Har denne mannen gitt Norge fire VM-plasser? | Anders og Jonas

Har denne mannen gitt Norge fire VM-plasser?

SKJØV BELGIA UT AV TOPP TI: Rafal Majkas innsats i hjemmerittet Polen rundt kan sørge for fire norske VM-plasser. Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)

Thor Hushovd eller Alexander Kristoff? Eller er det ingen selvfølge at Lars Petter Nordhaug og Edvald Boasson Hagen skal til VM?

Diskusjonene rundt hvem som skal vrakes til Norges VM-tropp har vært mange. Det er fristende å kaste seg inn i diskusjonen, men jeg skal la være. For øyeblikket er jeg nemlig mer interessert i om vi kun har tre plasser, slik alle har forventet. Jeg tror muligens vi har en ørliten sjanse til å kapre fire plasser på oppløpssiden.

En tanke som er utenkelig gitt Norges plasseringer på rankingene, men som kan, hvis man tolker regelverket til UCI med norske øyne, likevel være en mulighet. Det vil i så tilfelle takket være en polsk sluttspurt og en enestående unggutt. For da Rafal Majka fosset inn til fjerdeplass sammenlagt i Polen rundt gikk Polen forbi Belgia på World Touren. Det kan være gull verdt for Norge.

Hvem “mister” plassene sine?
Jeg skulle gjerne gitt dere fasitsvaret på om det blir tre eller fire norske VM-plasser, men regelverket er så komplisert og lite spesifikt at det å love noe som helst ville vært like dumt som regelverket selv. Så jeg nøyer meg med å sette dere inn i hvordan jeg tenker, så får dere gjøre opp deres egen mening. Får vi tre eller fire plasser?

Utgangspunktet vi må bruke er World Tour-rankingen for nasjoner. Etter Polen rundt har UCI kommet ut med følgende liste (den jeg regnet ut er litt annerledes, men lik for nasjonene rundt 10. plass som er det viktige her):

1 SPAIN ESP 1282
2 COLOMBIA COL 1001
3 GREAT BRITAIN GBR 970
4 ITALY ITA 737
5 NETHERLANDS NED 651
6 AUSTRALIA AUS 607
7 FRANCE FRA 532
8 POLAND POL 439
9 SWITZERLAND SUI 438
10 SLOVAKIA SVK 419
11 BELGIUM BEL 412
12 UNITED STATES USA 402
13 CZECH REPUBLIC CZE 348
14 IRELAND IRL 317
15 SLOVENIA SLO 278
16 GERMANY GER 259
17 PORTUGAL POR 250
18 DENMARK DEN 166
19 NORWAY NOR 153

 

UCIs regelverk sier klart og tydelig at de ti første nasjonene får stille med ni ryttere i VM, men kun gitt at de har 9 ulike ryttere som har tatt World Tour-poeng. Det har alle nasjonene som foreløpig er topp ti, med unntak av disse:

Colombia – kun 4 ryttere har poeng (er kun ryttere på World Tour-lag som kan ta poeng, dermed får ikke Colombia Coldeportes-rytterne poeng)
Storbritannia – kun 8 ryttere har poeng
Polen – kun 3 ryttere har poeng
Sveits – kun 5 ryttere har poeng
Slovakia – kun 2 ryttere har poeng.

UCIs regelverk sier at disse nasjonene som ikke oppfyller kravet med 9 ulike ryttere med World Tour-poeng, skal få like mange plasser som de har ryttere med poeng, men at de ikke kan få mindre enn seks plasser.

De plassene som blir igjen (3 fra Colombia, 1 fra Storbritannia, 3 fra Polen, 3 fra Sveits og 3 fra Slovakia, i alt 14 plasser) skal fordeles. Det er nå regelverket begynner å bli virkelig komplisert. Ta deg en slurk kaffe, rett deg opp i ryggen og skjerp sansene:

STERK KRISTOFF: Kan gå glipp av VM om Norge kun får tre VM-plasser. Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)

Hva skal til å vinne tilbake de “tapte plassene?
UCIs regelverk sier at nasjonene som mister noe av kvoten på 9 ryttere har mulighet til å vinne tilbake “de tapte plassene” gjennom kontinentalrankingene. Nøyaktig hvordan sier ikke regelverket (UCI liker å være litt vage og runde i kantene). De plassene som IKKE vinnes tilbake fordeles til nasjonene fra 11. plass på World Tour-rankingen med en ekstra plass til hver. Jo flere ekstraplasser, jo flere nasjoner får økt kvoten med én ekstra rytter.

Slik jeg forstår/tolker regelverket betyr det at Norge, som ligger på 19. plass, er avhengig av at det blir 9 ekstra plasser til fordeling. Siden det i utgangspunktet er 14 plasser før nasjonene eventuelt vinner dem tilbake i kontinentalrankingen lever Norges håp om fire VM-plasser. Men la oss nå se hvordan Colombia, Storbritannia, Polen, Sveits og Slovakia ligger an på henholdsvis Amerikarankingen og Europarankingen.

Colombia leder Amerikarankingen og skal det være en reell mulighet til å vinne tilbake plasser kan jeg ikke skjønne annet enn at de skal få tilbake de tre plassene de ”tapte” på ikke å ha 9 ryttere med World Tour-poeng. Dermed er vi nede i 11 plasser og Norge nærmer seg for alvor stupet.

Spørsmålet som avgjør Norges VM-skjebne
På Europarankingen, som er oppdatert per 25. juli (fristen for å skaffe poeng til VM-kvoter går ut 15. august, så her kan det komme forandringer) ligger Polen på 13. plass, Sveits på 14. plass, Storbritannia på 19. plass og Slovakia på 22. plass.

Reglene sier at de som ikke klarer å være topp 10 på World Tour-rankingen og dermed i utgangspunktet må kvalifisere seg gjennom Europarankingen får fordelt plasser etter hvordan de ligger rangert på Europarankingen (etter at de ti første i World Touren er strøket av listen) på følgende måte: plass 1-6 gir 6 plasser og 7-14 får 3 plasser.

STERK I POLEN: Men for Thor Hushovd kan Rafal Majkas innsats i rittet være viktigere enn hans to etappeseirer. I hvert fall når det kommer til kampen om en plass i Norges VM-lag. Foto: Tim De Waele (@TDWSport.com)

Så da blir det igjen tolking av regelverket. Må Polen, Sveits, Storbritannia og Slovakia være topp seks (de landene som kvalifiserer seg til den maksimale kvoten de kan få gjennom Europarankingen) eller holder det å være topp 14 for å vinne tilbake den ni mann store kvoten?

Holder det å komme topp 14 er Norge i trøbbel, for da henter mest sannsynlig Polen og Sveits tilbake 6 av de gjenstående 11 plassene og Norge får ikke en del av ekstraplassene som gjenstår. Må de komme topp 6 kan jeg ikke forstå annet enn at Norge ligger an til å få fire plasser.

Belgia kan slå tilbake
Men, og dette er et stort men. Som jeg så vidt nevnte har UCI satt grensen for å hente inn poeng til 15. august. Det er idiotisk! Det er nemlig midt under Eneco Tour, mer bestemt samme dato som det kjøres den fjerde etappen i rittet. Må vi da tolke det slik at poeng som kjøres inn de fire første etappene i det rittet teller med, men ikke de som kjøres inn på etappene senere og i sammendraget? I så tilfelle har Belgia mulighet til å komme topp ti på rankingen og slå ut Slovakia. Det kan bli katastrofe for Norge, for Belgia har 9 ryttere med World Tour-poeng og gir ikke fra seg de ekstraplassene Slovakia gjør.

For å sette det opp helt klart, det skiller 7 poeng mellom Belgia og Slovakia og på hver etappe i Eneco Tour deles det ut poeng til de fem første etter følgende poengtabell: 6, 4, 2, 1, 1. Om Slovakia ikke tar noen poeng vil det altså holde med èn belgisk etappeseier og en tredjeplass eller tre andreplasser. Stiller derimot Peter Sagan opp kan Slovakia fort få med seg noen poeng også de.

Det er med andre ord fortsatt stor spenning rundt hvor mange VM-plasser Norge får. Hvordan UCI tolker sitt eget regelverk og hvordan det går på de fire første dagene i Eneco Tour, blir slik jeg forstår det helt avgjørende. Forhåpentligvis kan vi legge diskusjonen rundt Hushovd eller Kristoff til VM død og sende dem begge billetter til Firenze.

Jonas

5 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Even Stene

   /  August 4, 2013

  Litt av et regnestykke dette her, men tolker man det med norske øyne er det jo en mulighet! Det hadde vært gøy =)

  Reply
 2. Jørgen H

   /  August 5, 2013

  Jeg har også prøvd å regne på og tolke UCIs vage og mangelfulle regelverk den siste tiden. Og jeg er litt overrasket over at mediene, procycling.no inkludert, nærmest har tatt det for gitt at Norge får tre VM-plasser. Men flott det kom en god artikkel om dette. Så skal jeg prøve å bidra med mitt.

  Slik jeg oppfatter praksis i UCI, er at et ritt må være fullført før poengene fra etappene teller med på rankingen. Se for eksempel på Tour de Limousin i fjor, som ble arrangert fra 14. til 17. august. Ingen poeng fra de første etappene ble registrert på Europe Tour-rankingen publisert 15. august, men kom først med på neste oppdatering. Dermed vil dagens World Tour-ranking også være gjeldende 15. august.

  Når det gjelder de 14 plassene som skal fordeles, er det ikke så mye regelverk eller praksis å bygge på. Ser man på Storbritannia de to siste årene, var de topp 10 på World Tour-rankingen begge gangene uten å ha 9 World Tour-ryttere. I 2011 var de nummer 16 på Europe Tour-rankingen. Da fikk de ikke 9 VM-plasser. Men i 2012 var de nummer 10 på Europe Tour-rankingen og da fikk de stille med fullt mannskap. Dermed skulle man tro at plassene til Storbritannia (19. plass) og Slovakia (22. plass) i år fordeles til andre land. Men beholder Polen (13. plass) og Sveits (14. plass) plassene sine? Jeg tror ikke engang UCI vet svaret på det.

  Uansett blir det spennende å se hva UCI ender opp med å gjøre. Men noen begrunnelse er vel ikke å vente fra den kanten…

  Reply
  • andersjonas

    /  August 5, 2013

   Hei!

   Interessant. Har også sett at belgiske medier har slått fast at Belgia ikke får mer enn 7 mann i VM, så mulig de også vet noe om at Eneco Tour ikke teller med.

   Angående kampen om å vinne tilbake VM-plasser er det fryktelig uklart hva som skal til. Jeg har sendt en mail til UCI, venter fortsatt på svar.

   Men skulle Norge ende med tre ryttere er det spennende å se om NCF klager. Det har de jo gjort med suksess tidligere. Slik regelverket til UCI er nå kan flere nasjoner ha grunnlag til å klage enten de “blir snytt” for en ekstra plass fordi Polen og Sveits får full tropp eller om du er sjef i Polen eller Sveits og ikke får full tropp.

   Nok en gang virker det til at UCI spenner bein på seg selv. Håper mange nasjoner klager uansett utfall og at det tvinger UCI til å gjøre regelverket tydeligere.

   Reply
   • Jørgen H

     /  August 6, 2013

    Jeg håper virkelig du hører noe fra UCI. Men jeg frykter at hvis du i det hele tatt får et svar, vil det være like diffust som selve regelverket.

    Med så mange nasjoner involvert i kampen om de 14 plassene, skal det bli vanskelig for UCI å unngå bråk uansett hva de gjør. Og som deg håper jeg at det kommer noen endringer ut av dette. For meg må de gjerne starte med blanke ark og lage et helt nytt regelverk. At land som Iran og Venezuela skal få 6 VM-plasser når Danmark og Norge får 3 eller 4, er for meg helt uforståelig.

    Reply
    • andersjonas

      /  August 6, 2013

     Har nå fått svar, og ja, det virket ved første øyekast like diffust som regelverket, så jeg følger opp. Ingen grunn til å gi seg så lett :)

     Det jeg fikk vite og som er kjekt å ta med seg er at Eneco Tour ikke teller. Det er med andre ord WT-stillingen slik den er nå som teller og tolkingen av regelverket avgjør Norges skjebne.

     Reply

Skriv en kommentar