Velkommen til tidenes oppfølger | Anders og Jonas

Velkommen til tidenes oppfølger

NY DUELL: De neste tre ukene vil vise hvem som kan gratulere hvem med årets Giro d'Italia. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Er du en av dem som merker at savnet av Tour de France begynner å bli stort nå som solen så smått titter frem i deler av Norge? En av dem som savner intens sykkelaction, massespurter, frekke bruddforsøk, ville fjell og sykkelintriger?

Da kan du trøste deg med at Giro d’Italia kun er få dager unna. Og rittet som starter på lørdag kan fort utvikle seg til å bli en aldri så liten reprise av fjorårets Tour de France. Et nytt oppgjør; Bradley Wiggins mot røkla.

Det er ingen tvil om at det er den tanken giroarrangøren hadde i hodet da de la opp årets rute. Etter en flat åpningsetappe kommer det en 17,4 kilometer lagtempo. Der gjelder det å ikke tape tid på konkurrentene, samtidig som det er tvilsomt at noen av de store sammenlagtfavorittene og deres lag egentlig ønsker å sitte med ledertrøyen så tidlig. De neste to etappene er riktignok lettkuperte, og det bør være mulig å dumpe Maglia Rosa over på en ufarlig rytter.

En gavepakke til Wiggins
Etter ytterligere tre etapper, hvor vi ikke kan forvente noen utvikling i kampen om sammendraget, kommer dagen Bradley Wiggins har gledet seg til i lang, lang tid. Den åttende etappen er en forholdsvis flat tempoetappe på massive 54,8 kilometer. Den vil gi enorme utslag. Er Bradley Wiggins like overlegen som han var i fjorårets Tour de France så vil de andre sammenlagthåpene tape minst 2-3 minutter.

ET STED Å TA IGJEN TAPT TID: Col du Galibier har lenge vært et av de tøffeste fjellene Tour de France har kjørt over, og i år står syreprøven på giroprogrammet for første gang. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Det er et ekstremt risikabelt trekk av Giro d’Italia-arrangøren. I verste fall dreper de hele rittet allerede i starten av den andre uken. Det var i realiteten det som skjedde i fjorårets Tour de France. Det som i hvert fall er sikkert, med mindre verden har blitt snudd opp ned det siste året, er at Wiggins vil ha et kjempeforsprang, og at derifra og ut er det Wiggins mot røkla.

Hvem er så røkla?

Nok av utfordrere
Jo, den flokken ledes nok av Vicenzo Nibali, mannen som var nærmest Sky-duoen Wiggins/Froome i fjorårets Tour de France. Domenico Pozzovivo, Franco Pellizotti, Carlos Alberto Betancur, Robert Gesink, Cadel Evans, Ivan Basso, Samuel Sanchez, fjorårsvinner Ryder Hesjedal, Michele Scarponi, Benat Intxausti, Robert Kiserlovski, Danilo Di Luca og Mauro Santambrogio vil nok også ha et ord med i laget. Dessuten kommer det alltid en overraskelse eller to.

BLIR EN KAMP: Skal Ryder Hejsedal holde på Maglia Rosa også i år må han nok kjempe svært hardt. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Men med seg i krigen har Bradley Wiggins en råsterk tropp, anført av fjellgeitene Dario Cataldo, Kanstantsin Sivtsov, Rigoberto Uran og Sergio Henao. En hær som ikke står mye tilbake for den som kjempet for Wiggins i fjorårets Tour de France. Så hvorfor er det spenning i rittet? Hva er det som gjør at utfordrerne trolig gir Wiggins kamp helt til døra?

Etter tempoetappen er det seks knalltøffe etapper. Med andre ord mye av det vi er vant til å se i Tour de France, men likevel en del annerledes. Slik jeg ser det vil briten få det tøffere med å vinne giroen i år enn han fikk i touren i fjor. For selv om oppbygningen av giroen minner mye om fjorårets Tour de France, så er landskapet i Italia helt annerledes enn i Frankrike. Mens Tour de France stort sett er bygd opp av lange og fryktelig seige fjell er motbakkene i Giro d’Italia mer brutale. De er ikke like lange, men de innbyr til taktskifter og noen syrekilometer ut av en annen verden.

Brutale fjell
Det er vanskeligere å sette et jevnt tempo i fjell hvor stigningen varierer fra 5-6% til 18-19%. De stupbratte partiene man finner blant annet opp til Altopiano del Montasio (max 20%) på den 10. etappen, opp Val Martello Matelltal (max 14%) på den 19. etappe og opp Tre Cime Di Lavaredo (max 18%) på den 20. etappen, er ikke skreddersydd for Wiggins. Det er her han sliter som mest, samtidig som det er slike partier en mann som Nibali elsker.

BRUTALT: Tre Cime Di Lavaredo har ikke vært på Giro d'Italia-programmet siden 2007. I år skal hele giroen avgjøres der den nest siste dagen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Så selv om den lange tempoen gir Wiggins et enormt overtak, er resten av rittet designet for å la han lide. For der Tour de France har det kommersielle og er årets store happening, så har giroen råskapen og lidenskapen. Det er dette rittet som ligger nærmest det uforsvarlige. Får du som sammenlagtkanon en dårlig dag på en av de verste etappene er du ferdig.

Jeg ser for meg en knalltøff duell mellom Wiggins og Nibali, med Hesjedal lurende i kulissene. Wiggins har ikke vært like solid i år som i fjor, men siden han virker til å ha både giroen og touren i tankene i år er han nødt til å tørre å holde igjen formen lengst mulig. Den offentlige diskusjonen om Skys kaptein i Tour de France kan også tære på kreftene. Wiggins er en følelsesperson og får han det ikke helt som han vil kan han fort gå litt sur. Om Sky-ledelsen går ut og gir sin støtte til Froome i touren (som er det eneste fornuftige valget om Wiggins blir kjempende om seieren gjennom hele Giro d’Italia) kan det påvirke Wiggins muligheter i giroen. Det vil uansett bli et tema og noe han vil bli spurt om veldig ofte. Hvordan takler briten det?

Mot eller overmot?
Nibali er på hjemmebane og vil merke presset og forventningene. Selv om det er et langt ritt med hele seks toppfinisher (inkludert en bakketempo) kan det være at Nibali blir overivrig og brenner kreftene på for mange angrep. På en side er han nok nødt til å angripe ofte for å ta igjen det han trolig taper på tempoen, men den dagen Wiggins viser litt svakhet (for det vil alle gjøre på et tidspunkt) er det viktig at Nibali ikke har brent kruttet. Litt smartness må blandes med fandenivoldskheten.

Det er også bonussekunder i giroen (20,12 og 8 til de tre første) i motsetning til touren. Det bidrar til å skape et bedre ritt. Det innbyr til angrep og premierer de som tørr å skape noe. Det er noe av det som kommer til å bidra til at dette blir årets morsomste ritt. Om fjorårets Tour de France var originalen spår jeg tidenes oppfølger i årets Giro d’Italia.

Hva forventer du av årets Giro d’Italia? Blir det en ren Wiggins/Nibali-duell eller kommer det noen andre og stjeler showet?

Jonas

6 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Aslak S

   /  May 1, 2013

  Dette blir gøy! Som storfan av Bradley gleder jeg meg sinnsykt og håper han har en form opp mot fjorårets tour. Hvordan vurderer dere styrkeforholdene på lagtempoen og bakketempoen her?

  Reply
 2. andersjonas

   /  May 1, 2013

  Hei!

  Veldig vanskelig å si. Jeg tror nok Team Sky er hakket bedre enn Astana på lagtempoen, men tvil på at det blir mye tid. Over 20-30 sekunder og jeg blir veldig overrasket.

  Bakketempoer er veldig, veldig vanskelige å lese. Kommer helt an på dagsformen. På en god dag tror jeg helt klart at Wiggins kan slå Nibali, men på en dårlig kan det fort ryke så mye som minuttet.

  Men jeg tror ikke det først og fremst er her slaget står. For Wiggins handler det nok om å minimere tapet i de bratte bakkene når Nibali har dagen og kjøre som juling på den lange tempoen.

  Wiggins har også på papiret bedre hjelpere i fjellene enn Nibali, men det har aldri vært Skys taktikk å spille på flere kort i fjellene, de setter heller et drepende tempo for å forhindre alle angrep. Men skulle de ønske det kan nok Henao og Uran angripe og sette andre lag under press.

  Reply
 3. saleal

   /  May 1, 2013

  Evans tenkte ikke engang på touren . Han vet at han sjanseløs når Contador er tilbake

  Reply
 4. pro

   /  May 2, 2013

  Det fins faktisk tynnere folk i feltet enn Wiggo, nibali har skinniest mann c hjelperytter. J.braicovic. dette levende skjelette av en mann kan overraske.

  Reply
 5. pro

   /  May 2, 2013

  Contador har sluttet å spise biff pga nye regler. ingen biff ingen piff c contador er heldig om han klarer topp 10

  Reply
 6. Felix

   /  May 2, 2013

  Jeg tror Evans kan bli en verkebyll for Wiggins i år, enten ved å overraske i Giroen, alternativt ved å gjøre det samme mot Wiggins/Froome som han gjorde mot A.Schleck/Contador i 2011, nemlig å være den beste allround bakke OG temposyklisten.
  Wiggins har skyldt på sykkelen sin ved et par anledninger i år. Jeg tror ikke på tekniske problemer men heller at psyken hans er ustabil. Først klager han på sykkelen, så fyrer han seg opp til å ta både Giroen og Touren samtidig som han ufrivillig eller med hensikt forsøker å yppe til strid mot Froome, en syklist som har vist seg bedre enn Wiggins i bakkene både i Touren og Vueltaen.
  Alt i alt tror jeg Wiggins blir sittende igjen som den store skuffelsen i år. Verken i Giroen eller Touren tror jeg han tar seieren. I Giroen tror jeg Evans kan overraske, samtidig som at vi kan få se et samarbeid mellom italienerne for å gjeninnta tronen. Hesjedal vs Wiggins tror jeg kan bli jevnerer enn mange tror. I bakkene vil Hesjedal kunne rykke ifra, på tempoetappene tror jeg ikke Wiggins nødvendigvis automatisk tar minutter, muligens bare 30-40 sekunder til Hesjedal og muligens også Evans. Og da kan både Nibali, Hesjedal og faktisk også Evans skape trøbbel for en Wiggins som skylder på sykkelen nå det går trått oppover.

  I touren vil Froome uansett få friere tøyeler enn i fjor, og det tror jeg alle vet betyr at Wiggins ikke vinner Touren.

  Reply

Skriv en kommentar