Villella seg noe voldsomt. Han kjørte inn noen få gode resultater i noen tøffe italienske endasritt, men var ellers rimelig anonym. Det var først i hans tredje og ikke minst fjerde år som U23-rytter, i 2011 og 2012, han for alvor begynte å markere seg.

En seiersmaskin
I 2011 vant han to nasjonale ritt, blant annet Memorial Angelo Ripamonti, hvor han slo selveste Moreno Moser. Seierskontoen var åpnet og i 2012 bare rant triumfene inn. 19 ganger var han på pallen, hvor ti av dem var seirer. Det er en voldsom uttelling. Seirene kom i det som for oss nordmenn er ukjente ritt, men tro meg, vinner du så mye i de store italienske talentrittene da har du noe spesielt. I tillegg til seirene var tredjeplassen i GP Liberazione og andreplassen på førsteetappe i Tour de l’Avenir imponerende.

Innsatsen var god nok til å tiltrekke seg oppmerksomhet fra de store World Tour-lagene. Avtalen som ble gjort var at han fra 2014 skulle bli proff i Cannondale, med en stagiairekontrakt fra og med høsten 2013. Muligens var det U23-VM på hjemmebane som først og fremst lokket den sterke italieneren til å ta enda et år i amatørsirkuset.

TROFÉSAMLER: Den unge italieneren har vært en seiersmaskin de siste to årene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

VIST SEG FREM FOR PROFFENE: Det siste halvåret kjørte Villella for Cannondale. Han rakk å vise seg frem. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Akkurat i VM klarte ikke Villella å innfri de store forventningene, selv om sjetteplass aldri er noe dårlig resultat i et mesterskap. Det ble derimot seks triumfer, og det i ritt og på en måte som markerte at han hadde tatt enda et steg på veien mot proffnivået. Spesielt imponerende var de to etappeseirene og sammenlagttriumfen i Giro della Valle d’Aosta. Dette er et knalltøft klatreritt, hvor Villella slo langt mer utpregede klatretyper.

Han vant også ungdomsutgaven av Lombardia rundt ved å gå solo på slutten. Vel så imponerende var hans to tredjeplasser i de italienske semiklassikerne Coppa Sabatini og Giro dell’Emilia. Dette er resultater langt mer rutinerte og meritterte ryttere ville vært overlykkelige over.

Minner om Moreno Moser
Som syklist kan Davide Villella være litt vanskelig å definere. I sine beste stunder er han en strålende klatrer, i neste ritt moser han konkurrentene i korte bakker og går solo inn, og på tredje dagen viser han frem en rimelig grei spurt. Dette er en mann som kan det meste. Som type minner han meg litt om Moreno Moser, det eneste man kan utelukke han i er nok rene massespurter.

Det skal bli meget spennende å følge Villella i ritt som Tirreno-Adriatico, Strade Bianchi og kanskje også Milano-Sanremo. Dette er ritt som pleier å skille klinten fra hveten og det er i slike situasjoner Villella pleier å vise seg sterkest.

Det er ikke noe problem å finne argumenter som forklarer hvorfor Villella skal ta proffnivået på første forsøk, hans merittliste er intet annet enn et eneste langt argument. Sjelden har en U23-rytter tatt steget opp i proffverden med like iponerende CV. Allsidigheten til Villella gir han også en ekstra trygghet. Med alle tingene som taler for et gjennombrudd er det også viktig å diskutere det som blir hans største utfordringer.

God også utenfor Italia?
Gjennom amatørkarrieren har Davide Villella kjørt alt som er av store italienske amatørritt, men han har kjørt ekstremt lite utenfor Italias grenser. Riktignok deltok han i Tour de l’Avenir i 2012, han har kjørt et par internasjonale mesterskap og fikk noen ritt utenlands for Cannondale på høsten i fjor, og i noen av dem kjørte han meget godt, men likevel. 2014 blir året Villella må reise verden rundt for å kjøre ritt.

Det betyr nye veier, nye rittkulturer, nye språk og mer tid på reisefot. Alle små og for noen ubetydelige ting, men summen kan bli ganske stor og overveldende for enkelte. I tillegg inntar Villella en annen posisjon. Fra å være Colpax-lagets stjerne er han nå mer en i mengden. Med ryttere som Peter Sagan og Moreno Moser på laget, som innehar mange av de samme kvalitetene som han selv, vil han naturlig nok få jobbe en del for andre.

Samtidig som rollen blir noe mindre glamorøs er nok presset fortsatt der for Villella, for italienerne forventer mye av sitt store talent. Det er med andre ord flere faktorer som Villella må overvinne for å klare å ta proffverden med storm å få sitt gjennombrudd.

Når vi likevel spår at han mestrer dette skyldes det en blanding av kvalitet, erfaring og det faktum at han var klok nok til å velge Cannondale.

STERK RYTTER: I flere år har Davide Villela vist at han er en av Italias mest lovende syklister. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

STERK RYTTER: I flere år har Davide Villela vist at han er en av Italias mest lovende syklister. Foto: Chris Graythen (Afp/Scanpix)

Danner trespann med Sagan og Moser?
Kvalitet er noe som sjelden forsvinner. Så lenge Villella beholder selvtilliten skal han være en god nok syklist til å ta proffverden med storm. Det faktum at dette ikke er en 19 år gammel wonderboy som veldig tidlig får proffsjansen, men heller en 22-åring med et stort talent som har gått gradene gjennom hele U23-perioden, minimerer også risikoen for en overveldende stor overgang fra amatør til proff. Og sist men ikke minst, Cannondale har vist seg meget gode på talentutvikling og har allerede begynt å matche Villella godt.

Skulle han klare å holde seg sykdoms- og skadefri tror vi Davide Villella får et godt første år med flere sterke proffseirer. Samtidig kan han raskt kjøre seg inn i en viktig hjelperolle for Peter Sagan, når den unge slovaken sikter mot de få rittene han foreløpig ikke har vunnet.

Det er ingen tvil, Davide Villella blir en svært spennende mann å følge i 2014, mest trolig en av årets store gjennombruddsmenn.

Hva tror dere om Villella? Er han klar til å ta proffverden med storm eller trenger han som mange andre et år eller to på å tilpasse seg?

Jonas

« Previous post

Skriv en kommentar