Setter han Nordhaug i skyggen? | Anders og Jonas

Setter han Nordhaug i skyggen?

OFFENSIV: Tom Jelte Slagter er alltid offensiv, og vi tror gjenombruddet hans kommer neste sesong. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det har etter hvert blitt en årlig tradisjon for oss å presentere ti talenter vi tror vil få sitt internasjonale gjennombrudd i førstkommende sesong. Etter å ha bommet grovt i år, har vi nå satt listen enda høyere og tatt enda mer risiko. Den som intet våger, intet vinner.

Det er på ingen måte lurt å sette hus og bil på våre spådommer, men vi håper dere i alle fall synes det er interessant å lese om syklister dere mest trolig vil høre mer til i fremtiden enn dere har gjort til nå. Så langt har vi presentert Tom Van AsbroeckKenny EllisondeJohan Esteban Chaves RubioRomain BardetAlexey LutsenkoElia Favilli og Bryan Coquard.

3. plass – Tom Jelte Slagter
Nederland og Rabobank er kjent for å få frem mange, spennende talenter. Robert Gesink er blant de som har gått gradene i det nederlandske laget. Neste år tror vi at laget som da heter Blanco vil få frem en ny klatrer helt i toppen. Hans navn er Tom Jelte Slagter.

23-åringen ble født i sykkelbyen Gronningen, men det var fotball som gjaldt de aller første årene. Han fant imidlertid ut at ballsporten ikke var noe for ham. Faren fikk ham over på sykkelen, og Jelte Slagter begynte å like å sykle etter hvert. Samtidig holdt han på med skøyter, som var der han satset mest. Skøytesatsingen betydde også mange timer på sykkelen om sommeren, og Jelte Slagter fant ut at han trivdes bedre på sykkelen enn på isen. Derfor ble det en sykkelkarriere på nederlenderen.

Ingen resultatmaskin
Etter en god 2009-sesong, fikk han tilbud av Rabobanks kontinentallag. Det var et tilbud han selvfølgelig ikke kunne takke nei til. Det ble én seier det året, i Circuit des Ardennes. Ellers ble det mange gode plasseringer, alle i ritt som skilte. Han ble nummer 7 i U23-utgaven av Liège-Bastogne-Liège, og nummer fire sammenlagt i Tour de l’Avenir. Dette var nok til å ta steget opp til topplaget til Rabobank foran 2011.

Det ble en svært resultatfattig sesong for Jelte Slagter. Faktisk ble det ingen individuelle topp 10-plasseringer hele sesongen. Noe av skylden må en velt i Giro d’Italia ta. Bare to dager etter Wouter Weylandts tragiske bortgang, satt nemlig Jelte Slagter en skikkelig støkk i alle sykkelelskere. På den 5. etappen viste TV-bildene en rytter liggende på bakken, i starten uten å røre seg. Jelte Slagter hadde falt skikkelig, og det så alt annet enn bra ut. Heldigvis begynte han å røre på seg, og kom fra fallet uten de aller største skadene. Han måtte imidlertid bryte rittet, og brukte lang tid på å komme tilbake i form. På høsten kjørte han sin første hele Grand Tour i vueltaen, uten særlige gode resultater. Da ble årets sesong litt bedre.

FORFERDELIG: Slik endte Jelte Slagters første Grand Tour. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

Det begynte bra i Tour of Oman, der han ble nummer seks sammenlagt. Ellers ble det en ganske resultatfattig vår, nok en gang. I mai fikk han igjen prøve seg i Giro d’Italia. Denne gangen gikk det bedre. Jelte Slagter viste seg flere ganger fint frem i fjellene/bakkene. Spesielt på den 10. etappen kjørte Jelte Slagter ekstremt offensivt. Den korte, men ekstremt bratte bakken opp til mål i Assisi passet ham meget godt. Nederlenderen angrep hele tre ganger. De to første gangene strakk han virkelig ut feltet. Den siste gangen var det kun Joaquin Rodriguez som kunne følge. Men der spanjolen hadde et gir ekstra, begynte Jelte Slagter å merke kjøret. Til slutt ble det en 7. plass, men Jelte Slagter hadde vist frem at bratte bakker er noe han er meget god i. Sommeren og høsten så ut til å gå uten gode resultater, før Jelte Slagter tok turen til andre kontinenter. I GP de Quebec ble det en knallsterk femteplass, mens han avsluttet sesongen med noen gode resultater i Beijing rundt.

Klassikerne og korte etapperitt
Det er liten tvil om at Jelte Slagter trives best i motbakkene. Både i lengre og korte, bratte bakker liker han seg langt bedre enn på flater. Med sine 169 centimeter og 58 kilo er det kanskje ikke et sjokk. Under årets Giro d’Italia fant han ut at han restituerer seg godt. Det ga han håp om at han kan gjøre det godt i etapperitt senere. Derfor klassifiserer han seg som en etapperytter. Selv har jeg nesten like stor tro på ham i de kuperte klassikerne. I år kjørte han bare Flèche Wallonne av Ardenner-klassikerne, noe jeg synes er litt rart. Neste år vil han imidlertid satse skikkelig på klassikerne, da ved siden av Lars Petter Nordhaug. Her er det lov å håpe på plasseringer høyt oppe, kanskje til og med blant de fem første i en av klassikerne.

KLATRESTERK: Tom Jelte Slagter trives godt i motbakkene. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)

I tillegg til klassikerne, tror jeg Jelte Slagter kan vise seg frem i litt kortere etapperitt. Han starter sesongen med Tour Down Under, før han skal sykle Tour Méditerranéen, Algarve rundt eller Tour du Haut-Var. Dette er alle ritt hvor han kan vise frem sine klatreegenskaper. Også et ritt som Baskerland rundt burde passe ham bra. Sveits rundt eller Critérium du Dauphiné (dersom han kjører ett av dem) burde også passe 23-åringen godt. Dette er ritt hvor han kan klinke til, og kjøre inn en etappeseier eller en fin sammenlagtplassering.

Et problem for Jelte Slagter er at han kjører på et knallsterkt lag. Det betyr at det fort kan bli færre muligheter til å kjøre som kaptein. Robert Gesink, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk og Lars Petter Nordhaug er alle ryttere som kan stå foran Jelte Slagter i køen. Men vi tror Jelte Slagter vil være så sterk neste sesong, at han kjører seg til en kapteinsrolle. Da kan det bli mye moro fra denne kanten, selv om han ikke er en resultatmaskin.

Får Jelte Slagter sitt gjennombrudd neste sesong? Eller blir konkurransen på laget for tøff?

Anders

 

3 kommentarerSkriv en kommentar →

 1. HARALD

   /  December 31, 2012

  han vil få tøff konkurranse, men han er tøff og vil få til det han vil! viljen til å ville er det ikke noe å si på

  Reply
 2. Glukke Glufs

   /  December 31, 2012

  Hva betyr setningen “På høsten kjørte han sin første hele Grand Tour i vueltaen, uten resultat.” ?
  Får ikke alle som fullfører plassering/resultat ?

  Reply
  • andersjonas

    /  December 31, 2012

   Jo, alle får selvfølgelig resultater. Det jeg mente her var at han ikke fikk noen gode resultater, men det var en dårlig setning. Har rettet opp nå!

   Reply

Skriv en kommentar