Kraftpluggen som skal erstatte Pozzovivo | Anders og Jonas

Kraftpluggen som skal erstatte Pozzovivo

 

SER MOT TOPPEN: Francesco Manuel Bongiorno kan bli en av Italias store klatrere i årene som kommer. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

SER MOT TOPPEN: Francesco Manuel Bongiorno kan bli en av Italias store klatrere i årene som kommer. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under:

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

Årets liste startet med den franske spurteren Maxime Daniel.

9. plass – Francesco Manuel Bongiorno
Ikke bare har han et velklingende navn Fransesco Manuel Bongiorno. Han er også et av Italias største klatretalenter. Med sine 172 centimeter ruver han ikke høyt over bakken, men han kan fort bli en av sykkelsportens store skikkelser i fremtiden. Vektnålen stopper på fattige 59 kilo og han er følgelig ikke rytteren som trives best på flate sletter åpne for sidevind. Unggutten trives nemlig bedre jo tøffere terrenget blir.

Den lille kroppen kan minne litt om en litt storvokst versjon av en annen italiensk klatrer, Domenico Pozzovivo. Og akkurat som årets sjettemann i Vuelta a Epsaña startet Bongiorno sin profesjonelle karriere i laget til Reverberi-familien.

God start på proffkarrieren
Allerede i juniorklassen viste Bongiorno prov på klasse, og etter et tungt år i 2009, har han virkelig vist seg som en av Italias beste U23-ryttere. Tre gode sesonger på rad sørget for kontrakt med Bardiani før årets sesong. Med mange gode resultater i baggen, og Pozzovivo ut døren av det italienske laget, håpte mange Bardiani-fans at Bongiorno på sikt kunne fylle heltens plass. For det var liten tvil om at Bardiani hadde hentet et spennende klatretalent, på høyde med de beste ungguttene i Italia.

STORT TALENT: Bongiorno trives best jo brattere bakkene blir.

STORT TALENT: Bongiorno trives best jo brattere bakkene blir.

Og det ble en meget god sesong for italieneren som startet idrettskarrieren med løping i en alder av 11. Bongiorno fikk mye tillit i Bardiani, og det ga nesten umiddelbart resultater. Etter tre ritt hvor han satt med de beste klatrerne, men ikke fikk noen særlige resultater, og en DNF i Milano-Sanremo, viste Bongiorno klatreform i Settimana Coppi e Bartali. En syvendeplass sammenlagt i det knallharde italienske rittet er ikke annet enn imponerende for en førsteårsproff. En åttendeplass i GP Industria er heller ikke til å kimse av. De gode resultatene ga han muligheten til å delta i Giro d’Italia.

Det italienske storrittet ble kanskje ikke en gedigen opptur, men det er liten tvil om at Bongiorno drar med seg nyttig lærdom av vårens eventyr. Etter en hektisk vår fikk han er rolig sommer. I Danmark rundt viste han imidlertid igjen at han hadde tatt steget fra U23-klassen til proffverden på flott vis. Andreplass på den tredje etappen og femteplass sammenlagt er meget sterkt i godt selskap. Høstsesongen skulle vise seg å bli minst like vellykket som våren.

Fantastisk høst
Andreplass i Tre Valli Varesine, tredjeplass sammenlagt i Settimana Lombardia, 12.plass og angrep sammen og fra Nairo Quintana i Tour of Britain samt femteplass i Giro dell’Emilia vitner om en stor rytter. I Varesine ble han kun slått av Kristijan Durasek, men slo ryttere som Aleksander Kolobnev, Davide Rebellin og Franco Pellizotti etter et eksemplarisk angrep. I Tour of Britain angrep han sammen med ryttere som Nairo Quintana og Dan Martin på kongeetappen, og kom inn sammen med Quintana og Bradley Wiggins. I den knalltøffe avslutningen i Emilia la han både Chris Anker Sørensen og Franco Pellizotti bak seg i bakken. Med andre ord en meget god sesong for fjorårets italienske U23-mester.

Neste sesong blir den andre i proffenes rekke for Bongiorno. Etter å ha tatt steget til proffsirkuset på en imponerende måte i år, er det lov å håpe på særdeles gode resultater neste sesong. I flere av de italienske høstklassikerne viste han en strålende styrke i bratte og eksplosive bakker. Ifølge seg selv er han også glad i lengre bakker med mer jevn stigningsprosent. Likevel er det trolig i ritt som Giro dell’Emilia vi kan ha høyest forhåpninger til Bongiorno. Vi må også forvente at Bongiorno tar sin første proffseier i løpet av neste sesong. Da må han imidlertid kjøre fra alle andre, for i en spurt virker han ikke direkte imponerende.

Det at han kjører for Bardiani betyr at han er avhengig av wildcards dersom han skal få kjøre World Tour-ritt. Laget vil nok motta invitasjon til i alle fall Giro d’Italia, og at vi får se Bongiorno herje i hjemlandets største ritt er ikke å utelukke. Det er lov å håpe og ikke minst tro at han på en fjelletappe kan sitte med de beste hele veien, eller vinne etter en lang dag i brudd. Hvis laget får delta i Tirreno-Adriatico, skal vi ikke se bort fra en etappeseier der. Selv mener han at Ardenner-klassikerne ligger bra til hans kvaliteter, og i fremtiden vil han trolig være med å kjempe helt i toppen. At det skjer neste år, er kanskje å håpe på litt mye, men med fullklaff kan han kjempe mot de beste klassikerrytterne i verden i ethvert ritt. Det har årets sesong vist.

Å kreve at 23-åringen skal dominere World Tour-ritt neste år, er å sette lista litt vel høyt. Men at han skal kunne markere seg i ritt som Tirreno-Adriatico og Giro d’Italia, må vi tro. I tillegg burde han kjempe helt i toppen i de harde italienske rittene på nest høyeste nivå. Ritt som Settimana Coppi e Bartali, Settimana Lobardia, Giro del Trentino og Milano-Torino kan fort vinnes av rytteren som elsker å sykle på tunge gir. Og ikke vær overrasket om du ser Bongiorno i brudd et eller to neste sesong. Hans romkamerat er nemlig alltid angripende Stefan Pirazzi. De to kan bli en uhyre spennende duo i neste års Giro d’Italia. Vi gleder oss allerede.

Blir Bongiorno Italias neste klatrekonge, eller har vi for stor tro på unggutten?

Anders

Skriv en kommentar