Belgias store klatrehåp | Anders og Jonas

Belgias store klatrehåp

BRUDDHISSIG RYTTER: Belgieren er ekstremt offensiv, og lever under mottoet at en dag holder det inn. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

BRUDDHISSIG RYTTER: Belgieren er ekstremt offensiv, og lever under mottoet at en dag holder det inn. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Årets liste startet med den franske spurteren Maxime Daniel før vi presenterte den spennende italienske klatreren Francesco Manuel Bongiorno.

8. plass – Tim Wellens
Dagens mann ut på talentlista kommer fra en ekte belgisk sykkelfamilie. For når unge Tim Wellens i fremtiden jakter store seirer oppover italienske, franske og spanske fjellsider følger han i fotsporene til sin far og onkler.

Tims far, Leo Wellens, kjørte i 1981 Tour de France på lag med sin bror Johan Wellens. Far Leo spurtet inn til fjerdeplass på den 15. etappen, men ble gjennom karrieren satt litt i skyggen av den tredje broren, Paul Wellens.

Paul var den eldste broren og kjørte i 1981 sin sjette av til sammen åtte Tour de France. Tidligere i karrieren hadde han vunnet to individuelle etapper i touren, blant annet opp Super Besse, og han hadde bidratt til to lagtemposeirer for sitt lag. Sammenlagt hadde han to topp ti-plasseringer, med sjetteplassen i 1978 som høydepunktet.

Det er med andre ord ikke småtteri Tim Wellens slekter på, og kanskje heller ikke noen overraskelse at det var syklist den unge belgieren skulle bli. Men at han skulle nå helt opp i World Touren var ikke gitt. Hans eldre bror, Yannick Wellens, var en lovende syklist med medalje i det belgiske juniormesterskapet, men klarte aldri å ta steget fra nasjonal til internasjonal syklist.

Stor triumf som junior
For Tim Wellens har derimot sykkelfremtiden alltid sett lys ut for. Som junior ble han belgisk mester i terrengsykkel, og tok en del internasjonale topplasseringer på landeveien. Størst var nok triumfen i det beinharde rittet Classique des Alpes i 2009.

Lovende Wellens hadde endagesrittet som sesongens store mål, og offensiv som han er klinket han til i første fjell. Sammen med en liten gruppe bygget han opp et godt forsprang, bare for å se det svinne vekk i utforkjøringene. Til slutt ble de tatt igjen av feltet. I bunn av siste bakke klinket Wellens til igjen og gikk solo til mål. 41 sekunder skilte han og ikke ukjente Warren Barguil, som tok andreplassen i rittet. Se video av det hele her.

EN FIGHTER: I tillegg til å være en lovende etapperytter kan Wellens hevde seg i de kuperte endagsrittene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

EN FIGHTER: I tillegg til å være en lovende etapperytter kan Wellens hevde seg i de kuperte endagsrittene. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Seieren oppsummerer godt hva slags type rytter Wellens er. Herlig offensiv, på grensen til det naive, og med klatreegenskaper få er forunt. I U23-klassen hentet han inn flere sterke plasseringer, men slet med å vinne de store rittene. Han har blant annet en 15. plass og en 10. plass sammenlagt i Tour de l’Avenir

Til tross for at han ikke er noe utpreget vinnertype har flere av de største utviklingslagene i Belgia ligget langflate etter Wellens. Han kunne nærmest velge og vrake i gode tilbud, og endte med å gå til Lottos utviklingslag. Det banet igjen vei for proffkontrakt med det belgiske storlaget fra og med juli 2012.

Sterk i Kina og Australia
Under Tour of Beijing i 2012 viste Wellens litt av det som bor i han da han tok en femteplass på en etappe og tiendeplass sammenlagt.

Den gode trenden fortsatte i starten av 2013-sesongen med en fin femteplass på den andre etappen i Tour Down Under. Etter det uteble topp ti-plasseringene, med unntak av åttendeplassen sammenlagt i Tour de Wallonie, i foregående sesong. Likevel var det ofte Wellens dukket opp i TV-bildet. Han var flere ganger med i avgjørende og ikke-avgjørende brudd. På den måten har han bygget opp kjørestyrke uten å bringe inn de store resultatene.

Han har også prøvd seg i flere av de nest største rittene, men gikk glipp av muligheten til å kjøre sin første Grand Tour, da han måtte sitte over årets Giro d’Italia grunnet kneskade. Neste år er det derimot lagt opp til at han får muligheten i det store italienske rittet for første gang. Der blir det utrolig spennende å følge Lotto-talentet.

Selv legger Wellens på ingen måte skjul på at det er i de store etapperittene han ser sin fremtid. Han er en klatresterk rytter som også takler tempokjøring rimelig bra. Samtidig så har han ikke verdens dårligste avslutning, da han er seig og sjelden slipper hjulet til de som er hakket raskere enn han. Han er ingen supereksplosiv klatrer, men har fart nok i beina til at han også kan gjøre det rimelig bra i kuperte endagsritt som Ardenner-klassikerne, Lombardiet rundt og de kanadiske rittene på høsten.

JAKTER TRIUMFER: Foreløpig er ikke Tim Wellens noen seiersmaskin. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

JAKTER TRIUMFER: Foreløpig er ikke Tim Wellens noen seiersmaskin. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Når kommer gjennombruddet?
Hvor man skal legge listen for neste år er vanskelig å si. Som en 22 år gammel klatrer er det farlig å være for offensiv. Han har i teorien mange år igjen før han skal være på topp, men måten han kjørte på i 2013 og erfaringene han fikk med seg der er et godt grunnlag å bygge videre på.

I Giro d’Italia bør vi tidvis få se storhet. Ikke forvent han topp ti i sammendraget, men han bør være en av de beste ungdomsrytterne sammenlagt. Med den offensive holdningen kan han også skape en del på egenhånd og gi Lotto mye TV-tid.

I de mindre etapperittene, som Paris-Nice, Tirreno-Adriatico, Romandiet rundt etc. er et mulig vi kan tro på en etappeseier eller en klatretrøye. Det som er viktig for Wellens er å begynne å omsette god kjøring i resultater. Om ikke de absolutt største rittene så i hvert fall i de litt mindre. Det bor utrolig mye i gutten, og så ung som han er kjører han uten det store presset på sine skuldre.

Samtidig er Belgia sulteforet på en virkelig topp sammenlagtrytter. Bak Wellens lagkamerat Jurgen Van Den Broeck har det vært tynt i lang tid. Kanskje er Wellens mannen som kan følge i sin onkels fotspor å bli det nye belgiske sammenlagthåpet.

Hva tror du Tim Wellens kan få til? Er han en fremtidig pallkandidat i Grand Tours eller blir han nok et belgisk klatrehåp som sakte, men sikkert havner i glemmeboka?

Jonas

Skriv en kommentar