Her er årets første talent | Anders og Jonas

Her er årets første talent

 

MER Å JUBLE FOR? Maxime Daniel trives tydelig godt på toppen av podiet. Muligens får han mer å juble for neste år.

MER Å JUBLE FOR? Maxime Daniel trives tydelig godt på toppen av podiet. Muligens får han mer å juble for neste år.

For femte året på rad setter vi opp en liste over de ti rytterne vi har mest tro på at vil få sitt gjennombrudd neste år. På listen vil vi presentere flere av verdens største talenter og forhåpentligvis en outsider eller to du ikke hadde ofret mange tanker tidligere.

2014-sesongen vil vise hvor godt/dårlig vi treffer, men som vanlig er optimismen stor på forhånd. Ønsker du å se våre fire tidligere lister, så følg linkene under

2010 – året alt gikk galt
2011 – gullåret
2012 – ingen videre suksess
2013 – et år med opp- og nedturer

10- plass – Maxime Daniel
Når man åpner en slik liste får man gjøre det med et smell. Den franske spurteren Maxime Daniel er kanskje ikke den flest personer har størst forhåpninger til i 2014, men vi tror han kan spurte seg inn i verdenstoppen.

22-åringen fra Rennes begynte tidlig med sykling, men var ingen barnestjerne. Han har heller jobbet seg oppover sakte, men sikkert. Fra den lokale klubben i Rennes gikk veien videre til Sojasuns rekruttlag foran 2011-sesongen.

Etter flere gode plasseringer i små franske ritt fikk den 1.89m høye spurteren mulighet til å kjøre som stagiaire for prokontinentallaget Sojasun på høsten. Han klarte seg bra, men lagledelsen mente unggutten hadde godt av et nytt år på amatørnivå.

U23-stjerne på våren
Det året brukte Daniel godt. Med femteplass i U23-utgaven av Flandern rundt lagde han et navn for seg selv. Utover våren ble det flere resultater å juble over. Størst var seieren i Nations Cup-rittet ZLM Tour. Rittet går på forblåste veier i Nederland og Daniel kjempet seg med i fremste gruppe, sammen med blant annet norske Filip Eidsheim. I spurten slo han Vegard Stake Laengens lagkamerat Eduard Sepulveda og Kenneth Vanbilsen.

En god vårsesong så ut til å gli ut til en sterk sommer da Daniel i midten av mai kjørte inn til tredjeplass på første etappe i Tour de Berlin. Rittet ble et eneste langt oppgjør mellom flere sterke spurttalenter, som Bryan Coquard, Wouter Wippert og Nikias Arndt. Dessverre fikk ikke Daniel mulighet til å måle krefter med de overfor nevnte hele veien.

I 70 kilometer i timen traff Daniel en parkert bil. Franskmannen landet på den andre siden av bilen og sykkelen ble funnet 30 meter bortenfor Sojasun-syklisten. Selv husker ikke Daniel noe som helst før han våknet opp i sykebilen med blod rennende nedover ansiktet. Det tok ikke lang tid før han igjen mistet bevisstheten. Resultatet var stygge kuttskader i ansiktet, ødelagte tenner og en ellers fullstendig mørbanket kropp.


Smellen satt en stopper på den gode flyten Daniel var inne i og ødela mer eller mindre resten av 2012-sesongen. Riktignok kom han tilbake og kjørte sterkt i noen mindre franske ritt, og han fikk kjøre U23-VM i Valkenburg. Men topplasseringene uteble.

God start på proffkarrieren
Det var likevel nok til å overbevise prokontinentallaget til Sojasun om at han var klar for større oppgaver. På profflaget fikk han prøve seg i flere ritt rett under World Tour-nivået. Proffkarrieren startet strålende med tredjeplass på åpningsetappen i Tour Mediterraneen. Et par andre topp ti-plasseringer fulgte, men det var først i august det løsnet skikkelig. I Portugal rundt var han med i teten i hver eneste spurt og sikret seg en etappeseier og to andreplasser.

Sesongen ble rundet av med en tredjeplass på en etappe i Tour du Poitou Charentes. På langt nær en sesong som satt evige spor i sykkelverden, men en brukbar første sesong som proff. Som Daniel selv har påpekt i intervjuer har han litt av hvert å leve opp til. Nacer Bouhanni, Arnaud Demare, Bryan Coquard, Thibaut Pinot, Roman Bardet og Warren Barguil har alle tatt proffnivået latterlig fort. Normalt sett trenger en rytter litt mer tid, og Daniel følger i så måte en litt mer naturlig utviklingskurve.

Av det lille vi har sett av franskmannen er han ingen stilspurter. Han blir litt høy i posisjonen og fanger mye vind. Ta det verste fra Vegard Stake Laengen, Chris Froome og Tom Boonen og du har Daniels stil. Likevel har han mye trykk i beina og tåler langspurter når han lukter triumfer. Det er en mann med et potensial, men som samtidig er langt mer uslepen enn det for eksempel Bryan Coquard var foran fjorårets sesong.

 

INTET VAKKERT SYN: Spurtstilen til Maxime Daniel kan nok pirkes litt på, men trøkk i beina er det. Foto: Jose Sena Goulao (Epa/Scanpix)

INTET VAKKERT SYN: Spurtstilen til Maxime Daniel kan nok pirkes litt på, men trøkk i beina er det. Foto: Jose Sena Goulao (Epa/Scanpix)

Sojasun ble lagt ned etter årets sesong, men Daniels proffeventyr fortsetter. Denne gangen i Ag2r. Der kan han nok ikke tro på noen drømmeopptrekk, men med Manuel Belletti ut av laget og Anthony Ravard som legger opp, er veien som spurter på laget litt mer åpen. Han står nok fortsatt bak i hvert fall Yauheni Hutarovich og Davide Appollonio i spurtkøen, men er det et lag som heller spurter med to mann på hver sin side av veien enn å danne et opptrekkstog så er det Ag2r. Mulighetene bør med andre ord være til stede for Daniel.

Tøff konkurranse
Men det er viktig å være realistisk også. Spurtnivået er skyhøyt for tiden. Du finner knapt et proffritt i dag hvor det ikke er med minst en knallgod spurter. Spurtseirer kommer langt fra gratis, og i de største rittene finnes det lag som er så drillet på opptrekk at motstanderne knapt har en sjanse. Så Daniel må konsentrere seg om å ta neste steg. Konsentrere seg om å gjøre årets ene seier om til tre-fire neste år. Da snakker vi om i litt mindre ritt.

Samtidig er han sterk nok til å kunne gi noen av de nest beste spurterne kamp til døren på en god dag. Og fortiden hans viser også at det bor en liten klassikerrytter i han. Vil den siden få skinne i de mindre og litt enklere brosteinsrittenem hvor eksplosivitet er en avgjørende egenskap?

Maxime Daniel blir nok ingen verdensstjerne neste sesong, men han kan fort kjøre seg inn i søkelyset til sykkelsporten med svært gode enkeltprestasjoner. Og når velochrono.fr gjør sin årlige oppsummering av de ti beste spurterne i Frankrike etter 2014-sesongen så finner de nok i motsetning til i år plass til den franske perlen.

Har dere tro på Maxime Daniel? Er Ag2r riktig lag for en ung og fremmadstormende spurter?

Jonas

4 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Nicklas

   /  December 25, 2013

  Ag2r er riktig lag for alle ryttere som har planer om å bli verdensstjerner ;-) Morsomt at vi får et av de franske spurt-talentene inn i laget etter at Europcar og FDJ har tatt alle de siste årene… Som nevnt ble konkurransen litt mindre når Belletti og Ravard forsvant, men både Dumoulin, som var lagets beste spurter i fjor, Apollonio og Hutarovich går nok foran i køen. Muligheten er et opptrekk i noen mindre franske ritt fra veteran Mondory (for eksempel Tour Mediterraneen)… Satser på at dere i oppsummeringen neste år angrer på ikke å ha plassert han høyere ;-) God start på lista!

  Reply
 2. andersjonas

   /  December 25, 2013

  Ja, spennende å se om Ag2r får det beste ut av Daniel. De har truffet veldig bra med noen av utlendingene de har hentet de siste årene. Nå har de mulighet til å utvikle et franskt talent også.

  Reply
 3. Marcus

   /  January 1, 2014

  Han kan fort bli en god spurtet som kan heve seg i de litt mindre rittene hvor det ikke er så mange gode sluttresultatet med, han kan bli en perfekt opptreker for lave spurtere som Cavendish eller Bouhanni, men stilen hans tror jeg ikke han kan gjøre noe mye med, han er jo tross alt 195 !!

  Reply
  • andersjonas

    /  January 1, 2014

   Han kan sikkert bli en veldig god opptrekker om han får trent på det og får litt erfaring. Ag2r har jo Samuel Dumoulin, han ville forsvunnet helt bak ryggen til Daniel ;)

   Når det gjelder høyden hans så opplyser Sojasun på sin hjemmeside at han er 189 cm høy. Vet ikke hva din kilde er, men mulig det stemmer at han er 195 cm. Det er jo mye høyere enn en stilspurter som Cavendish, men samtidig er Marcel Kittel 188 cm, så høye sprintere kan også ha suksess. Kittel er ikke like aerodynamisk som Cav, men klart bedre enn Daniel, så jeg mener franskmannen kan forbedre seg på det punktet.

   Men en mester av aerodynamisk spurtposisjon blir han nok neppe. Kanskje er han en type som kan gjøre litt som Hushovd og satse stadig mer på klassikerne jo eldre han blir.

   Reply

Skriv en kommentar