Blir dette årets Tour de France-komet? | Anders og Jonas

Blir dette årets Tour de France-komet?

DEN NYE VINEN: Nairo Quintana er kanskje den mest lovende av alle de spennende colombianske rytterne. Maksnivået er enormt. Foto: Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

DEN NYE VINEN: Nairo Quintana er kanskje den mest lovende av alle de spennende colombianske rytterne. Maksnivået er enormt. Foto: Foto: PD (©TDWSport.com)

Ingenting er større i sykkelverden enn Tour de France. Man kan godt argumentere med at det finnes bedre ritt på kalenderen (den kjøper jeg lett), men med alt medieoppstyret rundt, alle stjernene som har toppet formen til juli og alle sykkelfanatikerne som legger ferien til rittet, er Tour de France noe spesielt.

Med prestisjen og pengene kommer også verdensstjernene mer motivert enn noen gang ellers i sesongen. Som fersk nykommer er det ikke lett å slå seg inn i toppen, men en håndfull talenter har så mye å by på at de likevel kan sjokkere både den ene og den andre. Her prøver jeg å gi en rask introduksjon til de mest spennende nykomlingene i årets Tour de France:

Nairo Quintana, Movistar
En colombiansk klatregave til sykkelverden. Denne lille og råsterke rytteren kan gjøre det mest utrolige opp fjellsidene. Han er heller ingen katastrofe på tempoer, så her er det utvilsomt et fremtidshåp. Han slo igjennom da han vant ungdommens Tour de France, Tour de l’Avenir, i 2010.

Unggutten, som er født i 1990, har èn Grand Tour bak seg. Han fullførte Vuelta a España i fjor. Da ble han bare bedre og bedre utover i rittet. Har ikke kjørt ritt siden april, så formen er usikker. Trolig er ikke stabiliteten der til å kjempe seg inn på podiet sammenlagt, men hadde jeg vært Team Sky-sjef hadde jeg vært redd for denne mannen. En av svært få som kan sprenge et bunnsolid Sky-lag i fjellene.

Andrew Talansky, Garmin-Sharp
Den karismatiske Garmin-sjefen Jonathan Vaughters driver sykkellaget sitt på en litt annen måte enn de fleste andre. Han finner sine favoritter som han gir full tillit og tror 100 prosent på fra de ikke har noe å vise til, hele veien opp i verdenstoppen. En av sykkelsjefens absolutte favoritter er Andrew «Pitbull» Talansky.

Amerikaneren, som er en del av den gylne 88-generasjonen, fikk sitt absolutte gjennombrudd med sjuendeplassen sammenlagt i fjorårets Vuelta a España. Ble nummer to i årets Paris-Nice og er god nok for topp ti sammenlagt. Spørsmålet er hvordan rollefordelingen mellom han og Ryder Hesjedal blir, men den hjelper alltid å være lærerens favoritt.

PITBULL: Når Andrew Talansky først biter seg fast i ryggen på de beste er han vanskelig å riste av seg. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

PITBULL: Når Andrew Talansky først biter seg fast i ryggen på de beste er han vanskelig å riste av seg. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Moreno Moser, Cannondale
Mange vil mene at Peter Sagan ene og alene er Cannondale-laget i årets Tour de France, og det har de for så vidt et poeng i. Men Moreno Moser er i ferd med å vokse seg opp til stjernestatus på svært kort tid. Nevøen til Francesco Moser er et beist av en rytter. Kjøresterk som få, rimelig god i motbakker, spesielt de litt kortere, og heller ikke tam i en avslutning. En ideell rytter for brudd mot slutten av rittet.

Han er også en ekstremt viktig mann for Peter Sagan. Dette er garantert rytteren som skal kjøre det slovakiske sykkelmonsteret opp i feltet under finalen av etappene. Mannen som rakk å komme til verden en uke før 1990 gikk over til 1991 har aldri tidligere kjørt en Grand Tour, men veier opp manglende erfaring med rått talent.

SAGAN-LIGHT: Moreno Moser er noe så uvanlig som en liten mini-utgave av Peter Sagan. Hv får han til i sin første Tour de France? Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

SAGAN-LIGHT: Moreno Moser er noe så uvanlig som en liten mini-utgave av Peter Sagan. Hv får han til i sin første Tour de France? Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Michal Kwiatkowski, Omega Pharma – Quick Step
Polakken er et tempomonster som i år også har tatt store steg i fjellene. Blir en god mann å ha med seg for Cavendish og en nøkkel for Omega Pharma – Quick Step når de jakter seier på lagtempoen. I likhet med Moser har denne 1990-modellen lite erfaring, selv om han fullførte Giro d’Italia i fjor.

Talentet får nok en fri rolle på de kuperte etappene, så gjenstår det å se hva han har igjen i tanken etter å han hjulpet Cavendish på de flate etappene. For oss nordmenn er dette kanskje ikke det hyggeligste bekjentskapet i årets tour, mannen er nemlig en aldri så liten «Norge-dødare». Han tok gullet i junior-EM i 2007 da Ole Haavardsholm vant bronse. Det var også han som snøt Vegard Breen for gull på tempoen i junior-EM året etter med tre fattige sekunder.

POLSK TEMPOMASKIN: En viktig brikke for Mark Cavendish og en outsider i kampen om ungdomstrøyen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

POLSK TEMPOMASKIN: En viktig brikke for Mark Cavendish og en outsider i kampen om ungdomstrøyen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Alexander Kristoff, Katjusja
Årets mest spennende nykommer i spurtene er norsk, og takk gode gud for det. Alexander Kristoff er verdens hyggeligste fyr, men et beist av en syklist. Kjørestyrken er blitt enormt god, samtidig som han har klart å beholde den gode akselerasjonen og toppfarten. Dessverre mangler nordmannen et lag rundt seg i spurten, men han får i hvert fall en fri rolle og det er langt bedre enn ingenting. Vil få det tøft i massespurtene mot de sterke lagene, men når det blir tøffe spurtetapper hvor de store spurtstjernene får kjørt seg vil nok Kristoff vise hva han er god for. En etappeseier? Ja, hvorfor ikke!

HOLD DEG UNNA TRØBBEL, ALEX: Styrer nordmannen seg unna trøbbel vil det til slutt dukke opp en gyllen mulighet til å ta en etappeseier. Det er han god nok til. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Nacer Bouhanni, FDJ.fr
En annen spurter det er verdt å se opp for i år. En fighter av dimensjoner som trener boksing på vinterstid for å forberede seg til massespurtene. Er blitt mindre populær i feltet grunnet sin noe aggressive oppførsel i spurtene. Du kødder ikke med Bouhanni og han kødder ikke i spurtene. Denne franskmannen har tæl og spurtferdigheter som gjør at han kan slå de beste på en toppdag.

SPURTKJEMPE: Franske Nacer Bouhanni gjør det vondt å sitte i front av feltet i massespurtene. Har han hentet seg inn etter Giro d'Italia? Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

SPURTKJEMPE: Franske Nacer Bouhanni gjør det vondt å sitte i front av feltet i massespurtene. Har han hentet seg inn etter Giro d'Italia? Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Romain Bardet, Ag2r
Det er ikke et skikkelig Tour de France før man blir introdusert for en ny kommende fransk klatrekonge (som i fremtiden mest trolig kommer til å skuffe stort). I fjor var den mannen Thibaut Pinot (den mannen kommer ikke til å skuffe, han kommer til å bli en konge), i år kan Romain Bardet bli den nye hjemmeyndlingen.

Ikke forvent at 22-åringen kommer topp ti sammenlagt, men den klatresterke rytteren kommer til å vinne over mange med sin offensive kjøring. Han presterer jevnt bra og kan minne litt om Thomas Voeckler i sin offensive og noe naive kjørestil. Kanskje en liten utfordrer til klatretrøyen, men først og fremst et underholdningsmoment blandet inn i Skys kynisme.

GIR SEG ALDRI: Romain Bardet angriper i øst og vest. Trolig vil han vinne noen ekstra fans under årets tour. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

I tillegg kan vi advare mot Garmins Rohan Dennis og Vacansoleils spurtraske brødrepar Boy og Danny Van Poppel (ikke bare årets yngste deltaker, men også den yngste sykkelproffen i hele verden). John Degenkolb vant fem etapper i fjorårets vuelta og en i årets Giro d’Italia. Mye krefter vil nok likevel bli brukt til å hjelpe Marcel Kittel til suksess. Cameron Meyer kjørte sterkt i både California rundt og Sveits rundt, og er Orica GreenEDGEs alibi for en klatrer i årets tour. Australieren er også meget sterk på tempo. Avslutt til slutt med Matteo Trentin, mannen som kan vise seg å bli Cavendishs sisteopptrekker. Da snakker vi press, for som vi vet er ikke Cavendish nådig i sin bedømmelse av lagkameratene.

Hvem tror dere blir årets gjennombrudd i Tour de France? Noen av disse førstereisguttene som kan gi stjernene kamp?

Jonas

Skriv en kommentar