Hvem blir Norges neste sykkelproff? | Anders og Jonas

Hvem blir Norges neste sykkelproff?

NESTE STOPP KATJUSJA? Sven Erik Bystrøm er allerede i søkelyset til topplaget Katjusja. Foto: Kristoffer Øverli Andersen (procycling.no)

Finnes det noen nye Thor Hushovd eller Edvald Boasson Hagen i norsk sykkelsport?

Dette er spørsmål som alltid dukker opp. Det å leke med tanken om hva som kan skje i fremtiden er spennende, spesielt når det for øyeblikket kryr av norske talenter.

Med en ny sesong på trappene tenkte jeg å gi min svært subjektive mening om hvilke nordmenn som er nærmest en proffkontrakt. Kan vi forvente at det allerede etter årets sesong er en eller kanskje flere nye norske proffer, som vil glede oss TV-seere i flere år frem i tid?

Dette er de jeg føler er nærmest en proffkontrakt i nær fremtid:

1. Sven Erik Bystrøm (Team Øster Hus-Ridley)
Det dukker alltid opp nye talenter i Stavanger sykkelklubb. Men få har vært mer lovende enn Sven Erik Bystrøm. Den sindige haugesunderen har vært en snakkis helt siden han var junior, og det med god grunn.

I fjor kunne procycling.no melde at 21-åringen var i søkelyset til Katjusja. Det russiske laget har hatt suksess med å hente Alexander Kristoff, og nordmannen har snakket varmt om sin klubbkompis. Med seieren i ungdomsutgaven av Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt (foran øynene på flere World Tour-sjefer, mens de ventet på at proffene skulle komme i mål) og fjerdeplassen på den første etappen i Tour de l’Avenir, viste han for alvor at han holder internasjonalt nivå.

Bystrøm besitter ikke noe voldsomt vinnende våpen, men har en kjørestyrke alle topplag ser etter. Vi har sett det i NM de siste årene. Når våre stjerner først tråkker til er Bystrøm som regel den siste nasjonale rytteren som må slippe. Det handler på ingen måte om flaks, det er ren motor. Jeg er nesten helt sikker på at han blir proff i fremtiden, mest trolig etter denne sesongen.

2. Vegard Breen (Joker Merida)
Hadde sykkelsporten vært så enkel at de beste i U23-klassen var de som fikk kontrakt med World Tour-lag hadde Vegard Breen i dag vært proff. Seieren i La Côte Picarde var stor, og også Breen viste seg frem i Tour de l’Avenir, med en andreplass på den tredje etappen.

På mange måter er Breen veldig lik Bystrøm. Han er råsterk og smartere enn de fleste. Han tok et gigantisk skritt i riktig retning i fjor, og fortsetter utviklingen i år bør den trivelige 23-åringen sikre en proffkontrakt i løpet av 2013. Dessverre har han vokst ut av U23-klassen, men med et fint rittprogram i Joker Merida er mulighetene for å vise seg frem mange.

STERK I HODE OG BEIN: Vegard Breen er et hett proffemne. Foto: Jonas Lindstrøm (procycling.no)

3. Vegard Robinson Bugge (Joker Merida)
Rytteren fra Horten hadde en småskuffende sesong i fjor, men var likevel svært nære å få kontrakt med Cannondale-laget. Han har skaffet seg gode kontakter i Italia, noe som er viktigere enn de fleste forstår. Med toppresultater i år kan kontrakten bli en realitet.

Innrømmet selv at det i fjor ble litt for mye fokus på å måtte prestere og tanken på hva han kunne oppnå. Han har sikkert lært av det, og besitter en vinnerskalle som gjør han livsfarlig i en hver småhard finale. En skikkelig fighter som fort kan nå drømmen om å bli proff. Som 23-åring har han fortsatt mange, mange gode år igjen.

GODE KONTAKTER: Vegard Robinson Bugge snakker nærmest flytende italiensk. Han er også en svært lovende syklist. Slikt kan det bli profftilværelse av. Foto: Jonas Lindstrøm (procycling.no)

4. Daniel Hoelgaard (Etixx – iHNed CT)
Den norske 93-generasjonen ble ikke født med ski, men klikkpedaler på beina. Her finnes det mange med store muligheter til å nå ut i proffverden. Med kontrakten i Omega Pharma – Quick Steps rekruttlag er nok Daniel Hoelgaard et lite hestehode foran de andre. Å få en fot innenfor proffverden er ikke lett, men det er nettopp det 19-åringen har.

Hoelgaard er en lynrask spurter, og rakk å vinne et endagsritt i sin korte stagiairekarriere i Øster Hus-Ridley i fjor. Offensiviteten til denne unggutten er det heller ikke noe å si på. Presterer han blir han proff, så enkelt er det i det laget han kjører for. Alderen tilsier dog at han kanskje må belage seg på et par sesonger til på kontinentalnivå, men proff, ja det blir nok denne fyren en gang.

ET SKRITT INNENFOR: Den sterke spurteren Daniel Hoelgaard er allerede inne i Quick Step-systemet. Det gjør veien til proffrekkene mye kortere. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB Scanpix)

5. Sondre Holst Enger (Team Plussbank)
Snakker vi først om offensiv innstilling og fandenivoldskhet, så er Sondre Holst Enger selve personifiseringen av disse egenskapene. Han er rask i avslutninger og klatrer bra. En rimelig komplett rytter som stiller til start med null respekt for mer meritterte ryttere, litt slik vi har sett Edvald Boasson Hagen gjøre.

Kjørte seg inn i nordmenns bevissthet med den flotte fjerdeplass på åpningsetappen i Glava Tour. Etter det hadde han mye uflaks, og fikk høstsesongen ødelagt av kyssesyken. Besitter et lysende talent og har Hushovd og Kvålsvolls kontakter i ryggen. Mannen som knapt har fylt 19 år trenger bare litt erfaring med det taktiske aspektet, så kommer han til å skinne som en ny norsk sykkelstjerne.

EN DJEVELSK INNSTILLING: Sondre Holst Enger kan fort bli proff i løpet av 2013. Foto: Trond Reidar Teigen (procycling.no)

6. Kristoffer Skjerping (Joker Merida)
Sistemann i trekløveret som utgjør den gylne 93-generasjonen. Blir kalt mini-Edvald i Joker Merida, og det sier vel kanskje sitt. Som rytter veldig lik Sondre Holst Enger. Han takler det meste, og har en avslutning som kan bringe hjem mange triumfer.

Den regjerende norgesmesteren i gateritt har et enormt potensial, men er i likhet med Holst Enger og Hoelgaard så ung at det vil være en monsterprestasjon å kjøre seg til proffkontrakt allerede i år.

ET RÅSKINN: Kristoffer Skjerping kan få til det meste når han er i form. Blir bbergenseren klar for profflivet etter denne sesongen? Foto: Marit Hommedal (NTB Scanpix)

Ellers: Om ikke Oskar Svendsen vant en fribillett til proffverden med tempogullet i junior-VM, så vant han i hvert fall en plass på profflagenes radar. De fleste lag følger han  nok tett, men vi må forvente at unggutten bruker minst et par år på kontinentalnivå for å bygge opp styrken til å være sikker på å takle proffverden. Også Markus Hoelgaard går mot sin første sesong som senior. I likhet med bror Daniel sykler han i Quick Steps rekruttlag. Er en kjøresterk rytter som klarer seg bra i bakkene. En utrolig lovende rytter.

Ellers har nok Lorents Ola Aasvold, Bjørn Tore Hoem og Fridtjof Røinås (alle Team Plussbank) et håp om å bli proff i løpet av et par år. Kristian Dyrnes, Filip Eidsheim, Fredrik Galta, Håvard Blikra og August Jensen er hete navn i Øster Hus-Rudley. Reidar Borgersen er ikke den yngste i Joker Merida, men har en kjørestyrke som kan gjøre ham aktuell for større lag. Så skal vi heller ikke glemme Frederik Wilmann, som har et talent de fleste mennesker ville gitt livet sitt for.

Det er med andre ord mange spennende norske ryttere å følge i 2013. Joker Merida startet sesongen forrige helg, om bare et par uker følger flere andre etter.

Hvem har dere mest tro på? Er det noen dere savner på listen?

Jonas

 

5 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. Anonym

   /  February 26, 2013

  OSCAR LANDA!!!!!

  Reply
 2. Kristian

   /  February 26, 2013

  Nicolai Martinsen!!!

  Reply
 3. Krizz

   /  February 27, 2013

  Jeg lover deg, August Jensen kommer til å dominere i år og du har garantert han på toppen når høsten begynner igjen. Han vant U23-NM og det for TVK. Det er en klar fordel å være i et kontinentalag, pga. utstyr,mekanikere, massasje også videre. Han er sykt sterk i hodet, husker en gang vi kjørte inter valler med han i Bodø for to år siden: Vi kjørte intervallene på fridrettsbane og han tok dem han kjørte i lag igjen med mange runder, og det var gode eliteryttere med. Etterpå gikk han i skauen å kastet opp. Han kommer til å bli urtolig farlig.

  Reply
 4. heiheihallå

   /  February 27, 2013

  Er litt overrasket over at breen ikke ble proff til denne sesongen. Han blir den neste. Men kanskje robinson blir med i samme slengen. Har tro på at vi fort kan få en håndfull etter sesongen. Se ikke bort fra at alle(kanskje minus skjerping) som blir listet opp i denne artikkelen har signert for profflag til neste sesong. Tror eidsheim følger på om kort tid.

  Reply
 5. John

   /  February 28, 2013

  Oskar Svendsen

  Reply

Skriv en kommentar