Nederlands neste Tour de France-vinner? | Anders og Jonas

Nederlands neste Tour de France-vinner?

STORT TALENT: Wilco Kelderman topper vår liste over hvem vi tror slår gjennom neste sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år, har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger, intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå. Så langt har vi presentert Tom Van AsbroeckKenny EllisondeJohan Esteban Chaves RubioRomain BardetAlexey LutsenkoElia FavilliBryan CoquardTom Jelte Slagter og Alexander Serebryakov. I dag venter den vi har aller mest tro på at får sitt gjennombrudd neste sesong.

1. plass – Wilco Kelderman
Endelig har vi kommet til den siste dagen, og den mannen vi har aller mest tro på at skal slå gjennom neste sesong. Den æren, og ikke minst det presset som følger med, har Wilco Kelderman fått.

Nederlenderen er født i 1991, og kjører sin andre sesong på høyeste nivå neste år. Det tror vi blir en suksess.

Kunne ikke spurte
Som mange andre nederlendere begynte Kelderman med fotball, en idrett Nederland har sterke tradisjoner i. Tradisjoner har de også i skøyter, og det ble etter hvert skøyter som sto øverst på Keldermans liste. Men akkurat som Tom Jelte Slagter fant han ut at sykling var morsommere. Det var broren Martin som først begynte med sykkel, og dro med seg lillebroren.

Det var ingen lett start på sykkelkarrieren for Kelderman. Han var liten, og hadde absolutt ingen spurt. Topp 10-plasseringer tok han dermed mot med glede. Men det var en positiv ting med hans manglende toppfart. Det tvang ham til å være offensiv, han kunne ikke bare vente på avslutningen. Dette bidro til å øke kjørestyrken, som gjorde at han endelig ble blant de beste.

Overgangen til junior gjorde godt for Kelderman, som vant flere ritt i juniorklassen. Det ga han plass på Rabobank kontinentallag. Der gjorde han det meget godt det første året. Blant annet vant han Tour Alsace sammenlagt, etter å ha vunnet den tøffeste etappen i rittet. 2010-sesongen viste at Kelderman var en mann å se opp for i fremtiden.

GOD PÅ TEMPO: Wilco Kelderman er meget habil i kampen mot klokken. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Overbeviste i Dauphiné
I 2011 kom hans første seier i Norge, da han på overlegent vis vant Tour of Norway sammenlagt. Det var alle mot Kelderman, men nederlenderen sto imot alle angrep. I etterkant ble han sammenlignet med Lars Boom og Edvald Boasson Hagen, ikke akkurat smågutter. En uke senere gikk turen til Thüringen Rundfahrt. Det endte med en ny sammenlagtseier, og to etappeseirer. En sterk prologseier i Tour de l’Ain ble sesongens siste triumf.

Fjorårets sesong ble den første på World Tour-nivå. Og Kelderman viste seg fint frem i flere ritt. I Tour of California hjalp han Robert Gesink til sammenlagtseier. Samtidig ble han nummer syv sammenlagt. I Critérium du Dauphiné fikk unggutten kjøre for egne sjanser. Det var en mulighet han tok godt vare på. På den 53 kilometer lange tempoetappen viste han for alvor hvor god han er på tempo. Det ble en fjerdeplass, foran ryttere som Sylvain Chavanel, Chris Froome og Cadel Evans. Han hang også godt med i bakkene, og ble til slutt nummer åtte sammenlagt. Det er meget sterkt for en 21-åring. En andreplass på etappen Lars Petter Nordhaug vant i Danmark rundt, var det eneste Kelderman hadde å slå i bordet med etter sommeren.

Som proffrytter har kanskje ikke Kelderman de absolutt største resultatene å vise til, men en åttendeplass i Critérium du Dauphiné viser prov av storhet. Kelderman er bare 21 år gammel, og er dermed fortsatt i en utviklingsfase. Som klatrer og temporytter tar det ofte litt lengre tid før man slår gjennom, enn det tar for spurtere. Likevel tror vi at Kelderman får sitt definitive gjennombrudd neste sesong.

Med sine 185 centimeter og 65 kilogram er han ikke blant de letteste klatrerne i feltet. Det hjelper dog på tempoferdighetene, som er meget gode. Det er nemlig ikke noe tvil om at Kelderman er en sammenlagtrytter. Inntil videre er han ingen ener i bakkene, og heller ikke en ener på tempo. Men potensialet hans er enormt. Når man har blitt sammenlignet med Boom og Boasson Hagen, vet man at det bare er det beste som gjelder. Og det er dit Kelderman har tenkt seg.

STERK KLATRER: Kelderman klatrer bra, og vant ungdomstrøyen i årets Critérium du Dauphiné. Dette er en mann for de store etapperittene i fremtiden. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Får sin Grand Tour-debut
Neste sesong starter i Tour Down Under. Turen går videre til Giro d’Italia, via Ruta Del Sol, Almeria, Paris-Nice, Critérium International og Romandiet rundt. Dette er alle ritt som kan passe Kelderman bra. I et ritt som Paris-Nice kan han være kapabel til å kjempe om en topp 5-plassering sammenlagt. I Critérium International kan han til og med kjempe om seieren, dersom han blir lagets kaptein. Det kan imidlertid bli Keldermans store problem neste sesong. Han kjører på et Blanco-lag spekket med klatreglade ryttere. I giroen blir Robert Gesink kaptein. Det fører til at Kelderman mest sannsynlig blir hjelperytter, noe Gesink kommer til å dra stor nytte av. Blanco har imidlertid tidligere år vært meget gode på å gi de unge rytterne deres sjanser. Derfor har vi tro på at Kelderman kommer til å ta flere gode resultater neste år.

Rittprogrammet etter giroen er ikke bestemt ennå, men forhåpentligvis kan han dra med seg giroformen til Sveits rundt eller Critérium du Dauphiné. Da kan det bli morsomt å heie på Kelderman. Tøffe etapperitt i World Touren eller på høyt kontinentalnivå (2.HC) burde være ritt der Kelderman plukker med seg noen triumfer. I tillegg til å være god oppover, er heller ikke Kelderman for dårlig i avslutninger i mindre grupper. Derfor er det lov å håpe på hans første seier som proff.

Selv gleder han seg til sin første Grand Tour, og ønsker flere resultater som i Dauphiné. Vi har troen på mer, og setter vår lit til at Kelderman får en meget god sesong i år.

Per i dag har Nederland vunnet Tour de France to ganger. Ikke se bort fra at den tredje seieren kommer fra en mann som heter Wilco Kelderman (det kommer dog ikke til å skje i år).

Er Wilco Kelderman riktig mann å ha på toppen av vår liste? Hva kan nederlenderen gjøre neste sesong?

Anders

2 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. tom

   /  January 3, 2013

  hei, hva med bob jungels

  Reply
  • andersjonas

    /  January 4, 2013

   Han var så vidt med i diskusjonen. Utvilsomt en spennende rytter med en enorm motor, men vi føler kanskje han mangler spisskvaliteten til å ta World Touren med storm første år. Men vi utelukker ikke at han dukker opp på en liste om et år eller to :)

   Reply

Skriv en kommentar