Kan denne russeren bli en baskisk helt? | Anders og Jonas

Kan denne russeren bli en baskisk helt?

LYNRASK: Alexander Serebryakov (t.v.) gjestet Norge da han kjørte Glava Tour. Foto: Vegard Grøtt (Scanpix NTB)

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år, har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger, intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå. Så langt har vi presentert Tom Van AsbroeckKenny EllisondeJohan Esteban Chaves RubioRomain BardetAlexey LutsenkoElia FavilliBryan Coquard og Tom Jelte Slagter.

2. plass – Alexander Serebryakov
Med sine 11 seirer i 2012-sesongen kom russiske Alexander Serebryakov på tiendeplass på listen over fjorårets mestvinnende ryttere. Han tok plassen bak Bradley Wiggins, men står med en seier mer enn verdensener Joaquim Rodriguez.

Slike lister skal tas med en gigaklype salt. En seier er ikke en seier. Og påstå at Serebryakov hadde en bedre sesong enn Rodriguez ville bare vært latterlig. Men på den andre siden triumferer du ikke 11 ganger uten å ha noen spesielle egenskaper.

I en liten by 500 kilometer fra Moskva (etter Serebryakovs eget utsagn en by det er umulig å uttale navnet på) vokste denne russiske spurteren opp. Han prøvde diverse kampsporter, men da han fikk prøve sykkelen var det ingen tvil, det var landeveissyklist han ville bli.

Har gått den tunge veien
Talentet var også på plass, noe han viste allerede i ung alder. Både i 2006 og 2007 ble han russiske U23-mester. Han kjørte også godt i de få internasjonale rittene som arrangeres på russisk jord.

Men profftilbudene lot vente på seg. Alexander Serebryakov valgte istedenfor å flytte til Toscana og kjøre for et lite italiensk lag i 2008-sesongen. Han fant seg greit til rette der, men slet med å kjøre inn de store resultatene i 2008 og 2009.

Hans lille gjennombrudd på kontinentalnivå kom i 2010. Ikke noe som gjorde han spesielt bemerket blant sykkelfans, men seier i U23-utgaven av Lombardiet rundt og Coppa Lanciotto Ballerini var nok til å fange Team Type 1s interesse.

I likhet med Vegard Stake Laengen fikk han sitt første møte med proffverden i det amerikanske prokontinentallaget i sesongen som var. Der utnyttet han mulighetene godt, i det som mildt sagt var et hektisk og dårlig konstruert program.

Sesongen startet på europeisk jord. Etter beskjedne plasseringer i et par italienske ritt, fikk russeren oppfylt drømmen om å delta i en belgisk brosteinsklassiker. Han svarte opp med en lekker femteplass i Kuurne-Brussel-Kuurne.

VISTE SEG FREM I KLASSIKER: Alexander Serebryakov (på vei opp til venstre i bildet) spurtet inn til en fin plassering i Kuurne-Brussel-Kuurne. Legg merke til den herlige aerodynamiske spurtstilen. Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Suksess utenfor Europa
Noen europeiske ritt senere gikk turen i slutten av april til Asia, nærmere bestemt Korea. Der ble det en etappeseier i Tour of Korea. Turen gikk tilbake til Europa, denne gangen for å kjøre Glava Tour i Norge. Der ble det en sjetteplass på selveste 17. mai, før etappen til Lillehammer ble så tøff at russeren sto av rittet.

Kanskje like greit, for to uker senere var han i USA, hvor han tok sin største seier til nå i karrieren. Philadelphia International Championship er tidligere vunnet av ryttere som Matthew Goss og Andre Greipel. I 2012 var ikke startfeltet like sterkt. Team Type 1 dominerte i massespurten ved å ha tre blant de fire første, med Serebryakov helt i front.

En tredjeplass i et mindre kandisk ritt tok han også med seg, før han dro tilbake til Europa, hvor han slet med å prestere i Polen rundt, hans første World Tour-ritt noensinne.

Da fungerte det bedre i det amerikanske rittet Tour of Elk Grove, hvor det ble to pallplasseringer. Tilbake i Europa viste han litt tenner i noen mindre franske ritt. Men så tidlig som 1. september var hans sesong i Europa ferdig.

Men ikke tro han lå på latsiden av den grunn. Turen gikk til Kina, hvor han avsluttet sesongen med fire etapperitt. I China Tour, China Tour 2 (ja, tro det eller ei, rittene heter det), Tour of Hainan og Tour of Taiku Lake ble det til sammen ni triumfer, mot noe begrenset motstand.

Likevel imponerende for rytteren som må ha skaffet seg nok bonuspoeng til å fly gratis resten av livet. I en sesong som varte fra 4. februar til 8. november byttet han kontinent sju ganger. Da er en statistikk som sier 11 seirer, sju andreplasser og seks tredjeplasser imponerende. Det er kun en seier mindre enn samtlige norske proffsyklister kjørte inn til sammen.

Nå skal Serebryakov bli basker
Under oppholdet i Kina fikk Serebryakov et tilbud om kontrakt med et av de sterkeste asiatiske lagene på mail. Problemet var bare at PC-en streiket, og russeren fikk ikke svart på mailen.

Det kan han prise seg lykkelig for. Kun dager senere tikket det nemlig inn et klart mer interessant tilbud. Euskaltel var i dyp poengjakt. Skulle de klare å beholde World Tour-lisensen måtte de bryte med tradisjonen om kun å signere baskere, og i form av å være mesteren i den asiatiske touren, var Serebryakov en ettertraktet mann.

Russeren nølte knapt et sekund med å skrive under. Dermed vil han i 2013 for første gang være skikkelig proff, og få et skreddersydd program, hvor han vil få delta i de fleste store europeiske ritt.

Det vil nok også lette byrden for mannen som har kone og tvillinger bosatt i Moskva, en familie han selv hevder han knapt rakk å treffe i år.

Får kjøre drømmeprogrammet
At Serebryakov er en spennende spurter er det ingen tvil om. Man vinner ikke etappe etter etappe i Kina om man ikke har en meget god avslutning. Samtidig er ikke triumfer i Asia ensbetydende med at man oppnår suksess i Europa også. Det har historien vist mange ganger.

Grunnen til at vi likevel tar med Alexander Serebryakov på denne listen er fordi han i Amerika og Europa har vist tegn på at han innehar nivået som trengs for å markere seg også i de litt større rittene.

Han har en drøm om å kjøre de belgiske klassikerne, og topplasseringen i Kuurne-Brussel-Kuurne vitner om at han kan få til store ting i de rittene som ansees som spurternes klassikere. Jeg tenker da fortrinnsvis på ritt som Kuurne-Brussel-Kuurne, Gent-Wevelgem og Scheldeprijs.

Har norsk forbilde
En av hans største forbilder i sykkelfeltet er vår egen Edvald Boasson Hagen. Russeren innehar på ingen måte allsidigheten til nordmannen, men kan fort finne på å slå rudsbygdingen i en massespurt eller to i løpet av sesongen.

Vi er fullstendig klar over at kombinasjonen russisk spurter og Euskaltel er like feil som å blande Champagne og sjokolademelk, men noen få ganger fungerer det som på papiret virker helt umulig. Vi håper i hvert fall det blir en god kombinasjon.

I sin kamp for å beholde World Tour-lisensen signerte det baskiske laget en haug med håpløse ryttere. Vi tror Serebryakov kan være den skjulte diamanten i haug med middelmådigheter.

Å tro at han får mye hjelp i avslutningene er ren utopi, men også i Team Type 1 klarte han seg ofte mye alene. Serebryakov har på ingen måte hatt noen lett vei til proffsirkuset og vet at det kreves hardt arbeid for å få suksess.

Vi tror seiersfangsten kvantitativt sett blir mindre neste år, men at en storseier eller to vil falle til den russiske spurtbjørnen. Som 25-åring har han fortsatt en lang karriere foran seg, men med en kontrakt som kun strekker seg over ett år med Euskaltel har Serebryakov på ny kniven på strupen.

Det virker til at han trives best slik.

Er det mulig at en russisk spurter i Euskaltel kan bli en suksess?

Jonas