Slik gjorde «våre» talenter det | Anders og Jonas

Slik gjorde «våre» talenter det

VANT DOWN UNDER: Tom Jelte-Slagter fikk en strålende start på årets sesong, med seier i det første World Tour-rittet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VANT DOWN UNDER: Tom Jelte-Slagter fikk en strålende start på årets sesong, med seier i det første World Tour-rittet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon at vi på denne bloggen spår hvilke ti ryttere som får sitt gjennombrudd neste sesong. Onsdag starter vi opp med årets liste, men før det gjelder det å oppsummere hvor godt/dårlig vi traff med fjorårets tips.

Som vanlig hadde vi noen liggtreff, noen kant inn og en del skivebom, for å bruke skiskytterspråket. Vi håper dere koser dere med dommen over fjorårets tips og finner veien tilbake til bloggen når vi begynner å presentere årets liste:

Tom Van Asbroeck
Topsport Vlaanderen er et utklekkingsanstalt for belgiske supertalenter og Tom Van Asbroeck er en av de mest talentfulle rytterne i laget. Etter bronsemedaljen i U23-VM i Valkenburg 2012 tok vi han med på vår liste over ryttere vi trodde skulle få sitt gjennombrudd denne sesongen.

Og belgieren hadde en god sesong, hvor han spesielt gjorde seg bemerket i de norske rittene. Fire topp 10-plasseringer i Glava Tour, en andreplass på en etappe i Arctic Race og to pallplasser og niendeplass sammenlagt i Tour des Fjords gjorde at Van Asbroeck hadde flere av sine største prestasjoner i Norge denne sesongen. Totalt endte han 22 ganger topp 10 i løpet av sesongen, men uten en eneste seier. Han er på riktig vei i karrieren, men mangler fortsatt litt før han er helt der oppe.

PS: Husker du Topsport Vlaanderen-rytteren som albuet en Caja Rujal-rytter i bakken under Glava Tour? Det var Tom Van Asbroeck. Du kødder ikke med et belgisk brosteinsdyr.

Les bloggen her!

Kenny Elissonde
Vi er veldig svake for franske talenter og vi er svake for ryttere med stor spisskompetanse og heller flere svakheter. Derfor var Kenny Elissonde et drømmevalg for listen. FDJ-syklisten ruver 1.69 over bakken og veier knapt 50 kilo. En ekte fjelleit som hadde vist seg frem i de tøffeste U23-rittene. I 2012 vant han også en etappe i Paris-Correze. Spørsmålet var bare om det var for tidlig å ta han med på listen allerede dette året.

Vi har ikke angret på at vi valgte å ta han med. Tidlig i sesongen viste lille Elissonde at han hadde tatt et steg i riktig retning med 13. plass sammenlagt i Tour Down Under og 8. plass sammenlagt i Tour of Oman. Flere sterke prestasjoner fulgte, spesielt 7. plassen sammenlagt i Tour de l’Ain. Men det var i Vuelta a España franskmannen virkelig fikk vist hva han er god for.

Det er enkelte seirer som veier tyngre enn andre, selv i Grand Tours. Og vinner du opp de tøffeste fjellene i verden, ja, da er ikke statusen som kultsymbol langt unna. Den 14. september gjorde Elissonde det store. På den avgjørende etappen i Vuelt a España, opp brutale Alto de Angliru var han sterkest av alle utbryterne. Med melkesyre fra topp til tå rev og slet han i sykkelen, presset ut de siste krefter i et desperat forsøk på å holde unna for Horner og de andre sammenlagtfavorittene. Han klarte det med 26 sekunder og kunne feire en drømmeseier.

Les bloggen her!

VANT PÅ ANGLIRU: Fjærlette Kenny Ellissonde triumferte på knallharde Angliru i Vuelta a España. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

VANT PÅ ANGLIRU: Fjærlette Kenny Ellissonde triumferte på knallharde Angliru i Vuelta a España. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Johan Esteban Chaves Rubio
Colombianske klatrere har kommet i hopetall de senere årene, og vi trodde Johan Esteban Chaves Rubio kom til å briljere i 2013. Slik gikk det dessverre ikke. Allerede 16. februar var ulykken ute for unggutten. Trofeo Laigueglia ble colombianerens siste ritt for året.

Chaves bommet nemlig i en sving, krasjet med et trafikkskilt, brakk flere bein og pådro seg brudd på hodeskallen. Sesongen var over nesten før den hadde begynt. Synd for unggutten, som neste år sykler for Orica-GreenEDGE. Vi krysser fingrene for at neste sesong blir bedre enn årets!

Les bloggen her!

Romain Bardet
Bardet er en rytter som kan vise til langt mer enn sine resultater. Den unge franskmannen er nemlig en av de mest offensive rytterne i feltet. Men i år har han også levert resultater nok til å bli nummer 56 på CQRanking.

I februar ble han nummer syv i Etoile de Bessèges, med en fjerdeplass underveis. Han fortsatte med sterke resultater, og viste gode klatreferdigheter i Paris-Nice, selv om han ikke kunne utfordre de beste i de lengste bakkene. 17.plass i Milano-Sanremo og 13. plass i Liège-Bastogne-Liège viser prov på en fremtidig klassikerrytter. Tolvteplass i Critérium International skal man heller ikke glemme. 4.plass sammenlagt i Route du Sud viste god form foran Tour de France.

I Tour de France viste han seg frem fra sin beste side. Han var i flerfoldige brudd, klatret strålende og ble til slutt nummer 15. sammenlagt, og dermed den klart beste franskmannen. Han fulgte opp touren med seier i det knallharde etapperittet Tour de l’Ain. Sesongen ble avsluttet med femteplass sammenlagt i Beijing rundt for 23-åringen.

Alt i alt var det en meget god sesong for Bardet, som virkelig fikk vist seg frem på den store scenen.

Les bloggen her!

STERK UNGGUTT: Romain Bardet overbeviste med god klatring og offensiv sykling denne sesongen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

STERK UNGGUTT: Romain Bardet overbeviste med god klatring og offensiv sykling denne sesongen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Alexey Lutsenko
Lutsenko imponerte stort i fjor, og til tross for den unge alderen, turte vi ikke å utelate han på årets liste. Men kasakhstaneren ble ikke en umiddelbar hit på det øverste nivået. Unggutten fikk kjøre flere store ritt, deriblant Tour de France, uten å vise seg særlig frem. En sjetteplass på en etappe i Settimana Coppi e Bartali ble det eneste «topp»resultatet. En 17. plass i GP Québec viser at talentet fortsatt er der, men 21-åringen har litt å gå på før han er helt i toppen.

Årets sesong ga Astana-rytteren nyttig erfaring på det øverste nivået i sykkelsporten, og hvis ikke belastningen ble for tøff, er dette en mann å se opp for i årene som kommer.

Les bloggen her!

Elia Favilli
Overgangen fra en beskyttet rytter i lille Farnese Vini til en i mengden hos World Tour-laget Lampre ble ikke så lett å takle for den raske italieneren Elia Favilli. Kun ved noen få anledninger viste han hva som bor i han.

Med niendeplass i Trofeo Laigueglia, andreplass på en etappe i Tour of Japan og tredjeplass i GP Bruno Beghelli som de største resultatene var det langt fra noe gjennombruddssesong for Favilli. Men vi har sans for den aerodynamiske spurtstilen hans og tror fortsatt han har en lys fremtid foran seg.

Les bloggen her!

Bryan Coquard
Her må vi innrømme at vi lider av en skikkelig «bromance». Med bakgrunn fra banesykling har franske Coquard en fandeivoldsk tilnærming til massespurtene man bare må elske. Som Europcars nye gullgutt fikk han tidlig et stort press på seg. Han leverte også fantastisk godt, spesielt med tanke på at opptrekkene han fikk ofte var kjennetegnet av langt mer vilje enn evne.

Han startet sesongen strålende med to etappeseirer i Etoile des Besseges og to triumfer i Tour de Langkawi. Før vi hadde kommet oss til påske hadde han med andre ord fire proffseirer. Ytteligere to skulle det bli, i Tour de Picardie og Châteauroux Classic de l’Indre – Trophée Fenioux. Når vi gjør opp status etter sesongen teller vi seks seirer, 16. pallplasser og en 51. plass på CQrankings lister. Ikke dårlig for en 21-åring.

Dette er et talent in the making. En fremtidig seiersmaskin, som Europcar nok vil gjøre alt de kan for å beholde. Men opptrekkene er foreløpig ikke gode nok og med Sebastian Chavanel ut dørene virker det ikke til å bli noen bedring neste år. Spurtverden er knalltøff. Cavendish, Kittel og Greipel er i en litt egen klasse, og gjør at spurtnivået i sykling kanskje ikke har vært høyere på flere tiår. Men Coquard er en av unggutta som i løpet av et par år kan ta steget helt opp i samme klasse. Han får nok sin første Tour de France-start i 2014.

Les bloggen her!

LYNRASK: I rene spurter er det ikke mange som kan hamle opp med franske Bryan Coquard. Her fra hans overlegne seier i Etoile de Besseges. Foto: Sylvain Thomas (Scanpix/Afp)

LYNRASK: I rene spurter er det ikke mange som kan hamle opp med franske Bryan Coquard. Her fra hans overlegne seier i Etoile de Besseges. Foto: Sylvain Thomas (Scanpix/Afp)

Tom-Jelte Slagter
«Setter han Nordhaug i skyggen?» var overskriften på bloggen om Slagter. Og i Tour Down Under satt han alle i skyggen. Med en utsøkt spurt på den tredje etappen la han grunnlaget for sammenlagtseieren i årets første World Tour-ritt. Han ble også nummer to på en etappe, kun slått av Simon Gerrans i en motbakkespurt. Da Thor Hushovd vant i Tour du Haut Var var det foran nettopp Slagter. Etter det ble det mer stille fra nederlenderen.

Belkin-rytteren ble nummer 14 i Flèche Wallonne, men Ardenner-klassikerne gikk ikke helt som ønsket for 24-åringen. Han viste igjen prov på form med tredjeplass på den første etappen av Critérium du Dauphiné, men da han ikke ønsket å skrive under på en ny kontrakt med Belkin før touren, ble han vraket til verdens største sykkelritt.

Det var en stor nedtur for nederlenderen, som på høsten tok en andreplass og en tredjeplass på etapper i Tour de l’Ain og Tour of Alberta. I Canada ble det også 7.- og 15.plass i henholdsvis GP Québec og GP Montréal.

Det er liten tvil om at årets sesong ble Slagters gjennombrudd. Om han kan bygge videre på årets sesong, kan han vise seg å bli en strålende signering for Garmin og Jonathan Vaughters.

Les bloggen her!

Alexander Serebryakov
Når man lager en slik liste er litt av poenget å overraske. Velge ryttere andre ikke helt har sett for seg at kommer til å være med å dominere den kommende sesongen. For ganske nøyaktig ett år siden var Jonas overbevist om at han hadde funnet den rytteren. Alexander Serebryakov var hans navn.

Russeren med 11 seirer i mindre ritt, oftest utenfor Europa, i 2012 skulle bli vår outsider. At russeren hadde fått innpass i Euskaltel, noe som måtte være tidenes kulturkrasj, gjorde det hele bare spennende. Takket være Anders’ overtallelsesevner endte han på andreplass, ikke første. Og godt var det. For det ble et meget kort baskisk eventyr på raske Serebryakov. Mellom sesongens første og andre ritt ble han tatt for doping i en «Out of competition»-test. Prøven var positiv for EPO og snipp, snapp, snute så var det eventyret ute.

Les bloggen her!

Wilco Kelderman
Supertalentet Wilco Kelderman toppet vår talentliste. Og selv om han jevnt over kjørte en god sesong, ble det ikke den suksessen vi hadde spådd. Sjetteplass i Tour Down Under, femteplass i Tour de Romandie, seier i Post Danmark rundt og syvendeplass i Eneco Tour ble høydepunktene i sesongen. Hans Grand Tour-debut i Giro d’Italia ble ikke det store. Verken han, Robert Gesink eller Steven Kruijswijk levde opp til forventningene. Det viser at 22-åringen fortsatt har en del igjen før han er helt på toppen.

Men selv om han fortsatt ikke tilhører den ypperste verdenseliten, skal man ikke glemme at en femteplass i Tour de Romandie er meget sterkt. Dette er fortsatt en mann det er verdt å se opp for i fremtiden.

Les bloggen her!

PS: Vi jubler over at følgende ryttere fikk (mer eller mindre) sitt gjennombrudd i år, noen år etter at vi tok dem inn på vår liste: Jan Bakelants (2011-sesongen), Peter Kennaugh (2012), Alexander Geniez (2012), Matteo Trentin (2012) og Enrico Battaglin (2012).

IKKE HELT I TOPPEN ENNÅ: Wilco Kelderman mangler fortsatt litt før han er helt i verdenstoppen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

IKKE HELT I TOPPEN ENNÅ: Wilco Kelderman mangler fortsatt litt før han er helt i verdenstoppen. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Jonas og Anders

1 kommentarSkriv en kommentar →

  1. Jørgen

     /  December 23, 2013

    Dere skal få godkjent av meg ;) ikke lett å spå en skade og dopingutestengelse!! Blir spennende med ny liste!

    God jul fra Sjusjøen

    Reply

Skriv en kommentar